Επίσκεψη στην Ημαθία και την Πέλλα με την ιδιότητα του Συντονιστή του Προεκλογικού Αγώνα της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία για τις Ευρωεκλογές 2024

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β3 Εκλογική Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, την  Ημαθία και την Πέλλα ως Συντονιστής του κόμματος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις Ευρωεκλογές 2024.

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε την επίσκεψή του από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, στη Βέροια, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη, παρουσία των Βουλευτών Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου, Αναστάσιου Μπαρτζώκα, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, του πρώην Βουλευτή Απόστολου Φωτιάδη και του υποψήφιου Βουλευτή Γιώργου Γουλτίδη. Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος της ΠΕ Ημαθίας Συρμούλα Τζήμα, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Ημαθίας Σταύρος Γιανναβαρτζής και ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Βέροιας Θωμάς Παπαδόπουλος.

Ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τους Βουλευτές Ημαθίας της ΝΔ Απόστολο Βεσυρόπουλο, Αναστάσιο Μπαρτζώκα και Λάζαρο Τσαβδαρίδη, συναντήθηκε με πολίτες σε κεντρικό καφέ της πόλης, στους οποίους ανέφερε σε σύντομη ομιλία του:

«Πρόεδρε, σε ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη μου χαρά, κυρίες και κύριοι, που είμαι πάλι εδώ στη Βέροια. Είχα την ευκαιρία πριν από λίγη ώρα με τους αγαπητούς μου συναδέλφους, τους Βουλευτές σας, να επισκεφθούμε την Ιη Μεραρχία, την ιστορική έδρα του Β΄ Σώματος Στρατού. 

Για μένα είχε και ένα μικρό προσωπικό τόνο. Είχε υπηρετήσει ο πατέρας μου στο Β΄ Σώμα Στρατού. Είχαμε εκεί την ευκαιρία με τα εκπληκτικά εξαιρετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων – όπως ξέρετε η Ιη Μεραρχία είναι η αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Στρατού – να συζητήσουμε, να τους ενημερώσω για τη μεγάλη Μεταρρύθμιση, την «Ατζέντα 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για τον Στρατό, για το Ναυτικό, για την Αεροπορία για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιεσδήποτε προκλήσεις το μέλλον επιφυλάσσει.

Και μετά είχα την ευκαιρία μαζί με τον Πρόεδρο και τα στελέχη μας, τους φίλους μας, να κάνουμε μια βόλτα στην όμορφη πόλη της Βέροιας. Έχετε μια εκπληκτική παλιά πόλη. Μία πόλη που της αξίζει η ανάδειξη. Είναι ωραίο να περπατάει κανείς στα δρομάκια – εγώ ως Κερκυραίος λέω πάντα στα σοκάκια –  ιδίως της παλιάς πόλης. Ένας τόπος που παρά το τεράστιο ιστορικό του παρελθόν έχει και μια πολύ μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης.

Πήγα στην Περιφέρεια, όπου είχα τη δυνατότητα να με ενημερώσει ο Αντιπεριφερειάρχης για τα έργα που με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, εκτελούνται εδώ, με τη βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη και των Περιφερειακών Συμβούλων, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο.

Θα ήθελα να σας πω ότι για μένα η Μακεδονία έχει μια διπλή σημασία. Κατ’ αρχήν, είναι ιστορική κοιτίδα του κόμματός μας. Από εδώ είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και από εδώ είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός του στελεχιακού μας δυναμικού. Και δεν το κρύβουμε, σε εκλογές πάμε, και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων μας.

Για εμάς λοιπόν αυτή είναι η Πατρίδα μας με πολλαπλές έννοιες. Και επίσης η Μακεδονία είναι ιστορικά και γεωγραφικά η φυσική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Αυτός είναι ο ιστορικός της ρόλος. Και αυτό το ρόλο θα βοηθήσει η Παράταξή μας να παίξει και στο μέλλον. Και, βεβαίως, άναρθρες και θα μου επιτρέψετε να πω και παντελώς ανιστόρητες και ανόητες κραυγές από διάφορους δεξιά και αριστερά εκτός των συνόρων μας, δεν αντέχουν σε καμία κριτική, δεν πρόκειται για σοβαρές απόψεις. Αφορούν το ιστορικό προχθές, ούτε καν το ιστορικό χθες.

Αυτή είναι η ιστορική της παρακαταθήκη. Αυτό υπάρχει από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό θα είναι και στο μέλλον και είναι συμφέρον των πάντων να το αντιληφθούν, να το στηρίξουν και να επωφεληθούν από αυτό, αντί να δημιουργούν ανιστόρητες αναφορές που – ξαναλέω – αναφέρονται στο προχθές.

Έρχομαι τώρα στις Ευρωεκλογές. Τείνουμε να νομίζουμε ότι δεν αφορούν τη ζωή μας. Εμείς οι Νεοδημοκράτες τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Αυτές είναι πολύ σημαντικές εκλογές.

Γιατί εμείς χάρις στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και επίσης στην προσπάθεια πολλών κυβερνήσεων, ιδίως των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, είμαστε στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, του πιο περήφανου εγχειρήματος στην ιστορία της ανθρωπότητος. Ένας χώρος Δημοκρατίας, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και προστασίας της καθεμιάς και του καθενός. Τον ρόλο που οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία έχουν παίξει στην εξέλιξη της Ελλάδας δεν μπορούμε ούτε να τον ξεχάσουμε ούτε να τον αγνοήσουμε.

Τώρα λοιπόν υπάρχει πάλι ένας αγώνας, ένα διακύβευμα, μια προσπάθεια. Ποια είναι η προσπάθεια; Η προσπάθεια είναι να αντιμετωπίσουμε τις επελαύνουσες δυνάμεις του λαϊκισμού, και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Αναφέρομαι σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εμφανίζονται αντιευρωπαϊκές φωνές, δήθεν καλυμμένες από το πρόσχημα του ευρωσκεπτικισμού, έτσι το λένε. Πίσω από αυτό κρύβεται ένας βαθύς αντιευρωπαϊσμός, σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που παριστάνει ότι δήθεν βάζει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Λες και αν υπήρχε πραγματική αντίστιξη ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Το συμφέρον της Ελλάδας, το εθνικό συμφέρον, είναι μια ισχυρή Ευρώπη. Και είδατε προχθές την επιστολή του Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, τον Ντόναλντ Τουσκ, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πόλου αεράμυνας.

Ήδη εμείς είμαστε καθ΄ οδόν, δε σας το κρύβω αυτό, το έχω πει επανειλημμένως, για να φτιάξουμε δύο «θόλους» πάνω από την Πατρίδα μας. Έναν «θόλο» αντι-drone και έναν αντιαεροπορικό «θόλο». Να θωρακίσουμε την Πατρίδα μας.

Αλλά είναι πολύ σημαντικό για μας αν και η Ευρώπη καταλάβει την ανάγκη και πάει ένα βήμα παραπέρα, καλύψει όλο το χώρο της Ένωσης με μια «ομπρέλα», με μια «ασπίδα». Καταλαβαίνετε ποια θα είναι μία από τις χώρες που κυρίως θα ωφεληθεί από αυτό.

Και βεβαίως πρέπει να προασπίσουμε τη δυνατότητά μας να καθορίζουμε τα επόμενα ευρωπαϊκά βήματα, τη διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να ωφεληθούν αυτοί που είναι πιο πίσω από τους άλλους στην οικονομική ανάπτυξη. Να φέρουμε, δηλαδή, την Πατρίδα μας, τους αγρότες μας κυρίως, στο ίδιο επίπεδο με τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό θέλει προσπάθεια. Έλεγα και πριν στον Αντιπεριφερειάρχη, βλέπουμε τις μετρήσεις, τις δημοσκοπήσεις -εγώ διαβάζω τις δημοσκοπήσεις με μεγάλη προσοχή πάντα- σαν τάσεις όμως, όχι σαν ανάγνωση της αλήθειας. Η αλήθεια πάντα κρύβεται στην ψυχή και στην καρδιά του κάθε ψηφοφόρου και φαίνεται μόνο τη μέρα των εκλογών. Από τις δημοσκοπήσεις βλέπεις απλώς μια θολή εικόνα πού πάνε τα πράγματα.

Βλέπω λοιπόν τις τελευταίες ημέρες σε αυτές τις μετρήσεις ότι για τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα πάνε καλύτερα, ακόμα καλύτερα. Αυτό όμως έχει ένα μεγάλο κίνδυνο: Να χαλαρώσουμε, να ησυχάσουμε, να πούμε ότι «την κάναμε τη δουλειά μας, δεν πειράζει τώρα, εντάξει είμαστε, στο τέλος-τέλος δεν κρίνεται η κυβέρνηση».  Σας παρακαλώ θερμά και από καρδιάς, και αυτή την έννοια έχει το ότι με βλέπετε και με ξαναβλέπετε και θα με ξαναδείτε εδώ στη Βέροια, να μη χαλαρώσουμε, να μην εφησυχάσουμε ούτε λεπτό. Και η τελευταία ψήφος του συμπολίτη μας, του συμπατριώτη μας, έχει μια τεράστια σημασία.

Εδώ πρέπει να δώσουμε την καθαρή απάντηση, ότι στο ευρωπαϊκό ερώτημα η Πατρίδα μας δίνει την πιο ευρωπαϊκή απάντηση. Και η ευρωπαϊκή απάντηση είναι η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η απάντηση με τον πιο Ευρωπαίο Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι η απάντηση που κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων αγροτών.

Είμαι πάντα συγκινημένος που έχω την ευκαιρία να σας σφίξω το χέρι. Ελπίζω να μη βαρεθήκατε εσείς να με βλέπετε. Να μου είστε καλά, καλή επιτυχία και θα τα ξαναπούμε».

Επίσκεψη Ν. Δένδια στην Πέλλα

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας μετέβη στην Έδεσσα όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή, στην έδρα της ΠΕ Πέλλας , συνοδευόμενος από  τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων & Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη, τον Βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Λάκη Βασιλειάδη και τον Βουλευτή Πέλλας της ΝΔ και πρώην Υπουργό Γιώργο Καρασμάνη.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η υποψήφια Βουλευτής της ΝΔ Νίκη Ποζίδου, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Πέλλας Θεοδόσης Ουραηλίδης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Έδεσσας Κώστας Μπατσίρης και ο Αναπληρωτής Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ Νίκος Θωμαΐδης.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το Επιμελητήριο Πέλλας, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιορδάνη Τσώτσο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τοπικούς φορείς.

Μετά τη συνάντηση στο Επιμελητήριο Πέλλας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Ήταν μεγάλη μου χαρά που βρέθηκα εδώ στην Έδεσσα, όπου επισκέφθηκα τον Αντιπεριφερειάρχη, επισκέφθηκα το Επιμελητήριο, είχα μια μακρά συζήτηση με τον πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Αναπτύχθηκαν όλα τα προβλήματα του Νομού, προβλήματα πολύ σημαντικά όπως το συγκοινωνιακό, η κατασκευή μιας νέας οδού, τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στους φορολογικούς δείκτες, στους φορολογικούς συντελεστές.

Αναλύσαμε το τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση, για να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης ενός προνομιακού νομού, μιας πόλης και μιας περιοχής που έχει όλες τις δυνατότητες να πάει ακόμα πιο μπροστά. Κι έχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι η Πέλλα και η Έδεσσα θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον και ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι πρέπει για να διευκολυνθεί αυτό το μέλλον.

Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό δυναμικό στο νομό όσον αφορά τους Βουλευτές. Αναφέρομαι βεβαίως στους  Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αυτούς γνωρίζω, με αυτούς πιο στενά συνεργάζομαι στο κυβερνητικό έργο. Νομίζω ότι κάνουν ό,το μπορούν για να βοηθήσουν τον τόπο τους, κάνουν ό,τι  μπορούν για να προάγουν τα συμφέροντα του τόπου τους σε σχέση με την κεντρική Κυβέρνηση και με τα μεγάλα προβλήματα.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για την θερμή υποδοχή και την παρουσία και στις δύο περιπτώσεις. όπου επισκέφθηκα τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου».

Τέλος ο κ. Δένδιας, επισκέφθηκε τους Προμάχους Πέλλας, στην παραμεθόριο ζώνη, όπου απευθυνόμενος στους κατοίκους ανέφερε:

«Αισθάνομαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί με τους συναδέλφους μου, τον Γιώργο Καρασμάνη, παλιό μας Βουλευτή, τον ξέρετε καλύτερα από μένα, τον Υπουργό Διονύση Σταμενίτη, τον Λάκη Βασιλειάδη, ένα νέο Βουλευτή, δυναμικό. Είναι και ο φίλος μας ο δημοσιογράφος, ο κύριος Νίκος Στέφος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

Και βεβαίως, ο Αντιπεριφερειάρχης Δάνης Τζαμτζής, επίσης είμαστε φίλοι από πολλά χρόνια στη Βουλή των Ελλήνων. Νομίζω ότι το όνομα Πρόμαχοι είναι απολύτως ακριβές. Διάβασα ότι το προηγούμενο όνομα ήταν Ακρόπολη και αυτό θα ήταν απολύτως ακριβές.

Έλεγα πριν ότι αν θέλεις να κρεμάσεις τον χάρτη της Ελλάδας και βάλεις μια πινέζα, κάπου εδώ θα τον βάλεις για να κρατηθεί ο χάρτης. Φυλάτε την πατρίδα! Και σας είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Είσαστε στα όρια της χώρας μας.

Ακούω τώρα τις τελευταίες μέρες κάτι από εδώ πάνω, λίγο βόρεια, κάτι ανιστόρητες κραυγές. Λένε κάτι πράγματα. Θέλω να σας πω ότι αυτά που λένε στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή, ευρωπαϊκή, δυνατή. Έχουμε ιστορικά δίκαια. Έχουν αποδειχθεί αυτά τα πράγματα.

Έχουν αποδειχθεί μέσα από έρευνες πολλών ετών κα προσπαθειών.

Οτιδήποτε λοιπόν ανιστόρητο διατυπώνεται, από καιροσκόπους της μιας και της άλλης μεριάς, θα τα αντιμετωπίσουμε, να μην ανησυχείτε καθόλου.

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να σας πω ότι μπροστά μας έχουμε κάτι σημαντικό. Έχουμε ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές δεν είναι αδιάφορες εκλογές. Δεν είναι κάτι που απλώς γίνεται για να επιλέξουμε, για ένα μακρινό από εμάς όργανο στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό για την ποιότητα της ζωής όλων μας και για της δικιάς μας χώρας, της Ελλάδας, τα εθνικά συμφέροντα.

Και εξηγούμαι. Κατ’ αρχήν, να πάμε στα θέματα της οικονομίας. Έχει τεράστια σημασία να έχουμε επιρροή εκεί που αποφασίζεται η διανομή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά πόσο σημαντικά υπήρξαν και πόσο σημαντικά θα είναι για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας. Και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε στο Ευρωπαϊκό επίπεδο λαϊκίστικες δυνάμεις και από αριστερά και από δεξιά που κάτω από την ταμπέλα του δήθεν ευρωσκεπτικισμού, στην πραγματικότητα διατυπώνουν έναν ακραίο αντιευρωπαϊκό λόγο.

Εμείς η Νέα Δημοκρατία είμαστε κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, είμαστε το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που μας έβαλε στην Ευρώπη και είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στην Ευρώπη. Και εδώ είναι η πατρίδα του, η Κεντρική Μακεδονία είναι η πατρίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και άρα είναι η πατρίδα της παράταξης. Η πατρίδα της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί ακούω ότι εδώ δεν θα πάμε καλά. Εδώ θα πάμε καλύτερα από οπουδήποτε, όπως πάντα ο καθένας μέσα στο σπίτι του πάει καλύτερα από οπουδήποτε.

Αλλά πρέπει να σας πω και μια άλλη διάσταση, για να μιλάμε καθαρά μεταξύ μας.  Λέω πάντα ότι η Ελλάδα δεν έχει την ευτυχία να είναι Λουξεμβούργο. Δεν έχουμε δίπλα μας Ολλανδούς, Γερμανούς, Γάλλους.

Έχουμε κράτη που εκφράζουν ρητά απειλές εναντίον της πατρίδας μας. Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει να είναι ισχυρή και η Ευρώπη είναι ένας παράγοντας που δίνει ισχύ στην Ελλάδα. Είδατε προχθές την επιστολή του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, τον Τουσκ, για να δημιουργηθεί μια αντιαεροπορική ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη.

Εμείς βέβαια, για να σας πω την αλήθεια φτιάχνουμε ήδη μια ομπρέλα αντί-drone και μια αντιαεροπορική ομπρέλα για την πατρίδα μας. Αλλά είναι σημαντικό και η Ευρώπη να έχει μια κοινή τοποθέτηση στα θέματα της Άμυνας.

Είδατε το ’20 και το ’21 όταν πίεζαν χιλιάδες μετανάστες προς τα σύνορά μας πόσο σημαντικό ήταν που ήρθαν Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες από διάφορα κράτη, ήρθε ο Μπορέλ. Τον πήγα σε όλη την ευρωπαϊκή γραμμή των συνόρων, στα δικά μας σύνορα στον Έβρο.  Ήρθε η Φον ντερ Λάιεν, ήρθε ο Μισέλ μαζί με τον Πρωθυπουργό.  Σηκώσαμε στα σύνορά μας όχι μόνο την ελληνική σημαία αλλά και την ευρωπαϊκή σημαία. Έχει λοιπόν για εμάς σημασία η Ευρώπη να αναπτύξει και έναν αμυντικό βραχίονα. Αλλά για να αναπτυχθεί αυτός ο βραχίονας πρέπει στις ευρωεκλογές να είναι ισχυρές οι δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη, που πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί. Όχι δυνάμεις που πιστεύουν ότι πρέπει να μειωθεί η Ευρώπη, να είναι μικρότερη, να είναι λιγότερη.  Εμείς θέλουμε μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη.

Και θέλω να ζητήσω τη βοήθειά σας και τη συνεργασία σας για αυτό.  Να μην θεωρήσετε ότι είναι μια αδιάφορη εκλογή. Είναι το ίδιο σημαντική όπως οι εθνικές εκλογές. Και άρα χρειάζεται από όλους μας την ίδια προσπάθεια, την ίδια ευθυκρισία, τον ίδιο αγώνα.

Ξαναλέω, χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι απόψε εδώ μαζί σας, κοντά σας. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι, δεν είναι η τελευταία φορά που έρχομαι. Παρακαλώ να με θεωρείτε φίλο σας.

Να είστε πάντα καλά, ζήτω η Νέα Δημοκρατία και πάνω από όλα ζήτω η Ελλάδα! Να μου είστε καλά».

Μετάβαση στο περιεχόμενο