Ημερήσια Διαταγή Παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Πολιτικό προσωπικό.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μου ανέθεσε την πολιτική ηγεσία και Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το γεγονός ότι αναλαμβάνω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά από τη γόνιμη και επιτυχημένη θητεία του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αλκιβιάδη Στεφανή, ως υπηρεσιακού Υπουργού, συνιστά εξαιρετική ευθύνη.

Στέκομαι με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ένδοξη προσφορά τους στην πατρίδα. Τιμώ, όπως όλοι οι Έλληνες, τη μνήμη των όσων θυσιάστηκαν στο βωμό της πατρίδας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Η προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η επαφή μου με ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει καθήκον και προσφορά για την πατρίδα, εργαζόμενοι νυχθημερόν, μου δημιουργεί μία αίσθηση οικειότητας και σιγουριάς.

Εμπιστεύομαι την αξία, το υψηλό φρόνημα και τον επαγγελματισμό του Έλληνα Αξιωματικού, Υπαξιωματικού και των κληρωτών μας.

Θα πορευτούμε με πυξίδα τις αξίες που όλοι οι Έλληνες πρεσβεύουμε και επιθυμούμε και θα εκτελέσουμε το καθήκον μας με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με έντονη δράση και εξωστρέφεια, με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, με πίστη και αφοσίωση στο δημοκρατικό πολίτευμα, και με ορθή λειτουργία των δομών και της ιεραρχίας, θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων στο ευρύτατο φάσμα των δραστηριοτήτων τους.

Η άμυνα, η ασφάλεια και η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο και απαιτητικό γεωπολιτικό περιβάλλον, αποτελούν στρατηγικές μας επιδιώξεις. Οφείλουμε να διαχειριστούμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, να εξυπηρετήσουμε τα εθνικά συμφέροντα, τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης και να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας.

Το έργο μας είναι σημαντικό και η πορεία δεν είναι εύκολη. Δεν είναι ανεκτή καμιά διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά στην εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας.

Μέλημά μας επίσης η διατήρηση του άρρηκτου δεσμού και ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της ελληνικής κοινωνίας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν την αδιάκοπη κοινωνική τους προσφορά και θα συνδράμουν στις δύσκολες καταστάσεις και τις έκτακτες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών.

Γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Συνεχίστε να επιτελείτε τα καθήκοντά σας στην ξηρά, στη θάλασσα και τον αέρα, με υψηλό φρόνημα, αξιοπρέπεια, επαγγελματική ικανότητα και αίσθηση της ευθύνης.

Προσωπική μου φιλοδοξία είναι να υπηρετώ μαζί σας και να με νοιώθετε δίπλα σας σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια.

Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο ζήλο και την προσήλωση στην αποστολή σας, θα συνεχίσετε να εκπέμπετε τα μηνύματα της σταθερότητας και της ασφάλειας, τα οποία είναι απαραίτητα για την ευημερία του ελληνικού λαού.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο