Νέο Στεγαστικό Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Η αξιοπρεπής διαβίωση, η σταθερότητα και η συνεχής εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της Εθνικής Ασφάλειας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πρόβλημα στέγασης που επηρεάζει τις συνθήκες της ζωής και της εργασίας πολλών μελών των Ενόπλων Δυνάμεων: οι αυξημένες τιμές ενοικίασης ακινήτων έχουν καταστήσει τη εύρεση και την συντήρηση κατοικίας μια δύσκολη αποστολή, ιδιαίτερα για νέους αξιωματικούς, που υποχρεούνται σε συχνές μετακινήσεις λόγω υπηρεσίας.

Η πρόκληση

Το χρονικό διάστημα 2017-2022 καταγράφηκε σε πανελλαδικό επίπεδο σημαντική αύξηση στις τιμές ενοικίασης ακινήτων, ενώ σε πολλές περιοχές η αύξηση αυτή έχει αγγίξει ακόμη και το 50%.

Ειδικά σε περιοχές με τουριστική κίνηση, όπως τα νησιά του Αιγαίου, η εύρεση κατοικίας προς ενοικίαση για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς είναι σχεδόν αδύνατη καθώς η επικράτηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών στην τουριστική αγορά έχει περιορίσει σημαντικά την προσφορά για μακροχρόνια μίσθωση κατοικιών. Ανάλογη δυσκολία αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών, όπως ιατροί και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καλούνται από την Πολιτεία να υπηρετήσουν σε διαφορετική περιοχή από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους.

Η λύση

Το ευέλικτο πρόγραμμα κατασκευής νέων κατοικιών του ΥΠΕΘΑ έρχεται να δώσει τη λύση στο παραπάνω πρόβλημα.

Στόχος του ολοκληρωμένου Σχεδίου που έχουμε εκπονήσει είναι η σταδιακή κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την Επικράτεια.

Η Α’ Φάση του Στεγαστικού Προγράμματος περιλαμβάνει την κατασκευή κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.

Η Β’ Φάση του προγράμματος περιλαμβάνει 715 κατοικίες στην Κρήτη και την Αττική, και στη συνέχεια ακουλουθεί η ηπειρωτική Ελλάδα και η κάλυψη πρόσθετων αναγκών στην Επικράτεια.

Τι προβλέπει το νέο Στεγαστικό Πρόγραμμα;

Η Α’ φάση του Προγράμματος προβλέπει την κατασκευή 702 νέων κατοικιών, με διαφορετικά μεγέθη και δυνατότητες, προσφέροντας λύσεις που προσαρμόζονται στις στεγαστικές ανάγκες των αξιωματικών.

Προβλέπεται μάλιστα η διαθεσιμότητα ενός ποσοστού των κατοικιών για άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τους αξιωματικούς.

Έτσι, πέραν της στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, το πρόγραμμα συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης και άλλων στρατιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων, καθώς και των οικογενειών τους.

Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα σε αριθμούς

702 οικίες σε 54 συγκροτήματα

για τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη (Α’ Φάση Προγράμματος)

15% των οικιών

(συνολικά 105 από τις 702) θα διατεθούν για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των υπαλλήλων που εργάζονται σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα και καλύπτουν βασικές ανάγκες των περιοχών (π.χ. εκπαιδευτικοί, ιατροί)

35% αύξηση

στις διαθέσιμες κατοικίες στελεχών του ΥΠΕΘΑ με την υλοποίηση του προγράμματος

Ποιες περιοχές θα καλύπτει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την περιοχή της Θράκης, όπου, εντός της επόμενης διετίας, προβλέπεται να κατασκευαστούν 200 κατοικίες, και θα επεκταθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου προγραμματίζεται η ανέγερση ακόμη 400 κατοικιών με αρχικούς ωφελούμενους στρατιωτικούς που υπηρετούν στα νησιά.

Αναλυτικά, οι περιοχές που προβλέπεται να ανεγερθούν οι κατοικίες:

Περιοχή της Θράκης

Έβρος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Ανατολικό Αιγαίο

Σαμοθράκη

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Λήμνος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Σκύρος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Λέσβος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Χίος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Σάμος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Κυκλάδες

Μύκονος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Σύρος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Δωδεκάνησα

Λέρος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Κώς

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Κάρπαθος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Ρόδος

Ξάνθη, ΣΤΡ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο