Μεταναστευτικό: τέλος στην ανικανότητα

Το μεταναστευτικό, μαζί με την οικονομία, θα αποτελέσει το κρισιμότερο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Η έξαρση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα, που έχει τις ρίζες του στη συνεχιζόμενη αστάθεια και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες προέλευσης.

Όμως, το απόλυτο χάος που δημιουργήθηκε στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες,οφείλεται στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με εγκληματικά λάθη και παραλείψεις άφησαν το πρόβλημα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να απειλήσει σοβαρά τη δημόσια τάξη, τη δημόσια υγεία, τον τουρισμό.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ούτε την ικανότητα, ούτε τη γνώση, ούτε τη βούληση να διαχειριστεί το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί βάλει τάξη, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και δουλειά.

Τι παρέδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Από το 2012 εργαστήκαμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό ζήτημα, που είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Εφαρμόσαμε ένα συγκροτημένο Σχέδιο Δράσης για το Άσυλο και τη διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών. Με βάση αυτό το σχέδιο:

Θωρακίσαμε τα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο. Μέχρι το 2014 η εισροή παράνομων μεταναστών από τα χερσαία σύνορα είχε σχεδόν μηδενιστεί.
Συγκροτήσαμε Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσία Ασύλου – Αρχή Προσφύγων, για την αναγνώριση όσων πραγματικά πληρούν τις προϋποθέσεις του πρόσφυγα, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Δημιουργήσαμε τα Προαναχωρησιακά Κέντρα, για τη διαμονή όσων οφείλουν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους.

Εφαρμόσαμε Πρόγραμμα Εθελούσιων και Αναγκαστικών Επιστροφών. Μέσα σε λίγο διάστημα, οι επαναπροωθήσεις παρανόμων αλλοδαπών προς τις χώρες προέλευσής τους είχαν πολλαπλασιαστεί.

Δημιουργήσαμε Ειδική Ομάδα Δίωξης διακινητών παρανόμων μεταναστών, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Ασκήσαμε πολιτική πιέσεων προς τις χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών.
Αξιοποιήσαμε τους ευρωπαϊκούς πόρους των Ταμείων Επιστροφής και Εξωτερικών Συνόρων, με απορρόφηση της τάξης του 90%.
Εντείναμε τη συνεργασία με χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα, ώστε η ΕΕ να κατανείμει ισόρροπα μεταξύ των κρατών – μελών ευθύνες και βάρη.
Δρομολογήσαμε Ανοικτές Δομές φιλοξενίας ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων.
Δημιουργήσαμε πλήρη σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών (σχέδιο Ιώνη).
Παράλληλα: αποκαταστήσαμε την ασφάλεια και την ευνομία στο κέντρο της Αθήνας και άλλων πόλεων, με τις επιχειρήσεις του σχεδίου «Ξένιος Δίας».

Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, παρέλαβαν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και αντί να το αξιοποιήσουν, ουσιαστικά το διέλυσαν.
έστρεψαν προς τη χώρα μας τα κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης με τις διακηρύξεις περί ανοικτών συνόρων,
διέρρηξαν τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας, ‘απειλώντας’ ότι τάχα θα έστελναν άναρχα τους μετανάστες και τζιχαντιστές στην κεντρική Ευρώπη,
διέσπασαν την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής μεταξύ δύο υπουργείων,
άφησαν αναξιοποίητους πόρους από τα νέα ευρωπαϊκά Ταμεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Ασύλου, προϋπολογισμού 3,8 και 3,137 δισ. ευρώ, αντιστοίχως
εξομοίωσαν τους πρόσφυγες με τους μετανάστες, παρουσιάζοντας τους συλλήβδην όλους σαν «πρόσφυγες»!
Αγνόησαν τον υπάρχοντα σχεδιασμό (σχέδιο Ιώνη) για τις προσφυγικές ροές και δεν ενεργοποίησαν το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Τι πρέπει να γίνει τώρα
– Να επανέλθουμε άμεσα στην εκτέλεση του Σχεδίου Δράσης του 2012, με τις τροποποιήσεις που απαιτεί η παρουσία μεγάλου αριθμού Σύριων προσφύγων στη χώρα.
– Να επανέλθει η αρμοδιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι επίσης απαραίτητη η υπαγωγή σε αυτό της ακτοφυλακής, ώστε να υπάρχει ενιαία διοίκηση και αντιμετώπιση.
– Να επεκταθεί το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων στα νησιά του Αιγαίου
– Να εφαρμόσουμε το σχεδιασμό για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο