“Μία μέρα πριν ξεκινήσει ο «Ξένιος Δίας», στις 2 Αυγούστου του 2012, μπήκαν στην Ελλάδα 412 παράνομοι μετανάστες, ένα ολόκληρο ελληνικό χωριό. Σήμερα ένα χρόνο μετά, ζήτημα είναι αν μπαίνουν 400 ολόκληρο το χρόνο”

Αγαπητοί φίλοι,

Όποιος πει ότι τα καταφέραμε όλα μέσα σ ένα χρόνο, δεν θα πει την αλήθεια.

Πρώτος ο πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που κάθε φορά μιλάει για το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας, τη μεγάλη ανεργία της ελληνικής κοινωνίας, μία ανεργία που αγγίζει το 27%. Ο Αντώνης Σαμαράς κάθε φορά που μιλάει, αναφέρεται στους νέους ανθρώπους που δεν βρίσκουν δουλειά και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που έχει στη σκέψη του. Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο επιδιώκουμε και είμαστε σίγουροι ότι με αρχή το 2014, με τη βοήθεια του Θεού, η χώρα θα γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι δείκτες ανεργίας θα είναι πτωτικοί.

Οι νέοι άνθρωποι θα μπορούν να ελπίζουν ότι θα βρουν δουλειά, γιατί δεν είναι δυνατόν να ελπίζουμε ότι η πατρίδα θα πάει μπροστά με ανεργία 50% στους νέους ανθρώπους.

Εσείς εδώ στην Καλαμάτα, εδώ στη Μεσσηνία, είδα με χαρά ότι τους τιμάτε τους νέους ανθρώπους. Είδα με χαρά ότι έχετε τον νεότερο Πρόεδρο Νομαρχιακής σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Είναι αισιόδοξο μήνυμα να βλέπουμε τους νέους ανθρώπους στο πολιτικό προσκήνιο.

Φίλες και φίλοι, θα έρθω για λίγο στα θέματα της ασφάλειας, διότι κατάλαβα σήμερα, ακούγοντας όλους τους Δημάρχους και όλους τους φορείς, ότι το ζήτημα είναι ψηλά στην προτεραιότητα και εδώ στη Μεσσηνία, όπως είναι σε όλη την Ελλάδα.

Το τι παρέλαβε το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς το ξέρετε. Το κέντρο της Αθήνας, το κέντρο της πρωτεύουσας που έχει τον μισό πληθυσμό της χώρας, ήταν ένα γκέτο παράνομων μεταναστών, όπου Έλληνας πολίτης όχι απλά δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει το βράδυ, αλλά δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει ούτε το πρωί, ούτε τη μέρα. Ελπίζω πως θυμόσαστε όλοι πώς ήταν η πλατεία Ομονοίας τον Ιούλιο του 2012. Κάναμε με τις ρητές εντολές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μία τεράστια προσπάθεια. Ξεκινήσαμε τον «Ξένιο Δία», τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει κάνει στην ιστορία της η Ελληνική Αστυνομία. Κλείσαμε πρώτα τα σύνορα της πατρίδας μας από τον Έβρο. Μία μέρα πριν ξεκινήσει ο «Ξένιος Δίας», στις 2 Αυγούστου του 2012, μπήκαν στην Ελλάδα 412 παράνομοι μετανάστες, ένα ολόκληρο ελληνικό χωριό. Σήμερα ένα χρόνο μετά, ζήτημα είναι αν μπαίνουν 400 ολόκληρο το χρόνο. Και μετά από αυτό πήγαμε στο κέντρο. Σας ευχαριστώ για τα χειροκροτήματά σας, αλλά ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία που επιτελεί το έργο της.

Ξεκινήσαμε μία τεράστια επιχείρηση με την οποία οι παράνομοι μετανάστες μας στέλνονται πίσω στην πατρίδα τους. Με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά πίσω στην πατρίδα τους. Διότι η Ελλάδα, φίλες και φίλοι της Μεσσηνίας, δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορεί να είναι η χώρα που μπαίνει όποιος θέλει, όπως θέλει, όποτε θέλει και να κάνει ό,τι θέλει. Έχουμε καταφέρει μέσα στον πρώτο χρόνο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους πάνω από 25. 000 παράνομοι μετανάστες. Φέτος, τον αριθμό αυτό θα τον αυξήσουμε. Το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά που το ισοζύγιο ήταν θετικό, δηλαδή έφυγαν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που μπήκαν.

Συγχρόνως μειώσαμε την εγκληματικότητα εκεί που επιλέξαμε να δώσουμε την πρώτη μάχη, δηλαδή στην πρωτεύουσα του κράτους, κατά 16 φορές. Και η εγκληματικότητα στην Αθήνα σήμερα στο κέντρο της Αθήνας είναι 16 φορές μικρότερη από ότι ήταν πέρσι.

Ερχόμαστε τώρα στην Μεσσηνία, γιατί εδώ είμαστε και για την Μεσσηνία ήρθα εδώ, δεν ήρθα για να σας πω για το αθηναϊκό παράδειγμα. Φίλες και φίλοι, κατάλαβα πάρα πολύ καλά ότι εδώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Είμαι άνθρωπος της πράξης και με την πράξη θα μιλήσουμε στη Μεσσηνία. Απ’ ότι φαίνεται εδώ έχουμε ακόμα ένα παράδειγμα ξεχειλώματος του Ελληνικού Κράτους. Έχουμε ένα παράδειγμα πως μια κοινωνία, μια κοινωνία με παράδοση, μια κοινωνία με ζωή, με πολιτισμό, με τεράστιο φυσικό και πνευματικό πλούτο, έχει περάσει από το στάδιο μιας κοινωνίας που κοιμόμασταν με τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές και ξέραμε το γείτονα μας, σε μια κοινωνία που τα χωριά μας πρέπει να ζουν κλειδαμπαρωμένα. Να φοβόμαστε να φύγουμε από το σπίτι μας, να μην εμπιστευόμαστε κανέναν, να ξέρουμε ότι αν θα γυρίσουμε στο σπίτι δεν είναι βέβαιο ότι θα το βρούμε ασφαλές, αλλά ότι είναι πολύ πιθανό να το βρούμε να έχει διαρρηχθεί.

Κοίταξα λίγο τους πίνακες κλοπών και διαρρήξεων του τελευταίου χρόνου στη Μεσσηνία. Τα νούμερα είναι εφιαλτικά. Έχουν περάσει σε ορισμένα σημεία οι κλοπές και οι διαρρήξεις τις 1.400. Κοίταξα λίγο το πως δουλεύει η αστυνομία, πως δουλεύει η δημόσια ασφάλεια στην περιφέρεια. Μου είπαν λοιπόν ότι κάθε βράδυ από εδώ μέχρι το επόμενο σημείο που είναι πάνω από 50 χιλιόμετρα απόσταση, σε όλα αυτά τα 50χιλιόμετρα υπάρχει ένα περιπολικό. Και που είναι αυτό το ένα περιπολικό; Έξω από το αστυνομικό τμήμα της Καρδαμύλης. Και πόσα άτομα έχει το αστυνομικό τμήμα της Καρδαμύλης; Έχει 10 άτομα όλα και όλα και το βράδυ έχει έναν αξιωματικό μέσα και έναν στο περιπολικό έξω.

Που σημαίνει ότι αν πάρει ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος τηλέφωνο και ζητήσει βοήθεια, αυτό το περιπολικό για να πάει πρέπει ο αστυνομικός να κλειδώσει το τμήμα, να αφήσει το περιπολικό και να πάει να δει τι γίνεται. Φίλες και φίλοι αυτό δεν είναι αστυνόμευση, αυτό είναι ανέκδοτο. Αυτό το πράγμα θα σταματήσει. Είναι εδώ στην Καλαμάτα ο επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας ο στρατηγός ο Κος Δικόπουλος. Ήταν μαζί μου και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα. Θα δώσουμε τη μάχη της παραβατικότητας στην Αθήνα, αλλά θα δώσουμε τη μάχη εναντίον της παραβατικότητας και στην περιφέρεια. Μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει στη Βουλή το νομοθέτημα της πλήρους αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δεν μου αρέσει να θέτω μακρινούς στόχους, ο πρωθυπουργός δεν μου έδωσε την εντολή να επιδιώκω μακρινούς στόχους. Η εντολή που μου έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς είναι να ασχοληθώ με την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη στη χώρα. Και αυτό που έχω να σας πω είναι ότι θα έρθω πάλι στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία σε 100 μέρες από τώρα. Σήμερα είναι 1η Ιουνίου. Θα έρθω πίσω το 1ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για να κάνουμε «ταμείο» όλοι μαζί και να δείτε που θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

Φίλες και φίλοι θα τα αλλάξουμε όλα. Η καθημερινή ζωή του Μεσσήνιου πολίτη δεν μπορεί να είναι μία ζωή απειλής, μια ζωή που ο πολίτης θα είναι κλειδαμπαρωμένος στο σπίτι του.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο