“Να αποδομήσουμε την αντίληψη γενικευμένης ανοχής στην ανομία”

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος του Σαββατοκύριακου στη δημοσιογράφο Μαρία Μαρκοπούλου15 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, την περασμένη Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μήνυση εναντίον σας αλλά και κατά του αρχηγού της ΕΛΑΣ Νίκου Παπαγιαννόπουλου, για «θεσμική εκτροπή», «συκοφαντία και αυθαιρεσία» με στόχο την «καταστολή δημόσιων νόμιμων δράσεων». Σας κατηγορούν επίσης για πολιτική εκμετάλλευση και ζητούν την ποινική σας δίωξη. Τι τους απαντάτε; 

Υπουργός: «Είναι πραγματικά οξύμωρο ένα κόμμα του οποίου τα μέλη καταπατούν συστηματικά το Νόμο και του οποίου υποψήφιος βουλευτής έχει επιτεθεί, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, σε υποψηφίους άλλων κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, να επικαλείται τη νομιμότητα! Είναι προφανές ότι η επίκλησή της είναι προσχηματική. Ως νομικός, δεν θα μπω καν στον κόπο να σχολιάσω τις αιτιάσεις τους. Άλλωστε και οι ίδιοι μηνυτές γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πτοηθεί η πολιτική και φυσική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας από τέτοιου είδους “τρικ” ». 

Δημοσιογράφος: Πλέον αποτελούν καθημερινό φαινόμενο τα έκτροπα των μελών της Χρυσής Αυγής κατά λαθρομεταναστών. Την ίδια στιγμή βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» προαναγγέλλουν και νέες δράσεις, ανά την χώρα, των «Ταγμάτων Εφόδου». Πως θα τους αντιμετωπίσετε. Ποια είναι η στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση; 

Υπουργός: «Η ηγεσία και τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα επιτρέψουμε πρακτικές εντελώς ξένες και παράταιρες με τον πολιτισμό μας. Βέβαια, έχουν το δικαίωμα να προβάλλουν τις ιδέες τους, ακόμη και εάν είναι ακραίες, όσο και εάν εξοργιζόμαστε με αυτές. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία. Δεν έχουν το δικαίωμα όμως να τις επιβάλλουν με τη βία. Η Πολιτεία οφείλει να είναι – και σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι – αμείλικτη μαζί τους σε μία τέτοια περίπτωση ». 

Δημοσιογράφος: Ως συντεταγμένη πολιτεία δεν νομίζετε ότι έχετε ευθύνη για το ελεύθερο πεδίο δράσης που έχουν βρει;

Υπουργός: «Είναι αλήθεια ότι ευθυνόμαστε όλοι μας, ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα, ως Κοινοβούλιο, για την κατάσταση γενικευμένης ανομίας στην οποία είχε σταδιακά περιπέσει η χώρα. Η δημόσια διοίκηση, με τους διεφθαρμένους σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούς και τις πειθαρχικές ποινές «χάδι» για αυτούς, η «έκρηξη» της εγκληματικότητας, οι τεράστιες διαστάσεις που έλαβε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, οι ατιμώρητοι «μπαχαλάκηδες» που κατέστρεφαν τα πάντα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός αισθήματος αγανάκτησης εις βάρος δικαίων και αδίκων. Μια αγανάκτηση που έθρεψε τα άκρα και τις ακραίες αντιδράσεις. Κατανοώ τα αίτια, αλλά δεν δικαιολογώ τον λανθασμένο τρόπο αντίδρασης. Όταν πάθει μια ζημιά το σπίτι σου δεν βάζεις μια βόμβα στα θεμέλιά του για να τιμωρήσεις υποτίθεται τους άλλους. Ναι, έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Αλλά το κυρίαρχο ζήτημα είναι πως θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα όλες αυτές τις προκλήσεις. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Μπορούμε όμως σταδιακά να αποδομήσουμε αυτή την αντίληψη γενικευμένης ανοχής στην ανομία». 

Δημοσιογράφος: Δηλώνετε πως η ανοχή θα είναι μηδενική για τους παρανομούντες. Πως θα γίνει πράξη αυτή η δήλωση-πρόθεση;

Υπουργός: « Όπως θα έχετε διαπιστώσει, προσπαθούμε ήδη στην πράξη να καταπολεμήσουμε το αίσθημα ακριβώς της ανομίας, το οποίο σας περιέγραψα πιο πάνω, αν και σίγουρα οφείλουμε πολλά να πράξουμε ακόμα. Εφαρμόζουμε ήδη, με επιτυχία, την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Με άλλες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως στον Βοτανικό και στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στείλαμε το μήνυμα ότι η διατήρηση των εστιών ανομίας δεν γίνεται ανεκτή. Και αυτό θα πράξουμε σε κάθε αντίστοιχη περίσταση. Στόχος μας είναι Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, να έχει φιλικές σχέσεις μαζί του και να αποκατασταθεί το κλονισμένο αίσθημα ασφάλειας. Γι’ αυτό επαναφέραμε τον θεσμό του «Αστυνομικού της γειτονιάς», ο οποίος θα έχει προσωπική επαφή με τον πολίτη και θα μπορεί να τον βοηθήσει άμεσα εάν παραστεί ανάγκη. Και βέβαια, οι λίγοι επίορκοι αστυνομικοί, οι οποίοι τυχόν προσβάλλουν την Ελληνική Αστυνομία με την συμπεριφορά τους και τις «διασυνδέσεις» τους, θα μας βρουν μπροστά τους και αυτοί, αντιμετωπίζοντας τις υπηρεσιακές συνέπειες που προβλέπονται. Κάτι τέτοιο αποτελεί άλλωστε απαίτηση των συναδέλφων τους. Συνεπώς, παράλληλα με το δόγμα της μηδενικής ανοχής, αναθεωρούμε και όλο το πλέγμα των σχέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας με την ελληνική κοινωνία ». 

Δημοσιογράφος: Πώς θα αντιμετωπίσετε τυχόν έκτροπα στις διαδηλώσεις που έρχονται; 

Υπουργός: «Όπως επιβάλλει ο Νόμος. Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και ότι οι ίδιοι οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων θα περιφρουρήσουν έτσι όπως πρέπει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Με χαροποίησε για παράδειγμα πρόσφατα το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ, ενώ είχαμε μια μεγάλη σε μέγεθος συγκέντρωση, τα επεισόδια ήταν ίσως τα μικρότερα εδώ και δεκαετίες. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι απολύτως σεβαστό και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Οι καταστροφές όμως δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Παράλληλα, εξετάζουμε την μετάβαση από τη ρίψη δακρυγόνων στη ρίψη νερού, για την αντιμετώπιση εκτεταμένων επεισοδίων, ώστε να μην υφίστανται τις συνέπειες όσοι δεν συμμετέχουν σε αυτά και να μην παραλύει η ζωή της πόλης. Σίγουρα όμως θα πρέπει να σταματήσει και το φαινόμενο μια συγκέντρωση ή πορεία λίγων εκατοντάδων ή και δεκάδων ατόμων να αποκλείει το κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε εργαζόμενους και επισκέπτες, όπως και στον εμπορικό κόσμο». 

Δημοσιογράφος: Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Τι άλλα μέτρα προτίθεστε να πάρετε, ώστε να πετύχετε ένα σφοδρό χτύπημα όσων παρανόμως βρίσκονται στην Ελλάδα. Και πως θα αντιμετωπιστεί η μετατόπιση του φαινομένου από το κέντρο της Αθήνας στα προάστια, ειδικά των δυτικών συνοικιών; 

Υπουργός: «Να είστε βέβαιοι ότι η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» σταδιακά θα επεκταθεί παντού. Και όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού. Στα προάστια της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, σε άλλες πόλεις και στην ύπαιθρο. Η επέκτασή της όμως συνδυάζεται κατ’ ανάγκη απόλυτα με τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες φιλοδοξούμε να λειτουργήσουν δύο ακόμη κέντρα, ενώ στον σχεδιασμό θα προστεθούν και άλλα ελπίζω, στο μέλλον». 

Δημοσιογράφος: Σε τι στάδιο βρίσκονται οι σχεδιασμοί για αντιμετώπιση του προβλήματος της εισόδου των λαθρομεταναστών στα χερσαία αλλά και στα θαλάσσια σύνορα; 

Υπουργός: «Θα συνεχισθεί η θωράκιση του Έβρου και η αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών, η οποία είχε εξαιρετικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ουδείς μπορούσε να φαντασθεί, ούτε εγώ ομολογώ, ότι από τις 400 εισόδους παράνομων μεταναστών την ημέρα στον Έβρο οι αριθμοί τους θα έπεφταν ακόμη και στο 0, όπως αρκετές ημέρες συμβαίνει πλέον. Φυσικά, δεν εφησυχάζουμε ούτε οι έλεγχοι εκεί θα ατονήσουν. Αντιθέτως, θα ενισχυθεί η μηχανισμός αποτροπής με την επικείμενη ολοκλήρωση του φράχτη και με τις θερμικές κάμερες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε από απόσταση πολλών χιλιομέτρων που θα κατευθυνθούν όσοι ετοιμάζουν παράνομη είσοδο στη χώρα μας, από την άλλη πλευρά των συνόρων. Όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα, το πρόβλημα είναι σαφώς πιο σύνθετο, αλλά δεν συγκρίνεται ο αριθμός της εισόδου μεταναστών από εκεί με αυτόν που εισερχόταν μέχρι πριν λίγους μήνες στη χώρα μας από τον Έβρο. Αλλά και στα θαλάσσια σύνορα ευελπιστώ ότι με τη συνεργασία των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας θα αντιμετωπιστεί, σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον, το πρόβλημα. Άλλωστε, χωρίς την πολύτιμη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου προσωπικά, ούτε το σχέδιο «Ξένιος Ζευς» θα μπορούσε να εφαρμοσθεί τόσο σύντομα ».

Δημοσιογράφος: Αστυνομικοί και πυροσβέστες βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές. Με ποιο τρόπο θα αντισταθμίσετε τις αδικίες; 

Υπουργός: «Θέλω να ελπίζω ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να γίνουν οι κατά το δυνατόν μικρότερες περικοπές ». 

Δημοσιογράφος: Σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής. Ποιές είναι οι νέες βάσεις, και πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αντισταθεί στο ολοένα αυξανόμενο χείμαρρο της εγκληματικότητας, με κακοπληρωμένους αστυνομικούς, κατεστραμμένα οχήματα και ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό. 

Υπουργός: «Κατ’αρχήν, όπως δήλωσα και προηγουμένως, είμαι ο ίδιος συμπαραστάτης στα αιτήματα των ενστόλων, αλλά αλίμονο εάν ισχύει στην περίπτωσή τους το “λίγα δίνεις λίγα παίρνεις”. Όσον αφορά τον σχεδιασμό μας, προχωρούμε στην αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία δεν είναι δυνατόν να πορεύεται με οργανόγραμμα και επιχειρησιακό μοντέλο των περασμένων δεκαετιών. Προχωρούμε επίσης στον καλύτερο εξοπλισμό των μονάδων που έρχονται αντιμέτωπες με το οργανωμένο έγκλημα, όπως και στην αριθμητική ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στον δρόμο. Αλλά κυρίως θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι “ξέφραγο αμπέλι”. Στοιχείο αναπόσπαστο από μια αντεγκληματική πολιτική με ουσιαστικό περιεχόμενο, ώστε τα σχέδια να υλοποιούνται και να μην μένουν στα χαρτιά».

Μετάβαση στο περιεχόμενο