Νέα συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας και Δήμων της Αττικής ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

O Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, σε συνέχεια συνάντησης που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 03-04-2013, συναντήθηκε σήμερα (11-04-2013) με Δημάρχους και εκπροσώπους Δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, όπως και της Δυτικής Αττικής. Στόχος και αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2013.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και σε αυτή συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και άλλα στελέχη της Ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Δένδιας καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους κάλεσε να εκθέσουν τις απόψεις τους στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας:

«Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή που μας κάνετε να έρθετε εδώ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να συζητήσουμε σε ποιο βαθμό μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε κάτι το οποίο συνιστά τεράστιο πρόβλημα. Παρακάλεσα και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, τον κ. Ανδρεουλάκο να είναι εδώ, αν και δεν θα συζητήσουμε τα αστυνομικά θέματα. Θα μου επιτρέψετε να τα ξαναπούμε σε ένα, ενάμιση μήνα πάλι, γιατί είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που πρέπει να κάνουμε και μαζί».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός γενικότερου προγραμματισμού συναντήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με τους Δημάρχους και τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περιοδείες στην περιφέρεια, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ήπειρο. Ιδιαίτερα για την Αττική έχει προταχθεί η συνάντηση των Φορέων καταρχήν με τους Δημάρχους εδώ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του Υπουργού κ. Νικόλαου Δένδια, ούτως ώστε πέραν των κλασικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται από κοινού με τις Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα, να υπάρξει μια εικόνα ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, έτσι ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα να εντάξει στο σχεδιασμό του ζητήματα τα οποία αφορούν την προστασία της Αττικής».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τις απόψεις και προτάσεις τους για θέματα δασοπυρόσβεσης, πρόληψης και προετοιμασίας, εξέφρασαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δήμων Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Ασπροπύργου, Μάνδρας- Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έγκαιρη πραγματοποίηση της συνάντησης, τις ευχαριστίες τους προς το Πυροσβεστικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία για την συνεργασία τους σε θέματα δασοπυρόσβεσης, ενώ τόνισαν την ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας.

Τα ζητήματα που έθεσαν σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις διαδικασίες χρηματοδότησης, την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό, την έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού, την ανάγκη καθαρισμού του δασικού ιστού της Αττικής, την επάνδρωση των παρατηρητηρίων, την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σε θέματα πρόληψης των πυρκαγιών, καθώς και το ζωτικό ρόλο των εθελοντών και την ασφάλεια τους. Ορισμένοι εξέθεσαν επίσης, τον προβληματισμό τους για τα κρούσματα κλοπών μεταλλικών αντικειμένων και καλωδίων με αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιών, κατά την καύση καλωδίων από Ρομά.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με το θέμα ασφάλειας των εθελοντών, αναφέροντας τα εξής: «Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο ο κ. Υπουργός έχει συμπεριλάβει τις αναγκαίες διατάξεις που αφορούν στην ασφάλεια των εθελοντών πολιτικής προστασίας, οπότε βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα κατανομής της ΣΑΤΑ τόνισε: «Κατόπιν συνεννόησης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη έχει γίνει ήδη η πρόταση κατανομής της ΣΑΤΑ για το 2013. Έχει τελειώσει η διαδικασία και από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα χρήματα είναι 18.400.000 ευρώ, όσα και πέρυσι. Η κατανομή είναι περίπου ίδια με πέρυσι για να μην υπάρχουν και προβλήματα. Από το Υπουργείο Εσωτερικών με έχουν ενημερώσει ότι έχει προωθηθεί η κατανομή πλέον δια του Γενικού Λογιστηρίου για να σας δοθεί. Στόχος είναι να δοθεί πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά».

Κατά την λήξη της συνάντησης, ο Υπουργός ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Περιφέρειας και των Δήμων για την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους, τόνισε το μέγεθος της πρόκλησης, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ενώ παράλληλα τους κάλεσε να καταθέσουν τις απόψεις τους, σχετικά με την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

«Σας ευχαριστώ για την ευθεία διατύπωση των απόψεων σας. Νομίζω ότι τέθηκαν τα θέματα… Αντιλαμβάνομαι και την απόλυτη δυσχέρεια του έργου και το μέγεθος της πρόκλησης. Επίσης, όπως καλά γνωρίζετε ο Αρχηγός, ο Υπαρχηγός και οι Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, άλλωστε το γνωρίζουν και αυτοί πολύ καλά, ξέρετε ότι ενόψει καλοκαιριού και το υλικό το οποίο έχουμε- δεν αναφέρομαι στο ανθρώπινο υλικό, ευτυχώς το ανθρώπινο υλικό είναι εξαιρετικό, αναφέρομαι κυρίως στον στόλο και στα οχήματα- είναι γερασμένα. Υπό άλλες οικονομικές συνθήκες της χώρας θα λέγαμε ότι χρειάζεται άμεση ανανέωση. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το οποίο έχουμε και με αυτό πρέπει να παλέψουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα, το φυσικό, το δασικό πλούτο, την περιουσία και την υγεία των συμπολιτών μας να κινδυνεύσουν. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα είμαστε κοντά σας. Θα συνεχίσουμε και θα εμβαθύνουμε στα θέματα τα οποία θέσατε. Θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνεργασία όπου χρειάζεται.

Τελειώνοντας θα μου επιτρέψετε να σας παρακαλέσω απλώς, υπό έννοιαν πρόσκλησης προετοιμασίας, να έχετε στο μυαλό σας τα ζητήματα για την επόμενη σύσκεψη που θα κάνουμε για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας. Θα προχωρήσουμε σε μία πολύ βαθιά τομή στην Αστυνομία. Όπως ξέρετε η Αστυνομία δημιουργήθηκε το 1984 από την συνένωση των δύο Σωμάτων, η οποία έγινε και- έχει περάσει πολύς καιρός κι έτσι δεν συνιστά κριτική να το πω- μάλλον πρόχειρα και λίγο βάρβαρα. Σαν να πετάς τα πράγματα σε ένα κουτί. Νομίζω ότι οι προκλήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εμμέσως τέθηκαν και από ορισμένους από εσάς, έστω και στο πλαίσιο άλλης συζήτησης. Υπάρχουν και πολλές άλλες, τις οποίες καλά γνωρίζετε. Οι προκλήσεις απαιτούν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάνουμε έναν εξαντλητικό διάλογο. Έχουμε χρησιμοποιήσει τις καλύτερες πρακτικές, οπουδήποτε στον κόσμο. Θεωρούμε ότι τη δυνατότητα να φτιάξουμε ίσως το πιο σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας που υπάρχει σήμερα, αλλά χρειαζόμαστε και τη δική σας συνεισφορά, τη δική σας γνώση, τη δική εμπειρία και τη δική σας άποψη».

Μετάβαση στο περιεχόμενο