“Οι κουκουλοφόροι δρούν σε βάρος των αιτημάτων των διαδηλωτών”

Συνέντευξη του Νίκου Δένδια, στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές» του ΒΗΜΑ FMστους δημοσιογράφους Β. Αδαμόπουλο και Σ. Ξενάκη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κύριε υπουργέ. 

Υπουργός: Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές σας. 

Δημοσιογράφος: Χθες είχαμε μεγάλα συλλαλητήρια. Στην Αθήνα ήταν το πιο μεγάλο με πλήθος και πάθος, όπως γράφουν σήμερα οι εφημερίδες. Ειδικά στην Αθήνα είχαμε και επεισόδια το μεσημέρι. Η αλήθεια όμως είναι και το γράφουν και οι εφημερίδες σήμερα, ότι σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια και σε σχέση με αυτά που περίμενε πολύς κόσμος- άσχετα αν δεν το έλεγε δημοσίως- τα πράγματα πήγαν καλύτερα. Τι διαφορετικό νομίζετε ότι έγινε και τα πράγματα πήγαν σχετικά καλύτερα από ότι προηγούμενες φορές, που είχαμε την Αθήνα να καίγεται, μαγαζιά να διαλύονται και όλα τα υπόλοιπα; 

Υπουργός: Μια σειρά από παραμέτρους. Καταρχήν, ο σχεδιασμός αντιμετώπισης των πιθανών ταραχών – δεν τα λέω αξιολογικά, τα λέω απλώς με τη σειρά. Υπήρξε ένας πολύ προσεκτικός σχεδιασμός από την πλευρά της Αστυνομίας, ο οποίος εκτελέστηκε νομίζω με αρκετά επιτυχημένο τρόπο, με πολύ επιτυχημένο τρόπο. Το δεύτερο ήταν η στάση των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις και επίσης, η στάση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν δημιούργησαν ασπίδα προστασίας όσων επιχείρησαν να κάνουν τα επεισόδια, με αποτέλεσμα να μπορέσει η Αστυνομία, με την ελάχιστη χρήση χημικών και βίας, να ελέγξει γρήγορα την κατάσταση και να μην υπάρξει ουσιαστικά… 

Δημοσιογράφος: Το αντίθετο συνέβη θα έλεγε κανείς. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι όταν είδαν κάποιους νεαρούς να φοράνε κουκούλες όχι μόνο τους αποδοκίμασαν, αλλά και τους απαγόρευσαν την είσοδο στα οργανωμένα μπλοκ. 

Υπουργός: Έχετε δίκιο. Υπήρξε προσπάθεια να μπουν στα μπλοκ, αλλά αυτή η προσπάθεια πολύ περιορισμένα τελεσφόρησε. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν απόλυτη η επιτυχία και σε αυτόν τον τομέα, αλλά και εκεί πράγματι δεν υπήρξε αυτό το κλίμα, που είχαμε συνηθίσει, της κάλυψης των κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα να μπορέσει η Αστυνομία πάρα πολύ γρήγορα να επέμβει, να κάνει πάρα πολλές συλλήψεις και είκοσι και κάτι άτομα σήμερα να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. 

Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω κάτι. Επειδή είπατε για κουκουλοφόρους και επειδή ο κ. Σαμαράς είχε πει προεκλογικά ότι θα βγάλει τις κουκούλες, από τη χθεσινή διαδικασία βγήκανε ή θα βγούνε κουκούλες;

Υπουργός: Είκοσι ένα άτομα οδηγούνται σήμερα στη Δικαιοσύνη. Αυτό βεβαίως δεν υπάρχει δυνατότητα να φανεί στην τηλεόραση, διότι ξέρετε υπάρχει προστασία την οποία παρέχει ο Νόμος και η Ανεξάρτητη Αρχή και δεν μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να δείξει on camera τους ανθρώπους, που έχει συλλάβει, με κουκούλες και χωρίς κουκούλες. Όμως, είκοσι ένα άτομα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι λίγο. Δεν είναι καθόλου λίγο. 

Δημοσιογράφος: Υπήρξαν κ. Υπουργέ προληπτικές συλλήψεις, όπως ακούστηκε, ή προσαγωγές προληπτικές πριν από το συλλαλητήριο; 

Υπουργός: Προληπτικές υπό την έννοια ότι περπατάς εσύ στο δρόμο και σου λέω «έλα εδώ σε προσάγω»; Νομίζω όχι. Καταρχήν, εγώ δεν είμαι επιχειρησιακός και δεν γνωρίζω ακριβώς πάντοτε ό,τι κάνει η Ελληνική Αστυνομία. Έχω εικόνα της γενικής πολιτικής κατεύθυνσης και μέχρι εκεί. Εάν με ρωτάτε όμως εάν υπήρξαν πιθανότητες ή περιπτώσεις στις οποίες υπήρχαν έντονες εικόνες ότι κάποιος κουβάλαγε πέτρες και μολότωφ και υπήρξε σύλληψη -στην κοινή έννοια σύλληψη – να διαπιστωθεί, βεβαίως υπήρξαν και όχι περιορισμένες. 

Δημοσιογράφος: Θα έχετε ακούσει φαντάζομαι και εσείς κ. Υπουργέ, πολίτες να λένε για αυτή την ιστορία με τους κουκουλοφόρους, ότι ουσιαστικά τι κάνουν; Μπαίνουν, παρεισφρύουν στις συγκεντρώσεις, διαλύουν τις συγκεντρώσεις – γιατί αυτό πετυχαίνουν με την παρουσία τους – και στο τέλος το ενδιαφέρον στρέφεται στα επεισόδια, στρέφεται στις πορείες που έχουν να κάνουν με τα αντιλαϊκά μέτρα κλπ. Φαντάζομαι ότι θα ακούσατε το ίδιο και χθες έτσι; Ότι λειτούργησαν ενδεχομένως προβοκατόρικα. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας άποψη και η δική σας εικόνα. 

Υπουργός: Δεν θα χρησιμοποιήσω εκφράσεις. Θα έλεγα όμως ότι η παρουσία τους έχει ένα χαρακτήρα αρνητικό προς όλες τις κατευθύνσεις και για την έννομη τάξη και για το Κράτος Δικαίου και για τα αιτήματα που συμμετέχουν στη διαδήλωση και για τα δημοκρατικά δικαιώματα του Έλληνα πολίτη να βγαίνει στο δρόμο και να διατυπώνει την άποψή του, διαμαρτυρόμενος για οτιδήποτε. Εγώ ήμουν αυτός που είχα περάσει – με συγχωρείτε για το εγώ- που είχα προτείνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε περάσει τη χρήση της κουκούλας ως επιβαρυντικής περίπτωσης, τον Αύγουστο του 2009, όταν γίνονται άλλα αδικήματα. Και είχα υποστεί τότε ποταμούς αρνητικών σχολίων, άρνησης, λοιδορίας κλπ. Σήμερα, όχι απλώς εκείνη η ρύθμιση φαίνεται απόλυτα δικαιωμένη και δικαιολογημένη, αλλά νομίζω και πρέπει και σε αυτό να είμαι καθαρός απέναντι στην Ελληνική κοινωνία, ήρθε η ώρα για μια ακόμα αυστηρότερη ρύθμιση. Πρέπει να πάρουμε ένα πακέτο μέτρων -αλλά αυτό δεν είναι μόνο αρμοδιότητα δική μου- τα οποία να θωρακίσουν το Κράτος Δικαίου. 

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με αυτό. Βέβαια εξαρτάται ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, έτσι; Ως γενική αρχή νομίζω όλοι συμφωνούμε. 

Υπουργός: Να τα συζητήσουμε. Αλλά όχι να μένουμε άπραγοι. 

Δημοσιογράφος: Αν έχετε κάτι στο μυαλό σας να μας πείτε. Κάτι συγκεκριμένο. Πέραν της κουκούλας.

Υπουργός: Βεβαίως και έχω συγκεκριμένα πράγματα να σας πω. Σας είπα ήδη το θέμα της κουκούλας. Η κουκούλα σημαίνει και αντιασφυξιογόνα μάσκα και μια σειρά από άλλα πράγματα…

Δημοσιογράφος: Μια στιγμή. Όποιος φοράει αντιασφυξιογόνα μάσκα μπορεί να είναι και δημοσιογράφος, ο οποίος κάνει τη δουλειά του ή φωτορεπόρτερ. 

Δημοσιογράφος: Σωστά. 

Υπουργός: Ξέρετε, με συγχωρείτε. Να σας πω το εξής. Νομίζω ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, όσα ελαττώματα κι αν έχει, τον δημοσιογράφο που κάνει τη δουλειά του και τον μπαχαλάκη που πάει να διαλύσει την πόλη, μπορεί να τους ξεχωρίσει. 

Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε κύριε Υπουργέ δεν είναι έτσι. Και τυχαίνει να έχουμε προσωπική περίπτωση συναδέρφου, η οποία ξυλοκοπήθηκε, αναφέρομαι στην περίπτωση της Τατιάνας της Μπόλαρη, η οποία ξυλοκοπήθηκε στις προηγούμενες διαδηλώσεις από άνδρα των ΜΑΤ και ακόμα τραβιέται για να βρει το δίκαιο της, η κοπέλα. Δημοσιογράφος: Είπε η δικαιοσύνη, ενώ η Αστυνομία καταρχάς δεν πρόκειται να ξεχωρίσει… 

Υπουργός: Δεν σας λέω ότι δεν γίνονται λάθη σε αυτές τις περιπτώσεις ή δεν μπορούν να γίνουν λάθη. Εάν σας το έλεγα αυτό θα ήμουν ένας παράλογος άνθρωπος. Όμως επιτρέψτε μου να σας πω και θα συμφωνήσετε και εσείς ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει μία πιο αυστηρή αντιμετώπιση σε μία τέτοια κατάσταση, σε αυτά τα πράγματα. Θυμηθείτε τι ζήσαμε το Φλεβάρη. Θυμηθείτε το. Μπορούμε, αντέχουμε ως κοινωνία να έχουμε μία τέτοια εικόνα; 

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι σε καμία περίπτωση. Να ρωτήσω το εξής. Μιλήσατε για λελογισμένη βία που ασκήθηκε χθες και πραγματικά φαίνεται ότι η Αστυνομία λειτούργησε καλύτερα από ότι άλλες φορές. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες εικόνες που έχουν προκαλέσει αποτροπιασμό. Εγώ αναφέρομαι σε μία περίπτωση, την οποία φαντάζομαι την είδατε και εσείς στα κανάλια, αλλά και σε φωτογραφίες –έχουν αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο σε πολλές ιστοσελίδες- που ένας αστυνομικός τραβάει μία διαδηλώτρια προκειμένου να τη συλλάβει να την προσάγει –δεν ξέρω τι- σαν τσουβάλι, κυριολεκτικά σαν σακί με πατάτες. Την έχει γδύσει με τον τρόπο που την τραβάει, δηλαδή έχει σηκωθεί το πουλόβερ της, φαίνονται τα εσώρουχά της και αναρωτιέμαι αυτού του είδους η αντιμετώπιση –εγώ δεν λέω ότι σε μία προσαγωγή σε μία σύλληψη μπορείς να πας με τριαντάφυλλα εάν είσαι όργανο της τάξης-, αλλά αυτού του είδους η προσαγωγή, αυτού του είδους το τσουβάλιασμα είναι μέσα στο πλαίσιο της λελογισμένης βίας, έτσι όπως ακριβώς το εννοείτε; 

Υπουργός: Θέλω να σας είμαι ειλικρινής. Δεν έχω δει τη φωτογραφία. Πάντα σε κάθε εικόνα μπορεί να υπάρξουν εξαιρέσεις, σε κάθε εικόνα. Στην καλύτερη. Θυμηθείτε την εικόνα της Ισπανικής Αστυνομίας προχθές. Θυμηθείτε τους ισπανούς αστυνομικούς κατά μόνας ο καθένας με το γκλοπ σηκωμένο να κυνηγάει διαδηλωτές που δεν φορούσαν ούτε κουκούλες, ούτε έριξαν μολότωφ, ούτε έκαναν τίποτα. 

Δημοσιογράφος: Είναι αλήθεια αυτό. 

Υπουργός: Και αν έχετε την καλοσύνη αντιπαραβάλλετε την εικόνα της δικής μας αστυνομίας –που δεν ξέρω αν υπήρξαν ένα, δύο, τρία φάλτσα- αλλά ως εικόνα ήταν μία εικόνα απόλυτα ειρηνικής πορείας. 

Δημοσιογράφος: Καλό είναι αν υπήρξαν να ελεγχθούν. Λοιπόν να φύγουμε λίγο από το θέμα αυτό και να πάμε σε δύο τρία άλλα θέματα της αρμοδιότητάς σας. Για παράδειγμα έχω μπροστά μου μία ανακοίνωση, χθες το βράδυ βγήκε από τη Χρυσή Αυγή της Άρτας, όπου προαναγγέλλει για σήμερα που μιλάμε Πέμπτη, ελέγχους στο πανηγύρι. Θα γίνει εκεί στην πόλη της Άρτας. Κλιμάκιό της θα παραβρεθεί στην υπαίθρια αγορά προκειμένου να επιβεβαιώσει πως δεν θα συμμετέχει κανένας αλλοδαπός χωρίς σχετική άδεια. Και λέει ακόμα ότι χρώμα ελληνικό και η Χρυσή Αυγή θα είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων Ελλήνων με έμπρακτη συμπαράσταση. 

Δημοσιογράφος: Μία ακόμη ακτιβιστική εντός ή εκτός εισαγωγικών ενέργεια από τη στιγμή που εσείς τουλάχιστον δύο φορές, το έχω ακούσει και εγώ με τα ίδια μου τα αυτιά, από το βήμα της Βουλής έχετε προειδοποιήσει ότι δεν θα γίνουν ανεκτές ενέργειες τύπου Ταγμάτων Εφόδου. 

Υπουργός: Μάλιστα. Μου δίνετε την ευκαιρία να το πω τρίτη φορά στην εκπομπή σας. Δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Δεν μπορεί κανείς ούτε να αντιποιείται αρχή, ούτε να παριστάνει ότι εκπροσωπεί το Ελληνικό κράτος. Βεβαίως τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών να μετέχουν σε Σώματα, να εκφράζουν απόψεις είναι σεβαστά, απολύτως σεβαστά. Αλλά το Ελληνικό Κράτος, είναι το Ελληνικό Κράτος δεν εκχωρεί την αρμοδιότητα. Δεν δικαιούται η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου να εκχωρήσουν τα καθήκοντά τους και τις αρμοδιότητές τους σε οποιαδήποτε ομάδα συνανθρώπων μας. 

Δημοσιογράφος: Συνεπώς τι θα γίνει απόψε στην Άρτα; 

Υπουργός: Εάν οποιοσδήποτε δοκιμάσει, εάν, βάζω ένα εάν γιατί ανάμεσα στις ανακοινώσεις και στην πράξη υπάρχει πάντοτε μία τεράστια απόσταση. Εάν οποιοσδήποτε παραβεί τον Νόμο θα υποστεί τις κυρώσεις του Νόμου, από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Δεν έχω καμία πρόθεση να ξεχωρίσω… 

Δημοσιογράφος: Το λέμε γιατί σε προηγούμενα πανηγύρια, υπήρξαν τα περιστατικά δεν υπήρξε αστυνομική δύναμη από κοντά. Τώρα που υπάρχει προειδοποίηση, φαντάζομαι ότι θα υπάρξει και αστυνομική δύναμη κοντά 

Υπουργός: Υπήρξε η αρχική περίπτωση, όπου πραγματικά δεν υπήρξε έγκυρη αντίδραση και αμέσως καταλόγισαν ή καταλογίζονται οι ευθύνες σε όποιον δεν υπεράσπισε το δικαίωμα του Κράτους Δικαίου, στο να ασκεί αυτό μόνο βία στα πλαίσια του νόμου και της τάξης. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει εκατοντάδες πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα και δεν επετράπη οποιασδήποτε μορφής εκδήλωση. Απλώς το καλό, το νόμιμο βεβαίως, και είναι φυσιολογικό, δεν φθάνει στους τίτλους των ειδήσεων ούτε των εφημερίδων, το παράνομο, το παράλογο φθάνει. 

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, κάτι άλλο, το οποίο σήμερα μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά χθες και προχθές ήτανε. Αυτή η υπόθεση, η οποία ήτανε ενδεχομένως για γέλια και για κλάματα μαζί. Η ιστορία της σύλληψης αυτού του 25χρονου για τη σελίδα στο Facebook , τη σελίδα του γέροντα παστίτσιου, θα την έχετε ακούσει φαντάζομαι σαν ιστορία. Συνελήφθη και θα περάσει και από δίκη. Πολλοί είπανε ότι αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο και μάλιστα το συνέδεσαν άμεσα με καταγγελίες που έγιναν από την ιστορία της Χρυσής Αυγής, με μία ερώτηση που έγινε. 

Υπουργός: Θα σταθώ στο τελευταίο που είπατε, πριν σας απαντήσω και στο προηγούμενο. Δεν είναι αλήθεια. Απ’ ότι πληροφορήθηκα μετά, γιατί πρέπει να σας πω ότι δεν είχα καμία εικόνα του πράγματος πριν, η έρευνα είχε ξεκινήσει πολύ πριν υπάρξουν οι καταγγελίες της Χρυσής Αυγής και είχε πάει η υπόθεση στον Εισαγγελέα. Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη πλέον, διότι η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη και αν σας πω την άποψή μου θα είναι σαν να παρεμβαίνω στο έργο της Δικαιοσύνης. 

Δημοσιογράφος: Δεν θέλετε να μας πείτε την άποψή σας; 

Υπουργός : Πρέπει να σας πω ότι προηγούμενη ενημέρωση δεν είχα και με κανένα τρόπο δεν υπήρχε πολιτική κατεύθυνση ως προς το συγκεκριμένο θέμα ή εντολή. 

Δημοσιογράφος: Έχουμε πολλά ερωτήματα για το θέμα των μεταναστών, κύριε Υπουργέ, να τα συνοψίσουμε. Μας έχουν στείλει και στη σελίδα μας στο Facebook , ακροατές και φίλοι: τι θα γίνει με το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα με τους μετανάστες που ζουν στο κέντρο και στοιβάζονται σε διάφορα διαμερίσματα; Αν γίνονται έλεγχοι. Γιατί δεν γίνονται; Και υπάρχει και ένα ερώτημα που σχετίζεται με την παρουσία των ανθρώπων του παρεμπορίου σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και αν θα αντιμετωπιστούνε. 

Υπουργός : Να σας απαντήσω. Καταρχήν μου επιτρέπετε κι εσείς και η Ελληνική κοινωνία να πω ότι η επιχείρηση, η οποία διεξάγεται σε όλη την Ελλάδα, είναι επιχείρηση που θα δείξει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Ούτε ισχυρίζομαι, ούτε πρόκειται να ισχυριστώ ότι είναι μια επιχείρηση που λύνει αμέσως «μαγικά» τα προβλήματα. Αυτά δεν γίνονται, απλώς δεν γίνονται. «Μαγικά» δεν γνωρίζει κανείς και πάντως δεν γνωρίζω εγώ. Η πρώτη σοβαρή αποτίμηση σε αριθμό αποτελεσμάτων θα γίνει στο τέλος του χρόνου. Η επιχείρηση ξεκίνησε αρχές Αυγούστου. Νομίζω ότι ένα τετράμηνο είναι ελάχιστος χρόνος για να αποτιμήσουμε μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης ενός προβλήματος που βασανίζει την Ελληνική κοινωνία για πάρα πολλά χρόνια. Όσον αφορά τώρα το συγκεκριμένο ερώτημα, επειδή θα απαντήσω στη Βουλή σε ερώτηση σε λίγη ώρα, έχω τον αριθμό στο νου μου: υπάρχουν 138 περιπτώσεις ελέγχου ακινήτων του τύπου που περιγράφετε προηγουμένως με πάρα πολλές προσαγωγές και συλλήψεις αλλοδαπών που παράνομα διέμεναν σε αυτά. Έλυσαν όλα τα προβλήματα; Βεβαίως και όχι. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα; Ούτε σε αυτό το χρόνο, ούτε στο τέλος του χρόνου. 

Δημοσιογράφος: Πάντως η επιχείρηση αυτή δεν ατονεί. Επειδή δημιουργήθηκε μια αίσθηση τον πρώτο καιρό, που ήταν θετική για πολύ κόσμο, στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ήταν θετική. Δεν ατονεί η επιχείρηση. 

Υπουργός : Όχι απλώς δεν ατονεί, αλλά θα συνεχίσει με ρυθμό και προγραμματισμό μέχρι το τέλος του χρόνου που θα γίνει η πρώτη αποτίμηση, ελπίζω θετική, των αποτελεσμάτων και από εκεί και πέρα θα δούμε πως συνεχίζουμε μέσα στο 2013.

Δημοσιογράφος: Έχουμε επιγραμματικά δυο ερωτήσεις ακόμα, για να κλείσουμε, μπορεί να βγούμε και ένα λεπτό εκτός χρόνου, αλλά είναι ενδιαφέροντα όσα συζητάμε μαζί. Η πρώτη ερώτηση είναι τι θα γίνει με τους αστυνομικούς φρουρούς που είχαν δοθεί ως προστασία σε διακεκριμένα πρόσωπα και για τους οποίους υπάρχει μια απόφασή σας να βγουν στους δρόμους; Τι γίνεται με αυτή την ιστορία;

Υπουργός : Υπάρχει ένας αριθμός αστυνομικών που ήδη έχει φύγει από τις φυλάξεις προσώπων και στόχων. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω τον ακριβή αριθμό απέξω, πάντως δεν είναι ασήμαντος –δεν μιλάμε ούτε για πέντε, ούτε για δέκα, ούτε για πενήντα. Ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών έχει επιστρέψει στα αρχικά του καθήκοντα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλοι – με συγχωρείτε για την έκφραση- πιθανοί στόχοι –αναφέρομαι και σε ανθρώπους και σε επιχειρήσεις και σε οτιδήποτε, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση διατήρησης, επαύξησης ή εν πάση περιπτώσει φύλαξής τους. Έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία με κριτήρια –όχι επειδή μου αρέσει εμένα ή στον Αρχηγό της Αστυνομίας ή σε οποιονδήποτε, αλλά με ευρωπαϊκά κριτήρια επικινδυνότητας, που μνημονεύονται στην απόφαση, θα αποφασίσει ποιος χρειάζεται φύλαξη. 

Δημοσιογράφος: Μέχρι πότε θα γίνει αυτό; 

Υπουργός : Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό θα γίνει σύντομα, η εντολή είναι να γίνει σύντομα. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ημέρα, διότι έχουμε και μεταβαλλόμενες συνθήκες επικινδυνότητας σε αυτή τη φάση. Καταλαβαίνετε τι λέω, όσον αφορά τα μέτρα και τα λοιπά. 

Δημοσιογράφος: Σαφώς. 

Υπουργός : Είναι λογικό να θέλουν να λάβουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους, να μην αφήσουν αφύλακτο ένα στόχο –η λέξη είναι πάρα πολύ άσχημη, το λέω σε εισαγωγικά. 

Δημοσιογράφος: Εντάξει, είναι η συνηθισμένη που χρησιμοποιείται. Είμαστε ήδη εκτός χρόνου, αλλά πρέπει να κάνουμε και την τελευταία ερώτηση. Στον πολιτικό Νίκο Δένδια: θέλουμε ένα σχόλιο για την υπόθεση των τελευταίων ημερών, που αφορά τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο Μεϊμαρακη. 

Υπουργός : Με συγχωρείτε, τι σχόλιο θα μπορούσα να κάνω; Καταρχήν είναι ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης, ένας άνθρωπος με τον οποίο συνδέομαι πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπορώ να δεχτώ με κανένα τρόπο ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει κάτι εις βάρος του. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι ο ίδιος έχει κάνει μια ευθεία τοποθέτηση και ο ίδιος θα καταφέρει να «καθαριστεί» αυτό το πράγμα, πάρα πολύ γρήγορα. 

Δημοσιογράφος: Επειδή μιλούν πολλοί ενδεχομένως για την ανάγκη να είχε παραιτηθεί, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Υπουργός : Με συγχωρείτε, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, πρέπει πρώτα να λερωθεί. Δεν υπάρχει κάτι αποδεδειγμένο εναντίον του Προέδρου της Βουλής, ούτε καν κάτι που θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ως σοβαρές υπόνοιες. Νομίζω ότι ο ίδιος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για το θέμα. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Δένδια σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, που ήσασταν μαζί μας σήμερα το πρωί και απαντήσατε σε όλα μας τα ερωτήματα. Να είστε καλά. Έχουμε και πολλά άλλα, όμως δεν προλαβαίνουμε, δυστυχώς. Καλή μέρα να έχετε.

Υπουργός : Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο