Ομιλία επί της προτάσεως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens

Κατ’ αρχήν, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεδομένου του θεσμικού ρόλου του Υπουργού Δικαιοσύνης, ελάχιστα πράγματα έχω το δικαίωμα να πω όσον αφορά στην ίδια την υπόθεση SIEMENS, μια υπόθεση η οποία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη φάση.

Όπως καλώς γνωρίζετε, ο ανακριτής έχει ήδη αποστείλει κλήσεις προς απολογία και αναμένεται η απολογία μιας σειράς κατηγορουμένων. 

Οφείλω, λοιπόν, να προασπίσω με μεγάλη προσοχή το θεσμικό ρόλο του Υπουργού Δικαιοσύνης και να προσέξω πάρα πολύ τα λόγια του. Από την άλλη θα ήταν υποκρισία, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να μην υπογραμμίσω την απορία οιουδήποτε ανθρώπου, πέραν και έξω της αιθούσης, για τον τρόπο με τον οποίο η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το ζήτημα της υποθέσεως της SIEMENS.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω –χωρίς να κάνω κανένα σχόλιο- ότι η υπόθεση SIEMENS έχει ένα απολύτως εμφανές κομμάτι και ένα αφανές κομμάτι. Ουδείς δύναται να προλέξει και ουδείς δικαιούται να προλέξει τί εμπεριέχει το αφανές κομμάτι. 

Γνωρίζετε όμως όλοι πάρα πολύ καλά και γνωρίζετε και εσείς πάρα πολύ καλά ποιο είναι το εμφανές κομμάτι, αυτό το οποίο γνωρίζει πέραν αμφισβήτησης η ελληνική κοινωνία. 

Και θα μου επιτρέψετε να πω πως θα ανέμενα από ένα Κόμμα, το οποίο πλέον επαγγέλλεται την απόλυτη διαφάνεια του δημοσίου βίου, μια τελείως διαφορετική αντίδραση απέναντι σε όσα είναι ήδη γνωστά, είναι ήδη καταγγελμένα και εν πολλοίς είναι ήδη αποδεδειγμένα.

Αντ’ αυτού, αντί αυτών που θα περίμενε κανείς, έρχεται μετά από μακρά σειρά η σημερινή σας πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Κανείς σε πρώτη φάση μπορεί λογικά να αναρωτηθεί και να ακουστεί λογικό το εξής επιχείρημα: 

Για ένα λεπτό όλα στο φως! Γιατί, λοιπόν, να μην ψηφίσουμε και αυτήν την εξεταστική επιτροπή; 

Θα κρύβεται κάτι πίσω απ’ αυτήν; Νομίζω πως πριν προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το επιχείρημα αυτό, το οποίο εν πρώτης όψεως εμφανίζεται λογικό, θα πρέπει λίγο-πολύ να δούμε πώς ιστορικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντιμετωπίζει τις εξεταστικές επιτροπές, ποια είναι η θέση που έχει ως Κόμμα απέναντι στις εξεταστικές επιτροπές. 

Είναι κάτι το οποίο θετικά αντιμετωπίζει; Είναι κάτι το οποίο συχνά μετέρχεται προς αποκάλυψη της αληθείας;

 Πώς αντιμετώπισε το παρελθόν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών; 

Θέλετε να πάμε στην περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, που οφείλω να πω πως εκεί είναι το ασφαλές κριτήριο, γιατί εκεί αναζητά κανείς τις ρίζες της αντιμετώπισης. Έχει λεχθεί επανειλημμένως εδώ ότι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα απέρριψε 14 προτάσεις εξεταστικών επιτροπών. 

Δεκατέσσερις! Καμία απ’ αυτές τις 14 δεν είχε, κατά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το απαραίτητο στοιχείο που ορίζει ο Κανονισμός, δηλαδή τη διερεύνηση ηθικών θεμάτων δημοσίου συμφέροντος.

Καμία από τις 14!

Θα μου πείτε: «Άλλη ηγεσία. Κυβέρνηση. Παλιό ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το έχουμε αποκηρύξει εκείνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τώρα υπάρχει ένα νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένας νέος Αρχηγός, μια νέα πρόταση για τη διαφάνεια, μια διαφορετική αντιμετώπιση». Μάλιστα. Να δούμε την τωρινή διαφορετική αντιμετώπιση.

Υπόθεση Βατοπεδίου: 

Γνωστή σε όλους, συγκλόνισε το πανελλήνιο για μακρά σειρά μηνών, συστήθηκε Εξεταστική Επιτροπή επίσης επί μακρά σειρά μηνών. 

Κατ’ αρχήν οφείλω και πάλι να το πω και θα συνεχίσω να το λέω ότι υπήρξε μια τομή στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου, ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής για πρώτη φορά αναδέχθηκε πολιτικές ευθύνες για στελέχη του κόμματος από το οποίο προερχόταν.

Τι έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε δεν υπήρξε καμία απολύτως ευθύνη για κανένα στέλεχός του. Θα μου πείτε: έτσι, έκριναν. Κατά συνείδηση είχαν δικαίωμα να κρίνουν. Συμπίπτει η συνείδηση με την κομματική τους ταυτότητα. Θα ήμουν έτοιμος, ειλικρινά σας λέω, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, να το δεχθώ και αυτό. 

Αλλά ακούστε το τραγελαφικό το οποίο συνέβη μετά στην πορεία.

Όταν έγινε η συζήτηση στην Ολομέλεια ενεφανίσθη στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Και θα μου επιτρέψετε να αναφέρομαι πάντα με ιδιαίτερο σεβασμό στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τεκμηρίωσε την τότε θέση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, όσον αφορά στους Υπουργούς του, οι οποίοι ενεπλέκοντο στην υπόθεση Βατοπεδίου. 

Και όσον αφορά στον κ. Δρυ; Oυδέν σχόλιο. 

Θα μου επιτρέψετε όμως να σας θυμίσω, τί εγένετο ως προς την υπεράσπιση την οποία ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεφύλαξε για τον έτερο Υφυπουργό, τον κ. Φωτιάδη. 

Τί είχε πει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε, για τον κ. Φωτιάδη;

Ότι η συμπεριφορά του κ. Φωτιάδη θα μπορούσε να ενέχει ευθύνες, και μάλιστα ποινικές ευθύνες, αλλά με τη μετέπειτα συμπεριφορά του ο κ. Φωτιάδης εξάλειψε την πράξη και τις ευθύνες αυτές. 

Το ακούτε πόσο ωραία ακούγεται; 

«Κάναμε ένα λάθος, μάλιστα, αλλά μετά τρέξαμε και το διορθώσαμε το λάθος και άρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο κ. Φωτιάδης δεν έχει καμία ευθύνη». 

Ακούστε τώρα πού είναι το απολύτως έωλο αυτής της ιστορίας και πού πίσω από το έωλο –διότι δεν μπορώ ειλικρινά να πιστέψω ότι ο αξιότιμος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν γνωρίζει στοιχειώδη νομικά ή δεν έχει συμβούλους που να του υποδείξουν τα στοιχειώδη νομικά- κρύβεται η υποκρισία και κρύβεται και η αναλήθεια. 

Οι πράξεις για τις οποίες εδιώκοντο ή θα εδιώκοντο οι συγκεκριμένοι, ήταν όλες σε βαθμό κακουργήματος, κύριοι συνάδελφοι. Και δεν υπάρχει ούτε ένα κακούργημα στον Ποινικό Κώδικα, στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, που με μετέπειτα οποιαδήποτε συμπεριφορά του υπαιτίου να αίρεται το αξιόποινο, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά του κ. Φωτιάδη δεν θα μπορούσε να άρει το κακούργημα. Είναι σαφές ; 

Και όμως ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήρθε εδώ και οδήγησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο να ψηφίσει αυτό το συγκεκριμένο πόρισμα. Εάν αυτό δεν συνιστά κεφαλαιώδη υποκρισία – διότι, ξαναλέω, δεν είναι δυνατόν με κανένα τρόπο να δεχθώ ότι συνιστά άγνοια – τότε τι είναι ; 

Θα μου πείτε: να αγνοήσουμε πλήρως τη συγκυρία που υποβάλλεται αυτή εδώ η πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, να δεχθούμε ότι είναι σύμπτωση, ότι η πρόταση αυτή υποβάλλεται ακριβώς τη στιγμή που κοινοποιούνται τα κατηγορητήρια και αναμένονται οι απολογίες και να δεχθούμε πάλι για λόγους καλής πίστεως, ότι πρέπει να συζητήσουμε αν θα έπρεπε για την υπόθεση Siemens να συσταθεί Eξεταστική Eπιτροπή. 

Και οφείλω να πω ότι με προβλημάτισε η τοποθέτηση του σεβαστού Προέδρου του κ. Κουβέλη, ο οποίος λίγο πολύ μας είπε εδώ: «ψηφίστε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής».

Κύριε Πρόεδρε, ορισμένα πράγματα ενοχλούν. 

Αυτό είναι κατανοητό.

Υπάρχει μια πίεση προς την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Κι αυτό είναι κατανοητό. 

Δεν υπάρχει θέμα. Και τους κατανοούμε και τους καταλαβαίνουμε και τους συμπονούμε και τους συγχωρούμε.Κύριε Κουβέλη, επιτρέψτε μου να σας πω το εξής: 

θα είχε μια έννοια ίσως, να συζητήσουμε γενικά και αόριστα για τη σύσταση Eξεταστικής Eπιτροπής για το θέμα ‘Siemens’.

Αλλά, ειλικρινά, σοβαρά μας προτείνετε να ψηφίσουμε αυτή την πρόταση για τη σύσταση Eξεταστικής Eπιτροπής; Ή, αν μου επιτρέψετε, να σας ρωτήσω και πάλι: εσείς είναι ποτέ δυνατόν, όσο σας γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι τον τρόπο που σκέπτεσθε, να ψηφίσετε αυτή την πρόταση για τη σύσταση Eξεταστικής Eπιτροπής; 

Θα μου επιτρέψετε λίγο να διαβάσω με ποιον τρόπο αντιλαμβάνεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δια της προτάσεώς του την πλήρη διαλεύκανση και διερεύνηση του σκανδάλου Siemens, ενός σκανδάλου που κατά τεκμήριο ξεκίνησε επί των ημερών του, που η σύμβαση του C4I έχει υπογραφή Υπουργού του, που ο μόνος ο οποίος βεβαιωμένα μέχρι στιγμής έχει λάβει χρήματα είναι εκλεκτό του στέλεχος, που θρυλούνται άλλα πολλά, και που επίσης αναμένονται να αποδειχθούν επιπλέον περισσότερα;

Για να δούμε λοιπόν, πώς αντιλαμβάνεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτή τη συγκεκριμένη πλήρη διαλεύκανση, διερεύνηση του σκανδάλου Siemens.Ξεκινάει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρόταση ως εξής: «Η χώρα μας βρίσκεται από το 2004, με ευθύνη της Κυβέρνησης, αντιμέτωπη με γενικευμένη κρίση αξιών, φαινόμενα διαφθοράς, πράξεις αυθαιρεσίας της εξουσίας, υποθέσεις διασπάθισης». 

Το «έτος μηδέν» για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριοι συνάδελφοι, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, είναι το 2004. 

Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σκάνδαλο Siemens προ του 2004 δεν φαίνεται να υπάρχει. Φαινόμενα διαφθοράς προ του 2004, δεν φαίνεται να υφίστανται, διασπάθιση του δημοσίου χρήματος προ του 2004, προδήλως αγνοείται. Θέλετε να πάμε περαιτέρω να δούμε ποια πρόταση μας προτείνετε να ψηφίσουμε; Πάμε στην τελευταία σελίδα, για να μην σας ταλαιπωρήσω πάρα πολύ:

«Ταυτοχρόνως» -λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την Κυβέρνηση- «επιδίδεται σε μια πρωτοφανή επιχείρηση χειραγώγησης και άλωσης της Δικαιοσύνης».

Αυτό λέγεται τη στιγμή που έχουν επιδοθεί οι κλήσεις σε απολογία των κατηγορουμένων για την Siemens. Τότε, αυτή τη στιγμή επιλέγει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να επιτεθεί στη Δικαιοσύνη. 

Και δεν φθάνει αυτό. 

Ακούστε τη φρασεολογία: 

«Αξιοποιώντας τις υπηρεσίες ελάχιστων επίορκων λειτουργών της».

Η κλήση προς απολογία είναι προϊόν επίορκου λειτουργού;

Ποιοι είναι οι επίορκοι λειτουργοί, κύριοι συνάδελφοι, τους οποίους μνημονεύετε και πώς να διαλεχθούμε με ένα κόμμα το οποίο κατά περίπτωση απευθύνεται στη Δικαιοσύνη με ποιο τρόπο; Επίορκοι λειτουργοί, λέει η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ. 

Θα μου πείτε: Mεμονωμένο, λάθος, ξέφυγε, η πίεση της στιγμής, η αγωνία. 

Ωραία. Εδώ προ ολίγων ημερών το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δια του Γραμματέα του Εθνικού του Συμβουλίου, του κ. Ραγκούση, θυμάστε πάρα πολύ καλά τι έκανε.

Προέβλεψε παραιτήσεις εισαγγελέων δημοσίως. Και είχα πει και τότε και το λέω και τώρα, ότι αυτό δυο πράγματα είναι: ή προτροπή είναι ή απειλή είναι. 

Θα μου πείτε και τότε εκ παραδρομής θα συνέβη. Μάλιστα. Την επομένη μέρα, η κυρία Βάσω Παπανδρέου, εκλεκτό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρώην Υπουργός, είπε σε εκπομπή γνωστού καναλιού: «Έντιμοι λειτουργοί». Ερώτηση δημοσιογράφου: «υπάρχουν και ανέντιμοι λειτουργοί;» 

Η κυρία Παπανδρέου απάντησε: «είμαι πολίτης, έχω το θάρρος της γνώμης μου». 

Σας ερωτώ λοιπόν: με αυτή την αντιμετώπιση απέναντι στη Δικαιοσύνη θα συνταχθούμε ; Και θέλετε να πάμε ακόμη πιο κάτω; Ποια είναι η άποψη την οποία περαιτέρω έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Το λέει: «με αίσθημα ευθύνης να διερευνηθεί και να λάμψει όλη η αλήθεια». Αλλά ποιά αλήθεια;

Η αλήθεια του 2004, η αλήθεια του 2005. Η αλήθεια δεν υπάρχει στο 2003, αλήθεια δεν υφίσταται στο 2002, αλήθεια δεν υπάρχει στο 2001, αλήθεια δεν υπάρχει στο 2000, αλήθεια δεν υπάρχει το ’99, αλήθεια δεν υπάρχει το ’98. Αυτές δεν είναι αλήθειες. Αυτά είναι ψεύδη! 

Η αλήθεια αρχίζει από το έτος μηδέν, το 2004! Και στο τέλος ποια είναι η αλήθεια; Να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους αυτές ανήκουν. 

Αυτή είναι η πρόταση. 

Θα μου επιτρέψετε να πω, σεβαστέ μου κύριε Πρόεδρε, ότι δεν μπορώ με όλη την ηρεμία συνείδησης να ψηφίσω αυτήν την πρόταση με κανένα τρόπο, όπως και κανείς εξ΄ ημών.

Εκείνο πάντως το οποίο αξίζει να δει κανείς ξεκάθαρα, είναι ότι πίσω από όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, οι οποίες νομίζω ότι θα υποτιμούσαν τη νοημοσύνη όλων μας εάν ανέλυα ποιο σκοπό έχουν -είναι προφανές όπως προφανής είναι και η σύμπτωση του χρόνου, όπως προφανές είναι και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα- πίσω από όλα αυτά υφίσταται ένα πραγματικό πρόβλημα για την πολιτική ζωή του τόπου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ο ομιλών – και παύω να ομιλώ ως Υπουργός Δικαιοσύνης και ομιλώ ως Βουλευτής – έχει δεδομένη άποψη επ’ αυτού, άποψη την οποία συμμερίζονται πάρα πολλοί από εμάς από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Δυστυχώς έτσι όπως είναι τα πράγματα, υφίσταται χάσμα απέναντι στον τρόπο που η κοινή γνώμη βλέπει τον πολιτικό κόσμο και την εντιμότητα που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον πολιτικό κόσμο. 

Δυστυχώς, επίσης, δεν έχουμε σε αυτήν τη φάση τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86 του Συντάγματος. 

Νομίζω, όμως, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις και να τροποποιήσουμε το νόμο 3126/2003 περί ευθύνης Υπουργών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο