Ομιλία κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού, για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Κύριε Πρόεδρε,

Παρότι δεν μου αρέσει να εγείρω τόνους ή να ασκώ κριτική, είμαι υποχρεωμένος να ξεκινήσω αναγνωρίζοντας ότι η τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κύριου Τσίπρα, με εξέπληξε, όπως φαντάζομαι ότι εξέπληξε ένα μεγάλο κομμάτι της εθνικής αντιπροσωπίας./strong>

 

Ο κ. Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του πέραν της ανάλυσης των κινήτρων του αιτήματος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Kυβέρνησης, προέβη σε σύνδεση δύο διαφορετικών ζητημάτων με την αρχή της δεδηλωμένης.

Και κατά τούτο κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι υπό αυτήν την έννοια δεν επεδείχθη ο δέονσεβασμός στο Σύνταγμα της χώρας.

Το πρώτο είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρήθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση ως προαπαιτούμενο και συνδεδεμένο με τη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία δεν υφίσταται ακόμα συνταγματικό θέμα.

Και το δεύτερο είναι ότι αγνοήθηκε η αρχή της Δεδηλωμένης, επ’ ονόματι των δημοσκοπήσεων. Και ο κύριος αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απηύθυνε στην κυβερνητική πλειοψηφία κεκαλυμμένη πλην σαφή απειλή: Μη νομοθετήσεως και μη αναλήψεως ευθυνών, διότι κατ’ αυτόν η δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, δημιουργεί αδυναμία λήψεως κυβερνητικής απόφασης.

Και οι δύο αυτές τοποθετήσεις, πέραν του ό,τι είναι πλήρως αντισυνταγματικές, είναι και βαθύτατα επικίνδυνες!

Δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα. Δημιουργούν έλλειψης βάσης. Δημιουργούν θέματα αξιοπιστίας, συνολικά του συστήματος.

Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Τσίπρας, αφού αναλογιστεί αυτά τα οποία είπε, θα έχει την ευκαιρία να ανακαλέσει και να επανέλθει στη συνταγματική τάξη. Διότι, πλέον, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε το πολίτευμα στην Ελλάδα ως κατά το δοκούν συνταγή, ως σκάλα για να ανεβούμε στην εξουσία οποτεδήποτε και όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη τάση να μας ευνοούν.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Πρόταση Εμπιστοσύνης έχει την εξής έννοια: Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, του κύριου Σαμαρά, καταθέτει απολογισμό στην εθνική αντιπροσωπεία, απολογισμό για τα δύο χρόνια δράσης της. Και επίσης καταθέτει τις προτάσεις της για το τι πρόκειται να κάνει τα επόμενα δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας.

Είναι προφανές ότι αυτό είναι παντελώς άσχετο από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το οποίο η εθνική αντιπροσωπεία οφείλει να έχει αυτοτελή κρίση επί τη βάσει τελείως άλλων παραμέτρων: Της επιλογής του προσώπου το οποίο θα ενώνει τους Έλληνες και θα εκπροσωπεί την πατρίδα.

Η δε Αντιπολίτευση οφείλει καταρχήν να ασκήσει κριτική επί των κυβερνητικών θέσεων, να καταθέσει τις δικές της προτάσεις, αλλά και να έχει στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία διά του ελληνικού κοινοβουλίου, πόσο ανακριβείς απεδείχθησαν οι προβλέψεις της για τα όσα συνέβησαν στη χώρα, την περίοδο 2012-14.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν πρόκειται να πω πολλά για το κυβερνητικό έργο. Έχουν αναλυθεί επαρκώς και από τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Χαρδούβελη, και είναι βέβαιο ότι θα τα αναλύσει ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Σαμαράς, αμέσως μετά.

Είναι βέβαιο, ότι η χώρα το 2012 βρισκόταν σε ένα δραματικό επίπεδο. Είναι βέβαιο, ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήδη προσέγγιζε το 25%. Είναι βέβαιο ότι το “Grexit” ήταν η κυριαρχούσα πρόβλεψη, ήταν βέβαιο ότι το κέντρο των Αθηνών ήταν επίπεδο καθημερινών συγκρούσεων, ήταν βέβαιο ότι οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων μπορούσαν να καίνε τη πρωτεύουσα του κράτους οποτεδήποτε το επέλεγαν.

Δύο χρόνια μετά, όλα αυτά έχουν μεταβληθεί. Έχει παραμείνει η χώρα με απόλυτη βεβαιότητα στην ευρωζώνη, έχει δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές. Για πρώτη φορά γυρνάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και μικρούς, 0,9%. Όμως, πρέπει να σας πω ότι το 2015 θα πάμε στο 2,9% έχει “ειρηνεύσει” η χώρα, έχει αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα. Έχει δημιουργηθεί ένα συνολικό σύγχρονο πλαίσιο μέσα από σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων.

Η χώρα διαπραγματεύεται το πιο φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, που έγινε ποτέ. Αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται ως «κόκκινα» δάνεια.

Διαπραγματεύεται την επιδότηση των επιχειρήσεων που έχουν δάνεια από την περίοδο της κρίσης, ώστε να διευκολυνθεί το επιτόκιό τους. Συζητά για τη μεταφορά ρευστότητας στη χώρα μέσω του IfG, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της EBRD, του IFC.

Ερχόμαστε όμως να δούμε, οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ποιο βαθμό επιβεβαιώθηκαν τον καιρό που πέρασε;

Ας πάμε καταρχήν στο βασικό θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κύριος Τσίπρας, ο κύριος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος με απόλυτη βεβαιότητα διατυπώνει σκέψεις δίκην προφήτη απόψε, είχε ο ίδιος αρνηθεί το πρωτογενές
πλεόνασμα, στις 24/ 10 /2013, μιλώντας για φανταστικό πλεόνασμα που μοιάζει με το γνωστό ρητό “Λεφτά υπάρχουν”. Θα μου επιτρέψετε να το καταθέσω για τα Πρακτικά.

Ο κύριος Τσακαλώτος, ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, στις 10/9/2013, είχε μιλήσει για οφθαλμαπάτη. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.

Ο κύριος Τσίπρας, στις 21/3/2014, είχε ομιλήσει για πλεόνασμα θράσους και απάτης και όχι χρημάτων, σε ομιλία του στα Γιάννενα. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.

Ο κύριος Τσίπρας επίσης είχε αρνηθεί τη δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές. Καταθέτω τη σχετική δήλωσή του, 16/3/2014, στη «Real Νews». Επίσης, είχε μιλήσει για στημένο θέατρο.

Ο κύριος Τσίπρας είχε προβλέψει την επιστροφή μας στη δραχμή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real Νews». Την καταθέτω στα Πρακτικά. Μάλιστα τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγαλοπιαστεί και ο κύριος Λαφαζάνης προέβλεψε όχι μόνο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και την καταστροφή του ιδίου του ευρώ! Την καταθέτω τη δήλωσή του για τα Πρακτικά.

Είχατε, επίσης, αποκλείσει την έξοδό μας από το μνημόνιο. Καταθέτω και τη δήλωση αυτή του κυρίου Τσίπρα για τα Πρακτικά.

Ερωτώ: Τι από αυτά, τα οποία προέβλεψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα χρόνια, η εν πάση περιπτώσει τα δύο τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε;

Μπορούμε να έχουμε μία πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σήμερα είναι πραγματωμένη;

Και επί τη βάσει αυτής της δικαιωμένης πρόβλεψης, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την ψήφο της ελληνικής κοινωνίας; Αλλά, κυρίες και κύριοι, αυτό αφορά το παρελθόν, πάμε στο μέλλον.

Ο κύριος Τσίπρας ήρθε εδώ και μας είπε μια σειρά από πράγματα για το τι πρέπει να γίνει ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορέσει να πάει μπροστά. Και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη; Υποσχέθηκε, καταρχήν, σαν όραμα στους Έλληνες, 300.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Και μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κύριος Δραγασάκης, ούτε καν πλήρους απασχόλησης. Αυτό δεν είναι παροχολογία;

Μας πρότεινε «σεισάχθεια» με 1 δισεκατομμύριο τον πρώτο χρόνο και 3 δισεκατομμύρια, συνολικά, επί 120 δισεκατομμυρίων ιδιωτικού χρέους προς τις Τράπεζες και προς το Δημόσιο. Αυτό δεν είναι παροχολογία;

Είναι δυνατόν να υπάρχει δείκτης μόχλευσης 40; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τέτοιο δείκτη μόχλευσης είναι βέβαιον ότι οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι νομπελίστες της επόμενης χρονιάς!

Κυρίες και κύριοι,

Αυτό το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ λέει είναι αναμάσημα μαρξιζουσών κοινοτοπιών, των Πανεπιστημίων της νεαρής ηλικίας πολλών στελεχών του. Αυτό το οποίο κάνει είναι ότι κλείνει το μάτι σε όλους. Υπόσχεται σε όλους να μοιράσει χρήματα, με τη βασική υπόθεση-θεωρία ότι αν μοιράζουμε λεφτά που δεν έχουμε, γινόμαστε όλοι πλουσιότεροι.

Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο. Ποτέ! Αλλά εν πάση περιπτώσει, πάμε στο μέλλον.

Ποιο είναι το κύριο θέμα για τη χώρα;

Η διαπραγμάτευση του χρέους. Τι μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η θέση του; Σήμερα ο κύριος Τσίπρας μας είπε μια καινούργια θέση.

Θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε να πάω δύο βήματα πίσω.

Στις 9/10/2013, ο κ. Λαφαζάνης είχε πει «θα διαγράψουμε το χρέος». Για τα Πρακτικά αν έχετε την καλοσύνη.

Από εκεί και πέρα έρχεται ο κύριος Δραγασάκης. Άλλη άποψη. «Θα αποσύρουμε και θα παγώσουμε το χρέος». Και αυτή για τα Πρακτικά.

Ο κύριος Μητρόπουλος: «Θα διαπραγματευτούμε το χρέος». Την καταθέτω στα Πρακτικά.

Ο κύριος Σκουρλέτης: «Θα διαγράψουμε μέρος και θα διαπραγματευτούμε μέρος». Για τα Πρακτικά.

Ο κύριος Στρατούλης: «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε και δεν σας πληρώνουμε». Την καταθέτω στα Πρακτικά.

Ο κύριος Στρατούλης αργότερα: «Θα σχίσουμε το μνημόνιο στην αυλή της Βουλής». Για τα Πρακτικά.

Έρχεται σήμερα ο κύριος Τσίπρας και μας λέει κάτι καινοφανές: Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη διαγραφή χρέους. Με ποιες συμμαχίες;Ποιοι θα μετέχουν σε αυτήν τη Διάσκεψη; Ποιους έχει εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνέταιρους σε αυτήν την προσπάθεια διαγραφής; Μήπως το αδελφό-κόμμα Die Linke στη Γερμανία, το οποίο ψήφισε εναντίον της βοήθειας στην Ελλάδα στη γερμανική Βουλή από την αρχή όλης αυτής της κρίσης;

Με ποιους έχει συμφωνήσει ο κύριος Τσίπρας να προχωρήσει;

Κυρίες και κύριοι,

Ένα είναι σαφές: Ότι όλα αυτά θα ήταν αστεία και ευχάριστα, αν δεν ήταν βαθύτατα επικίνδυνα!

Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν χρειάζεται κυβερνήσεις ειδικού σκοπού σαν αυτές που πρότεινε ο κύριος Τσίπρας.

Χρειάζεται καθαρές κουβέντες και χρειάζεται τίμιες εξηγήσεις!

Εδώ είναι μια επιλογή μοντέλου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μπορούμε να επιστρέψουμεπάρα πολύ εύκολα, ακούγοντας τη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ, στηνοπισθοδρόμηση, στον κρατισμό, στην ενοχοποίηση του επιχειρείν, στην καθιέρωση του Δημόσιου ως μόνου φορέα ανάπτυξης, στη διαρκή αύξηση των φορολογικών βαρών, στη δαιμονοποίηση του κέρδους, στη δίωξη των ξένων επενδύσεων, στον οικονομικό επαρχιωτισμό, στα ίδια τα αίτια που μας έφεραν στην κρίση.

Έχετε ακούσει ποτέ ότι το μικρόβιο θα είναι το φάρμακο για τη θεραπεία της ασθένειας που προκάλεσε;

Ή αλλιώς, μπορούμε, κυρίες και κύριοι, να κάνουμε αυτό που συνεχίζουμε. Να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσουμε σε ένα νέο μοντέλο, με κυρίαρχα στοιχεία την ιδιωτική πρωτοβουλία, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την απελευθέρωση από τη βαριά κηδεμονία του κράτους, την απενοχοποίηση του επιχειρείν, τον περιορισμό του Δημοσίου στο ρυθμιστικό του ρόλο, τη μείωση της φορολογίας.

Είμαι βέβαιος ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, που αποτελεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και γενικά οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, θα κάνουν – όπως πράττουν επί δύο χρόνια- το καθήκον τους. Θα πάρουν στις πλάτες τους το βάρος της μεταρρύθμισης, το βάρος του να βγάλουν τον τόπο από την κρίση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο