Ομιλία κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τον Προϋπολογισμό του 2020

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

H συζήτηση του προϋπολογισμού είναι διαδικασία νοήμονος διαλόγου.Έχουμε όλοι, ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία μέσα στην Αίθουσα, σαφή αντίληψη του τι πήγε στραβά τα προηγούμενα χρόνια.Και χρέος μας είναι να εξαλείψουμε τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία στην δεκαετή οικονομική κρίση, από την οποία εξερχόμαστε.Η νέα Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να το επιχειρήσει αυτό.
Έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε πόλο έλξης επενδύσεων.Έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν χώρο καινοτομίας, Σε ένα χώρο όπου λέξεις όπως «νεοφυείς επιχειρήσεις», «θερμοκοιτίδες» θα είναι λέξεις της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων.

Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Να φέρουμε πίσω πολλούς από αυτούς που εγκατέλειψαν τη χώρα μας στα χρόνια της κρίσης. Με ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει έναν κύριο στόχο: Καλά αμειβόμενες δουλειές για όλους. Σε ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα στηρίζει τον εργοδότη αλλά βεβαίως απαραίτητα θα προστατεύει τον εργαζόμενο.
Σε μια κοινωνία που κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει τις ευκαιρίες του, να δημιουργήσει, να ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον, να αισθάνεται ασφαλής και να απολαμβάνει αυτά που κάθε ευρωπαϊκή ευνομούμενη πολιτεία του οφείλει.

Οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης τείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό υπηρετεί και ο προϋπολογισμός ο οποίος τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Έρχομαι τώρα στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, την ευθύνη της οποίας μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου αναθέσει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα εξής:

Το ξέρετε, η κατάσταση είναι η πλέον πολύπλοκη των τελευταίων δεκαετιών:

Πλήρης αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο, προβληματική ενταξιακή προοπτική των βόρειων γειτόνων μας, αμφισβήτηση της ατζέντας της Θεσσαλονίκης, υλοποίηση του Brexit, Μεταναστευτικό, νέες πολιτικές της Ε.Ε., κρίση ταυτότητας του ΝΑΤΟ, κλιμάκωση έντασης από τους εξ’ ανατολών γείτονες, σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η Ελληνική πολιτική καλείται να επανατοποθετηθεί εν όψει των νέων προκλήσεων. Για να το κάνει αποτελεσματικά, οφείλει να εγκαταλείψει τα στερεότυπα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συμφωνήσουμε το θεμελιώδες. Η απραξία δε συνιστά πολιτική και ο στρουθοκαμηλισμός δε συνιστά πατριωτισμό. Είναι ο καιρός των επιλογών, είναι ο καιρός της ανάληψης ευθύνης, και αν χρειαστεί είναι ο καιρός της ανάληψης πολιτικού κόστους. Πρέπει, επίσης. επί τη βάσει της παραδοχής των υπαρκτών και ρεαλιστικών παραμέτρων να κινούμαστε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας. Πατριώτες για εμάς είναι όλοι οι βουλευτές, όλοι οι Έλληνες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι βουλευτές που τη στηρίζουν αποποιούνται το προνόμιο έκδοσης πιστοποιητικών πατριωτισμού.

Η ομόνοια είναι ο απαραίτητος παράγοντας εθνικής επιβίωσης. Δεν έχουμε δυστυχώς την υπαρξιακή πολυτέλεια των άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών. Είμαστε μαζί με την Κύπρο τα μόνα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα Εθνικής Ασφάλειας εξαιτίας της επιθετικότητας του εξ ανατολών γείτονος.

Η Κυβέρνηση μας επιδιώκει να κατοχυρώσει το κεκτημένο της ευρωπαϊκής συναίνεσης στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής. Κεκτημένο που δομήθηκε επι των ιστορικών αποφάσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το δυτικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας. Κεκτημένο που διατηρήθηκε, και δικαιώθηκε, ανεξαρτήτως της εναλλαγής στην εξουσία κομμάτων με ριζικά διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Ενίσχυση της σχέσης με το Ισραήλ. Εμβάθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Κατοχύρωση του ρόλου μας στα Βαλκάνια. Ενίσχυση της επιρροής μας στον Αραβικό Κόσμο.

Με αυτό το κεκτημένο προσαρμόζουμε την εθνική μας στρατηγική στις απαιτήσεις των καιρών. Ήδη, τους πέντε πρώτους μήνες: H Ελλάδα επανατοποθετείται ως μέλος του στενού πυρήνα της ΕΕ. Δεν θέτει ως αυτοσκοπό την αχρείαστη διάσπαση των κοινών θέσεων της Ένωσης προς όφελος τρίτων χωρών. Έτσι μπορούμε – και το έχουμε ήδη πράξει – να επικαλούμαστε με επιτυχία την κοινοτική αλληλεγγύη σε θέματα εθνικής σημασίας.

Βαλκάνια:
-Επανατοποθετηθούμε την Ελλάδα ως τη σταθερή και ισχυρή Ευρωπαϊκή χώρα, ως πυλώνα σταθερότητας.
-Υλοποιούμε την εμβάθυνση της συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής, και σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
Ήδη έχω μεταβεί στα Σκόπια, στα Τίρανα, στη Σόφια, στο Βελιγράδι, έχω επανειλημμένα συναντηθεί με τον Ρουμάνο ομόλογό μου.
Για την ενίσχυση του πολιτικού και οικονομικού αποτυπώματος μας στην περιοχή
-Υποστηρίζουμε έμπρακτα την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σαν κύριο άξονα της πολιτικής μας.
-Εμβαθύνουμε τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας,
έχοντας, όμως, καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης και ορθής ερμηνείας των συμπεφωνημένων.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Αλβανίας, προϋποθέτει όμως τον απόλυτο και πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Στόχος μας παραμένει όχι μόνο η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας, αλλά και η οικοδόμηση πραγματικής στέρεης φιλίας μεταξύ των λαών.

Η χάρτα του Ρήγα δεν έχει τοποθετηθεί κατά τύχη στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό:
Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία και συνεργασία με την κυπριακή πλευρά για την προάσπιση των κοινών συμφερόντων μας.

Επιδιώκουμε την εμβάθυνση της ούτως ή άλλως εγκάρδιας συνεργασίας μας.
Έχω συναντηθεί αμέτρητες φορές με τον Κύπριο συνάδελφό μου και φίλο μου τον κ. Ν. Χριστοδουλίδη.

Ο συντονισμός των δράσεων μεταξύ μας αφορά, πρωτίστως, στις προσπάθειες για την επίτευξη της στρατηγικής επιδίωξης της χώρας μας, που είναι η λύση του Κυπριακού.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συζητήσεων, διεξήχθη προσφάτως τριμερής συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Guterres με τους δύο ηγέτες, η πρώτη μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων του Ιουλίου 2017.

Επίσης, σε συνεννόηση με την κυπριακή πλευρά, πετύχαμε την καταδίκη από την Ε.Ε. των παρανόμων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.
Η ομόφωνη αντίδραση της Ένωσης μεταφράστηκε στη διαμόρφωση καθεστώτος κυρώσεων.

Σύμφωνα με αυτές θα απαγορεύεται, πλέον, η είσοδος στην ΕΕ,
και θα δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.

Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε τη πολιτική της διεθνούς νομιμότητας.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:
Καταστήσαμε ευθύς εξαρχής σαφές προς την Τουρκία ότι βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας,του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Καταστήσαμε σαφές ότι για εμάς πλαίσιο ενεργειών είναι το Διεθνές Δίκαιο,
που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, δεν ανέχεται απειλές πολέμου, δεν ανέχεται μονομερείς διεκδικήσεις. Η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαϊκή Χώρα. Δε θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του Bαλκάνιου καβγατζή.

Καταστήσαμε επίσης απολύτως σαφές και σε όλους τους τόνους χωρίς μεγαλοστομίες ότι θα υπερασπιστούμε κατά τη συνταγματική μας υποχρέωση τον εθνικό χώρο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι – και όπως ξέρετε μετράω πολύ τα λογία μου – αν απαιτηθεί, και παρότι μπορούμε και μονοί, δεν θα είμαστε μόνοι. Έρχομαι τώρα στο άκυρο μνημόνιο με την Κυβέρνηση της Τρίπολης.

Εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλισθεί η στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, των συμμάχων και εταίρων μας, απέναντι στις παράνομες πράξεις της Τουρκίας, οι οποίες αντιβαίνουν καθαρά και στη Διεθνή Νομιμότητα, και στο Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά -επιτρέψτε μου να πω- την κοινή λογική.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εκδόθηκε κείμενο συμπερασμάτων το οποίο δικαιώνει πλήρως τις ελληνικές θέσεις.
Την πλήρη στήριξη επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου.

Είχαμε ήδη πετύχει την πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου στις 3/12.
Επιπλέον, κατόπιν ενεργειών εκδόθηκαν ανακοινώσεις στήριξης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε,

Από την Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Κύπρο, αλλά και από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο.
Επισκέπτομαι αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της περαιτέρω στήριξης των θέσεών μας, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και εκ νέου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Θα συνεχίσουμε μέχρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η παραβατικότητα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, την διεθνή απομόνωση.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να διατηρούμε ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά,
Και θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε – πρέπει να πω με μειούμενες πιθανότητες πια- ότι η Τουρκία θα επιλέξει την προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο ως στόχο της πολιτικής της.

Ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ:
Ενισχύουμε σημαντικά τις σχέσεις μας με ένα παραδοσιακό σύμμαχο με την έγκριση μίας συμφωνία την οποία υπογράψαμε μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις 2,5 μηνών. Θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες στην Εθνική Αντιπροσωπεία για την κρίση σας.
Όπως ξέρετε έχω συναντηθεί τέσσερις νομίζω φορές με τον κ. Pompeo, σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο.

Όσον αφορά τη Ρωσία:
Στο πλαίσιο επανενδυνάμωσης των δεσμών μας, πήγα στη Μόσχα, συνάντησα τον κ. Λαβρόφ, θα έρθει στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός θε επισκεφθεί τη Μόσχα.

Ως προς την Κίνα:
Διευρύνουμε τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ειδικά στον τομέα των υποδομών. Ο Πρόεδρος Xi ήταν στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός ήταν στη Σαγκάη, έχω συναντήσει τρεις φορές τον ομόλογό μου Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Wang Yi. Δραστηριοποιούμαστε στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας, οι οποίες έχουν και μια συνάρτηση με το μεταναστευτικό.
Στο πλαίσιο αυτό έχω συναντηθεί ήδη με τους Υπουργούς της Ινδονησίας και του Μπαγκλαντές, όπως και με Υπουργούς χωρών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου.

Σε σχέση με τον Αραβικό κόσμο:
Ενισχύουμε τους δεσμούς μας. Έχω ήδη επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβεϊτ, ωείχαμε διευρυμένες συζητήσεις με τους Πρέσβεις των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου. Έχω συναντήσει δύο φορές το Γ.Γ. Αραβικού Συνδέσμου, τον Γ.Γ. του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και τον ομόλογό μου του Κατάρ.

Επεκτείνουμε τα τριμερή σχήματα με την Κύπρο με χώρες της Μέσης Ανατολής.Θα συνεργαστούμε στενά με τις φιλικές προς εμάς χώρες της περιοχής.Οι ισχυροί δεσμοί και η στενή συνεργασία με την Αίγυπτο αναδεικνύεται καθημερινά στο διμερές και στο πολυμερές επίπεδο. Ήδη έχω συναντηθεί άνω των τεσσάρων φορών με τον κ. Shoukry. Διεκδικούμε παρέμβαση στα τεκταινόμενα στη Συρία και τη Λιβύη.Δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές όταν κυοφορούνται απειλές για τα συμφέροντά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Παράλληλα, οι σχέσεις με το Ισραήλ εμβαθύνονται τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, έχω επισκεφθεί το Ισραήλ, έχω δει τον Πρωθυπουργό τον κ. Νετανιάχου, και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατζ, ο οποίος ήρθε και στην Αθήνα.

Όμως, η εξωτερική μας πολιτική έχει και μία επιπλέον διάσταση. Μία διάσταση που αφορά το περιβάλλον και την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Το 2020 θα συγκληθεί στην Αθήνα συνάντηση σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, με στόχο την υιοθέτηση Διακήρυξης που θα περιλαμβάνει την ελληνική πρόταση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ως προς την Οικονομική Διπλωματία:
Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ήδη πλέον, εκτός από φορέας της εξωτερικής πολιτικής, είναι και φορέας της οικονομικής διπλωματίας.
Με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας, των εξαγωγών και των επενδύσεων.
Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, αναδιοργανώνουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί αμέσως μετά τις γιορτές. Θα αναδιατάξουμε πλήρως τις αντιπροσωπείες της χώρας στο εξωτερικό ώστε να υπηρετούν το σύνολο της πολιτικής μας.

Έχουμε ενισχύσει το ρόλο του “Enterprise Greece”, έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ο νέος κανονισμός λειτουργίας του.
Θα αναβαθμίσουμε το νομικό πλαίσιο του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων με νέο νομοθέτημα ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ελληνικές εξαγωγές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμπερασματικά:
Κινούμαστε με βάση συγκεκριμένες αρχέςΗ Νέα Δημοκρατία, η πλειοψηφία της στη Βουλή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι αποφασισμένη, έχει γυρίσει την πλάτη στην πατριδοκαπηλεία, έχει γυρίσει την πλάτη στον αυτοπεριορισμό στα στερεότυπα του λαϊκισμού, έχει γυρίσει την πλάτη στο βαλκανικό επαρχιωτισμό, στη μιζέρια του διαρκώς αδικούμενου, στη μεμψιμοιρία του ανίσχυρου, στην ψευδαίσθηση του ανάδελφου έθνους.

Κύριοι συνάδελφοι,
Δεν είμαστε πολιτισμικά ανάδελφοι. Η συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας μετέχει του πολιτισμού που οι πρόγονοί μας θεμελίωσαν, άρα δυνάμει αδελφοί μας και συνομιλητές μας είναι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φυλής, ανεξαρτήτως χρώματος. Η Εξωτερική μας Πολιτική υπηρετεί αυτή την ανοιχτή αντίληψη για τον κόσμο. 

Τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας προς όλους.
Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα Ευρωπαϊκή, σε μια Ελλάδα σύγχρονη, εξωστρεφή, νεωτερική. Ανοιχτή στην καινοτομία, φιλική προς τους γείτονές της, υπόδειγμα για την περιοχή της.Μια Ελλάδα φιλόδοξη,μια Ελλάδα περήφανη,μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση. Μια Ελλάδα ανεξάρτητη και ισχυρή με γέφυρες προς όλους, μια Ελλάδα με δυνατότητα να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα κάθε επιβουλή.Εν ονόματι αυτής της Ελλάδας διαμορφώνουμε μια εξωτερική πολιτική που λαμβάνει υπόψη της την νέα παγκόσμια πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

Με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, αλλά και με αίσθημα εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης και ομοψυχίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο