Ομιλία κατά τη συζήτηση του σ.ν. για τον εξορθολογισμό της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης

Την ευρεία αναθεώρηση των βασικών κωδίκων για την πολιτική και την ποινική δικαιοσύνη προκειμένου ν’ ανταποκριθούν στις περιστάσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να θεραπευθούν φαινόμενα ιδιότυπης αρνησιδικίας που ταλαιπωρούν τους πολίτες, πρότεινε ο βουλευτής Κέρκυρας και κοιν. εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τρίτη 12 Ιουλίου, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης:

 

«Ο μέσος άνθρωπος έχει απολέσει πλήρως την εμπιστοσύνη του στο ότι μπορεί σε εύλογο χρόνο να έχει ένα δίκαιο αποτέλεσμα, να έχει μια δίκαιη δίκη. Στέκομαι στον ‘εύλογο χρόνο’. 

Γι’ αυτό υπάρχουν ήδη πολλές καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο του Στρασβούργου. Επ’ αυτού θα πρέπει να γίνει μια βαθιά και ειλικρινής συζήτηση. 

Διότι είναι προφανές ότι το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, έτσι όπως είναι σήμερα, δεν αντέχει τον φόρτο της εργασίας, τον οποίο πρέπει να διεκπεραιώσει.

Η κοινωνία την οποία καλούμαστε να ρυθμίσουμε σήμερα, δεν είναι η ελληνική κοινωνία για τη ρύθμιση της οποίας δημιουργήθηκαν ο Αστικός Κώδικας, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο Ποινικός Κώδικας, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Δεν είναι η μεταπολεμική ελληνική κοινωνία. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κοινωνία ουσιαστικά διαφορετική και άρα διαφορετική θα πρέπει να είναι και η δική μας αντιμετώπιση».

Αναφερόμενος στις ειδικότερες διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο κ. Δένδιας εξέφρασε επιφυλάξεις για την ανάθεση σε μονομελή, πλέον, εφετεία, να κρίνουν τις εφέσεις επί των αποφάσεων των μονομελών πρωτοδικείων, καθώς επίσης για την εισαγωγή καθήκοντος του δικαστή να υποδεικνύει τη θεραπεία της πραγματικής αοριστίας της αγωγής, το οποίο υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τις αρχές της ισότητας των διαδίκων και της ουδετερότητας του δικαστή.

Με την εξαίρεση ορισμένων ρυθμίσεων, όπως οι ανωτέρω, η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το σχέδιο νόμου, το οποίο, άλλωστε, σε μείζονα βαθμό, υιοθέτησε τις εισηγήσεις (ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων κ.α.) της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε συσταθεί και εργασθεί για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επί υπουργίας Σ. Χατζηγάκη και, κατόπιν, Ν. Δένδια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο