Ομιλία κατά την τελετή κοπής της Βασιλόπιτας του Υπουργείου Εξωτερικών

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή χρονιά και από πλευράς μου και από πλευράς του Αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Βαρβιτσιώτη και των υφυπουργών, του κ. Φραγκογιάννη και του κ. Βλάση, υγεία, προσωπική και οικογενειακή επιτυχία, σε όλους και στον καθέναν ξεχωριστά.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους Υφυπουργούς για τη στενή συνεργασία και την κοινή προσπάθεια. Το ίδιο ισχύει και για τους Γενικούς Γραμματείς και για την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου.
Με την ευκαιρία αυτή θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που εντάσσονται στο Υπουργείο μας. Καλώς ήρθατε, απ’ την καρδιά όλων μας.
Πρωτίστως όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο των υπαλλήλων όλων των κλάδων του Υπουργείου, για τη συνεργασία και την προσωπική συνεισφορά στο καθημερινό έργο της Ελληνικής Διπλωματίας.
Γνωρίζω καλά ότι και η Κεντρική και η Εξωτερική Υπηρεσία καλούνται να εκτελέσουν την αποστολή τους μ’ ελάχιστα μέσα, με περιορισμένο προσωπικό, εργαζόμενοι υπό συνθήκες ιδιάζουσες και σε πάρα πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά δυσχερείς.
Η χώρα, το ξέρουμε όλοι, βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη σειρά προκλήσεων στο χώρο της Μεσογείου αλλά και γενικά. Από την πλευρά μας καλούμαστε να επιτελέσουμε το καθήκον μας, προασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα, με πατριωτισμό αλλά κι με νηφαλιότητα.
Αναγνωρίζω το βάρος του έργου, σκοπεύουμε όμως να πετύχουμε το στόχο μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργούμε ένα νέο Υπουργείο μέσω του νέου Οργανισμού, που η κατάρτισή του είναι σε απολύτως τελική φάση.
Έχουμε επίσης επιλέξει να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας μετά από τα 10 χρόνια της κρίσης που αναγκαία οδήγησαν σε τεράστια εσωστρέφεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε το ρόλο μας στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, με ένταση της προσπάθειας για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό τις αιρεσιμότητες βεβαίως, που πολύ καλά γνωρίζετε. Ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τις χώρες που μετέχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημιουργούμε ένα ευρύτατο δίκτυο κατανόησης στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου. Εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την υπερδύναμη, με τις ΗΠΑ, αναθερμαίνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, αναπτύσσουμε περαιτέρω την οικονομική συνεργασία με την Κίνα. Διατηρούμε στενή επικοινωνία με τους Διεθνείς Οργανισμούς και με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Βεβαίως η υλοποίηση αυτών των στόχων, δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την ενεργό συμμετοχή και παρουσία όλου του δυναμικού του Υπουργείου.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή σας σε αυτή την προσπάθεια. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι προσβλέπω κι εγώ και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, στην ελεύθερη διατύπωση των απόψεών σας. Αυτό είναι το μεγάλο μας κεφάλαιο.
Και πάλι εύχομαι τα καλύτερα από καρδιάς για τη νέα χρονιά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο