Ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης στο Διευρυμένο Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας

Κύριε Πρόεδρε,
Εκλεκτοί Υπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο για τη σημερινή πρωτοβουλία και όλους τους συναδέλφους μου για τη δέσμευσή τους. Μια σταθερή δέσμευση για την τήρηση των αρχών του ΟΑΣΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον της δήλωσης της ΕΕ, θα ήθελα να τονίσω τα εξής: Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ευρώπη πίστεψε ότι είχε επιτέλους βρει τον δρόμο προς την ειρήνη. Κάναμε λάθος. Σήμερα, συνειδητοποιούμε πόσο πολύ έχει αλλάξει ο κόσμος τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Υπάρχει, πλέον, μια πραγματική απειλή κατά της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας. Έχει ήδη συμπληρωθεί ένας χρόνος και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγεται κατά παράβαση κάθε κανόνα και λογικής.

Η Ελλάδα, τον καταδίκασε από την αρχή. Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής: οι Έλληνες δεν τρέφουν αισθήματα εχθρότητας προς τον ρωσικό λαό. Αυτό στο οποίο είμαστε αντίθετοι είναι ο αναθεωρητισμός και η τραγωδία που έχει προκαλέσει. Η Ελλάδα, ενωμένη με τους εταίρους της, στέκεται πλήρως αλληλέγγυα στην Ουκρανία.

Η χώρα μου έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, έχει συνδράμει τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, έχει υποδεχθεί πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο. Θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, όσο συνεχίζεται αυτός ο παράλογος πόλεμος.

Αυτό που ζητάμε είναι τον άμεσο, πλήρη και άνευ όρων τερματισμό αυτού του πολέμου. Μόνο τότε, μπορεί να αρχίσει ο πραγματικός διάλογος. Ένας διάλογος με βάση τις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Το Διεθνές Δίκαιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας τάξης μας. Απέναντι σε κάθε πρόκληση, ο σεβασμός και η εφαρμογή του είναι η μόνη διέξοδος.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο