Ομιλία μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας “Safety of Journalists: Protecting media to protect democracy”

Εξοχότατοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω, έστω και διαδικτυακά, στη σημερινή Διάσκεψη για τον εορτασμό της 10ης επετείου από την υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον αγαπητό μου φίλο Alexander, τον Υπουργό Schallenberg, και να του ευχηθώ ταχεία ανάρρωση. Επίσης, τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πριν από δύο ημέρες, τιμήσαμε τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων κατά των Δημοσιογράφων. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2013.

Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε αρχικά από την Ελλάδα και από έναν βασικό πυρήνα χωρών: την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Κόστα Ρίκα και την Τυνησία.

Η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί επίσης αντικείμενο του ψηφίσματος που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την Αυστρία και μια κεντρική ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα ανωτέρω συνιστούν σημαντικά κείμενα για την προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η εκ νέου δέσμευσή μας για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Για τα κράτη, η μετάφραση των προτεραιοτήτων του Σχεδίου Δράσης σε συνεκτικές εθνικές πολιτικές αποτελεί κρίσιμο εγχείρημα.

Η Ελλάδα συγκρότησε πρόσφατα μια ευρέως συμμετοχική Εθνική Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force) για την Προστασία και την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και άλλων Επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου δράσεων στον τομέα αυτό και η περαιτέρω προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης. Προτεραιότητα δίνεται στις γυναίκες και τους νέους δημοσιογράφους, καθώς και στην ψηφιακή δημοσιογραφία. Η ενίσχυση των σχετικών εθνικών νομικών πλαισίων είναι υψίστης σημασίας.

Θα ήθελα να τονίσω τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συστημική συνοχή. Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση, την προστασία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Όσον αφορά την ενίσχυση της λογοδοσίας, η συμβολή της UNESCO κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, ιδίως μέσω του Παρατηρητηρίου για τους δολοφονημένους δημοσιογράφους. Επιπλέον, άλλες σχετικές πρωτοβουλίες, όπως η Media Freedom Coalition (Συνασπισμός για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης), καθώς και η πρωτοβουλία των ΗΠΑ Summit for Democracy (Σύνοδος για τη Δημοκρατία), αποδεικνύονται επωφελείς για τον αποτελεσματικό διεθνή συντονισμό.

Κυρίες και κύριοι,

Το Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ έχει έναν σαφή στόχο: τη δημιουργία ενός ελεύθερου και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους, που εγγυάται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ανοίγει το δρόμο για ανθεκτικές δημοκρατίες, βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη παγκοσμίως.

Εναπόκειται σε όλους μας να μετατρέψουμε αυτόν τον ευγενή στόχο σε απτή πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο