Ομιλία σε εκδήλωση παρουσίασης νέας εταιρικής ταυτότητας ΟΑΕΠ

Αγαπητοί μου κύριοι συνάδελφοι, και αναφέρομαι σε όλους τους Γενικούς Γραμματείς, Προέδρους. Είμαστε μια ομάδα που μαζί διεξάγουμε την προσπάθεια στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση εδώ στο Υπουργείο μας.

Νομίζω μια εκδήλωση που στην πραγματικότητα αφορά την ενίσχυση των εξαγωγών, ίσως είναι η πρώτη φορά που εντάσσεται τόσο ανοιχτά στα καθήκοντα και στην αποστολή και στις εκδηλώσεις αυτού του Υπουργείου.

Και νομίζω ότι από μόνο του είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Γιατί είναι απολύτως αυταπόδεικτη η ανάγκη της ενίσχυσης των εξαγωγών της πατρίδας μας και η σημασία των εξαγωγών.

Θυμάμαι τα χρόνια της κρίσης, τη δύσκολη δεκαετία του 2010, ένα διάστημα που ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης, είχα πει ότι ήταν απολύτως σαφές ότι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της, οτιδήποτε και να συμβεί με το χρέος δεν έχει καμία σημασία. Θα επανέλθουμε στο σημείο κρίσης πάλι μετά από κάποια χρόνια.

Άρα για τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εξωτερικών και για μένα είναι πολύ σημαντικό που μας δόθηκε η εντολή από τον Πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, να υπηρετήσουμε και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Και πρέπει να σας πω ότι για εμάς αυτό ψυχολογικά είναι εύκολο, γιατί πιστεύουμε στα ελληνικά προϊόντα, στην αξία, την ποιότητα τους. Πιστεύουμε στο έμψυχο δυναμικό, στον Έλληνα βιομήχανο, στον Έλληνα βιοτέχνη, στον Έλληνα και στην Ελληνίδα επιχειρηματία. Πιστεύουμε στην ευρηματικότητα, στην επάρκεια, στον επαγγελματισμό τους.

Σήμερα, ερχόμαστε να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που δημιουργούσε δυσχέρειες στην εξαγωγική δραστηριότητα της πατρίδας μας.

Η δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ είναι μια καίρια μεταρρύθμιση. Μία από τις πολλές που κάνει αυτή η κυβέρνηση, πρέπει να πω ίσως πιο αθόρυβα από ό,τι πρέπει.

Και είναι πολλές οι καινοτομίες που περιέχονται σε αυτή τη νέα σελίδα για τις εξαγωγές της πατρίδας μας. Θα τις αναφέρει σε βάθος ο κ. Σταματόπουλος στη συνέχεια.

Εγώ όμως θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία, τα οποία θεωρώ πιο σημαντικά:
Το πρώτο είναι ότι ο Οργανισμός αυτός δημιουργήθηκε με τα μάτια στραμμένα στις βέλτιστες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρακτικές.
Χρησιμοποιήσαμε την πολύτιμη συνδρομή του ιταλικού οργανισμού SACE και υιοθετήσαμε ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία.

Διότι, κυρίες και κύριοι, ένα πράγμα που πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα είναι ότι δεν χρειάζεται να εφευρίσκουμε κάθε φορά από την αρχή τον τροχό.

Επίσης, ένα δεύτερο στοιχείο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι κάτι που συνήθως είναι δύσκολο για εμάς τους Έλληνες, αλλά εδώ, νομίζω, το πετύχαμε: την ισότιμη και ειλικρινή συνεργασία μίας σειράς από φορείς, οι οποίοι θα είχαν, και θα έπρεπε να έχουν, και ορθώς είχαν λόγο. Τους φορείς του οικοσυστήματος των εξαγωγών της χώρας: ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΚ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιώτες ασφαλιστές, θεσμικοί φορείς, συνεργάστηκαν όλοι σε μία συνεργασία, η οποία κατέληξε στο προϊόν, το οποίο σήμερα σας παρουσιάζεται.

Και, βεβαίως, η εγκαρδιότητα της συνεργασίας και η ειλικρίνεια φαίνεται από τον τρόπο που έγινε αποδεκτή αυτή η μεταρρύθμιση από αυτό το οικοσύστημα.

Διατυπώνω, λοιπόν, την ελπίδα ότι σήμερα γυρνάμε μία σελίδα. Έχουμε πια τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε πολύ καλύτερα, πολύ πιο σωστά, πολύ πιο ουσιαστικά τον Έλληνα εξαγωγέα.

Επειδή όμως, όπως είπα, βρισκόμαστε στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα μου επιτρέψετε και μια πιο γενική παρατήρηση για τον ρόλο των εξαγωγών. Και, μάλιστα, μία παρατήρηση που έχει σημασία στους καιρούς αυτούς της μεγάλης αστάθειας, που ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναδούμε στην ήπειρό μας και στον κόσμο.

Πέρα από το προφανές αποτέλεσμα στο βιοτικό επίπεδο της πατρίδας μας, οι εμπορικές συνεργασίες, οι γέφυρες που δημιουργούνται με τις εξαγωγές, έχουν μία επιπλέον σημαντική προστιθέμενη αξία. Δημιουργούν κατανοήσεις και προσεγγίσεις ανάμεσα στα κράτη και στις κοινωνίες, σταθεροποιούν και εμβαθύνουν τις συμμαχίες και τις κατανοήσεις που ήδη το Υπουργείο και η Κυβέρνηση έχει συνάψει. Και, επίσης, φέρνουν σε στενότερη επαφή τις κοινωνίες, για να απομακρύνουν τις τριβές και τις παρανοήσεις.

Άρα, λοιπόν, όπως και αν το δει κανείς, σε όποιο επίπεδο και αν το αναλύσει, η σημαντική σημερινή μεταρρύθμιση είναι για το Υπουργείο μας, για μας που την υιοθετούμε, για την Κυβέρνηση, για την ελληνική κοινωνία, για τη χώρα ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά, και θα ήθελα να σας εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη, των συνεργατών μου και εμού, για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Γιατί κάνουμε μαζί όλοι αυτό το σημαντικό βήμα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο