Ομιλία σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Cambridge για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Την αναζήτηση των τρόπων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αλλά και των αιτίων που δεν την έχουν καταστήσει έως τώρα εφικτή, είχε ως θέμα η εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το βράδυ, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στην κεντρική αίθουσα του Cambridge Union Society, ο Ελληνικός Σύλλογος του Πανεπιστημίου του Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας και στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων ομιλητών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Anthony Bowen, Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Κολλέγιο του Cambridge.

Ο κ. Δένδιας προέβαλε ως κύρια αιτία της κρίσης την κρατικοδίαιτη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. «Εξαιτίας του παρωχημένου αυτού προσανατολισμού έχανε επί μακρόν σε ανταγωνιστικότητα και απομακρυνόταν από τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα, ώσπου, το 2010, αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές και η ροή δανείων που τη συντηρούσαν» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

«Η αίτια της κρίσης δείχνει, ωστόσο, και το δρόμο για την υπέρβασή της: Τη στροφή σ’ ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, τη νέα επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων, κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών, διεκπεραίωσης εξαγωγών, αλλά και να αποκαταστήσουμε τη χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων με ανταγωνιστικούς όρους, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ, EIB, EBRD κ.α.) αλλά και δημιουργώντας νέα, όπως το ‘IfG – Greek SME Finance S.A.’ που λειτούργησε το 2014 για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο Ν. Δένδιας

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ότι «με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να αξιοποιήσει το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της, που τώρα διαρρέει στο εξωτερικό, αλλά και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά δραστηριοτήτων, από τον τουρισμό και την εναλλακτική γεωργία έως την ενέργεια, την εφοδιαστική και τις ναυτιλιακές υπηρεσίες».

Μετάβαση στο περιεχόμενο