Ομιλία σε ημερίδα για την προώθηση των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Γερμανίας

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό σε ημερίδα για την προώθηση Ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην αγορά της Γερμανίας, που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας.

«Κύριε Πρέσβη

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτή τη συνάντηση. Εκατόν δέκα επιβεβαιωμένες συμμετοχές, ογδόντα οκτώ εξ αυτών εκπρόσωποι επιχειρήσεων.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αναφερόμενος στη συζήτηση που είχα προ ολίγων εβδομάδων με τον Υπουργό κ. Σόιμπλε, τον εμπνευστή αυτής της ομάδας εργασίας. Συμφωνήσαμε ότι δεν χρειαζόμαστε ακόμα ένα “think tank” ή μια ομάδα να ανταλλάσσουμε μόνο απόψεις, καλές πρακτικές και τεχνογνωσία . Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αποτελέσματα.

Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βλέπω αυτή τη συνεργασία μεταξύ της Γερμανικής Πρεσβείας – επιτρέψτε μου να ευχαριστώ προσωπικώς τον Πρέσβη κ. Σουφ, που γίνεται ένας καλός φίλος της Ελλάδας και δικός μου, και την συνεργάτιδά του κ. Ζόμερ – και το Enterprise Greece, να λαμβάνει σάρκα και οστά. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο κύριος στόχος της ομάδας εργασίας είναι η υποστήριξη των εξαγωγών των ελληνικών αγρο-διατροφικών προϊόντων. Η συνεργασία μας υπήρξε ιδιαιτέρως παραγωγική στο σύντομο χρόνο ζωής της ομάδας εργασίας και έχει οδηγήσει στη σημερινή ημερίδα.

Κυρίες και Κύριοι, οι ελληνικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 1/3 των εισαγωγών. Προφανώς αυτό το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο. Είναι ένας από τους τομείς που η κυβέρνηση παρεμβαίνει δραστικά προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δεν θα πρωτοτυπήσω, τα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα είναι από τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι τομέας που στέκεται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με μεγάλη επιτυχία και περαιτέρω δυναμική.

Τα ελληνικά αγροτικά και διατροφικά προϊόντα αποτελούν την αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών. Ένας σημαντικά αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα παράγουν νέα προϊόντα εδώ και λίγα χρόνια. Πολλές επιχειρήσεις που στοχεύουν σε ειδικό καταναλωτικό κοινό στο εξωτερικό πειραματίζονται με την ανάπτυξη νέων προϊόντων εξελίσσοντας παραδοσιακά προϊόντα και δημιουργώντας νέα.

Ωστόσο, στη διαρθρωτική αδυναμία της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των εξαγωγών πρέπει να συνυπολογιστεί ο κατακερματισμός των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγρο-διατροφικό τομέα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας.

Παρά το γεγονός ότι ο τομέας απασχολεί 3 φορές περισσότερους εργαζόμενους εν συγκρίσει με τους γείτονες μας Ιταλούς και Γάλλους στην ΕΕ, η παραγωγή παραμένει χαμηλή. Ο αγρο-διατροφικός τομέας συμβάλλει 3,5% στο ΑΕΠ και απασχολεί 12% του πληθυσμού. Εδαφικά εμπόδια καθώς και το ζεστό κλίμα, σημαντική αιτία πρόκλησης πυρκαγιών, συμβάλλουν στον περιορισμό της ελληνικής αγροδιατροφικής παραγωγής.

Πάρα ταύτα, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των ελληνικών αγροδιατροφικών εξαγωγών είναι η υψηλή τους ποιότητα. Αυτή η ποιότητα, μαζί με τη μοναδικότητα πολλών ελληνικών προϊόντων – επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο προϊόν της καταγωγής του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, τις ελιές Καλαμάτας, ο Κρόκος Κοζάνης, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, αλλά και το κουμ-κουάτ και το λάδι της ιδιαίτερής μου πατρίδας της Κέρκυρας – παρέχει στους Έλληνες εξαγωγείς ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στις παγκόσμιες αγορές.

Επίσης, η θετική συνεισφορά της Μεσογειακής δίαιτας έχει προκαλέσει μια παγκόσμια τάση από την οποία επωφελούνται τα ελληνικά προϊόντα. Μια νέα γενιά υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας προϊόντων διατροφής βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αγαπητοί φίλοι

Δεν είμαστε εδώ μόνο για να συζητήσουμε και βελτιώσουμε τις δημόσιες σχέσεις μας. Σας ζητώ να φτιάξετε ένα πλάνο δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και απτά αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα θα συζητήσω με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας που θα επισκεφθεί ιδιωτικά την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα. Πιστεύω σε αυτήν την πρωτοβουλία, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να επιτύχει. Σας υποστηρίζω και θα επιβλέπω προσωπικώς την εξέλιξη και τα αποτελέσματα της δραστηριότητας της ομάδας εργασίας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο