Ομιλία στη διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκος Δένδιας, κατά την αγόρευσή του σήμερα το μεσημέρι στη διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέφερε:

«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι σήμερα εδώ, με όλη την αίσθηση της θεσμικής ταπεινοφροσύνης που η εκτελεστική εξουσία οφείλει να έχει απέναντι στη νομοθετική εξουσία. Υπάρχει -γνωρίζουμε όλοι- η διάκριση των εξουσιών, αλλά η διάκριση των εξουσιών δε σημαίνει και ισότητα των εξουσιών. Υπάρχει σαφής αίσθηση της υπεροχής της νομοθετικής εξουσίας, της Βουλής δηλαδή, η οποία φέρει και το τεκμήριο της λαϊκής κυριαρχίας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας σε μια κρίσιμη καμπή, δεν σας λέω κάτι καινούργιο με αυτό. Η Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία σε συνθήκες κρίσης, έχει πλέον κάνει την επιλογή να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να ενισχύσει τη θέση της στον κόσμο. Στην προσπάθεια αυτή βασίζεται στις δυνάμεις της προβάλλοντας τις δυνατότητές της, χωρίς να διέπεται από εμμονές.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής στην εξωτερική πολιτική και στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας, το Υπουργείου Εξωτερικών μετατρέπεται ένα σύγχρονο, διαφορετικό Υπουργείο με μετρήσιμη στοχοθεσία. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι στο πλαίσιο αυτό μεγάλη προτεραιότητα, παράλληλα βέβαια με τη βελτίωση υποδομών. Η βελτίωση αυτή θα γίνει και με αποτελεσματικότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αυτό αφορά τόσο τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου όσο και τις υπηρεσίες μας στο εξωτερικό.

Με βάση μια πολιτική μετρήσιμων στόχων, συμπεριλαμβανομένης και της καλύτερης εξυπηρέτησης των ομογενών από τα Προξενεία, επανεξετάζεται η διατήρηση ορισμένων Αρχών μας στο εξωτερικό, αλλά και η δημιουργία άλλων, νέων Αρχών.

Η αναδιάρθρωση αυτή οφείλεται και στο γεγονός ότι πέραν του παραδοσιακού ρόλου στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, το Υπουργείο θα αποτελέσει φορέα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών. Είναι μια νέα αντίληψη αυτής της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται ένα τρίπτυχο πολιτικής, δηλαδή Πολιτική και Οικονομική Διπλωματία -δύο πόλοι- οι οποίοι, συνεπικουρούνται και ενισχύονται από την Επικοινωνιακή Διπλωματία, προσφέροντας έτσι νέα εργαλεία στη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσουμε συνολικά την εξωτερική εικόνα της χώρας, θα τη μετατρέψουμε σε αυτό που είναι ο διαχρονικός στόχος της, μια χώρα ευρωπαϊκή, σύγχρονη, φιλόξενη, ανοικτή στην καινοτομία, ανεκτική, εξωστρεφή, νεωτερική.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Νομίζω ότι όλοι σε αυτή την αίθουσα θα συμφωνούσαμε ότι παρά όσα λέγονται για τα ελληνικά δίκαια, για τις ιστορικές αποστολές του έθνους, στην πραγματικότητα, ο βασικός μοχλός προώθησης των θέσεων μας δεν μπορεί να είναι παρά η συνολική ισχύς της πατρίδας μας. Για μία χώρα, δε, σαν την Ελλάδα που δεν έχει άπειρους πόρους, το Υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να φροντίσει να λειτουργήσει με έναν τρόπο που να αποτελέσει, πολλαπλασιαστή ισχύος των δυνατοτήτων μας. Αυτό μπορεί να το πράξει:

1. Με την αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής στην ΕΕ και στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε.

2. Με την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας με τις γειτονικές μας χώρες.

3. Με την ενδυνάμωση των δεσμών μας με παραδοσιακούς συμμάχους της χώρας, όπως οι ΗΠΑ. Με τις ΗΠΑ φιλοδοξούμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς τον Στρατηγικό μας Διάλογο επεκτείνοντάς τον σε όλες τις σφαίρες των κοινών ενδιαφερόντων. Με την Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία αναβαθμίζουμε την συνεργασία μας όχι μόνο διμερώς, αλλά και στην αντιμετώπιση περιφερειακών θεμάτων. Με την Βρετανία, εργαζόμαστε για την, όσο γίνεται, ομαλότερη προετοιμασία της μετά Brexit εποχής. Με την Ρωσία και την Κίνα συνεργαζόμαστε, σεβόμενοι βέβαια τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες καθεμιάς.

4. Με την καλλιέργεια δεσμών με χώρες που μέχρι τώρα ίσως δεν έχουμε δώσει τη σημασία που θα έπρεπε. Η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αναδυόμενες δυνάμεις ή αναδυόμενες οικονομίες – ευκαιρίες συνεργασίας σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

5. Επίσης, με την ενίσχυση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας στο εξωτερικό. Όπως ήδη σας είπα, οι δομές του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν ενισχυθεί στον τομέα αυτό και η ολιστική αντιμετώπιση του θέματος των ελληνικών εξαγωγών, της παροχής συνδρομής στους Έλληνες επιχειρηματίες, της διαπίστωσης ευκαιριών, της προσέλκυσης επενδύσεων για την Ελλάδα, δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για επίτευξη απτών αποτελεσμάτων.

6. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλα τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής μας θέσης, αλλά και των ευρύτερων δυνατοτήτων μας. Εδώ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε σειρά συγκεκριμένων προγραμμάτων που αποσκοπούν να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή και τελευταίο, αλλά με κανένα τρόπο έλασσον:

7. Με την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με το δυναμικό που αντιπροσωπεύει ο απόδημος ελληνισμός. Το θέμα της παροχής ψήφου στους αποδήμους θα παίξει εδώ έναν κεντρικό ρόλο.

Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για την ευκαιρία που δίνεται και προσβλέπω στη συνέχιση του διαλόγου μας.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο