Ομιλία στη Γενική Γραμματεία Νεολαίας και Απασχόλησης της Μοζαμβίκης, επ’ ευκαιρία δωρεάς της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τη Νεολαία και την Ανάπτυξη, στην επαρχία Cabo Delgado

Εξοχότατε,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συναντώ σήμερα εσάς και τους συναδέλφους σας, κατά την πρώτη επίσκεψή μου στην όμορφη χώρα σας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάπτυξη της Αφρικής αποτελεί βασική προτεραιότητα προς όφελος της διεθνούς κοινότητας. Η θαλάσσια ασφάλεια και η αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας συνιστούν βασικά στοιχεία γι’ αυτό τον σκοπό.

Η ΕΕ υποστηρίζει ενεργά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μοζαμβίκη. Οφείλω δε να πω ότι είναι τιμή μας που βρίσκεται σήμερα μαζί μας ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μοζαμβίκη.

Όπως ίσως γνωρίζετε, μια ελληνική Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί μέρος της Αποστολής, εκπαιδεύει τις Ειδικές Δυνάμεις της Μοζαμβίκης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η μονάδα αυτή αναπτύχθηκε μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Μοζαμβίκης για χορήγηση πρακτικής βοήθειας έπειτα από την εξέγερση στο Cabo Delgado. Η εξέγερση αυτή έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν ενός εκατομμύριου ατόμων, πολλούς θανάτους, την καταστροφή υποδομών και άλλα πολλά. Επίσης, παρεμποδίζει σοβαρά την ανάπτυξη σημαντικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πλήττει άμεσα τις τοπικές κοινότητες και ιδιαίτερα τη νεολαία. Στους νέους πρέπει να παρέχονται ευκαιρίες, απασχόληση και δυνατότητα να ζήσουν μια ειρηνική και παραγωγική ζωή.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η χώρα μου, η Ελλάδα, παρέχει το συμβολικό ποσό των 40.000 ευρώ στα τρέχοντα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νεολαίας και Απασχόλησης για τις δράσεις της στο Cabo Delgado. Το ποσό αυτό θα συμβάλει στην επαγγελματική κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων με έμφαση στους νέους.

Με αυτή τη μικρή κίνηση, ελπίζουμε ότι μπορούν να επιτευχθούν σημαντικότερα πράγματα και να βελτιωθεί μακροπρόθεσμα η ζωή στις τοπικές κοινότητες καθώς και η οικονομία της χώρας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο