Ομιλία στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, μίλησε εχτές το βράδυ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στη συνεδρίαση επίσης μίλησε και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων ανέφερε κατά την ομιλία του:

• Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μας κάνατε και εμένα και του Γιάννη Παπαθανασίου να μπορέσουμε να έχουμε μια συνομιλία μαζί σας για τα ζητήματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε τον κορμό της ελληνικής οικονομίας.

• Νομίζω οποιοσδήποτε δραστηριοποιείται στην ελληνική οικονομία σήμερα καταλαβαίνει ότι με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές είναι παντελώς αδύνατο μια επιχείρηση να επιβιώσει.

• Σε αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια σαφή τοποθέτηση απέναντι στους κλάδους των επιχειρούντων και έχει ρητά δεσμευτεί για την άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων και αυτό πρέπει κατά τη δική μου άποψη να έχει δίπλα του ς και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων.

• Πρέπει η Ελλάδα να αντιληφθεί πλέον ότι είμαστε μια παγκόσμια οικονομία, δεν μπορούμε με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές.

• Η δεύτερη πλήρης παράνοια είναι το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο έφτιαξε ο κ. Κατρούγκαλος. Το πρώτο του πρόβλημα δεν είναι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ότι το σύστημα αυτό είναι απολύτως ακατανόητο. Είναι ένα σύστημα χωρίς αρχή και τέλος. Δεν έχει καν το ευεργέτημα ότι λύνει το ασφαλιστικό πρόβλημα της Ελλάδας.

• Και σε αυτό χρειάζεται άμεση παρέμβαση και έχουμε επίσης σαφώς τοποθετηθεί απέναντι στις παραγωγικές τάξεις.

• Νομίζω ότι δεν υπάρχει επιχειρηματίας σήμερα που να θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε κατάσταση να υπηρετήσει την αγορά. Μετά το 2015 το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα υπέστη ένα σοκ. Δεν μπορεί να υπηρετήσει την ελληνική οικονομία, τα επιτόκια είναι εξαιρετικά υψηλά και αυτό εν μέρη οφείλεται στα κόκκινα δάνεια.

• Κατά τη δική μου άποψη το κεντρικό πρόβλημα είναι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων “κόκκινων” δανείων. Το 2014 στο Υπουργείο Ανάπτυξης θεωρήσαμε ότι οι στόχοι μας έπρεπε να είναι δύο. Εστιάσαμε στην καινοτομία και στα “κόκκινα” δάνεια. Η πρόταση που διατυπώσαμε τότε δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο που τελικά ψηφίστηκε.

• Τότε περίπου τα “κόκκινα” δάνεια ήταν στα 70 δισ. ευρώ, ενώ τώρα, με τους υπολογισμούς της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, είναι 180 δισ. ευρώ και ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος του τωρινού χρόνου θα μειωθούν στα 98 δισ. ευρώ, αναμένοντας να είναι πολύ καλά τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2017 που δεν έχουν ακόμη απολύτως επεξεργαστεί. Ό,τι και να είναι, βρισκόμαστε 30 δισ. ευρώ πάνω από εκεί που βρισκόμασταν το 2014, όταν θεωρούσαν ότι αυτό το πρόβλημα αν δεν λυθεί, στραγγαλίζει την ελληνική κοινωνία.

• Τέλος στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων πρέπει να επικρατεί τάξη. Αυτό που συνέβη χτες το βράδυ να σπάνε την οδό Ερμού δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι ανεκτό. Ειλικρινά θεωρώ ότι όποιος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο κέντρο της Αθήνας το ελληνικό κράτος πρέπει να τον παρασημοφορήσει: Πώς μπορεί κάθε 3 μέρες το μαγαζί του να μην δουλεύει επειδή κάποιος επιλέγει να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του της διαμαρτυρίας και αυτός ο άνθρωπος να υποχρεώνεται να μην έχει καμία φορολογική διευκόλυνση; Ειλικρινά για εμένα αυτός ο άνθρωπος είναι ήρωας!

Μετάβαση στο περιεχόμενο