Ομιλία στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, μίλησε σήμερα το βράδυ στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton.

Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων ανέφερε κατά την ομιλία του:

• Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα από καρδιάς να ευχηθώ ένα ευτυχισμένο 2018 με υγεία και ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας.

• Είναι κομβικός και καίριος ο ρόλος των Οικονομικών Διευθυντών για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα της κρίσης και είναι εργώδεις οι προσπάθειες να τις κρατήσουν όρθιες λόγω της μείωσης της τραπεζικής πίστης, της ελλιπούς χρηματοδότησης, των capital controls, της ασθενούς ζήτησης κ.α.

• Η χώρα έχει υποστεί από-επένδυση. Απαιτούνται πλέον πάνω από 100 δις νέες επενδύσεις.

• Όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία, στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

• Έχουμε επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τις επιχειρήσεις, με βασικούς άξονες:

1)Τη δραστική μείωση των φορολογικών βαρών με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και λιγότερες εργοδοτικές-ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει το κράτος να σταματήσει να βλέπει τις επιχειρήσεις αποκλειστικά σαν δεξαμενή άντλησης φόρων.

2) Τον περιορισμό των διοικητικών βαρών, ώστε οι επιχειρήσεις να κερδίζουν χρόνο και κόστος (απλοποίηση διαδικασιών, αδειοδοτήσεων, αποκλειστικά ηλεκτρονικές).

3) Τις αναγκαίες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, με προτεραιότητα στην εφαρμογή πολιτικών άμεσης απόδοσης

Τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, τη ενίσχυση της καινοτομίας με τη δημιουργία incubators, την ενίσχυση των business angels και τη χορήγηση seed capitals στις καινοτόμες ιδέες.

4) Ρευστότητα: Ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πακέτο Γιουνκέρ, Αναπτυξιακός).

• Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα με περισσότερες βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που παράγουν κέρδη. Κέρδη που να επανεπενδύονται ώστε να μετατρέπονται σε περισσότερες δουλειές, άρα σε περισσότερα δημόσια έσοδα.
Οι νέοι πρέπει να έχουν δουλειά και όχι βοηθήματα από δημόσια προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Με σταθερές θέσεις εργασίας, προοπτικές καριέρας για τους νέους επιστήμονες και ανάσχεση του brain drain.

• Μόνον έτσι η Ελλάδα θα μεταβεί από το σημερινό μοντέλο διανομής φτώχειας στο αυριανό μοντέλο παραγωγής πλούτου, στην παραγωγική Ελλάδα. Μόνον έτσι θα αναδειχθούν τα πιο υγιή και δημιουργικά γνωρίσματα των Ελλήνων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο