Ομιλία στην εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026
Αγαπητέ Υπουργέ,
Αγαπητέ Υφυπουργέ,
Εξοχότατοι Πρέσβεις,
Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά και τιμή στην αποψινή εκδήλωση αφιερωμένη στην παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Θα ήθελα, επίσης, να σας ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση έναρξης της εκδήλωσης. Οφείλεται στην υποχρέωση να υποδεχθώ τους Ρουμάνους και Φινλανδούς φίλους μας, που μόλις αφίχθηκαν στην Ελλάδα, στην Αθήνα, από το Χαρτούμ. Είμαι βέβαιος ότι έχω την κατανόησή σας γι΄ αυτό.
Θα ήθελα, επίσης, να καλωσορίσω απόψε εδώ τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, τον φίλο μου Ian Borg. Θα ήθελα να θυμίσω ότι η Μάλτα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αυτή την περίοδο. Ο Ian μας τιμά σήμερα με την παρουσία του.
Θα ήθελα, επίσης, να καλωσορίσω την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και τιμηθείσα – που είναι για μας ιδιαίτερα σημαντικό – με το Βραβείο Nelson Mandela των Ηνωμένων Εθνών για το 2020.
Η σημερινή εκδήλωση, δυστυχώς, συμπίπτει με τα γεγονότα στο Σουδάν και θα ήθελα να πω το αυτονόητο, ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών και υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης.
Από την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης στο Σουδάν, θέσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και τον απεγκλωβισμό των συμπολιτών μας. Και με τη βοήθεια Ευρωπαίων εταίρων και συμμάχων μας, Έλληνες πολίτες και οι οικογένειές τους, ένας μεγάλος αριθμός, έχουν απομακρυνθεί από το Χαρτούμ.
Αλλά, βεβαίως, όπως σας είπα και πριν, έχουμε την υποχρέωση να υπηρετούμε και τις ανάγκες άλλων συνανθρώπων μας. Πριν λίγο, λοιπόν, υποδέχθηκα Φινλανδούς και Ρουμάνους πολίτες που επέστρεψαν με ελληνικό αεροσκάφος.
Σήμερα θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, και αύριο, ώστε να μπορέσομε να απομακρύνουμε, κατά το δυνατόν, τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Επιστρέφω τώρα στη σημερινή μας εκδήλωση. Όπως όλοι εσείς βλέπετε, πραγματοποιείται σε μια εμβληματική τοποθεσία, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Σε έναν χώρο, ο οποίος αναδεικνύει, νομίζω, με τον πιο περήφανο τρόπο την οικουμενικότητα των μηνυμάτων της αρχαίας Ελλάδας.
Και το Μουσείο, το οποίο μας φιλοξενεί απόψε, αποτελεί σύμβολο του σύγχρονου δυναμισμού, των επιτευγμάτων της σημερινής Ελλάδας. Φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και ας μου επιτρέψετε να σας εκφράσω την βαθιά μας ελπίδα – που είμαι σίγουρος ότι συμμερίζεστε όλοι – να ενωθούν σύντομα με αυτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με αυτά που βρίσκονται στη Βιέννη και σε άλλες πόλεις.
Τον περασμένο μήνα είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω επίσημα την υποψηφιότητά μας στη Νέα Υόρκη. Η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί σταθερό και θερμό υποστηρικτή των αρχών και των αξιών των Ηνωμένων Εθνών.
Στόχος της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι η ενίσχυση των προσπαθειών του Οργανισμού για τη διατήρηση της ειρήνης.
Στόχος, καταρχήν αυτονόητος, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη έχει αποδειχθεί η επίτευξή του. Ειδικότερα, μας το θύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο η περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Τώρα επιτρέψτε μου να απευθύνω λίγα λόγια στα αγγλικά.
Three words are going to be our compass for our candidacy and hopefully for our tenure in the Security Council.
Three words starting with “D”, the Greek «δέλτα». The fact that my surname starts with a delta is a mere coincidence.
First of all, Dialogue, in Greek «διάλογος». The act of exchanging reasonable arguments. According to Socrates, dialogue was the path to truth. The path to knowledge.
The second word, it is Diplomacy, in Greek «διπλωματία». At its root, we find the word «δύο» (two). Diplomacy is based on dialogue. As peoples and as nations, in this dual status, we can overcome our differences. We can arrive at solutions.
Finally, Democracy, in Greek «δημοκρατία». Democracy was born right here, where we are sitting, in Pnyka, just a few meters away from here. It literally means the “power of the people”. Born in ancient Athens, democracy is also based on dialogue. The open exchange of arguments in the Agora.
So, this is the 3D campaign.
Συνεχίζω στα ελληνικά.
Ως έμβλημα της υποψηφιότητάς μας, όπως νομίζω θα μπορούσε να υποθέσει οποιοσδήποτε και πριν την εκστρατεία, επιλέξαμε την ελιά και το κλαδί της ελιάς, το σύμβολο της ειρήνης και της σοφίας. Είναι το μυθικό δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη των Αθηνών. Παρουσιάστηκε ακριβώς στον Ιερό Βράχο, κατά τον διαγωνισμό με τον Ποσειδώνα, για την ανάδειξη του ποιος από τους θεούς θα προστατεύσει την πόλη.
Έγινε, όμως, το σύμβολο και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όταν σταματούσαν όλες οι εχθροπραξίες.
Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα πρεσβεύοντας τον διάλογο, τη διπλωματία και τη δημοκρατία, θα επικεντρωθεί σε έξι άξονες προτεραιοτήτων, εφόσον εκλεγεί.
Πρώτον, την ειρηνική επίλυση των διαφορών,
Δεύτερον, τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και στους κανόνες και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,
Τρίτον, την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια»,
Τέταρτον, την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια,
Πέμπτον, τη θαλάσσια ασφάλεια, και,
Έκτον, τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις.
Η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος, θα συνεργαστεί με όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Θα εργαστεί για την προάσπιση του συστήματος συλλογικής ασφάλειας που καθιέρωσε ο Χάρτης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απαγόρευση χρήσης ή την απειλή χρήσης βίας.
Θα επιδιώξει η πατρίδα μου να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του Διεθνούς Συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων και Συγκρούσεων.
Αλλά οι αρχές της ειρήνης και της ασφάλειας – ξέρουμε όλοι – δεν μπορούν να διασφαλιστούν χωρίς την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Η Ελλάδα λοιπόν πρόκειται να επιδιώξει και να στηρίξει την ανάληψη δράσεων για τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας στον πλανήτη μας.
Επιπλέον, επιβεβαιώνει την προσήλωσή της να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εφαρμογή της ατζέντας για τις «Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια».
Η Ελλάδα, μέλος της Ομάδας Φίλων για το Κλίμα και την Ασφάλεια, στηρίζει την ένταξη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναλάβει τη διοργάνωση του 2024 της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference». Η Ελλάδα, μία χώρα συνυφασμένη με τη θάλασσα, με χιλιάδες νησιά, με ακτογραμμή χιλιάδων χιλιομέτρων, σχεδόν όσο ολόκληρη η Αφρική, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια.
Με την εκλογή της, λοιπόν, θα επιδιώξει την ενίσχυση των προσπαθειών για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις σχέσεις των κρατών στις θάλασσες και στους ωκεανούς.
Τέλος, η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού κατά τις ένοπλες συγκρούσεις, αλλά και σε όλες τις διαδικασίες ειρήνευσης.
Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ και σε δύο ακόμα, σημαντικές για μας και πρώτες στην ιστορία του νέου Ελληνικού Κράτους, υποψηφιότητες της Ελλάδας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Tην υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030 και την υποψηφιότητά μας για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2035.
Πρόκειται για κομβικές θέσεις του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών που θα ενισχύσουν, πιστεύουμε, τη διάθεση και τη δυνατότητα της χώρας μας να προσφέρει στο διεθνές γίγνεσθαι.
Dear Minister, my dear friend, Ian,
It is such a great honor to have you here with us, on this very special occasion for us.
Our two countries, Malta and the Hellenic Republic, share and promote the same values and the same principles within our European family.
This is also reflected during your actual tenure as an elected member of the UN Security Council.
I am certain that we can count on your precious experience and know-how after you finish your tenure.
And that our fruitful and productive cooperation will continue for the years to come, and will be even further enhanced.
So, I wish to thank you very much for your support.
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ όλους θερμά για τη σημερινή σας παρουσία.