Ομιλία στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου και της ΔΗΜΤΟ Ρόδου της ΝΔ.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής της ΝΔ στη Β3 εκλογική περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκος Δένδιας, παρευρέθηκε και απηύθυνε ομιλία στη Ρόδο χθες το βράδυ, Σάββατο 2/3/2024, στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την οποία διοργάνωσαν η ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου και η ΔΗΜΤΟ Ρόδου της Νέας Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης, οι υποψήφιοι Βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κομματικά στελέχη, μέλη της ΔΕΕΠ Δωδεκανήσου και της ΔΗΜΤΟ Ρόδου της ΝΔ, της ΟΝΝΕΔ Ρόδου κ.ά.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε στην ομιλία του:
«Φίλες και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ απόψε μαζί σας.
Θα μου επιτρέψετε δε να επαναλάβω ότι νιώθω πάντα ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου Είμαι σε αυτό το κόμμα από μικρό παιδί. Δεν ήμουν το 1974 για να σας είμαι ειλικρινής, αλλά απ’ όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο είμαι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΑΠ, της ΟΝΝΕΔ, Βουλευτής, Υπουργός.
Και νιώθω μια απέραντη και τεράστια οικειότητα με την παράταξη, με την παράδοσή της, με την ιδεολογία της, με τους σκοπούς της. Όπως αυτή η ιδεολογία εκφράστηκε κατ’ αρχήν, από τον ιδρυτή μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και όπως εκφράστηκε από τους ιστορικούς μας αρχηγούς μέσα στην πορεία. Και θα ήθελα για μισό λεπτό να σας μιλήσω ακριβώς για αυτόν τον χαρακτήρα της παράταξης, διαχρονικά. Για το τι είμαστε όλοι εμείς, για το τι εκφράζουμε και τι υποστηρίζουμε.
Διότι η Νέα Δημοκρατία, φίλες και φίλοι, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να ετεροπροσδιοριστεί, να μας πουν άλλοι, άλλα κόμματα, άλλοι άνθρωποι τι είμαστε εμείς.
Θα ήθελα λοιπόν σε αυτήν την προσπάθεια ετεροπροσδιορισμού, ότι «είναι το κόμμα του κεφαλαίου, είναι κόμμα νεοφιλελεύθερο, είναι κόμμα που δεν κοιτάει τον άνθρωπο»,
να αντιπαραθέσω τη δική μας ξεκάθαρη τοποθέτηση και να τους πω ότι εμείς είμαστε ένα βαθύτατα λαϊκό κόμμα. Και είναι υποχρέωσή μας, διαχρονική υποχρέωσή μας, να μη χάσουμε ακριβώς αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα μας και της καταστατικής μας ύπαρξης, που είναι η σύνδεση με το λαϊκό στοιχείο. Η σύνδεση με τον αγρότη, με τον άνθρωπο του μόχθου, με τον μικρό μαγαζάτορα, με τον νοικοκύρη, με τη νοικοκυρά, με τον άνθρωπο που ξυπνάει το πρωί και παλεύει για να κερδίσει το ψωμί του μέσα στην μέρα.
Είμαστε ένα κόμμα που υπηρετεί, ναι, την οικονομική ανάπτυξη. Υπηρετεί ναι, την ελεύθερη οικονομία, αλλά μέσα από το πρίσμα της προστασίας του αδύναμου.
Και αυτό είναι όρος της ύπαρξής μας. Να μη χάσουμε την επαφή μας με αυτά τα στρώματα, που μην κοροϊδευόμαστε, είναι τα πλειοψηφικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό και η μάχη γίνεται πάντα για την δική τους ψήφο. Εάν χάσουμε την επαφή μας, δεν είναι απλώς ότι θα ηττηθούμε σε κάποιες εκλογές. Είναι ότι θα απωλέσουμε συνολικά τον χαρακτήρα της μόνης παράταξης που από το ’74 μέχρι σήμερα στάθηκε και επιβίωσε μέσα στις κρίσεις. Και νομίζω ότι η παρούσα Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέδειξε με τη συμπεριφορά της ότι συνυπογράφει αυτόν τον ταυτοτικό προσδιορισμό της παράταξης.
Διότι μέσα από τις διαρκείς κρίσεις που χειρίστηκε – δε νομίζω ότι στην πορεία και της προηγούμενης Κυβέρνησης Μητσοτάκη ή αυτής της Κυβέρνησης υπήρξε και μια μέρα χωρίς κάποια κρίση – πάντοτε πρόταξε την ανάγκη ενίσχυσης του λαϊκού της χαρακτήρα και των λαϊκών στρωμάτων. Το έκανε πάντα με απόλυτη επιτυχία; Κανένα ανθρώπινο εγχείρημα δεν έχει απόλυτη επιτυχία. Εγώ όμως είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω απέναντί σας και την πρόθεση, αλλά και το πρόταγμα για να διατηρηθεί αυτό.
Και γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί οφείλει η Κυβέρνηση και διεξάγει μια μάχη εναντίον της ακρίβειας, μια μάχη εναντίον ιδίως της ακρίβειας των τροφίμων, γιατί ακριβώς αυτή η ακρίβεια είναι που μαζί με την ενέργεια και ορισμένα άλλα, χτυπάει τη ρίζα της δικής μας λαϊκής εκλογικής βάσης.
Ανακοινώθηκαν μέτρα χθες και προχθές, πάρθηκαν μέτρα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η παράταξη θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Οφείλει να συνεχίσει τις στοχευμένες παρεμβάσεις για να μπορέσει να κρατηθεί το επίπεδο ζωής της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Όμως, βλέποντας τη μάχη που δίνουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μάχες που κερδίσαμε. Και αναφέρομαι από το 2019 στην ανάταξη κατ’ αρχήν, της εικόνας της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Η Ρόδος, όπως και η πατρίδα μου η Κέρκυρα είναι ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός νομός. Η εικόνα που υπάρχει για εμάς είναι η κύρια ταυτοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος και νομίζω ότι οι περισσότεροι Ροδίτες έχουνε επαφή με το εξωτερικό ή με ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό, όπως είναι φυσικό. Είσαστε ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Ζείτε, καταλαβαίνετε την αναβάθμιση της εικόνας της πατρίδας μας μετά από τη δεκαετή κρίση.
Κυρίες και κύριοι είχα την τιμή ως Υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια να διαχειριστώ σε ένα μεγάλο βαθμό την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένας επιθετικός αναθεωρητισμός από τη χώρα που βρίσκεται ελάχιστα μίλια από τις ακτές της Ρόδου. Και ξέρετε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός – γιατί είναι καλό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους – αμφισβήτησε πλήρως το νομικό πλαίσιο και του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας που ορίζει τα δικαιώματα των νησιών μας.
Το αφήγημα αυτό είναι ότι τα νησιά, όσο μεγάλα και αν είναι, η Κρήτη, η Ρόδος, δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα εκτός από 6 μίλια χωρικά ύδατα! Ότι η Ρόδος δηλαδή, καλή ώρα, κάθεται πάνω σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι η Ρόδος, καλή ώρα, δεν δικαιούται να έχει υφαλοκρηπίδα και δεν δικαιούται να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη!
Και αν δείτε στον χάρτη το ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα δείτε ότι περνάει πάνω από τη Ρόδο και πάνω από την Κρήτη. Τέμνει τη Ρόδο, περιέχει την Κάρπαθο, περιέχει την Κάσο, τέμνει την Κρήτη, σαν να μην υπήρχαν στον χάρτη, ως εάν ήταν κενά. Και για να ας το πω με ένα παράδειγμα, σαν η Ελλάδα και η Ισπανία να κανονίζουν να μοιράσουν τη Μεσόγειο και να αγνοούν ότι υπάρχει η Σικελία στη μέση και η ηπειρωτική Ιταλία λίγο πιο πάνω! Αυτό είναι το ιδεολόγημα το οποίο κληθήκαμε να ανεχθούμε, αν όχι να προσυπογράψουμε. Και η απάντησή μας ήταν προφανής και νομίζω σαφής.
Υπογράψαμε δύο συμφωνίες, μια με την Ιταλία και μια με την Αίγυπτο, είναι μεγάλη τιμή για μένα που αυτές οι δύο συμφωνίες έχουν την υπογραφή μου.
Υπογράψαμε μια σειρά από αμυντικές συμφωνίες, δύο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία με τη Γαλλία, μία με τα Εμιράτα και μια σειρά άλλων συμφωνιών με αραβικές χώρες και άλλες χώρες στον κόσμο, που θωράκισαν το πλαίσιο στο οποίο κινείται η πατρίδα μας.
Και βέβαια, δεν ξεχνάω ότι σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, στις 7 Μαρτίου του 1947. Αλλά επίσης – και θα το θυμάμαι πάντα γιατί είναι μεγάλη υπερηφάνεια – μισό αιώνα μετά επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, βασισμένοι στις συμφωνίες που ανέφερα προηγουμένως. Κι έτσι μετά από μισό αιώνα από το 1947 μεγάλωσε η επικράτεια και ο εθνικός χώρος της πατρίδας μας.
Όμως, φίλες και φίλοι, πρέπει τώρα να δούμε καθαρά τις νέες προκλήσεις. Σας το είπα, δεν υπήρξε μέρα αυτών των κυβερνήσεων που να μην υπάρχει δυνάμει κρίση. Πιστεύαμε όλοι όταν μπήκαμε στον εικοστό αιώνα πως μπαίνουμε σε έναν αιώνα που τα βασικά ερωτήματα της ανθρωπότητος έχουν απαντηθεί. Υπήρχαν λόγοι που το πιστέψαμε αυτό, θυμηθείτε όταν είχε πέσει το Τείχος του Βερολίνου.
Θυμηθείτε, με τις συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής είχε λυθεί το βόρειο-Ιρλανδικό, μετά από δεκαετίες αίματος. Θυμηθείτε, ότι είχε λυθεί το θέμα του Απαρτχάιντ. Κι επίσης πιστεύαμε ότι μπορούμε να πάμε γρήγορα σε μια πράσινη ανάπτυξη.
Κάναμε λάθος σε όλα. Η ανθρωπότητα έκανε λάθος σε όλα.
Βρισκόμαστε ξανά σε μια εποχή πολέμου. Στον βορρά μας, βορειοανατολικά, υπάρχει πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και μη νομίζετε ότι είναι μακριά, η Οδησσός απέχει από την Αλεξανδρούπολη 500 χιλιόμετρα, ίσως λιγότερο από όσο απέχει το Ηράκλειο από τη Θεσσαλονίκη.
Νοτιοανατολικά, στη Λωρίδα της Γάζας. Η Λιβύη έχει πάψει να υπάρχει ως συγκροτημένο κράτος, η Συρία έχει πάψει να υπάρχει ως συγκροτημένο κράτος, η Υποσαχάρια Αφρική είναι σε πλήρη εξέγερση, τα μεταναστευτικά ρεύματα διέρχονται τη Μεσόγειο και περνάνε από την Τουρκία και προς τα εδώ.
Έχουμε να χειριστούμε μια κατάσταση η οποία δεν περιμένουμε και δεν προβλέπουμε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ομαλοποιηθεί και πρέπει να ετοιμαστούμε γι΄ αυτό.
Από τη θέση λοιπόν που μου έκανε την τιμή να χειρίζομαι ο Πρωθυπουργός, έχουμε δημιουργήσει μία ατζέντα που τη λέμε «Ατζέντα 2030» για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και ξέρω καλά πόσο σημαντική είναι η παρουσία εδώ αυτών που υπερασπίζονται την ασφάλεια της πατρίδας μας και της Δωδεκανήσου.
Έχει τρεις βασικούς άξονες η αναδιοργάνωση. Το πρώτο έχει να κάνει με τη δομή δυνάμεων και τα οπλικά μας συστήματα, πώς είναι διατεταγμένες οι μονάδες της πατρίδας μας και από τι υποστηρίζονται. Γιατί ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό αιώνα, ό,τι ξέραμε δεν ισχύει πια.
Τη Δευτέρα θα είμαι στην Αρμενία, μια φιλική χώρα στην Ελλάδα, αγαπητή σε πάρα πολλούς Έλληνες, μας δένει μαζί τους το κοινό πάθος, της Γενοκτονίας των Αρμενίων και του ελληνισμού του Πόντου.
Η Αρμενία υπέστη μια βαριά ήττα επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη νέα εποχή. Θα είμαι λοιπόν εκεί για να δω και να μεταφέρουμε τα διδάγματα αυτής της σύγκρουσης και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Χρειαζόμαστε μια ολόκληρη σειρά έξυπνων όπλων πια, όχι κατ΄ ανάγκην ακριβών όπλων, αλλά έξυπνων όπλων. Γι΄αυτό ο δεύτερος πυλώνας είναι η καινοτομία. Εισηγήθηκα προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα νέο νομοθέτημα, που δημιουργεί ένα κέντρο απόλυτα χρηματοδοτημένο από προγράμματα που ήδη υπάρχουν -.δε θα πάρουμε χρήματα από τον ελληνικό προϋπολογισμό – για να αναπτύξουμε την καινοτομία στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Ή για να σας το πω απλά, με τρόπο που κατανοείτε όλοι, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να παράγει εκατοντάδες drones κάθε μήνα και η Ελλάδα να μην παράγει ούτε ένα. Δεν είναι δυνατόν. Όπως και συστήματα antidrone και συστήματα αυτονόμων σκαφών πάνω στο νερό και συστήματα αυτονόμων σκαφών κάτω από το νερό.
Οι συγκρούσεις του 21ου αιώνα, κυρίες και κύριοι, δε θα είναι οι συγκρούσεις όπως τις ξέραμε μέχρι τώρα και ετοιμαζόμαστε γι΄ αυτές. Ό,τι όμως και να κάνουμε και στη δομή και στα συστήματα και στην καινοτομία, δεν έχουν καμιά αξία αν δεν συνοδεύονται από τη στήριξη του μεγαλύτερου όπλου που ιστορικά παρέταξε ο Ελληνισμός και αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας. Θα αλλάξουμε λοιπόν, θα το είδατε ίσως στις εφημερίδες, θα αλλάξουμε τον τρόπο που κατ΄ αρχήν ο Έλληνας πολίτης υπηρετεί την πατρίδα. Πάρα πολλοί εδώ και λίγα χρόνια έλεγαν να φτιάξουμε έναν επαγγελματικό στρατό. Εμείς είμαστε εναντίον του επαγγελματικού στρατού για δύο βασικούς λόγους. που και οι δύο είναι πολύ ισχυροί. Ο ένας είναι ότι δε μας φτάνει. Είμαστε 11 εκατομμύρια και δίπλα μας έχουμε έναν γείτονα που μας αμφισβητεί, αμφισβητεί όλο το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η πατρίδα μας και ο οποίος σε λίγα χρόνια θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια. Άρα αριθμητικά δε γίνεται να απαντήσουμε με επαγγελματικό στρατό.
Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που στη δική μου συνείδηση και στη συνείδηση της παράταξης είναι πιο σημαντικό. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Από τα αρχαία χρόνια την πόλη-κράτος την υπεράσπιζαν οι πολίτες της. Πιστεύουμε λοιπόν στον ένοπλο πολίτη και πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα με το οποίο θα είναι ικανός να υπηρετήσει, έχοντας δυνατότητες που του δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και μια λαμπρή εκπαίδευση.
Και από την άλλη θα αποκτήσει δεξιότητες, μερικές από αυτές ψηφιακές, που θα του επιτρέψουν να έχει μία πολύ καλύτερη επαγγελματική πορεία στη ζωή του, μετά από μικρό διάστημα που θα υπηρετεί την πατρίδα. Αλλά επίσης, όποιοι από αυτούς θέλουν, θα έχουν τη δυνατότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα να επανέρχονται και να επανεκπαιδεύονται, ώστε να διατηρεί η πατρίδα έναν πυρήνα, έναν σημαντικό πυρήνα, εξαιρετικά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Που να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή, οπουδήποτε μεγέθους και από οπουδήποτε προέρχεται.
Όπως πάντα δε χρειάζεται στη ζωή να επανεφεύρεις τον τροχό, χρειάζεται απλώς να τον αντιγράψεις και να τον προσαρμόσεις στα δικά σου δεδομένα. Ήμουν στην Φιλανδία προχθές, θα αντιγράψουμε το δικό της μοντέλο, μίας χώρας 5 εκατομμυρίων που έχει και φιλοδοξία να μπορεί να σταθεί απέναντι σε ένα στρατό ενός επίσης μεγάλου γείτονα, 160 εκατομμυρίων, προσαρμόζοντάς το βεβαίως σε ό,τι εμείς χρειαζόμαστε.
Σας μίλησα για τους κληρωτούς. Θέλω να σας μιλήσω και για τα περήφανα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στα επαγγελματικά μας στελέχη.
Νομίζω ότι εδώ στη Ρόδο είναι πιο προφανές από οπουδήποτε αλλού ότι πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής τους. Δεν έχουμε μεγάλους μισθούς να τους δώσουμε, δεν είμαστε μία πολύ πλούσια χώρα.
Έχουμε, όμως, άλλες δυνατότητες και ξεκινάμε το πιο μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης των οικιστικών συνθηκών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει κάνει ποτέ η πατρίδα μας.
Θα χτίσουμε, καταρχήν, 700 σπίτια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου – η Ρόδος είναι μεταξύ αυτών – και στη Θράκη. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα για το 2025, το 2026, 2027, τα χρήματα, τα 100 εκατομμύρια ευρώ, είναι ήδη εγγεγραμμένα ή εγγράφονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Και μετά θα συνεχίσουμε με ένα δεύτερο πρόγραμμα άλλων 700 κατοικιών και ούτω καθεξής, ώστε να μπορέσουμε να παράσχουμε, με ένα ασήμαντο αντίτιμο, στέγη σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Και επίσης ένα τμήμα αυτών των κατοικιών, το 15%, θα διατίθεται για τους γιατρούς και για τους δασκάλους που υπηρετούν σε περιοχές που το κόστος της στέγης είναι πολύ ακριβό.
Ήδη, την άλλη βδομάδα θα πάω στη Θράκη για να θεμελιώσω το πρώτο από αυτά τα κτίσματα που έχουμε ήδη ομογενοποιήσει, σχεδιάσει και χρηματοδοτήσει.
Είναι ένα πολύ φιλόδοξο συνολικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης, σας το είπα ακροθιγώς, δεν θέλω να καταχραστώ της ευγένειας και του χρόνου σας. Θα μου επιτρέψετε, άλλωστε, το διάστημα της παρουσίας μου στο νησί να το εκμεταλλευτώ με αυτό που το θεωρώ εγώ τον καλύτερο τρόπο, να περάσω να χαιρετίσω τον καθένα και την καθεμιά από εσάς και να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που κάνετε και σε εμένα και στην παράταξη, για τη στήριξη, για την βοήθεια που παρέχετε στην παράταξη και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Θα ήθελα, φίλες και φίλοι, τελειώνοντας να πω δύο λόγια για τις ευρωεκλογές που έρχονται γιατί είμαστε ξανά σε οιονεί προεκλογική περίοδο. Ποιο είναι πάλι το διακύβευμα; Γιατί εγώ καταλαβαίνω τον καθένα που λέει ότι «αυτή είναι μία χαλαρή ψήφος, δεν πειράζει, δεν τρέχει τίποτα». Δεν είναι έτσι.
Και εδώ συγκρούονται, όπως σχεδόν πάντα στη ζωή, δύο αντιλήψεις.
Ανέφερε ο Υφυπουργός προηγουμένως, για την επιχείρηση «Ασπίδες», τη φρεγάτα που έχουμε στείλει, με κριτική από ορισμένα κόμματα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Και βγήκα και εξήγησα πολύ καθαρά γιατί στείλαμε τη φρεγάτα εκεί, γιατί στείλαμε τα στελέχη μας σε περιοχή κινδύνου. Διότι, μην κοροϊδευόμαστε, είναι περιοχή κινδύνου. Δεν έκρυψα ποτέ από την ελληνική κοινωνία ότι τους στέλνουμε σε μία επικίνδυνη ζώνη. Αυτό που είπα, όμως, είναι ότι τους στέλνουμε σε μία ζώνη για να υπερασπίσουν τα στέρεα συμφέροντα της πατρίδας μας, διότι αυτό είναι το συνταγματικό τους καθήκον.
Διότι εάν πάψει να υπάρχει η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, τότε κατ’ αρχάς ακυρώνεται η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, εάν κλείσει το Σουέζ. Το κόστος ζωής για τον Έλληνα γίνεται δυσβάστακτο, το κόστος μεταφοράς προϊόντων γύρω από την Αφρική, για μία οικονομία σαν τη δική μας που είναι σε μία φάση ανάπτυξης μετά από μία δεκάχρονη κρίση, δεν αντέχεται. Σε ορισμένα προϊόντα το κόστος έχει ανέβει πάνω από 60%. Δεν αντέχεται, λοιπόν, σε αυτή τη φάση τέτοια αύξηση του κόστους.
Και έρχομαι στο βασικό ερώτημα της ευρωπαϊκής ψήφου. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε στον ευρωπαϊκό αμυντικό βραχίονα. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω, εάν υπάρχει ένας Έλληνας που δεν αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία του να δημιουργηθεί αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιχείρηση «Ασπίδες», κυρίες και κύριοι, που έχει ελληνικό όνομα και που υπάρχει σε μεγάλο βαθμό γιατί εμείς στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας προτείναμε να γίνει αυτή η επιχείρηση – εξ ου και έχουμε την διοίκησή της στη Λάρισα- είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε ποτέ.
Αυτή η επιχείρηση, λοιπόν, είναι ένα βήμα στο να τελεσφορήσει μία διαρκής στρατηγική επιδίωξη του Ελληνισμού. Και αυτό είναι να δημιουργηθεί αμυντικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και στο μεγάλο διάλογο που διεξάγεται, και θα διεξαχθεί πιο έντονα όσο περνάει ο καιρός για τις ευρωεκλογές, συγκρούονται δύο απόψεις, ανεξάρτητα από το αν τα κόμματα που τις εκφράζουν είναι σε διάφορα σημεία του πολιτικού τόξου ή άκρα στα δεξιά ή άκρα στα αριστερά ή κάπου αλλού.
Η μία αντίληψη, που εκφράζουμε και υποστηρίζουμε εμείς, είναι η αντίληψη που πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να ενοποιηθεί ως χώρος, όχι χάνοντας τις ελληνικές μας ταυτότητες, την εθνική μας κουλτούρα, την εθνική μας ιδιαιτερότητα, αλλά αντίθετα προσχωρώντας μαζί με αυτά που μας κάνουν ισχυρότερους σε μία ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα, που σε εμάς τους Έλληνες, σε μεγάλο βαθμό, καθορίζεται από τις αξίες του ελληνικού πνεύματος και της χριστιανικής θρησκείας.
Είμαστε εμείς ακριβώς που όντας στα ακραία όρια του γεωγραφικού χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε, όχι μόνο ως στρατηγική επιδίωξη αλλά ως όρο εθνικής ύπαρξης, την ανάγκη σύμπτυξης ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι σε δυνάμεις οι οποίες έχουν άλλα προτάγματα. Και προβάλλουν ως πρότυπο ζωής, αντίληψης και ύπαρξης ιδεολογήματα και θρησκευτικά πρότυπα ισλαμοποίησης τα οποία δεν έχουν σχέση με τη δική μας στέρεη βάση.
Απέναντι σε αυτό στέκονται δυνάμεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να προχωρήσει, αυτοί που ονομάζονται «ευρωσκεπτικιστές», που λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει οχυρωμένη στις ιδιαιτερότητές της, να μην τις θεωρήσει ως εφαλτήριο ενοποίησης αλλά σαν τείχος απομόνωσης.
Απέναντι σε αυτήν την αντίληψη η Νέα Δημοκρατία θα παλέψει όσο μπορεί και σας καλώ, ειλικρινά, να προσχωρήσετε στην άποψη ότι υπάρχει πραγματικό και μέγα διακύβευμα στις εκλογές που έρχονται, στις ευρωεκλογές. Σας κούρασα και με συγχωρείτε για αυτό, όμως είναι η χαρά που σας βλέπω που μου επιβάλλει να σας πω αυτά που σκέφτομαι και αυτά που νιώθω.
Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω θερμά για τη διαχρονική στήριξη στην παράταξη και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Να γνωρίζετε ότι πάντοτε οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας θα παραμείνουν εγγυητής του γεωγραφικού χώρου όχι μόνο της Δωδεκανήσου, που γιορτάζουμε όπως είπα σε λίγες μέρες την Ένωσή της με την Ελλάδα, αλλά όλου του γεωγραφικού χώρου που συνταγματικά αποτελεί την Ελληνική Δημοκρατία.
Και να σας πω ότι για εμένα το να σφίξω το χέρι της καθεμιάς και του καθενός από εσάς είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας απόψε εδώ.