Ομιλία ΥΕΘΑ, Ν. Δένδια, στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας για τα 50 χρόνια της ΝΔ. 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Β3 εκλογική περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκος Δένδιας, παρευρέθηκε και πραγματοποίησε ομιλία σήμερα το βράδυ, Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ, στην Πάτρα, για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.
Προσερχόμενος στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Αχαΐας της ΝΔ, ο κ. Δένδιας δήλωσε στα ΜΜΕ:
«Είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που είμαι απόψε εδώ στην Πάτρα, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας,της παράταξης που προσέφερε στην Ελλάδα και να θυμηθούμε τον ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Να θυμηθούμε το τι έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια και να συζητήσουμε και πώς θα πάμε μπροστά.
Υπάρχει ένα διακύβευμα, καθώς σε λίγες εβδομάδες έχουμε Ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές δεν είναι μια αδιάφορη διαδικασία. Συγκρούονται στην Ευρώπη οι δυνάμεις της υπευθυνότητας με τις δυνάμεις του λαϊκισμού.

Το πού ανήκει η Νέα Δημοκρατία είναι προφανές. Ιστορικά είμαστε στις δυνάμεις της προόδου και της υπευθυνότητας. Θέλουμε λοιπόν να διεξάγουμε αυτή την προσπάθεια, να πείσουμε την ελληνική κοινωνία, να πετύχουμε, να έχουμε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Στην εκδήλωση την οποία προλόγισε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης, παρέστησαν επίσης η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτης Αχαΐας της ΝΔ Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι Βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και Ασημάκης Φωτήλας, υποψήφιοι Βουλευτές, μέλη της ΔΕΕΠ, στελέχη της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε κατά την ομιλία του:
«Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή, κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ στις προσφωνήσεις, να αναφερθώ στις προσφωνήσεις του Προέδρου.
Θα μου επιτρέψετε όμως μια πραγματική από καρδιάς προσφώνηση, στελέχη της παράταξης, φίλες και φίλοι, οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας. Δεν σας κρύβω, κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι απόψε εδώ. Γιατί εδώ στην Πάτρα έχετε καταφέρει κάτι που δεν πίστευα ότι θα το δω κατά την διάρκεια της πολιτικής μου ζωής. Να κάνετε την Αχαΐα μπλε. Είμαι πολλά χρόνια στην παράταξη για να θυμάμαι να βλέπω την Αχαΐα πράσινη κάθε φορά στις εκλογές.
Σας χρωστάμε λοιπόν, η παράταξη σας χρωστάει, κύριε Πρόεδρε.
Γιορτάζουμε αλλά επίσης σκεφτόμαστε. Σκεφτόμαστε ποια είναι η ευθύνη μας. Με πίστη, με ανιδιοτέλεια. Και μου επιτρέπετε να ξεκινήσω με μια μικρή προσωπική αναφορά. Γιατί αυτή η παράταξη είναι το σπίτι μου, είναι η οικογένειά μου, την υπηρέτησα από μικρό παιδί σε όλα τα σκαλιά. Στη ΜΑΚΙ, στη ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔίτης, στέλεχος, Βουλευτής, Υπουργός, ανέβηκα όλα τα σκαλιά της ζωής μου υπηρετώντας αυτήν την παράταξη.
Αισθάνομαι πάντα στρατιώτης της. Αισθάνομαι επίσης μια βαθιά υπερηφάνεια για αυτή. Είμαι περήφανος όπως είναι και η καθεμιά και ο καθένας από εσάς που ανήκουμε στη Νέα Δημοκρατία. Στην παράταξη που το λέμε συνεχώς, έχει δικαιωθεί στις μεγάλες εθνικές επιλογές.
Δεν παριστάνουμε, προς Θεού, ότι δεν έχουμε κάνει λάθη. Αλλά εκεί που πραγματικά κρινόταν το μέλλον της χώρας η Νέα Δημοκρατία πήρε πάντοτε τη σωστή απόφαση.
Μικρός ΟΝΝΕΔίτης, θυμάμαι τον εαυτό μου στη Λεωφόρο Συγγρού από το χάραμα για να προστατεύσουμε την αυτοκινητοπομπή του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν που ερχόταν να υπογράψει την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την τότε Ευρωπαϊκή Ένωση. Και που τότε οι νεολαίες των άλλων κομμάτων είχαν μαζευτεί γύρω-γύρω από τη Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα για να εμποδίσουν αυτή την πομπή.
Εμείς, εμείς η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Εμείς, η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Εμείς, όλοι. Αυτή η οικογένεια. Γιατί εμείς όλοι δουλεύουμε για να πραγματοποιήσουμε ένα όραμα του ιδρυτή μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μια ευρωπαϊκή δημοκρατική Ελλάδα.
Και είναι ώρα, και λέχθηκε πολύ σωστά, να κοιτάξουμε να δούμε ποια είναι η ιδεολογία μας. Εν ονόματι ποιών πραγμάτων υπάρχουμε και υπηρετούμε τον τόπο, την κοινωνία, το έθνος.
Γιατί εμείς είμαστε ένα κόμμα που έχει σχέση με την κοινωνία. Προσπαθούν να μας ετεροπροσδιορίσουν. Μας λένε “νεοφιλελεύθερους”, μας λένε “όργανα του κεφαλαίου”.
Δεν χρειάζεται να μας ετεροπροσδιορίσει οποιοσδήποτε. Μπορούμε να αυτοπροσδιοριστούμε. Και μας προσδιορίζει η πορεία μας.
Είμαστε ένα κόμμα που έχει κάθετη σχέση με την κοινωνία και τους φορείς της. Με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Με όλες τις επαγγελματικές ομάδες, αλλά κυρίως πάντα διαχρονικά με του ανθρώπους του καθημερινού μόχθου.
Με τους εργαζόμενους, με τους αγρότες, με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες ήμασταν και είμαστε και θα μείνουμε πάντα το κόμμα που στέκεται δίπλα στον αδύναμο, στον ευάλωτο, στον χαμηλόμισθο, στον χαμηλοσυνταξιούχο, στον άνεργο. Έχουμε βαθιά συνείδηση ότι είμαστε το λαϊκό κόμμα, το αληθινά λαϊκό κόμμα. Αυτό είναι το γενετικό υλικό και αυτή είναι η ταυτότητα της παράταξής μας.
Και κυρίες και κύριοι, γιατί δεν αγνοούμε το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε, ξέρουμε τι σημαίνει η ακρίβεια, καταλαβαίνουμε τα ζόρια της ελληνικής οικογένειας. Χθες το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού και ξέρετε όλοι και όλες καλά ο κατώτατος μισθός δεν αφορά ούτε τους πλούσιους, ούτε τους προνομιούχους, ούτε τις ελίτ, αφορά τον μέσο εργαζόμενο στο δρόμο της Πάτρας.
Εμείς δε ζούμε σε έναν άλλο κόσμο, δεν υποκρινόμαστε στις μαγείες των αριθμών. Πιστεύουμε βέβαια σε μια φιλελεύθερη κοινωνία, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά συγχρόνως προτάξαμε και προτάσσουμε την εθνική ενότητα και την εθνική ομοψυχία και προτάσσουμε τη δύναμη της αλήθειας, των επιχειρημάτων, τη μετριοπάθειας.
Εμείς δεν είμαστε το κόμμα των φανατισμών, δεν είμαστε το κόμμα των κραυγών, άλλωστε πάντα να το ξέρετε, όταν έχεις δίκιο δεν κραυγάζεις, στη βοή χάνεται το επιχείρημα. Εμείς θέλουμε να ακούγεται το επιχείρημα, γιατί ξέρουμε ότι έχουμε δίκιο.
Και είμαστε το κόμμα που πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στην πορεία των προηγμένων δυτικών χωρών. Αυτό επιδιώκουμε, γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε και σε αυτή την προσπάθεια έχω τη μεγάλη τιμή να μετέχω ως Υπουργός της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός μου έκανε δύο φορές μια τεράστια τιμή. Στην προηγούμενη κυβέρνησή του ήμουν Υπουργός των Εξωτερικών και τώρα είμαι Υπουργός της Εθνικής Άμυνας.
Για την εξωτερική πολιτική μου επιτρέπετε να πω ότι η χώρα μας αναβάθμισε αισθητά τη θέση της τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μεγάλωσε η εθνική επικράτεια για πρώτη φορά από το 1947. Και μεγάλωσε εδώ στο Ιόνιο. Αυτή τη στιγμή ο εθνικός χώρος εκτείνεται στα 12 μίλια στη θάλασσα. Πριν από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν στα 6.
Μεγάλωσε με τις ιστορικές συμφωνίες, με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Δυνάμωσε με τις συμφωνίες για αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Γαλλία, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η πατρίδα απέκτησε μεγαλύτερο γεωπολιτικό αποτύπωμα. Μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Το αποδείξαμε πρόσφατα. Ποιος θα έλεγε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε τη διοίκηση της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης που έχει ποτέ αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια;
Όμως, φίλες και φίλοι, ο κόσμος, λυπάμαι να το πω, γύρω μας αλλάζει γρήγορα και δεν αλλάζει για το καλύτερο. Δεν αλλάζει προς την πραγματικότητα της ειρήνης, της ηρεμίας, της γαλήνης.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι για να επιβιώσουμε να εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική για την εθνική μας ασφάλεια. Την έχουμε ονομάσει μεταρρύθμιση “2030”. Μια βαθιά μεταρρύθμιση, την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που έγιναν από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός όταν εισηγήθηκα το πρώτο νομοθέτημά της στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Δεν θα σας απασχολήσω πολύ ώρα, είναι θέμα ειδικό, αλλά αξίζει να μνημονευτεί στη γιορτή και στην ενδοσκόπηση των 50 χρόνων μας. Αρκεί να σας θυμίσω ότι το πρώτο πράγμα που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1974 ήταν να αναδιατάξει με τον Ευάγγελο Αβέρωφ τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας.
Λοιπόν, ακριβώς στα 50 χρόνια δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Έχουμε 3 διαφορετικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η δομή και τα εξοπλιστικά. Θα αλλάξουμε τελείως τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα πάψουμε να έχουμε Μονάδες πληρότητας στο 30%. Θα οδηγηθούμε σε νέα σχήματα πλήρους παρουσίας. Και θα δημιουργήσουμε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα στερεωθεί πάνω στα μεγάλα βήματα που ήδη έχουν γίνει, αλλά θα εκσυγχρονίσει όλο μας το οπλοστάσιο.
Θα ήθελα να αναφερθώ μόνο σε ένα από τα πράγματα που θα κάνουμε, γιατί έχω παρατηρήσει ότι εξάπτει λίγο τη λαϊκή φαντασία. Αναφέρομαι στην Πολεμική Αεροπορία μας, άλλωστε εδώ πολύ κοντά σας έχετε δύο αεροδρόμιά μας, τον Άραξο και την Ανδραβίδα.
Φίλες και φίλοι, πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα πάντα, έχω πει λοιπόν ότι είναι πρόκληση για μας να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των αεροσκαφών μας. Θα πάμε λοιπόν σε τρεις βασικούς τύπους, στο F-16 Viper, το καλύτερο F-16 που έχει πετάξει ποτέ. Είχα τη χαρά να πετάξω κι εγώ με ένα από αυτά. Ποιος θα το περίμενε ότι θα μου συμβεί αυτό στη ζωή μου εδώ και 15 μέρες.
Στα Rafale, ένα αεροπλάνο προηγμένης τεχνολογίας, τρομερών δυνατοτήτων. Και βέβαια σε λίγα χρόνια το πιο σύγχρονο αεροπλάνο που πετάει στους δυτικούς ουρανούς, στο F35. Και θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό αποσύροντας κατ΄ αρχάς ιστορικά αεροπλάνα.
Το F4, θα πάω τον άλλο μήνα στο Αεροδρόμιο για να το χαιρετίσουμε. Υπηρέτησε την πατρίδα πιστά, αλλά είναι ένα αεροπλάνο που πρώτα πέταξε κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, εδώ και μισό αιώνα.
Όπως επίσης θα προσπαθήσουμε να πουλήσουμε και τα F16- Block 30 και τα Mirage 2000-5. Kαι λένε πολλοί “γιατί να το κάνουμε αυτό”; Μα η απάντηση είναι απλή. Ένα σύγχρονο αεροπλάνο έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός από ένα αεροπλάνο προηγούμενης γενιάς, που μας κοστίζει πολύ περισσότερο γιατί πρέπει να έχουμε πολύ περισσότερες γραμμές συντήρησης αεροσκαφών. Ένα Mirage 2000-5 παίρνει έναν πύραυλο Scalp, ένα Rafale παίρνει δύο πυραύλους Scalp, ένα ίσον δύο.
Και επίσης κάτι άλλο, προχωράμε σε μία νέα πραγματικότητα διασυνδεσιμότητας του συνόλου των πλατφορμών μάχης που έχουμε. Τα παλιά μας αεροπλάνα δεν μπορούν να μπουν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Η τεχνολογία που χρειάζεται για να είναι απολύτως διασυνδεδεμένα δεν υπάρχει και για να τη δημιουργήσουμε είναι πανάκριβη.
Θα πάμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα στον αέρα, για να έχουμε την πιο ισχυρή Πολεμική Αεροπορία που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή και στα χρόνια που έρχονται. Βλέπουμε μπροστά και δε θα σταματήσουμε εκεί.
Θα εκσυγχρονίσουμε το στόλο μας, θα φέρουμε την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, τη νέα τεχνογνωσία, χρησιμοποιώντας τα νέα ελληνικά μυαλά που είναι το ίδιο ικανά με όλα τα άλλα. Θα σταματήσουμε τη λογική αγοράζουμε από τα ξένα “ράφια” μόνον όπλα. Θα πάμε σε δικές μας προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύων, drones, antidrones, αυτονόμως κινούμενα στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα, στη στεριά. Μια άλλη πραγματικότητα.
Και τρίτο και πιο απαραίτητο από όλα, το στελεχιακό μας δυναμικό. Θα αλλάξουμε καταρχήν τελείως τη θητεία. Από τη “Θητεία-Αγγαρεία” θα πάμε στη Θητεία-Ευκαιρία και ο κάθε οπλίτης μας θα έχει ψηφιακές δεξιότητες. Γιατί αυτό απαιτεί η εποχή μας.
Αλλά θα νοιαστούμε και για τα επαγγελματικά μας στελέχη. Τη σπονδυλική στήλη των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Θα βελτιώσουμε το διάγραμμα της καριέρας τους, θα εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Ο Πρωθυπουργός μου έδωσε την έγκριση για 100 εκατομμύρια ευρώ για την αρχή του οικιστικού προγράμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, ώστε ο καθένας που υπηρετεί μέσα σε ένα ορατό χρόνο από σήμερα να μπορεί να έχει δωρεάν παραχώρηση κατοικίας στον τόπο που η πατρίδα τον έστειλε να υπηρετήσει. Βελτιώνουμε έτσι τις συνθήκες διαβίωσης.
Τελείωσα την παρένθεση για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά ήθελα να σας τα πω, γιατί θεωρώ ότι είναι μέσα στο DNA της παράταξής μας η δημιουργία ενός ισχυρού αμυντικού βραχίονα που εξασφαλίζει τα σύνορά μας και την ανεξαρτησία μας. Τα δικαιώματά μας, την κυριαρχία μας, την παρουσία μας.
Έρχομαι τώρα στο διακύβευμα των ευρωεκλογών. Φίλες και φίλοι, υπάρχει στην κοινωνία η αντίληψη ότι οι ευρωεκλογές είναι μια αδιάφορη διαδικασία. “Αφού δεν εκλέγεται Κυβέρνηση δεν επηρεάζεται η ζωή μας”, λένε πολλοί λοιπόν, “μπορεί και να μην πάω να ψηφίσω, και αν πάω να ψηφίσω εντάξει μπορώ να έχω και διάφορες επιλογές. Δεν έχει συνέπεια αυτό το οποίο κάνω”.
Δεν είναι έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι. Καταρχήν να συνεννοηθούμε σε κάτι βασικό που εμείς οι Νεοδημοκράτες το ξέραμε και το ξέρουμε. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σπίτι μας, είναι η μεγαλύτερη οικογένειά μας. Είναι το πιο περήφανο ιστορικό εγχείρημα στην ιστορία του πλανήτη. Ένας μοναδικός χώρος Δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στα χιλιάδες χρόνια που πατάει ο άνθρωπος πάνω στη γη.
Και αυτό το σπίτι μας πρέπει να το προστατεύσουμε. Και το ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικός θεσμός. Και από αυτές τις εκλογές δεν εξαρτάται μόνο το Ευρωκοινοβούλιο, εξαρτάται και η Επιτροπή και η επιλογή στο Συμβούλιο. Δηλαδή το σύνολο των ευρωπαϊκών θεσμών.
Δεν μπορούμε αυτό λοιπόν να το θεωρήσουμε ως ένα πάρεργο, το οποίο δεν αξίζει και πολύ να ασχοληθούμε ή μπορεί και να εκφράσουμε κάποια δυσαρέσκεια για κάτι. Άρα σε αυτή την ιστορική συγκυρία πέρα από αυτό, αν δείτε τη μεγάλη εικόνα της Ευρώπης, έρχονται και συγκρούονται δύο μεγάλα ρεύματα, δυο μεγάλες δυνάμεις. Διεξάγεται μια μάχη που έχει διεξαχθεί και στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, τα χρόνια που πέρασαν.
Αυτή η σύγκρουση είναι ανάμεσα στις δυνάμεις της υπευθυνότητας, της σοβαρότητας, της διαχείρισης που προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον για τον Ευρωπαίο πολίτη, που αντιλαμβάνεται τις γεωπολιτικές και τις πραγματικές προκλήσεις.
Και από την άλλη μεριά σαν ένα φουσκωμένο κύμα έρχονται οι δυνάμεις του λαϊκισμού, οι δυνάμεις των εύκολων υποσχέσεων, των ψευδεπίγραφων διλημμάτων. Οι δυνάμεις αυτές που βλέπουν με σχετικό τρόπο και το ευρωπαϊκό εγχείρημα σαν οικογένεια και το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες που αυτό εξασφαλίζει και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που υπάρχουν γύρω μας.
Η Νέα Δημοκρατία ξέρετε σε ποια παράταξη είναι και η ισχυρή Κεντροδεξιά στην Ευρώπη, το ισχυρό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι απαραίτητη συνθήκη για την πατρίδα μας. Γιατί εμείς λέω πάντα δεν έχουμε την τύχη να είμαστε κάτι σαν το Λουξεμβούργο. Είμαστε μια χώρα που βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι και χρειάζεται την ευρωπαϊκή στήριξη. Άρα λοιπόν οι επιλογές μας έχουν τεράστια σημασία.
Σας παρακαλώ λοιπόν να μην αγνοήσουμε τη σημασία αυτής της εκλογής. Ούτως ή άλλως έχουμε διεξάγει πάρα πολλές εκλογές στη ζωή μας, τις περισσότερες με λαμπρή επιτυχία, σημαντικές νίκες. Προχωράμε λοιπόν με αίσθηση της κρισιμότητας, αλλά επίσης και με αυτοπεποίθηση.
Έχουμε μια διάφανη, μια καθαρή ευρωπαϊκή ατζέντα στη Νέα Δημοκρατία. Ο Μητσοτάκης διατυπώνει έναν καθαρό ευρωπαϊκό λόγο, με πίστη, με απόλυτη πίστη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όχι γιατί δεν ξέρουμε τα προβλήματα της Ευρώπης, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα υπερβούμε και γιατί ξέρουμε ότι η Ευρώπη είναι απαραίτητη για το κοινό μας μέλλον. Και ξέρουμε ότι η επέλαση του λαϊκισμού και της ασυναρτησίας έχει κόστος.
Ποιος δεν θυμάται τι περάσαμε εμείς στην Ελλάδα το 2015 όταν δεν μπορέσαμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για τα ψευδεπίγραφα, όσα ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα υποσχόντουσαν τότε.
Θυμάστε, διαγραφή με ένα νόμο όλων των χρεών, των πάντων. Πέντε χρόνια παιδευτήκαμε για να βρεθούμε πάλι σε γαλήνια νερά.
Εμείς λοιπόν συνεχίζουμε να πορευόμαστε με τις αρχές και με τις αξίες μας για ένα καλύτερο μέλλον. Θυμόμαστε με αγάπη και με σεβασμό τους ιστορικούς αρχηγούς μας. Καταρχήν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον ιδρυτή της παράταξής μας. Τον Γεώργιο Ράλλη, τον πολιτικό της συνέπειας και του μέτρου. Τον Ευάγγελο Αβέρωφ που πήρε την παράταξη μετά την ήττα το 1981 και την έστησε στα πόδια της. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό της υπευθυνότητας και της μεταρρύθμισης. Τον Μιλτιάδη Έβερτ, το πιστό κομματικό στέλεχος.Τον Πρόεδρο της καρδιάς μας, τον Κώστα Καραμανλή. Τον Αντώνη Σαμαρά που στάθηκε απέναντι στη λαϊκιστική λαίλαπα. Και βέβαια, τον αρχηγό που μας χάρισε μεγάλες νίκες, τον Πρόεδρό μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Φίλες και φίλοι, είμαστε χαρούμενοι. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να διεξάγουμε και αυτή την προσπάθεια, όλοι όσοι ανήκουμε στη Νέα Δημοκρατία.
Είναι υποχρέωση απέναντι στην ιστορία της παράταξής μας και τους ηγέτες μας που μόλις μνημόνευσα. Είναι υποχρέωση απέναντι στις οικογένειές μας και στα παιδιά μας. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Και πάνω και πέρα από όλα είναι υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα και στο μέλλον της.
Να είστε καλά, πάμε για μια μεγάλη νίκη για να υπηρετήσουμε την παράταξή μας. Ελπίζω ότι κάποιοι άλλοι εδώ θα γιορτάζουν τα 100 της χρόνια με την ίδια χαρά και με την ίδια περηφάνια.
Να είστε καλά».
Ακολούθως ο κ. Δένδιας εγκαινίασε την πρώτη έκθεση φωτογραφιών από τη τη δράση της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα, όλα τα χρόνια της 50χρονης ιστορίας της.

Μετάβαση στο περιεχόμενο