Ομιλία στην εκδήλωση της Λέσχης Ελλήνων Αποφοίτων του Harvard Business School

“Κυρίες και κύριοι,

Όπως γνωρίζετε δεν είμαι πλέον Υπουργός Ανάπτυξης αλλά Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αλλά παρακαλώ επιτρέψτε μου να πω ότι καμία χώρα δεν είναι ισχυρότερη από την οικονομία της και ότι πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια της ΕΣΣΔ απέδειξαν αυτήν την άποψη.

Και υπάρχει και κάτι άλλο που πιστεύω ότι όλοι σε αυτή την αίθουσα συμφωνούν: Ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας που βασιζόταν στον κρατισμό, στα κονδύλια της ΕΕ και στην ελεγχόμενη από το κράτος ιδιωτική πρωτοβουλία, μας απογοήτευσε.

Και τώρα που βγαίνουμε από την κρίση ήρθε πραγματικά η ώρα να αλλάξουμε το μοντέλο μας. Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία και οι Υπουργός Οικονομικών επισήμανε πολλά από αυτά πριν από εμένα. Αλλά πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν και ενδείξεις ανησυχίας.

Θα αναφέρω μόνο δύο από αυτά: μία είναι οι εξαγωγές. Προς το παρόν οι εξαγωγές, αν εξαιρέσουμε τη ναυτιλία και τα προϊόντα πετρελαίου, αντιστοιχούν μόλις στο ένα τρίτο των εσόδων μας. Και το δεύτερο που είναι ακόμη χειρότερο είναι ότι η συνεισφορά της καινοτομίας στο ΑΕΠ είναι 0,47%. Πρακτικά μηδέν. Τώρα, μη όντας καθηγητής αλλά μέλος της Κυβέρνησης και έχοντας υπηρετήσει ως Υπουργός Ανάπτυξης για 130 ημέρες, άφησα μία κληρονομιά στον επιτυχημένο φίλο μου, Κώστα Σκρέκα. Και θα ήθελα πέντε λεπτά από το χρόνο σας για να σας πω ποια είναι αυτή η κληρονομιά.

Πρώτον, έπρεπε και πρέπει ως κυβέρνηση να θέσουμε ένα στρατηγικό στόχο, να εγκαθιδρύσουμε την επιχειρηματικότητα ως το κύριο εργαλείο ανάπτυξης. Υποστήριζα ότι η Ελλάδα χρειαζόταν την ίδρυση 100.000 νέων επιχειρήσεων και επίσης ότι πρέπει – και αυτό είναι κοινός τόπος –να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για την επιβίωση των βιώσιμων εταιρειών. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, ότι πρέπει να απελευθερώσουμε την αγορά από τον περιττό διοικητικό φόρτο. Και υπάρχει μεγάλος τέτοιος φόρτος στην ελληνική οικονομία.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορώ να σας πω ότι αν τα πράγματα πάνε κατά το σχέδιο, πιστεύω ότι στο επόμενο τρίμηνο το 60% των αδειών που χρειάζονται για λειτουργία στην ελληνική οικονομία θα εκδίδονται αμέσως με μία υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης, κατόπιν έρευνας που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία θα μας διαβιβαστεί τέλη Νοεμβρίου- αρχές Δεκεμβρίου.

Χρειάζονται πράξεις παρέμβασης, πρέπει να υποστηρίξουμε το πλαίσιο για την καινοτομία, πρέπει να παράσχουμε διευκολύνσεις στην επιχειρηματικότητα και να υποστηρίξουμε τη ρευστότητα. Και όταν λέω πλαίσιο για την υποστήριξη της καινοτομίας, υπάρχουν πολλά πρακτικά πράγματα που κάνουμε και μπορούμε να κάνουμε.

Το πρώτο είναι η ένταξη της έρευνας στο πλαίσιο της ανάπτυξης, ακόμη και στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά προς το παρόν η Γραμματεία Ερευνών υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.

Αυτό πρέπει να προχωρήσει και επίσης πρέπει να συνδέσουμε την έρευνα με την αγορά, με τις επιχειρήσεις. Και δεν το κάνουμε αυτοσχεδιάζοντας, ακολουθούμε έναν σαφέστατο οδικό χάρτη που δημιουργήθηκε για το Υπουργείο από τη Yozma. Η Yozma είναι μία οργάνωση που τα τελευταία 20 χρόνια μετέτρεψε το Ισραήλ από γεωργική οικονομία των κιμπούτς σε αυτό που οι περιέγραψαν χθες οι Financial Times ως start-up nation.

Το κεφάλαιο εκκίνησης, το επιχειρηματικό κεφάλαιο, πρέπει να αποτελούν καθημερινές λέξεις στο επιχειρηματικό μας περιβάλλον. Τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Επίσης, από την πλευρά μας ως κράτος αυτό που κάνουμε είναι να αλλάζουμε εντελώς τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα διαρθρωτικά κεφάλαια, που είναι γνωστά ως ΕΣΠΑ ή νέο ΕΣΠΑ.

Πρέπει να στραφούμε από τις επιχορηγήσεις που ήταν η μεγάλη πλειονότητα σε πολύ στοχευμένη χρηματοδότηση και στα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κράτους. Αν μία από κάθε 500 νεοφυείς επιχειρήσεις επιτύχει, θα πάρουμε πίσω όλα τα χρήματα που ξοδέψαμε για να ξαναρχίσουμε αυτόν τον κύκλο των διαδικασιών χρηματοδότησης.

Επίσης, κυρίες και κύριοι, πρέπει να δημιουργήσουμε επιχειρηματικά κέντρα. Η Ελλάδα χρειάζεται 30, όχι πολλά, 30 νέα επιχειρηματικά κέντρα, όπου σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους μεταφορών του Harvard, του MIT, του Cambridge, να λάβουμε την καλύτερη διαθέσιμη τεχνογνωσία παγκοσμίως για τον τρόπο που μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα.

Πρέπει να διευκολύνουμε και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών φορέων. Η διαδικασία προχωράει, δε θέλω να εκμεταλλευτώ πολύ από χρόνο σας για αυτό το θέμα. Θα αναφέρω μόνο ότι ήδη μπορείτε να εγγραφείτε στο ΓΕΜΗ, στο μητρώο εταιρειών, ηλεκτρονικά και επίσης μπορείτε να καταχωρίσετε ευρεσιτεχνίες ηλεκτρονικά στην Ελλάδα. Μέχρι και ένα μήνα πριν, οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις προτιμούσαν να καταχωρούν τις ευρεσιτεχνίες τους στις ΗΠΑ γιατί ήταν φθηνότερο και απλούστερο. Είναι τόσο αστείο όσο ακούγεται.

Και επίσης, χρειαζόμαστε επιπρόσθετη ρευστότητα στην αγορά. Και με τη βοήθεια, εκτός από το τραπεζικό σύστημα που κεφαλαιοποιήθηκε και είναι έτοιμο να βοηθήσει, μαζί με τους Ευρωπαίους φίλους μας, πρώτη η Γερμανία και μετά η Γαλλία δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο μέσω του Ινστιτούτου Ανάπτυξης, του IFG, με το οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ειδικές ανάγκες και προβλήματα της αγοράς και ελπίζουμε ότι και του χρόνου θα μετατρέψουμε το IFG σε τράπεζα Ανάπτυξης, όχι με υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής, αλλά σε μία ειδική τράπεζα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μίας νεοφυούς οικονομίας.

Θα κλείσω τις σύντομες παρατηρήσεις μου λέγοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά προτείνει μία νέα ολοκληρωμένη πορεία για την ελληνική κοινωνία και το πράττουμε αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα πορεία και καινούργια νοοτροπία και αν μου επιτρέπετε, καθηγητά Φελπς, Να παραθέσω τα λεγόμενά σας από το έργο Mass Flourishing, έχετε δίκιο στον επίλογο. Χωρίς υποστηρικτική νοοτροπία αυτά τα βήματα – ο καθηγητής Φελπς ανέφερε προηγουμένως τα βήματα – δεν θα είναι αρκετά. Δε θα γίνουν καν. Άρα, κυρίες και κύριοι, πρωταρχικό καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε αυτή τη νοοτροπία.

Σας ευχαριστώ πολύ.”

Μετάβαση στο περιεχόμενο