Ομιλία στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΕΠ ΝΔ ΗΜΑΘΙΑΣ.

Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή και αγαπητοί φίλοι, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της ΔΕΕΠ, μέλη της ΔΕΕΠ, κύριοι Πρόεδροι των λοιπών κομματικών μας οργανώσεων, κύριε Πρόεδρε της ΟΝΝΕΔ, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγαπητές φίλες και φίλοι, στελέχη της παράταξης, θα ήθελα να ξεκινήσω κατ’ αρχάς, εκπληρώνοντας ένα καθήκον που μου ανατέθηκε.

Να σας μεταφέρω τους εγκάρδιους θερμούς χαιρετισμούς, τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια για ό,τι κάνετε του Προέδρου μας, του Πρωθυπουργού, του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κυρίες και κύριοι, όταν πήγα στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά έχει μείνει και σε αυτό το Υπουργείο, μου λένε, πως ό,τι λες, το παρατηρούν μέσα από τη χώρα, αλλά το παρατηρούν και έξω από τη χώρα και για αυτό πάντα μου βάζουν μπροστά μου μία ομιλία και μου λένε, “δεν θα ξεφύγεις από το κείμενο ούτε γραμμή”.

Αλλά υπάρχει μια διαφορά εδώ σήμερα. Να σας εξομολογηθώ αυτό που ίσως ξέρετε, ότι από μικρό παιδί είμαι σε αυτό το κόμμα. Αυτό το κόμμα είναι το σπίτι μου.

Μεγάλωσα σε αυτό το κόμμα. Από μια περίεργη συγκυρία τα αρχικά του ονόματός μου είναι τα ίδια με αρχικά αυτού του κόμματος. Ν.Δ. αι μάλιστα υπάρχει και κάτι παραπάνω, που ίσως δεν το ξέρετε, αλλά το κάνει ακόμα πιο “περίεργο”. Η γυναίκα μου λέγεται Δάφνη. Τα αρχικά μας Νίκος – Δάφνη είναι τα αρχικά της Νέας Δημοκρατίας πάλι! Άρα νοιώθω λοιπόν πόσο είμαι στο σπίτι μου και ακριβώς επειδή είμαι στο σπίτι μου και εσείς είσαστε η ευρύτερη οικογένειά μου, θα ήθελα να σας μιλήσω από την καρδιά μου και να μην ακολουθήσω ένα κείμενο με τοποθετήσεις, ψυχρά, μετρημένα, μελετημένα.

Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο κόμμα και αυτό αποδείχθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης. Άλλοι κομματικοί μηχανισμοί, με μεγάλη ιστορία, με εκλογικές νίκες, εξαφανίστηκαν ή περιορίστηκαν σε ποσοστά γύρω στο 10% ή και κάτω από αυτό.

Η Νέα Δημοκρατία συντήρησε τις δυνάμεις της, ξεπέρασε τις κρίσεις. Παραμένει ο μεγάλος ρυθμιστής και ο μεγάλος μεταρρυθμιστής της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Η Νέα Δημοκρατία βεβαίως κάνει μεταρρυθμίσεις, κάνει διαρκείς μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αλλά πρέπει να πω σε όλους κάτι που ήδη ξέρετε, κάτι που υπάρχει στην καρδιά και στη ψυχή όλων σας. Ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένει ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία. Ένα κόμμα που νοιάζεται για τον απλό άνθρωπο, για τον αγρότη, για τον οικογενειάρχη, για τους ανθρώπους του νοικοκυριού, για τους μικρούς επαγγελματίες, όχι μόνο για τους μεγάλους αριθμούς, όχι μόνο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Θα δω αύριο τους εκπροσώπους των αγροτών εδώ της περιοχής. Ξέρω πόσο σημαντική είναι η αγροτική οικονομία για την Ημαθία και πρέπει να σας επαναλάβω αυτό που είπε ο αρχηγός μας όταν συνάντησε εκπροσώπους τους, εδώ και λίγες μέρες, στη Δυτική Ελλάδα, όταν είχε πάει στο Άκτιο. Ότι καταλαβαίνουμε, αντιλαμβανόμαστε τις αγωνίες τους. Δεν αδιαφορούμε για αυτές. Καταλαβαίνουμε πόσο σημασία έχει στο πλαίσιο της μεγάλης Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ανοιχτής Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρχει συγχρόνως διατήρηση της δικής μας αγροτικής παραγωγής και των δικών μας παραγωγικών δυνατοτήτων.

Αν μας δίδαξε φίλες και φίλοι κάτι η πανδημία, είναι η ανάγκη να έχουμε δικό μας παραγωγικό μηχανισμό, να μην βασιζόμαστε μόνο στις εξαγωγές πέρα από τη θάλασσα. Να μπορούμε να ζήσουμε και με αυτά που εμείς παράγουμε και καταλαβαίνετε πόσο σημαντικός είναι ο αγροτικός μας κόσμος σε αυτήν την αυτονομία που πρέπει να υπηρετήσουμε.

Έρχομαι τώρα στα ευρύτερα, υποσχόμενος ότι δεν θα σας ταλαιπωρήσω πολύ. Στην προηγούμενη Κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Πρωθυπουργός μου είχε κάνει την μεγάλη τιμή να είμαι Υπουργός Εξωτερικών σε μια δύσκολη, πολύ δύσκολη συγκυρία. Θυμάστε, τι τραβήξαμε το 2020; Θυμάστε τι τραβήξαμε το 2021, τις προκλήσεις στον Έβρο, οι στόλοι στις θάλασσες; Τα πήγαμε μια χαρά. Ανασχέσαμε και αποτρέψαμε όσους επιβουλεύτηκαν την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, την εδαφική της ακεραιότητα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και δεν μείναμε μόνο στην αποτροπή, όπως οι αγαπητοί συνάδελφοι είχαν την καλοσύνη να υπενθυμίσουν. Μεγαλώσαμε την πατρίδα. Μετά το 1946 για πρώτη φορά η εδαφική έκταση κυριαρχίας της Ελληνικής Δημοκρατίας μεγάλωσε. Μεγάλωσε στο Ιονιο και αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής που στηρίχθηκε, οφείλω να πω, σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Και εκτός από αυτό, υπογράψαμε και φτιάξαμε στέρεες συμμαχίες. Τις δύο Συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την πρώτη Αμυντική Συμφωνία στην ιστορία μας με τη Γαλλία, με την οποία η Γαλλική Δημοκρατία, η μόνη πυρηνική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγγυάται ότι θα έρθει σε βοήθεια της Ελλάδας αν αυτό απαιτηθεί, αλλά ακόμα Συμφωνίες με χώρες που μέχρι τότε είχαμε απλώς φιλικές σχέσεις, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και άλλες χώρες του πλανήτη.

Σε αυτήν την Κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύτηκε μία ακόμα αποστολή, την οποία θα μου επιτρέψετε να θεωρώ ιερή αποστολή. Τη μεγάλη μεταρρύθμιση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό που έχουμε ονομάσει, «Ατζέντα 2030». Φίλες και φίλοι, θα μπορούσα ίσως να σας πω πιο ευχάριστα πράγματα. Είναι γιορτινή μέρα. Ένα γιορτινό τραπέζι, το οποίο μάλιστα είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να ευλογήσει ο Μητροπολίτης σας Παντελεήμων.

Αλλά, πρέπει να σας πω την αλήθεια, όπως πάντα ο καθένας λέει την αλήθεια στην οικογένειά του και στο σπίτι του και την αλήθεια αυτή πρέπει να την ξέρετε. Δεν είναι απλά τα πράγματα στους καιρούς που έρχονται. Δεν είναι όλα ρόδινα. Δυστυχώς, όταν μπήκαμε στον 21ο αιώνα, άλλα περιμέναμε και άλλα έγιναν. Υπήρχαν αυτό που λέω “οι τέσσερεις μεγάλες πλάνες”. Ότι θα υπάρχει ειρήνη, θα υπάρχει διαρκής οικονομική ανάπτυξη, ότι η Ρωσία θα ενταχθεί στο ευρύτερο αρχιτεκτονικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Κίνα θα λειτουργεί πάντα ως φίλος της Δύσης και σιγά – σιγά να γίνει και δημοκρατικότερη. Οι τέσσερεις πλάνες που βασίστηκαν στις επιτυχίες στο τέλος το προηγούμενου αιώνα. Έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Έληξε το Απαρτχάιντ, η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής με την οποία έκλεισε το Ιρλανδικό μετά από δεκαετίες βίας.

Όμως, δυστυχώς, αυτά δεν επαληθεύτηκαν. Και ζούμε σε μια δύσκολη και δίσεκτη περίοδο. Έχουμε πόλεμο στον βορρά, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχουμε πόλεμο δίπλα μας στη Γάζα, έχουμε πόλεμο νότια στην Υποσαχάρια Αφρική.

Είμαστε σε μια περιοχή ευλογημένη από το Θεό για τις δυνατότητες, αλλά με μεγάλους κινδύνους. Και για να μπορέσει η πατρίδα μας, να μπορέσουν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων να παραλάβουν την πατρίδα όπως την κάναμε μέχρι σήμερα, με την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα πλήρη και την δυνατότητα να καθορίζουμε το μέλλον μας, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να μπορούμε αυτοδύναμα, αυτόνομα, να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φτιάξουμε με το υστέρημά σας, με το υστέρημα του ελληνικού λαού, διαφορετικές, σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις.

Στα χρόνια που έρχονται, λοιπόν, πολύ σύντομα θα δείτε μια πλήρη αλλαγή στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Και θα δείτε επίσης τον εξοπλισμό τους με ακόμη περισσότερα σύγχρονα οπλικά συστήματα, όχι κατ΄ ανάγκην ακριβά οπλικά συστήματα. Αλλά οπλικά συστήματα πολλαπλασίων δυνατοτήτων. Έχουμε ήδη πάρει τα εξαιρετικά Rafale, αεροπλάνα που μας δίνουν δυνατότητα αποτροπής και υπεροχή. Θα πάρουμε σε λίγους μήνες την πρώτη φρεγάτα Belharra και τις άλλες δύο, τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία στην περιοχή. Αλλά αυτά δεν φτάνουν. Χρειαζόμαστε πολλά σύγχρονα συστήματα πολλαπλασιαστικής δυνατότητας για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την περιοχή μας.

Και προχθές ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε καταρχήν το πρόγραμμα F-35 με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το F-35 είναι το πιο σύγχρονο αεροσκάφος που πετάει σήμερα στον κόσμο. Ένα αεροπλάνο που θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Πολεμική μας Αεροπορία.

Και εγώ είχα την χαρά να μιλήσω για τις φρεγάτες νέας γενιάς, τις Constellation, που διαπραγματευόμαστε να αρχίσουμε να φτιάχνουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Δεν είναι μόνο ότι περνάμε από μια φάση και μια νοοτροπία αγοράς σε μια νοοτροπία παραγωγής και συμπαραγωγής. Είναι ότι θα ενισχύσουμε την καινοτομία, δηλαδή την δυνατότητα του ελληνικού αμυντικού κατασκευαστικού συστήματος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, να μπορεί να παράξει δυνατότητες. Να μπορεί να παράξει όπλα. Δεν μπορεί οι γειτονιές μας να φτιάχνουν drones κατά εκατοντάδες και η Ελλάδα να μην μπορεί να παράξει και drones και antidrones συστήματα. αι αυτόνομα συστήματα στη θάλασσα και αυτόνομα συστήματα κάτω από τη θάλασσα.

Και επίσης, θα στερεώσουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την Eλληνική Aεροπορική Bιομηχανία, τα ελληνικά ναυπηγεία. Θα δημιουργήσουμε μια καλύτερη καριέρα για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Τις γυναίκες και τους άντρες που φοράνε τη στολή του Έλληνα αξιωματικού, του Έλληνα υπαξιωματικού, του Έλληνα στρατιώτη.

Και θα βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής τους με ένα γενναίο κατασκευαστικό πρόγραμμα κατοικιών που θα τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το μισθό τους, που ούτως ή άλλως ξέρετε δεν είναι και κανένας τεράστιος μισθός, για να καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες της ζωής τους. Και να μπορούν περήφανα, με αξιοπρέπεια, να υπηρετούν την πατρίδα μας. Αλλά συγχρόνως, θα αλλάξουμε και τη θητεία, τον τρόπο που υπηρετούν τα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία πίστευε και πιστεύει πάντα στον στρατό των πολιτών. Πιστεύει στη θητεία, στην εφεδρεία. Αλλά θα την αλλάξουμε αυτήν την εφεδρεία. Από θητεία – αγγαρεία, από τις σκοπιές μόνο και τα μαγειρεία, θα την μετατρέψουμε σε μια θητεία – ευκαιρία, που ο Έλληνας οπλίτης θα εκπαιδεύεται καταρχήν στις σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και στο πώς θα μπορεί να είναι μια εξαιρετικός στη μάχη, δίπλα στα επαγγελματικά μας στελέχη.

Και επίσης θα δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα εφεδρείας, εθελοντικά καταρχήν αλλά πιστεύω ότι θα είναι πολλοί όσοι θα το πράξουν, γιατί περισσεύει ο πατριωτισμός στην πατρίδα μας. Θα μπορούμε να κάνουμε κύκλους εκπαίδευσης ώστε να έχουμε έναν ετοιμοπόλεμο στρατό του 21ου αιώνα. Γιατί χρειαζόμαστε ετοιμοπόλεμες Ένοπλες Δυνάμεις του 21ου αιώνα.

Σας είπα και σας ξαναλέω, είμαστε σε μια περιοχή “περίεργη” του κόσμου. Και βεβαίως, Δόξα τω Θεώ, έχουμε ύφεση με την Τουρκία τώρα. Έχουν ελαττωθεί οι παραβιάσεις, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Έχει φύγει εκείνη η απίστευτη επιθετική ρητορική. Θα θυμάστε τα “θα έρθουμε νύχτα”. Αυτά δεν ακούγονται πια. Αλλά μην ξεγελιέστε. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει ούτε κεραία τις βασικές της θέσεις. Ούτε κεραία. Συνεχίζει να πρεσβεύει τα ίδια πράγματα για τη “γαλάζια πατρίδα”, τα ίδια πράγματα για το casus belli. Τα ίδια πράγματα για το ανύπαρκτο τουρκολυβικό μνημόνιο. Τα ίδια πράγματα για τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, την οποία ονομάζει εναντίον των συνθηκών “εθνική” μειονότητα.

Όλα αυτά τα πράγματα που συνιστούν απειλή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι ακόμα πάνω στο τραπέζι, δεν έχουν φύγει. Έχουν αλλάξει τα λόγια αλλά δεν έχει αλλάξει η θεωρία πίσω από αυτά. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πάντα έτοιμοι, όσο και αν αυτό κοστίζει, όσο και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υστέρημά σας για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας. Διότι αν δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, τα σύνορά μας, τα δικαιώματα μας, ό, τι άλλο και αν φτιάξουμε μέσα στην πατρίδα μας, δεν έχει καμιά σημασία.

Αν δεν μπορείς να υπερασπίσεις το σπίτι σου, το ό,τι έχεις μέσα στο σπίτι σου είναι λεία για οποιονδήποτε το επιβουλεύεται και θέλει οποιαδήποτε στιγμή με τη βία να ανοίξει την πόρτα και να μπει μέσα.

Και εσείς εδώ στην Ημαθία, αυτά νομίζω τα καταλαβαίνετε καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, γιατί δεν πρέπει να ξεχάσετε ποτέ ότι είσαστε φορείς, κληρονόμοι, προστάτες ενός τεράστιου αρχαιολογικού και πολιτιστικού θησαυρού. που επιτρέπει σε όλους εμάς τους άλλους Έλληνες να βεβαιώνουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας και μπορούμε με αποδείξεις που βρέθηκαν εδώ στη γη της Ημαθίας να πηγαίνουμε στο εξωτερικό και να λέμε ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική.

Φίλες και φίλοι, υποσχέθηκα ότι δεν θα μιλήσω πολύ. Ούτως ή άλλως θα μου επιτρέψετε να εκμεταλλευτώ τον χρόνο της παρουσίας μου εδώ, κύριε Πρόεδρε, για να περάσω από τα τραπέζια και να σας χαιρετίσω. Να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχάς για τη μεγάλη τιμή που κάνατε σε εμένα και στον Πρόεδρο και στους αγαπητούς συναδέλφους, να είσαστε απόψε εδώ. Για τη μεγάλη τιμή που κάνετε στην παράταξη να είσαστε μαζί μας στις μεγάλες προσπάθειες, στις μεγάλες αλλαγές.

Θα ήθελα λοιπόν να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να σας πω από πιο κοντά ένα μεγάλο ευχαριστώ και να σας σφίξω το χέρι.

Καλή χρονιά, να είστε καλά, ζήτω η Νέα Δημοκρατία, ζήτω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτω τα στελέχη μας, ζήτω η παράταξή μας, ζήτω ο ιδρυτής μας, ζήτω στο ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο. Να είστε πάντα καλά, ό,τι καλό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο