Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σ.ν. του Υπουργείου Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την αγόρευσή του σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σ.ν. του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», μεταξύ άλλων ανέφερε:

• Θα ήθελα και εγώ να διατυπώσω τις καλύτερες ευχές της Κυβέρνησης για την ανάρρωση του συναδέλφου μας κ. Τρύφωνa Αλεξιάδη. Του ευχόμαστε από καρδιάς τα καλύτερα.

• Είναι νομίζω υποχρέωσή μου να καταδικάσω με τον πιο κάθετο τρόπο την πατριδοκάπηλη συμπεριφορά του πρώην ευρωβουλευτή του ναζιστικού μορφώματος. Αν εξαντλούμε την αγάπη μας προς την πατρίδα σκίζοντας σημαίες άλλων χωρών, τότε πολύ φοβάμαι ότι διατυπώνουμε με έναν εξαιρετικά προβληματικό και απαράδεκτο τρόπο την “αγάπη” μας προς την πατρίδα και μάλλον περισσότερα προβλήματα της δημιουργούμε. Η ελληνική Κυβέρνηση, η χώρα συνολικά, δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις πρακτικές, τις αποκηρύσσουν και τις απορρίπτουν.

• Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε την ιδιαιτερότητα των στιγμών και όλοι κατανοούμε ότι η κατάσταση είναι η πλέον ρευστή της μεταπολίτευσης. Όμως χρειάζεται τεράστια προσοχή στον τρόπο που διατυπώνουμε την σκέψη μας και στον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε τον μεταξύ μας διάλογο επί θεμάτων που κατ’ ουσίαν άπτονται της εθνικής μας ύπαρξης.

• Αυτό το οποίο οφείλουμε να υπηρετήσουμε είναι πολύ μεγαλύτερο από το κομματικό όφελος της καθεμιάς και του καθενός μας, της κάθε παράταξης, του κάθε κόμματος ή της κάθε Κυβέρνησης. Η απόλυτη εθνική ομόνοια είναι απαραίτητη συνθήκη για την εθνική μας ύπαρξη και κατά συνέπεια έχουμε όλοι την απόλυτη υποχρέωση και βεβαίως πρώτη η κυβέρνηση να υπηρετούμε αυτή την ανάγκη.
• Η όξυνση δεν θα υπηρετούσε αυτό το οποίο τελικά είναι συνταγματική μας υποχρέωση, δηλαδή η ευημερία της χώρας και της κοινωνίας και η διασφάλιση της εθνικής της ανεξαρτησίας.

• Νομίζω ότι η ευρύτατη αντίληψη του πολιτικού κόσμου της χώρας – με τις εξαιρέσεις που όλοι γνωρίζουμε – είναι ότι η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα υπηρετεί την εθνική μας ασφάλεια.

• Ας αποφύγουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος ανάμεσα στους “εθνικούς μειοδότες” και τους “υπερπατριώτες” ή στους “ανίκανους” προς διαπραγμάτευση και στους “ευφυείς” που κατέχουν το κλειδί της μοναδικής αλήθειας και το οποίο θα έπειθε τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν με μιας το σύνολο των θέσεών μας.

• Θυμίζω ότι η παρούσα Συμφωνία δεν στρέφεται κατά οιασδήποτε άλλης χώρας. Δεν είναι μια Συμφωνία η οποία αποτελεί συμμαχία με τις ΗΠΑ εναντίον κάποιου τρίτου. Δεν είναι αυτή η ορθή ανάγνωσή της και αν μου επιτρέπετε, δεν είναι η επιτρεπτή ανάγνωσή της και δεν είναι η ανάγνωσή της που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

• Η αντίληψη της υπερδύναμης πώς εκφράζεται; Υπηρετεί ή αν θέλετε, ταυτίζεται με τις ελληνικές θέσεις σε θέματα ιδιαίτερα σημαντικού εθνικού ενδιαφέροντος; Ας δούμε για παράδειγμα το τεράστιο για εμάς θέμα εάν τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Για την Ελλάδα αυτό είναι κάτι αυτονόητο, όμως υπάρχουν άλλες χώρες στην περιοχή οι οποίες έχουν αντίθετη άποψη. Σας διαβάζω τη δήλωση του State Department: “Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται – μνημονεύει την Τουρκία εδώ – σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως απεικονίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά γενικά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη περιοχή”. Πώς αποτιμάτε τη θέση αυτή των ΗΠΑ κύριοι συνάδελφοι; Πώς την αποτιμάτε σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα; Την επιθυμεί ή Ελλάδα ή δεν την επιθυμεί; “Αυτονόητα” είπε κάποιος άλλος. Σοβαρά; Όλες οι χώρες τις ίδιες θέσεις έχουν; Μου προσκομίζετε μια όμοια δήλωση με αυτή τη σαφήνεια άλλων σημαντικών δυνάμεων στην περιοχή;

• Αναφέρθηκε το θέμα της Λιβύης και της πραγματικά νεοσουρεαλιστικής συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Sarraj. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει μια θέση η οποία θεωρεί ότι είναι στέρεη, ότι βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Ποια είναι η ανάγνωση της υπερδύναμης; “Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων γεωτρήσεων εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης”. Μας είναι χρήσιμο; Μας είναι αδιάφορο; Την επιστολή του κ. Πομπέο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την έχετε διαβάσει όλοι, ότι στηρίζει “την ευμάρεια, την ασφάλεια και τη δημοκρατία σας”. Μας είναι αδιάφορο κύριοι συνάδελφοι;

• Έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή, δεν ζητάμε κάποια μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα, ελικόπτερα ή πλοία. Έχουμε την επιλογή, αν θέλουμε να πάρουμε, αλλά η αντίληψή μας είναι η αντίληψη αναζήτησης τεχνογνωσίας και γνώσης των μέσων της επόμενης δεκαετίας, της δημιουργίας των υποδομών της επόμενης δεκαετίας. Δεν υπηρετεί η Συμφωνία την αντίληψη του χτες, υπηρετεί τα συμφέροντα του αύριο.

• Το επιχείρημα περί παγώματος της Συμφωνίας ποιον υπηρετεί; Διότι εμείς σας λέμε ξεκάθαρα, επιθυμούμε την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, θεωρούμε ότι είναι συν και όχι μείον. Δεν θέλουμε να την καθυστερήσουμε.

• Εμείς θεωρούμε ότι η παρούσα Συμφωνία υπηρετεί το συμφέρον της χώρας. Καταλήγω, αφού ευχαριστήσω και πάλι, διότι πάντοτε στο πλαίσιο των επαφών μου και με τους συναδέλφους και με τα μέλη του Συμβουλίου της Εξωτερικής Πολιτικής, το επίπεδο υπήρξε εξαιρετικό και αντάξιο της κρισιμότητας των στιγμών: Σας παρακαλώ, ως έσχατη παρακαταθήκη κρατείστε ότι το μεγαλύτερο όπλο της χώρας είναι η αρραγής εθνική της ενότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας απάντησε με παρέμβασή του στον Γραμματέα του ΜέΡΑ 25 κ. Βαρουφάκη λέγοντας μεταξύ άλλων:

• Αναγκάζομαι να σας πω κάτι το οποίο θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι παγίδα, να συζητήσουμε τη Συμφωνία αυτή της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ σαν μια Συμφωνία η οποία αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να γίνει. Θέσατε ορισμένα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και επ’ αυτών σχολιάζω, όχι σαν συζήτηση για τη Συμφωνία.

• Το EastMed Act το οποίο ψήφισαν τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ δεν αποτιμάται; Μόνο οι δηλώσεις και τα tweets τα οποία εν πάση περιπτώσει είναι η άποψη του Προέδρου των ΗΠΑ; Υπήρξε πιο προωθημένη τοποθέτηση των νομικών σωμάτων των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας ποτέ; Η αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στην παραγωγή των F-35 δεν αποτιμάται;

• Καταλαβαίνω σαφέστατα τις ανάγκες της πολιτικής, καταλαβαίνω απολύτως την ύπαρξη ενός αριστερού ακροατηρίου το οποίο έχει συγκεκριμένα αντανακλαστικά, συγκεκριμένες ιστορικές αναφορές και συγκεκριμένο τρόπο ερμηνείας των πραγμάτων. Δεν είμαστε σε φάση που μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοια στον εαυτό μας σαν κίνητρα τοποθέτησης επί των θεμάτων αυτών. Δεν είμαστε σε περίοδο “γαλήνιων νερών”.

• Για τον Θεό, δεν υφίσταται πιθανότητα να χωρίσω την αίθουσα στους “υποτελείς και εθελόδουλους” και στους “ανεξάρτητους και γενναίους πατριώτες”. Έχουμε πληρώσει αυτούς τους διαχωρισμούς πάρα πολύ μέσα στα χρόνια, ακόμη και της μεταπολίτευσης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο