Ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη “Η Ελλάδα ανάποδα. Αίτια, πρωταγωνιστές και προοπτικές”

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, μίλησε σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη “Η Ελλάδα ανάποδα. Αίτια, πρωταγωνιστές και προοπτικές”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων.

Στην παρουσίαση μίλησαν επίσης ο συγγραφέας του βιβλίου και πρώην Υπουργός, Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, η Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Βασίλης Κουγέας, Αναπληρωτής Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Χρήστος Λαδιάς, Τέως Νομάρχης και Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας “Εστία”, Μανώλης Κοττάκης.

Για τον συγγραφέα και πρώην Υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη μίλησε ο γιος του, Μικέλης Χατζηγάκης, οικονομολόγος.

Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων ανέφερε κατά την ομιλία του :

• Καλογραμμένο, βαθυστόχαστο και τεκμηριωμένο το βιβλίο καταδεικνύει ανάγλυφα το θεωρητικό υπόβαθρο του συγγραφέα και τη σκωπτική ματιά του στο σύγχρονο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

• Εάν ο αναγνώστης δεν γνωρίζει την μακρά πολιτική σταδιοδρομία και ενασχόληση με τα κοινά του Σωτήρη Χατζηγάκη, μάλλον θα αδυνατούσε να συνάγει πως ο συγγραφέας του βιβλίου είναι πολιτικός (μέχρι τουλάχιστον το μέσον του Τέταρτου Κεφαλαίου). Θα εκτιμούσε πως ο συγγραφέας είναι ένας σύγχρονος θεωρητικός, ένας στοχαστής της σύγχρονης πολιτικής σκέψης, ένας διανοούμενος της εποχής.

• Το βιβλίο δεν έχει, την ίσως αναμενόμενη για πολιτικό, μονοδιάστατη προσέγγιση των όσων πραγματεύεται. Δεν έχει έναν απλό διαπιστωτικό χαρακτήρα, δεν κάνει μια απλή κριτική ανάλυση γεγονότων, προσώπων, συγκυριών που επέφεραν την κρίση στην Ελλάδα. Αντιθέτως, προσεγγίζει το θέμα σε βάθος μέσα από ένα παγκόσμιο πρίσμα, με ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές και εν τέλει πολιτικές παραμέτρους, προσδίδοντάς τους πάντοτε μια θεωρητική, φιλοσοφική, ιδεολογική διάσταση. Κι αυτός ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας αναζητά την αλήθεια το κάνει να ξεχωρίζει, καθιστώντας το, ταυτόχρονα, τόσο ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος.

• Για τον συγγραφέα, η ελληνική κρίση «δεν είναι ένα απλώς εσωτερικό πρόβλημα της μεταπολίτευσης..», αλλά «κατά βάση ένα τεράστιο πρόβλημα παγκόσμιων ανατροπών οι οποίες κλονίζουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, πλήττουν το Κράτος Δικαίου και εκθεμελιώνουν βασικές δομές των κοινωνιών μας».

• Μέσα από μια εξελικτική ιστορική αναδρομή, αναλυόμενη πάντοτε σε θεωρητικό-ιδεολογικό πλαίσιο, ο συγγραφέας απορρίπτει τη «μεταδημοκρατία» ή «μετα-πολιτική» όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας και αντιπροτείνει «τον ήπιο φιλελευθερισμό με όχημα το κεϊνσιανό δόγμα» όχι μόνο για την περίπτωση της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. συνολικά.

• Στο ίδιο πλαίσιο, προτάσσει την επαναφορά του ρόλου του Κράτους ως ρυθμιστή της οικονομίας στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον με γνώμονα τον συμμετρικό συνδυασμό των αρχών της ισότητας και της ελευθερίας.

• Οραματίζεται μια «αστική κοινωνία» όπου «θα συμβιώνουν ο λόγος με το συναίσθημα και η ηθική της εργασίας με το κέρδος του επιχειρηματία και όπου θα αναγνωρίζονται οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς με την ταυτόχρονη επιβολή κοινωνικών μέτρων».

• Επαναφέρει για ακόμη μια φορά την ανάγκη για «εθνική συνεννόηση», δηλαδή «μια ευρύτερη συμφωνία (των πολιτικών δυνάμεων) πάνω σ’ ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο κανόνων». Άλλωστε, ο ίδιος πάντοτε υποστήριζε την ηπιότητα και την πολιτική «μεσότητα» και αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά-φιλοσοφικά στον «μεσαίο χώρο» ήδη από το 1980.

• Αξιοσημείωτη η αντικειμενικότητα και η νηφαλιότητα που διατηρεί ο συγγραφέας στην ανάλυση των γεγονότων, παρότι υπηρέτησε πιστά επί σχεδόν 40 συναπτά έτη την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, ενώ υπερασπίζεται με ισχυρά επιχειρήματα πολιτικές επιλογές της ΝΔ, δεν διστάζει να επικρίνει με αιχμηρό τρόπο άλλες επιλογές της ως προς τον χειρισμό τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο