Ομιλία στην τελετή ορκωμοσίας της ΚΣΤ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψήφιων Ακολούθων Πρεσβείας και απονομής Διπλωμάτων Σπουδών στην ΚΕ΄ Εκπαιδευτική Σειρά Ακολούθων Πρεσβείας

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, με εξαιρετική χαρά σας υποδεχόμαστε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Εξωτερικών, Θεοφιλέστατε, κυρίες και κύριοι.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την ορκωμοσία και το νέο ξεκίνημα της 26ης εκπαιδευτικής σειράς της Διπλωματικής Ακαδημίας.

Και, επίσης, είναι κοντά μας οι απόφοιτοι της 25ης σειράς, που ήδη υπηρετούν σε Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και σε Αρχές του Εξωτερικού και για τους οποίους, λόγω της πανδημίας, δεν είχε καταστεί δυνατόν να οργανωθεί η τελετή ορκωμοσίας.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ όλες και όλους για την αποφοίτησή σας. Η εκπαίδευση της 26ης σειράς ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και κράτησε 9 μήνες, υπό πρωτοφανείς συνθήκες. Τη συνέχιση της πανδημίας, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που άλλαξε τον κόσμο και της αυξανόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια της πατρίδας .

Εσείς τώρα καλείστε , ως μέλη της Διπλωματικής Υπηρεσίας, να προασπίσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας. Με στέρεη βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, το διεθνές δίκαιο, την ισχύ της αποτρεπτικής δύναμης της πατρίδας μας.

Καλείστε να συμβάλλετε στη διαμόρφωση μιας ενεργητικής, μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Μιας πολυεπίπεδης πολιτικής.

Εκπροσωπώντας μια χώρα που συνεργάζεται με τα κράτη και της άμεσης και της ευρύτερης περιοχής μας.
Εκπροσωπώντας μια χώρα που χτίζει κατανοήσεις, χτίζει συμμαχίες, αλλά βασισμένες σε κοινές αξίες, αρχές, κανόνες. Γιατί , κυρίες και κύριοι , έχουμε διευρύνει τους ορίζοντες της πολιτικής την οποία καλείστε να εκπονήσετε και να υπηρετήσετε από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια μέχρι τον Κόλπο, τον Ινδο-Ειρηνικό, από την Αφρική μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική.

Και θα υπηρετήσετε όχι μόνο τη διπλωματία με τη στενή, παραδοσιακή έννοια, αλλά και μια ευρύτερη διπλωματία, οικονομική, ενεργειακή, δημόσια.

Όλοι ξέρουμε τι σημασία έχει αποκτήσει αυτό το ευρύτερο αντικείμενο τα τελευταία χρόνια.

Θέλω να σας πω ότι παίρνετε τη σκυτάλη από ένα καλό σημείο, νομίζω. Πρόσφατα η πατρίδα μας υπέγραψε δύο Συμφωνίες για την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών, έχει επί της αρχής μία τρίτη Συμφωνία με την Αλβανία, μετά τις Συμφωνίες με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, που πήραν δεκαετίες για να φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Επίσης, μετά από δύο πολύ σημαντικά Πρωτόκολλα για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και, επίσης, τη σύναψη των αμυντικών Συμφωνιών, κατ’ αρχήν με τη Γαλλία, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα τεράστιο οπλοστάσιο, το οποίο ακολουθούν 215 συνολικά διμερείς και πολυμερείς Συμφωνίες που υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. 

Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ελληνική ιστορία.

Εσείς είστε η νέα πνοή στο διπλωματικό προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα υπηρετήσετε όμως σε έναν διαφορετικό κόσμο και θα υπηρετήσετε, ελπίζω, σε ένα διαφορετικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ένα νέο Υπουργείο το οποίο δημιουργείται από την διοικητική και την ψηφιακή μεταρρύθμιση που επιτελείται, ακριβώς για να σας δώσει τη βάση που χρειάζεται για να μπορέσετε να εκπροσωπήσετε τα συμφέροντα της πατρίδας μας σε αυτόν τον διαφορετικό κόσμο.

Εάν κάτι δεν αλλάζει για όποιον εκπροσωπεί την Ελλάδα είναι η προσήλωση στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό απετέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί εσαεί τον πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής, τον λόγο για τον οποίο επιδιώκουμε τις τρεις θέσεις στα Ηνωμένα Έθνη – τη συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πρώτη φορά στην ιστορία μας, την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Σας εύχομαι από καρδιάς να έχετε μια εξαιρετική σταδιοδρομία. 

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο