Ομιλία στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ήταν ο εισηγητής σήμερα στη θεματική ενότητα “Υπηρεσίες για τον πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα” μαζί με τους Στέλιο Ράμφο και Μανώλη Δερμιτζάκη στο 11ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων ανέφερε κατά την ομιλία του:

Φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή να απευθύνομαι από αυτό το βήμα στα στελέχη της μεγάλης μας παράταξης. Στα στελέχη που κράτησαν όρθια τη Νέα Δημοκρατία απέναντι στη λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στα στελέχη που υπηρετούν με πίστη και ανιδιοτέλεια τις αρχές και τις αξίες μας.

Οι αρχές μας είναι διαχρονικές και ιστορικά δικαιωμένες. Είμαστε η μεγάλη παράταξη που πάντα προέτασσε την εθνική συμφιλίωση και ομοψυχία. Η παράταξη που πάντα απευθύνονταν και στήριζε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Η παράταξη που πάντα εμπιστεύονταν τις υγιείς, τις δημιουργικές, τις αληθινά προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Χωρίς κομματικές ταμπέλες και ιδεολογικές περιχαρακώσεις.

Για αυτό και σήμερα η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανοίγει τις πόρτες της σε όλους όσους πιστεύουν ότι μπορούμε καλύτερα.
Φίλες και φίλοι,

Σήμερα οι αρχές μας είναι πιο επίκαιρες και πιο δικαιωμένες από ποτέ. Απέναντι στις διαχωριστικές γραμμές και το διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς υψώνουμε τη σημαία της εθνικής ενότητας.

Απέναντι στην ανικανότητα και την οπισθοδρομικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς υψώνουμε τη σημαία της κοινωνικής ευθύνης και της προόδου.
Απέναντι στον λαϊκισμό και τον χυδαίο πολιτικαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς υψώνουμε τη σημαία της μετριοπάθειας και των επιχειρημάτων.
Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και όλων των αρχηγών μας. Η παράταξη που στις δύσκολες στιγμές για τη χώρα υπέστειλε την κομματική σημαία, για να μείνει υψωμένο το εθνικό μας σύμβολο.

Γιατί το μέλλον είναι κοινό για όλους. Δεν είναι αριστερό ή δεξιό. Είναι εθνικό. Είναι Ελληνικό.
Οι στόχοι είναι κοινοί για όλους. Δεν είναι αριστεροί ή δεξιοί. Είναι εθνικοί. Είναι Ελληνικοί. Έτσι μάθαμε. Έτσι ξέρουμε. Έτσι συνεχίζουμε.
Προτάσσουμε ένα σχέδιο που θα μας οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Ένα σχέδιο που θα μας κάνει να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Ένα σχέδιο που θα μας κάνει να νιώσουμε ξανά υπερήφανοι.

Σας διαβεβαιώνω: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες για το μέλλον του τόπου.

Φίλες και φίλοι,

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η διακυβέρνηση της χώρας είναι τρόπαιο για κομματική εκμετάλλευση. Για εμάς η διακυβέρνηση είναι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Γι’ αυτό και έχουμε μια σαφή πολιτική πρόταση για όλους τους βασικούς τομείς διακυβέρνησης.

Τι θα κάνουμε στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δημόσια Ασφάλεια, στη Δικαιοσύνη. Πώς δηλαδή θα κάνουμε το Κράτος καλύτερο και φιλικότερο στον πολίτη.

Γιατί θέλουμε να είμαστε σαφείς. Το συμφέρον του Δημοσίου δεν είναι πάντα το Δημόσιο συμφέρον.
Πώς οι υπηρεσίες του θα είναι ποιοτικότερες, δηλαδή γρήγορες και αποτελεσματικές. Δείγμα γραφής προς αυτήν την κατεύθυνση έχει δώσει ο αρχηγός μας ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξει ως Πρωθυπουργός με απόλυτη επιτυχία.
Κατ’ αρχάς, να συνομολογήσουμε τι πρέπει να κάνει το Κράτος: Να υπηρετεί τους πολίτες, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους.
Είναι ένδειξη προηγμένης κοινωνίας ότι το Κράτος υπηρετεί τον πολίτη. Το Κράτος πρέπει να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα.
Να μην τη στραγγαλίζει. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Να επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τους νόμους.

Πως επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι;
Κατ’ αρχήν, μ’ ένα ευέλικτο λειτουργικό σχήμα. Δηλαδή με μικρότερο και, όπου χρειάζεται, λιγότερο Κράτος. Αυτό δεν σημαίνει απολύσεις.
Σε όσους σπέρνουν τον φόβο και τον πανικό λέμε ξεκάθαρα και εμφατικά: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Ούτε μία, εκτός απ’ τους επίορκους. Και δεν θα γίνουν γιατί απλά δεν χρειάζεται. Ο αριθμός των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα έχει ήδη περιορισθεί τα τελευταία χρόνια (566.000) .

Επαρκούν; Ναι, επαρκούν. Με εξαιρέσεις σε ορισμένες υπηρεσίες αιχμής. Γι’ αυτό θα επαναφέρουμε τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις.

Το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με πολύ λιγότερα άτομα από τα πολυτελή οργανογράμματα. Απτό παράδειγμα: Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μειώσαμε τις οργανικές θέσεις κατά 6.000 (κενές οργανικές). Υπήρξε κάποια αρνητική επίπτωση στις υπηρεσίες που προσέφερε στους πολίτες η ΕΛ.ΑΣ; Όχι. Αντιθέτως, η παρουσία των αστυνομικών στις γειτονιές ενισχύθηκε και οι δείκτες εγκληματικότητας παρουσίασαν ραγδαία πτώση. Πως επιτεύχθηκε αυτό; Με σωστό καταμερισμό του προσωπικού. Επαρκούν, λοιπόν, αρκεί να καταμεριστεί με ορθολογικό τρόπο το προσωπικό.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κινητικότητα. Σε περιορισμένο βαθμό. Κυρίως επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις.

Με προσοντολόγιο/καθηκοντολόγιο:
Δηλαδή περιγραφή καθηκόντων θέσης και προσόντων που απαιτεί κάθε θέση. Μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται σωστά το προσωπικό. Γιατί απλά, δεν κάνουμε όλοι για όλες τις δουλειές.

Με στοχοθεσία:

Δηλαδή με συγκεκριμένα και συμφωνημένα παραδοτέα, με μετρήσιμα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων θα αξιολογείται κάθε υπηρεσία, κάθε τμήμα και κυρίως θα αξιολογείται κάθε υπάλληλος.

Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της αξιολόγησης του προσωπικού.
Γι΄ αυτό θα προχωρήσουμε στη θέσπιση ενός ουσιαστικού, αντικειμενικού και καινοτόμου συστήματος αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Ένα σύστημα που θα λειτουργεί αξιοκρατικά, δίνοντας κίνητρα στους υπαλλήλους να κάνουν αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους. Και θα δίνει κίνητρα στους λιγότερο αποτελεσματικούς να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Οι αξιότεροι θα προάγονται και θα καταλαμβάνουν τις θέσεις ευθύνης. Πιστεύουμε σ’ ένα αξιοκρατικό, αποκομματικοποιημένο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Δεν αντιλαμβανόμαστε το Κράτος ως κομματικό λάφυρο.
Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι ουδέποτε είχε τάσεις ρεβανσισμού. Ακόμη και όταν κυβέρνησε μόνη της , όπως με τον Κ. Καραμανλή το 2004.

Μπορούμε να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του Δημοσίου. Με εξορθολογισμό στις δημόσιες δαπάνες.
Δεν μιλούμε για οριζόντιες μειώσεις, αλλά για επιλεκτική περιστολή περιττών δαπανών. Θα εφαρμόσουμε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης των δαπανών, με βάση συγκεκριμένους δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας. Όχι μόνο για να ξέρουμε που δαπανάται κάθε ευρώ, αλλά για να δαπανάται εκεί που πρέπει.
Γραφειοκρατία / Διαφθορά: Διαχρονικό αγκάθι. Πως καταπολεμάται;

Ελαχιστοποιώντας την ανάγκη τριβής του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση. Για τον σκοπό αυτό θα εφαρμόσουμε ένα ενοποιημένο σύστημα ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Είναι πια καιρός να κάνουμε πράξη την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Για να απλοποιηθεί ο τρόπος συναλλαγής των πολιτών και των επιχειρήσεων με τους φορείς του δημοσίου, για να περιορισθεί δραστικά ο χρόνος εξυπηρέτησής τους και για να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του Κράτους.

Θα καταπολεμήσουμε τη διαφθορά με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία. Για τον σκοπό αυτό θα κάνουμε πράξη τη συστηματικότερη δημοσιοποίηση των δημόσιων δεδομένων.
Θα καταπολεμήσουμε τη διαφθορά ενισχύοντας την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης. Γι’ αυτό θα εφαρμόσουμε ένα απλουστευμένο πειθαρχικό δίκαιο, και θα ενισχύσουμε τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου.

Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης προϋποθέτει τον δραστικό περιορισμό της κακής νομοθέτησης και της πολυνομίας. Γι’ αυτό θα επικαιροποιήσουμε και θα κωδικοποιήσουμε τη νομοθεσία. Και θα το κάνουμε αρχίζοντας από τους τομείς της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Γιατί πιστεύουμε ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει και μπορεί να βρεθεί στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.Όχι απλά διευκολύνοντας, αλλά προσελκύοντας επενδύσεις μ’ ένα αυτοματοποιημένο και απλοποιημένο σύστημα λειτουργίας.
Η δημόσια διοίκηση πρέπει και μπορεί να αποτελέσει το όχημα επαναπροσδιορισμού της σχέσης Κράτους-πολίτη.
Μια σχέση στέρεα, σταθερή. Ο πολίτης να γνωρίζει τις υποχρεώσεις του έναντι της διοίκησης, αλλά και τις υποχρεώσεις τις διοίκησης απέναντί του.

Γιατί μόνο όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι η δημόσια διοίκηση είναι αξιόπιστη, ότι τον διευκολύνει και τον προστατεύει, τότε κι εκείνος τη σέβεται και την εμπιστεύεται. Κι εμείς πιστεύουμε στην ατομική συνείδηση και ευθύνη. Γιατί πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου.
Πιστεύουμε ότι το σύγχρονο φιλελεύθερο κράτος πρέπει να αποτελεί το πεδίο στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί ελεύθερα να αναπτύσσει την προσωπικότητά του.

Γι’ αυτό το Κράτος υποχρεούται να εξασφαλίζει τη δυνατότητα της ελεύθερης δράσης μέσα στη δημοκρατική έννομη τάξη. Σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας και δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς Δημόσια Ασφάλεια. Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει Δημοκρατία.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι στον σουρεαλιστικό κόσμο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε ασφάλεια υπάρχει, ούτε δικαιοσύνη. Τα ζούμε καθημερινά.

Η εγκληματικότητα έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Μόνο οι κλοπές και οι διαρρήξεις στην Αττική έχουν αυξηθεί κατά 31,4% τα δυόμισι τελευταία χρόνια. Το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί σε επίκεντρο ανομίας, παραβατικότητας. Με τους κουκουλοφόρους να λυμαίνονται την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, Με τους μπαχαλάκηδες και κάθε λογής συλλογικότητες να δρουν ανεξέλεγκτα σε καθημερινή βάση,
Και την Κυβέρνηση, παντελώς απούσα, να επιδεικνύει μια αδιανόητη στάση ανοχής, εμποδίζοντας την Αστυνομία να επιτελέσει το έργο της.

Φίλες και φίλοι,

Δεν κινδύνευε το ίδιο ο πολίτης το 2014.Και σας διαβεβαιώνω, δεν θα είναι όπως τώρα όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Γιατί η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία.
Έχουμε μια ολοκληρωμένη Στρατηγική για τη Δημόσια Ασφάλεια. Προσεγγίζουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Δημόσια Ασφάλεια, την

Πολιτική Προστασία και τη Μεταναστευτική Πολιτική ολιστικά:
Με τη διαμόρφωση ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας και θωράκισης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας,

Με την ολοκληρωμένη διαχείριση των κάθε είδους απειλών και κρίσεων, με απαραίτητες συνέργειες και συντονισμό φορέων, Σωμάτων και Υπηρεσιών υπό κοινή πολιτική στέγη, με ενοποίηση Επιτελείων Σωμάτων και εφαρμογή σχεδίων δράσεων για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Με την οργανωτική ορθολογικότητα και οικονομία κλίμακος.

Η πολιτική μας πρόταση για τη Δημόσια Ασφάλεια, την Πολιτική Προστασία και τη Μετανάστευση έχει τρείς βασικούς πυλώνες:

1) Σύγχρονη Διοικητική και Λειτουργική Δομή:

Με ένα Σύγχρονο Επιχειρησιακό και Διοικητικό Σχήμα Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού Σώματος. (εφαρμογή του Ν.4249/14, μείωση-καθετοποίηση δομών, εξάλειψη γραφειοκρατίας, εξειδίκευση στρατηγικών ανά Τομέα)

Με Ολιστική προσέγγιση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία υπό ένα Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Με ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης (κινητική αστυνομία) με μετρήσιμα χαρακτηριστικά, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει σε πόση ώρα θα είναι το περιπολικό ή οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ στην πόρτα του.

Με επανασύσταση και λειτουργία Κλειστών Φυλακών Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ΄, για τους βαρυποινίτες και τους τρομοκράτες, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες.
Με σοβαρή και ουσιαστική Μεταναστευτική Πολιτική: Με την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων.

Σας διαβεβαιώνω, μπορούμε να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας το ίδιο αποτελεσματικά όπως κάναμε στον Έβρο,

Με δομές για πρόσφυγες (Κέντρα Φιλοξενίας) και για ευάλωτες ομάδες,αλλά και για παράνομους με την επαναλειτουργία των Προ-Αναχωρησιακών Κέντρων,

Με ενίσχυση των επιστροφών στις χώρες προέλευσης (50.000 το 2012-2014) και με κρατικό έλεγχο των δομών αντί των ΜΚΟ που δρουν ανεξέλεγκτα υπό τις ευλογίες των κυβερνώντων, που τις χρησιμοποιούν ως όχημα ρουσφετιών.

2) Αξιοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Με εξορθολογισμό της διαχείρισης προσωπικού (εξατομίκευση θέσης εργασίας, τυποποίηση προσόντων).

Με νέο Πλαίσιο αξιολόγησης και εξέλιξης (διαδικασία κρίσεων).

Με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού και τη διαρκή του επιμόρφωση.

3) Πλήρης αξιοποίηση νέων τεχνολογιών

Με την αναβάθμιση του τρόπου συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών.
Στην εποχή της τεχνολογίας, η εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος και οι κίνδυνοι από την τρομοκρατία απαιτούν άμεση συλλογή και γρήγορη αξιολόγηση και διαχείριση κάθε πληροφορίας.

Φίλες και φίλοι,

Το σύγχρονο φιλελεύθερο Κράτος είναι ο πολιτικός εγγυητής της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας των θεσμών. Οι θεσμοί στην σύγχρονη κοινωνία δεν λειτουργούν με όρους πλειοψηφίας, όπως νομίζουν οι κυβερνώντες .Χωρίς την αυθεντία των θεσμών, δημοκρατία δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό και εμείς πιστεύουμε στην ενίσχυση και την εμβάθυνση των θεσμών, του Κράτους Δικαίου.
Και γι’ αυτό θα αποκαταστήσουμε άμεσα το κύρος της Δικαιοσύνης, το οποίο πλήττεται συστηματικά και απροκάλυπτα από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Δεν νοούνται σε μια ευνομούμενη κοινωνία παρεμβάσεις όπως αυτή του κ. Κοντονή -του τυπικά πολιτικού εγγυητή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης- στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Εμείς δεν πάσχουμε από την ηθική δυσχρωματοψία του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα επιβολής του νόμου και απονομής της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε στους κανόνες λειτουργίας μιας ευνομούμενης κοινωνίας, ενός Κράτους Δικαίου που αρμόζει σε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Έχουμε, άλλωστε, αποδείξει ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που αποτελούν πυλώνα του Κράτους Δικαίου. Εγγυόμαστε ότι η Δικαιοσύνη θα αποτελεί το καταφύγιο των ανίσχυρων, των αδύναμων. Δεσμευόμαστε ότι θα μεταρρυθμίσουμε τη Δικαιοσύνη, ώστε η ίδια να εγγυάται την προοπτική της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους, της ανάπτυξης και της παροχής υψηλών υπηρεσιών στον πολίτη.

Θα αναμορφώσουμε θεσμικά τη Δικαιοσύνη, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η καθυστέρηση στην απονομή της, που έχει δυστυχώς καταλήξει σε ένα επίπεδο οιονεί αρνησιδικίας.

Οι παρεμβάσεις μας θα είναι συγκεκριμένες, στοχευμένες και θα επικεντρωθούν:

Στον περιορισμό της ανούσιας καταπόνησης των Δικαστών,
με αποποινικοποίηση αδικημάτων ήσσονος σημασίας (φορολογικά, πολεοδομικά, ασφαλιστικά), με περιορισμό των ενδίκων μέσων, με μεταφορά τυποποιημένων διαδικασιών σε εξωδικαστικούς φορείς.

Στην απλοποίηση νομοθεσίας, με την κωδικοποίηση νομοθεσίας σε βασικά νομοθετήματα.

Στον περιορισμό διαδικασίας Δικαστικών Συμβουλίων για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων.

Στην ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών,με παροχή κινήτρων σε διαδίκους για προσφυγή σε Διαμεσολάβηση, Διαιτησία, plea bargaining.

Επιπλέον, για τη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν:
Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης,με ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και προτάσεων και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα για τον προσδιορισμό και τη έκδοση αποφάσεων.

Την εγκατάσταση συστήματος μηχανοργάνωσης στο σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών.

Τον εξορθολογισμό στην κατανομή του προσωπικού με ενίσχυση στις μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες.

Φίλες και φίλοι,

Σας ανέφερα τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας σε τρείς καίριους τομείς της λειτουργίας του Κράτους.

Έχουμε επεξεργασθεί ένα συνολικό σχέδιο, συγκεκριμένο και κοστολογημένο, που θα μεταρρυθμίσει συνολικά τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, και ειδικά κάθε τομέα της λειτουργίας του Κράτους – στην Υγεία, στην Παιδεία, παντού.

Ένα σχέδιο που θα κάνει το Κράτος φιλικό στον πολίτη, υπηρετώντας τις καθημερινές ανάγκες του.

Ένα Κράτος αντάξιο των προσδοκιών όλων μας. Ένα Κράτος που θα εστιάζει στους πιο αδύναμους. Γιατί πιστεύουμε ότι το σύγχρονο φιλελεύθερο κράτος αποτελεί τον πολιτικό εγγυητή της κοινωνικής συνοχής.

Άλλωστε, δεν ανήκει στην Αριστερά το μονοπώλιο της καρδιάς. Αντίθετα, η εμπειρία της διακυβέρνησής της αποδεικνύει μάλλον το αντίθετο.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε θεμελιώδεις διαφορές με την Αριστερά. Ο ιδεοληπτικός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Είναι δέσμιος στον κρατικίστικο δεσποτισμό. Είναι προσκολλημένος στον αριστερό δογματισμό του περασμένου αιώνα.

Εμείς αντίθετα πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Εμείς πιστεύουμε στο σύγχρονο φιλελεύθερο Κράτος.

Σ’ ένα Κράτος που οι πολίτες θα αισθάνονται ότι το Κράτος τους επιτρέπει να ονειρεύονται, αντί το Κράτος να ονειρεύεται για αυτούς, όπως εύστοχα έχει επισημάνει και ο κ. Ράμφος.

Και όταν το Κράτος συμβάλλει ουσιαστικά στην εκπλήρωση των προσωπικών στόχων των πολιτών, τότε απελευθερώνονται οι δημιουργικές, οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, τότε η κοινωνία προκόβει και η οικονομία μεγεθύνεται.
Αυτό το Κράτος οραματιζόμαστε. Αυτό το όραμα δεσμεύεται να κάνει πράξη ως Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είμαστε έτοιμοι να πετύχουμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο