Ομιλία στο Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αντιλαμβάνομαι την πολιτική, όπως νομίζω και η Ελληνική κοινωνία, σαν ένα νοήμονα διάλογο. Και πρέπει να πω ότι στο πλαίσιο αυτό του νοήμονος διαλόγου δεν μπορώ να αντιληφθώ τι λόγο και τι ρόλο έχει η πρόταση δυσπιστίας την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία συζητά εθνική αντιπροσωπεία. Εν πάση περιπτώσει όμως αυτό είναι κοινοβουλευτική προνομία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά συνέπεια η υποβολή της πρότασης επιβάλλει από την πλευρά της Κυβέρνησης την λογοδοσία για τα πεπραγμένα το διάστημα που ασκεί την κυβέρνηση της χώρας. Μια σοβαρή λογοδοσία περιλαμβάνει καταρχήν περιγραφή έστω και περιληπτική του τι παρέλαβε αυτός ο οποίος λογοδοτεί.

 

Μου επιτρέπετε λοιπόν να σας παρουσιάσω σε ένα λεπτό την εικόνα που είχε η πατρίδα μας τον Ιούνιο του 2012, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα παρουσίαζε έντονα διαλυτικά συμπτώματα. 

Η εγκληματικότητα κάλπαζε, η δημόσια ασφάλεια ήταν είδος εν ανεπαρκεία, η Αθήνα ήδη είχε καεί για πολλοστή φορά τον Φεβρουάριο του 2012, οι νησίδες ανομίας επεκτεινόντουσαν διαρκώς, δεν υπήρχε αστυνόμευση στα σύνορα της Χώρας, οιοσδήποτε μετανάστης μπορούσε περπατώντας να τα διέλθει, το κέντρο της πρωτεύουσας του Κράτους, των ελληνικών πόλεων όπως η Πάτρα, είχε μετατραπεί σε άβατο. Ήμασταν απολύτως εκτεθειμένοι απέναντι στους Ευρωπαίους Εταίρους ως προς τη μη εφαρμογή των σχεδίων δράσης τα οποία είχαμε υποβάλλει για τη μετανάστευση, τα οποία είχαμε μετατρέψει σε νόμο, το νόμο 3907 του 2011.

Γύρω από τη χώρα υπήρχε μια εντεινόμενη διεθνής ένταση αποσταθεροποίησης στη Βόρειο Αφρική, Αίγυπτο, Λιβύη.Πλήρης αποσταθεροποίηση στην υποσαχάρια Αφρική, Μάλι, Σομαλία, Σουδάν, η γνωστή κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, ρεύματα μεταναστών από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν.Η Συρία στην κατάσταση στην οποία τη βλέπουμε.

Και μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον εμφανιζόταν πια με σχετική δυναμική – και αυτό θα μου επιτρέψετε να το ονομάσω – το καρκίνωμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο εξέθετε τη Χώρα στο εξωτερικό και δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό. Με ρητή εντολή του Αντώνη Σαμαρά και χωρίς κανένα υπολογισμό του πολιτικού κόστους η Κυβέρνηση στράφηκε στην αποκατάσταση της Δημόσιας Ασφάλειας. Έσπασε το άβατο και το άσυλο των εστιών ανομίας. 

Αναφέρομαι στις γνωστές περιπτώσεις μεταξύ άλλων της «Βίλας Αμαλία», χώρων όπως το νοσοκομείο Ιωαννίνων, το Πολυτεχνείο, άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως της Θεσσαλονίκης, όπου είχε επιτραπεί το άσυλο ιδεών να γίνει άσυλο βίας. Ασκήθηκε αστυνόμευση σε οικισμούς Ρομά, όπου η Αστυνομία δεν διανοείτο καν να εισέλθει. Υπήρξε ένταση της αστυνόμευσης στα κέντρα των πόλεων και στην περιφέρεια. Αντιμετωπίστηκαν φαινόμενα όπως οι Σκουριές. Καταπολεμήθηκε η τρομοκρατία, όπως για παράδειγμα στον Βελβεντό.

Όλα αυτά οφείλω να πω ότι έγιναν χάρη στην αυτοθυσία, στη συνέπεια, στην εργατικότητα, στην προσήλωση στο καθήκον του Έλληνα αστυνομικού, ο οποίος ήταν πάντα εκεί, ανεξαρτήτως των περικοπών, των μισθολογικών περικοπών τις οποίες υπέστη. Οφείλω να σας πω δε, ότι αποδεικνύεται σαφέστατα η επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Καταρχήν σας καταθέτω τους δείκτες μείωσης εγκληματικότητας Μέχρι σήμερα που συζητάμε είναι εντυπωσιακοί. Θα δείτε ότι στην Αθήνα είναι περίπου 16% η μείωση, στην ευρύτερη περιφέρεια της Χώρας είναι περίπου 15%. 

Πρέπει να σας πω επίσης, με λύπη, ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν υπήρχε καμία στήριξη από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί να σας πω στοιχειώδεις δηλώσεις, να σας επαναλάβω, που έγιναν αμέσως μετά την περίπτωση της «Βίλας Αμαλία». Εκπρόσωπος Τύπου: «αυτά που είπαν για μπουκάλια» – λέει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – «και δήθεν μηχανισμούς είναι κουραφέξαλα. Είναι πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι καθενός μας», τα θυμάστε αυτά και άλλα πολλά, τα οποία δεν νομίζω οτι υπάρχει κανένας λόγος να επαναλάβουμε. Άλλη δήλωση πάλι που λέει ότι «οι χώροι αυτοί είναι χώροι όπου ανθούν το εμπόριο χωρίς μεσάζοντες ή το ανταλλακτικό εμπόριο». Εξωφρενικές δηλώσεις…

Εκτός από αυτό, η χώρα προχώρησε και υλοποίησε το σχέδιο δράσης στον τομέα της μετανάστευσης. Ξεκίνησε η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΑ» με την οποία θωρακίστηκε ο Έβρος και μηδενίστηκαν οι μεταναστευτικές ροές, οι παράνομες μεταναστευτικές ροές. Μία ημέρα πριν αρχίσει η επιχείρηση αυτή, στις 02/08/2012, πέρασαν από τον Έβρο 410-412 παράνομοι μετανάστες. Με αυτό το ρυθμό δηλαδή που έμπαιναν κάθε μέρα περίπου η χώρα έβαζε, μόνο από αυτήν την περιοχή, γύρω στους 12.000 με 13.000 παράνομους μετανάστες το μήνα. Οφείλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή είναι θέμα αν μπαίνουν 4 ή 5 παράνομοι μετανάστες το μήνα από εκείνη την περιοχή.

Εκτός αυτού καθάρισε με τον «Ξένιο Δία» τα κέντρα των πόλεων. Το κέντρο της Αθήνας είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε να το επισκεφτεί οποιαδήποτε στιγμή θέλει. Δημιούργησε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής. Υπάρχει Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στον Έβρο. Δημιούργησε τη νέα Υπηρεσία Ασύλου, την πιο σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου στην Ευρώπη, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή καρκινοβατούσε και δεν μπορούσε να λειτουργήσει. 

Δημιούργησε τη νέα αρχή προσφυγών για να δικάζονται σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις ασύλου, αποκαθιστώντας το κύρος της Χώρας στην Ευρώπη. Αντιμετώπισε τις εκκρεμείς υποθέσεις, ψηφιοποιώντας 55.000 υποθέσεις εκκαθαρίζοντας τες, εκδικάζοντας τουλάχιστον 20.000 από αυτές, ώστε αυτή τη στιγμή η εκκρεμότητα να είναι μικρότερη από 30.000 υποθέσεις.

Ανέπτυξε το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιστροφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή η Χώρα μας είναι πρωταθλήτρια. Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των επιστροφών των παρανόμων μεταναστών παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και επίσης από το 2012 και μετά το ισοζύγιο είναι θετικό. Δηλαδή διώχνουμε περισσότερους από ότι μπαίνουν μέσα. Και μάλιστα στο τελευταίο 12μηνο έχουμε διώξει 17.000 περισσότερους από αυτούς που μπήκαν μέσα. Και από εκεί και πέρα, νομίζω ότι πετύχαμε ό,τι ήταν δυνατό να επιτευχθεί.

Ερώτημα: Βρήκαμε τη παραμικρή συμπαράσταση από την αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό; Το μόνο το οποίο βρήκαμε είναι κατασυκοφάντηση κάθε προσπάθειας και δυσφήμηση της χώρας στο εξωτερικό. Η μόνιμη επωδός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι για «στρατόπεδα συγκέντρωσης», «για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κλπ, κλπ. Είναι έτσι;

Σας καταθέτω πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου επαινείται η Ελλάδα για το μεταναστευτικό. Σας καταθέτω τοποθέτηση του προέδρου του ΕΑ S Ο, του Διεθνούς Οργανισμού Ασύλου για τις προόδους της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Σας καταθέτω δηλώσεις της Ελβετίδας Υπουργού, της κας Simoneta Somarruga, σοσιαλιστικής προέλευσης, για τις προόδους της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Σας καταθέτω δηλώσεις του Ολλανδού Υπουργού Εσωτερικών για τις προόδους της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. 

Σας καταθέτω δηλώσεις του Προέδρου της FRONTEX για τις προόδους της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Σας καταθέτω εγγραφές του βιβλίου επισκέψεων του φυλακίου στον Έβρο τριών Γάλλων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και της κας Καραμανλή, σοσιαλίστριας Γαλλίδας βουλευτού, για την κατάσταση στο φυλάκιο του Έβρου. 

Αξίζει να παραλληλίσει κανείς αυτά που οι ξένοι λένε σε σχέση με αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει. Ο οποίος προτιμά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τη κατασυκοφάντηση κάθε προσπάθειας η οποία γίνεται στη χώρα. Και δεν σας λέω ότι όλα είναι τέλεια. Προς Θεού. Αν έλεγα ότι όλα είναι τέλεια τότε ειλικρινά θα ήμουν από ένα άλλο πλανήτη. Λέω όμως ότι αξίζει τον κόπο να λέγεται μια καλή κουβέντα για την προσπάθεια που γίνεται στην πατρίδα μας. Αντ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσει θέσεις εκτός πραγματικότητας, οι οποίες πολύ λίγο βοηθούν το διάλογο.

Επίσης, εκτός από το μεταναστευτικό, με ρητή εντολή του Πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, με τη γνωστή παραπομπή στη Δικαιοσύνη της αναφοράς την οποία υπέγραψα με βάση το άρθρο 40 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την ενοποίηση όλων των υποθέσεων που βρισκόντουσαν ήδη στη δικαιοσύνη. Να σταματήσει αυτό το παραμύθι ότι δήθεν οι φάκελοι ήταν στο συρτάρι του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, των φακέλων που ήταν ήδη στη δικαιοσύνη και τη γνωστή συνέχεια. Όποιος ισχυρίζεται δε – και θα μου επιτρέψετε αυτό να το ξεκαθαρίσω και για λόγους συνείδησης προσωπικής μου – ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση καλείται πρώτα να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα: 

Γιατί αυτός ο ισχυριζόμενος ότι καθυστέρησε η Κυβέρνηση δεν υπέβαλλε την αναφορά αυτή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δικαίωμα που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης, ξαναλέω ο κάθε Έλληνας πολίτης. Και γιατί περίμενε την κυβέρνηση, που δήθεν καθυστερούσε να το κάνει;

Η απάντηση είναι μία και μόνη: επειδή δεν υπήρχαν τα στοιχεία πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Κι αυτό αποδεικνύεται κι από έναν ακόμη λόγο: ότι αν τα στοιχεία υπήρχαν, αυτεπαγγέλτως η δικαιοσύνη, ως εδικαιούτο, θα είχε ενοποιήσει τους φακέλους. Όποιος λοιπόν ισχυρίζεται ότι υπάρχει καθυστέρηση, στην πραγματικότητα δεν ασκεί κριτική μόνο στην κυβέρνηση, ασκεί και στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη κριτική. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό θα το κρίνει η κοινωνία πλέον.

Από κει και πέρα η κυβέρνηση επέτυχε το καλοκαίρι που πέρασε να έχουμε την καλύτερη περίοδο στα θέματα των πυρκαγιών όλων των προηγούμενων χρόνων. Με 400 λιγότερα οχήματα, με λιγότερους πυροσβέστες, με δύο λιγότερα αεροπλάνα, με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό, κάηκαν στη χώρα 50%, 52% για την ακρίβεια, λιγότερες εκτάσεις από το 2012. 

Και θα μου πείτε μπορεί να έτυχε, να είχαμε λιγότερες πυρκαγιές. Δεν υπήρχαν λιγότερες πυρκαγιές, ήταν ίσες οι πυρκαγιές. Και δεν ήταν ιδιαίτερα κακή χρονιά το 2012. Διότι είχαμε και 50% λιγότερες εκτάσεις από τον μέσο όρο των τελευταίων 15 χρονών. Απέδειξε αυτή η κυβέρνηση ότι έχει την δυνατότητα μέσα στις συνθήκες περιορισμού και κρίσης να αποδίδει έργο. Και οφείλω εδώ να υποβάλω θερμές ευχαριστίες σε όλους τους Έλληνες πυροσβέστες και στους εθελοντές Έλληνες πυροσβέστες, που έδωσαν ό,τι μπορούσαν αυτό το καλοκαίρι, για να μην πληγεί το περιβάλλον της πατρίδας μας.

Λύθηκαν λοιπόν όλα τα προβλήματα; Με κανέναν τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται τεράστια προσπάθεια, για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να πάμε μπροστά. Η μάχη πρέπει να δοθεί. Η μάχη στη δημόσια ασφάλεια θα δοθεί. Θα δοθεί με όπλο την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Το νομοθέτημα είναι έτοιμο και σε λίγες μέρες θα το συζητήσουμε εδώ. Ένα νομοθέτημα το οποίο εκσυγχρονίζει έναν θεσμό, ο οποίος έχει να υποστεί εκσυγχρονισμό από το 1984, όταν έγινε μια πρόχειρη συνένωση της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής. Νομίζω ότι με το νομοθέτημα αυτό, το οποίο ελπίζω όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ψηφίσουμε, να δημιουργήσουμε μία νέα, σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία.

Πρέπει όμως, θα μου επιτρέψετε να πω, να δώσουμε και μεγάλη μάχη στο θέμα της τρομοκρατίας. Και σε αυτό πρέπει να είμαι ξεκάθαρος. Για να καταπολεμήσει η ελληνική κοινωνία την τρομοκρατία – ανοίγω παρένθεση για να πω ότι υπήρχε η ψευδαίσθηση μετά την σύλληψη της 17 Νοέμβρη, ότι η τρομοκρατία νικήθηκε, αυτό δεν είναι αλήθεια – χρειάζεται η ομόθυμη, επαναλαμβάνω η ομόθυμη, η απόλυτη, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς οποιαδήποτε εσωτερική έστω στα κόμματα διαφωνία, καταδίκη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι το απαραίτητο βάθρο που χρειάζεται, για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε ένα φαινόμενο που όχι μόνο στερεί ξεδιάντροπα ανθρώπινες ζωές, αλλά τραυματίζει τη χώρα, το κύρος της, τον κάθε Έλληνα πολίτη, την αξιοπρέπεια μας, την αξιοπρέπεια του καθενός από εμάς.

Και εκμεταλλεύομαι τον χρόνο, για να παρακαλέσω όλους, και τα ΜΜΕ, να μην ομιλούν περί «εκτελέσεων», δεν πρόκειται για «εκτελέσεις». Πρόκειται για άθλιες δολοφονίες. Και αυτοί οι οποίοι τα κάνουν αυτά, είναι άθλιοι δολοφόνοι. Και σας λέω ευθέως, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε πέτρα που να μην την σηκώσουμε, προσπάθεια που να μπορεί να γίνει που να μην την κάνουμε, για να μπορέσουν αυτοί οι άθλιοι δολοφόνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Καταλήγω και λέγω το εξής: Εδώ αντιμετωπίζουμε σαν χώρα, το έχω πει, στιγμές υπαρξιακής αγωνίας. Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια. Στην προσπάθεια αυτή θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τον ΣΥΡΙΖΑ, να μην την διεξάγει την κοινοβουλευτική συζήτηση με τους όρους καλού – κακού. Δεν είναι δυνατόν κανείς να πιστέψει ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν οι «καλοί άνθρωποι», οι οποίοι έχουν το μονοπώλιο της καρδιάς και από την άλλη οι «κακοί άνθρωποι», οι οποίοι αρέσκονται να επιβάλλουν φόρους να κόβουν συντάξεις και να κόβουν μισθούς. Δεν είναι δυνατόν ο διάλογος αυτός να διεξάγεται με αυτούς τους όρους.

Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι έχει το μαγικό κλειδί με το οποίο καί το Μνημόνιο θα καταγγείλουμε και στο ευρώ θα μείνουμε. Και ελλείμματα θα συνεχίσουμε να παράγουμε και οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να τα χρηματοδοτούν. Και τις ιδιωτικοποιήσεις θα σταματήσετε και τους ξένους επενδυτές θα διώξετε. Και ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις θα κρατήσετε και όλους τους μισθούς και τις συντάξεις θα αποκαταστήσετε. Και νέες φορολογίες δεν θα βάλετε και όσους απολύθηκαν θα ξαναπροσλάβετε. Και τα δάνεια σαν νέα σεισάχθεια θα χαρίσετε και το τραπεζικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει. 

Και την κινητικότητα θα σταματήσετε και συνθήκες πλήρους απασχόλησης θα δημιουργήσετε. Και όλους τους μετανάστες που μπαίνουν στην χώρα θα τους φιλοξενήσετε σε ανοικτές δομές και κανείς από αυτούς δε θα πληρώνει τίποτα. Και στην Υγεία και στην Παιδεία θα αυξήσετε τις δαπάνες και βέβαια και εκεί κανείς δεν θα πληρώνει οτιδήποτε. Αυτό όπως καταλαβαίνετε εντάσσεται στα οικονομικά εγχειρίδια στο κεφάλαιο το οποίο ονομάζεται: «Παραμύθια της Χαλιμάς». Σας ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο