Παρεμβάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για την απόπειρα ελέγχου των Ανεξάρτητων Αρχών από την Κυβέρνηση και τα μεγάλα προβλήματα στο μεταναστευτικό

Δριμεία κριτική στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να ελέγξει τις ανεξάρτητες αρχές (ΕΣΡ, Επιτροπή Ανταγωνισμού), άσκησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Δένδιας, κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, επισημαίνοντας τη διακηρυγμένη «νεομαρξιστική» της αντίληψη, σύμφωνα με την οποία το Κράτος, δηλαδή οι ίδιοι κατά την Κυβέρνηση, πρέπει να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε επίσης την κυβερνητική πλειοψηφία να σταματήσει να «κουνάει το δάχτυλο» στην αξιωματική αντιπολίτευση για δήθεν σχέσεις με την διαπλοκή.

«Αν υπάρχει μια παράταξη η οποία έχει το ηθικό δικαίωμα να λέει ότι υπήρξε θύμα της διαπλοκής είναι η Νέα Δημοκρατία για το θέμα του βασικού μετόχου. Δεν σας είδα το 2007-2009 να έχετε την ίδια αντίδραση. Τότε συμπλέατε με τις φωνές της διαπλοκής. Όποιος συμπλέει με την διαπλοκή το πληρώνει. Δεν έχετε ηθικό δικαίωμα να μας κουνάτε το χέρι. Το παλέψαμε, ηττηθήκαμε και το πληρώσαμε. Δεν σας επιτρέπω ούτε να υπονοείτε σχέσεις Νέας Δημοκρατίας – διαπλοκής» τόνισε.

Ο κ. Δένδιας κατέθεσε επίσης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας τροπολογία με την οποία προτείνεται οι αρμοδιότητες, όπως του καθορισμού του αριθμού των αδειών, να επιστρέψουν στο ΕΣΡ και επισήμανε ότι εάν γίνει αποδεκτή η προτεινόμενη ρύθμιση από την κυβερνητική πλειοψηφία, τότε το κόμμα του θα προστρέξει στην επιλογή των νέων μελών του ΕΣΡ, για τα οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Kριτική προς την Kυβέρνηση απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και για τις παραλείψεις της σχετικά με την απορρόφηση κοινοτικών πόρων (λόγω αφαίρεσης της σχετικής αρμοδιότητας διαχείρισης από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που είχαν την εμπειρία και τεχνογνωσία) και την αδυναμία της να υλοποιήσει προγράμματα επιστροφής μεταναστών, παρότι την περίοδο 2012-2014 είχαν επιστρέψει στις χώρες τους περίπου 50.000 παράνομοι μετανάστες, ενώ επισήμανε και την έλλειψη πολιτικής βούλησης που τη διακρίνει.

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι σε ερώτησή του στη Βουλή σχετικά με τον κίνδυνο αποπομπής της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός για τη Μετανάστευση απαντούσε στις 22 Δεκεμβρίου 2015:

«Σχετικά με το σενάριο εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη Σένγκεν, αυτό στηρίχθηκε σε δηλώσεις αξιωματούχων κρατών μελών, οι οποίες έλαβαν δημοσιότητα στη χώρα μας σαν να είναι απόψεις των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Το ζήτημα αυτό ουδέποτε ετέθη στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκαν ζητήματα πολύ σοβαρά, όπως της φύλαξης και της μείωσης των ροών, σε σχέση με την τρομοκρατία. Η χώρα μας όχι μόνο δεν απειλήθηκε, αλλά αντιθέτως εδέχθη συγχαρητήρια… ». Όπως πρόσθεσε, λίγες εβδομάδες αργότερα, ήλθε το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας τόνισε πως συνιστά πλάνη η άποψη ότι τα θαλάσσια σύνορα δεν μπορούν να φυλαχθούν. Αντιθέτως, συμπλήρωσε, υπάρχει σχέδιο για την προστασία τους που εφαρμοζόμενο μπορεί να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές αποτελεσματικά, όπως επιτεύχθηκε προ μερικών ετών στον Έβρο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο