Παρέμβαση επί του παρεμπίπτοντος ζητήματος της έλλειψης προϋποθέσεων συζήτησης του σ.ν. του Υπουργείου Εξωτερικών περί Κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής επί του παρεμπίπτοντος ζητήματος της έλλειψης προϋποθέσεων συζήτησης του σ.ν. του Υπουργείου Εξωτερικών περί Κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

• Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το κωδικοποιημένο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων που θα ενσωμάτωνε τις τροποποιήσεις που ψηφίσθηκαν πρόσφατα.

• Η παραδοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών ότι δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει κωδικοποιημένο κείμενο του Συντάγματος με τις τροποποιήσεις, βάσει της Συμφωνίας, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας: Το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας παραμένει ως είχε και παράλληλα υφίσταται το ψήφισμα περί της τροποποίησής του, χωρίς να έχει ενσωματωθεί σε ενιαίο κείμενο, ώστε τα Σκόπια να επικαλούνται ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν, κατά το δοκούν!

• Η συμπεριφορά αυτή συνιστά παραβίαση της υπογραφείσας Συμφωνίας και η στάση της Κυβέρνησης συνιστά επίσης πράξη εξαπάτησης του Ελληνικού Κοινοβουλίου!

• Ελλείπει, κατά συνέπεια, μια ουσιαστική προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης, χωρίς τη συνδρομή της οποίας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ αυτήν.

• Το δε προεδρείο της Βουλής πρέπει να έχει υπόψη του ότι η Κυβέρνηση έχει απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άρα θα πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη καταμέτρηση των ψήφων των συναδέλφων, όταν καλείται να αποφανθεί το Σώμα, όπως εν προκειμένω.

• Ως Νέα Δημοκρατία αρνούμεθα να τοποθετηθούμε επί της πρότασης αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής, μιας προσχηματικής πρότασης των ιδεολογικών απογόνων των Ναζί, που παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους.

Σε τοποθέτησή του επίσης στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης αντισυνταγματικότητας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Αν ο κ. Καμμένος πίστευε ότι η κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια θα απαιτούσε αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ο ίδιος, δε, διαφωνούσε με τη συμφωνία, γιατί επί μήνες επέτρεπε στην Κυβέρνηση να την διαπραγματεύεται και μάλιστα δήλωνε ότι είχε απόλυτη εμπιστοσύνη προς τον τέως Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά;

• Είναι προφανές ότι ο εκ των υστέρων ισχυρισμός αυτός και η πρόταση που υποβάλλει έχουν προσχηματικό χαρακτήρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο