Εισαγωγική Παρέμβαση
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να εισηγούμαι, εξ ονόματος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο Εθνικό Κοινοβούλιο το παρόν νομοθέτημα.
Είναι, όπως γνωρίζετε, η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947. Πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αν λάβει κανείς υπόψη, σας το λέω ως αίσθηση μεγέθους, ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής.
Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι, όπως με τον πιο καθαρό τρόπο αναδείχθηκε στην Επιτροπή, το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Κατά συνέπεια, νομίζω ότι η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θα ήθελα να ευχαριστήσω, κ. Πρόεδρε, θερμά τα κόμματα για τη συνεργασία.
Ευχαριστώ πολύ.
Δεύτερη παρέμβαση
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που μου δίνετε το δικαίωμα να έχω το λόγο. Δεν το συνηθίζω να παρεμβαίνω στη σειρά των εισηγητών, αλλά ελέχθησαν μερικά πράγματα από τον αγαπητό κύριο συνάδελφο, τα οποίο καλό είναι να διευκρινιστούν για να μην διολισθήσει η συζήτηση.
Όσον αφορά την Κρήτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού.
Όσον αφορά τη φερόμενη δήθεν διάσταση διατυπώσεων μεταξύ της διατύπωσης του κ. Πρωθυπουργού για μη οριοθετημένες ζώνες και της διατύπωσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την υφαλοκρηπίδα, νομίζω ότι είναι δυο επάλληλα επίπεδα του ιδίου πράγματος.
Η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, διατυπώνεται από το νόμο Μανιάτη. Είναι έτσι ως προς την αποκλειστική οικονομική ζώνη, την υπερκείμενη της συγκεκριμένης υφαλοκρηπίδας, στη συγκεκριμένη περιοχή. Το γεγονός είναι πραγματικό. Δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία με μια από τις όμορες χώρες και αναφέρομαι στην Τουρκία.
Βεβαίως, καταλαβαίνω ποιο είναι το συμφέρον του να εμφανιστεί ως απόκλιση. Το καταλαβαίνω πολύ καλά. Το καταλαβαίνουν όλοι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι υπάρχει απόκλιση. Θα κάνω και μια τελική τοποθέτηση ως προς αυτό.
Όσον αφορά την ερμηνεία των φράσεων του Πρωθυπουργού, η οποία υπονοεί ότι ο Πρωθυπουργός, ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός, θα διαπραγματευόταν με την Τουρκία τα χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό αντίκειται στη λογική. Ουδείς Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
Βεβαίως όμορες χώρες κατανοούν την άσκηση του δικαιώματός μας. Η Ιταλία γνώριζε. Της το είχαμε πει ότι θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα. Δεν σημαίνει ότι το διαπραγματευτήκαμε μαζί τους. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, ο κ. Ράμα, προς τιμήν του έκανε σαφή δήλωση όταν δέχτηκε κριτική από την αλβανική αντιπολίτευση, ότι είναι απόλυτο δικαίωμά μας. Όπως και η Αλβανία έχει ασκήσει το απόλυτο δικαίωμά της, χωρίς να μας ρωτήσει και καλώς. Αν μας είχε ενημερώσει δεν το ξέρω, γιατί δεν ήμουν εγώ τότε ο αρμόδιος Υπουργός.
Όσον αφορά το θέμα του Βερολίνου, το οποίο πράγματι ενυπάρχει στο δημόσιο λόγο, προφανώς αναφέρεται κανείς στην τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου τον κ. Καλίν. Θέλω να σας πω το εξής και να σας το πω γενικά και οριζόντια.
Η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού είναι βεβαίως διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Είναι όμως διπλωμάτης. Και υπό τη διπλωματική της ιδιότητα είναι υφισταμένη του εκάστοτε Υπουργού των Εξωτερικών. Και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του Υπουργού των Εξωτερικών.
Και επί τούτου έχω κάνει και σαφή δήλωση. Σαφή δήλωση ότι εγνώριζα, ως μη έδει. Και γιατί το έκανα αυτό; Όχι για να πω το αυτονόητο, αυτό που ο οποιοσδήποτε καλόπιστος θα αντιλαμβανόταν, χωρίς να χρειαστεί να το πω. Αλλά ακριβώς για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή να γίνονται πράγματα εν αγνοία είτε από τη μια πλευρά, είτε από την άλλη πλευρά, είναι καταστροφική.
Και εδώ θα μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε, κάνοντας ίσως κατάχρηση της καλοσύνης σας και της καλοσύνης του Σώματος, να πω μια φράση, η οποία θα παρακαλέσω να καταγραφεί συνολικά στη μνήμη των κομμάτων. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη χώρα, για την παρούσα κυβέρνηση και θα μου επιτρέψετε εδώ να αναφερθώ και για τον εαυτό μου, να ασκείται διαφορετική πολιτική από την πολιτική που χαράσσει ο Πρωθυπουργός στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό για τη χώρα θα είναι καταστροφικό.
Κατά συνέπεια δεν υφίσταται, αλλά και δεν νοείται. Δεν νοείται.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανοχή σας.