Παρέμβαση μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, σε άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σε σχήμα “Arria”) για την κατάσταση στη Λευκορωσία, που διοργανώνει η Εσθονία

Εξοχότατοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, κα. Liimets για την ευγενική της πρόσκληση να μιλήσω σε αυτήν την επίκαιρη συνάντηση.

Η Ελλάδα είναι περήφανη που συμμετέχει στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, από κοινού με άλλες ομονοούσες χώρες.

Εν προκειμένω, υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία με σκοπό να αναδειχθεί η ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Άλλωστε, χρειαζόμαστε μια ευρεία συζήτηση για τον βέλτιστο χειρισμό του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Από την έναρξη της κρίσης στη Λευκορωσία, η Ελλάδα διατηρεί μια σαφή και συνεπή θέση,
μία θέση που βασίζεται σε αξίες και αρχές.

Υποστηρίζουμε, μαζί με τους εταίρους μας, το αυτονόητο δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας σε ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.

Καταδικάζουμε επίσης, έντονα τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συνεχή έλλειψη σεβασμού του κράτους δικαίου από το καθεστώς Lukashenko.

Επιπλέον, μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου, δηλώσαμε με σαφήνεια ότι επρόκειτο για μια πράξη που δεν αρμόζει σε κανένα πολιτισμένο κράτος, μια πράξη κρατικής πειρατείας.

Η Ελλάδα εξετάζει περαιτέρω το ζήτημα αυτό, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας επιπλέον αντίδρασης επ’ αυτού.

Υποστηρίξαμε ενεργά όλες τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ενίσχυση της πίεσης προς το καθεστώς και την αύξηση της υποστήριξης προς τον λαό της Λευκορωσίας.

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ αρκετές φορές με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας κα Tsikhanouskaya, και στην Αθήνα.

Στις συζητήσεις μας, επανέλαβα την αμέριστη υποστήριξη της χώρας μας για μια δημοκρατική Λευκορωσία.

Ωστόσο, παρά τις κοινές μας προσπάθειες, το καθεστώς Lukashenko δεν επέδειξε καμία πρόθεση να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Αντιθέτως, έχει υιοθετήσει πρακτικές άσκησης πίεσης σε ορισμένα κράτη μέλη αλλά και την ΕΕ στο σύνολό της πρακτικές όπως η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να μας αναγκάσουν να αλλάξουμε την πολιτική μας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική που βασίζεται σε αξίες και αρχές.

Είναι επίσης σημαντικό, να ενισχύσουμε την πίεση στον Lukashenko – μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω ενεργειών.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών εφαρμόζεται ευρέως και από άλλα κράτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται εμφανής η ανάγκη να απαντήσουμε σε αυτά με ολοκληρωμένο και συλλογικό τρόπο.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω συγχαίροντας για άλλη μια φορά τους διοργανωτές της σημερινής σημαντικής εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο