Παρέμβαση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στη Σύνοδο “Global Pandemic Preparedness Summit”του CEPI

Αγαπητή Κυρία Υπουργέ Εξωτερικών Truss,

Αγαπητά Μέλη του CEPI [Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας – The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations],

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είναι χαρά και τιμή να συμμετέχω στη σημερινή Σύνοδο. Αυτό το Συνέδριο συγκεντρώνει ένα μοναδικό μείγμα ανθρώπων. Πολιτικούς, επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της βιομηχανίας και, φυσικά, της κοινωνίας των πολιτών.

Η σημερινή μας συζήτηση έχει να κάνει με ένα θέμα που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά μας σε πρωτοφανή έκταση, λόγω της πανδημίας COVID-19: Την ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων και τη δίκαιη και ισότιμη διανομή τους.

Η τελευταία περίοδος άλλαξε τη ζωή μας. Η ανάγκη για μια συντονισμένη παγκόσμια απάντηση είναι εμφανέστερη από ποτέ. Η παραγωγή και δίκαιη διανομή των εμβολίων αποτελεί – και πρέπει να αποτελεί – τον κύριο στόχο μας.

Η Ελλάδα έχει πράξει το μέγιστο δυνατό ώστε να συμβάλει σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια μέσω της δωρεάς περισσότερων από 7 εκατομμυρίων δόσεων είτε διμερώς, είτε μέσω του μηχανισμού COVAX. Έχουμε επίσης συνεισφέρει 3 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του COVAX.

Αυτό συνιστά μια έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης της Ελλάδας. Είναι επίσης ένα μέσο για να χτίσουμε γέφυρες και να δημιουργήσουμε συνθήκες για να έρθουν οι λαοί πιο κοντά.

Πρόσφατα, ταξίδεψα στη Σενεγάλη όπου επισκέφτηκα το Ινστιτούτο Παστέρ του Ντακάρ. Ενημερώθηκα για την προοπτική παραγωγής εμβολίων σε αυτή την αφρικανική χώρα, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας με το αντίστοιχο Ινστιτούτο Παστέρ στην Ελλάδα.

Οι ενδείξεις αυτές είναι ενθαρρυντικές. Είναι ενδείξεις ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά οφείλουμε να πράξουμε περισσότερα ώστε να προετοιμαστούμε για το μέλλον.

Επιτρέψτε μου να τονίσω τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η CEPI στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα είναι υπερήφανη που συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του Συνασπισμού με μια δωρεά 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Υποστηρίζουμε το πενταετές πρόγραμμα του Συνασπισμού για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων, καθώς και για την εξασφάλιση της δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης σε αυτά.

Η πρόληψη των μελλοντικών πανδημιών πρέπει να είναι κύρια προτεραιότητά μας.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών.

Ο κόσμος δεν πρέπει να βιώσει και πάλι τον φόβο και την αβεβαιότητα.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο