Παρέμβαση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην 3η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης

Εξοχότητες,

Αγαπητή Eva-Maria,

Με μεγάλη μου χαρά συμμετέχω στη σημερινή Υπουργική Συνάντηση, που διοργανώνεται από την Εσθονία και το Εσθονικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ευχαριστώ θερμά τους οικοδεσπότες μας για την προσήλωση και τον ηγετικό τους ρόλο στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.

Αποτελεί ευρέως αποδεκτή αλήθεια ότι τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ιδίως στην ψηφιακή εποχή, συνιστούν ουσιαστικό στοιχείο της οικοδόμησης δημοκρατικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Δυστυχώς, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, παρατηρούμε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης να υποχωρεί ή να δέχεται επίθεση, λόγω περιοριστικών πρακτικών και κατάχρησης ψηφιακών τεχνολογιών.

Η βία κατά των δημοσιογράφων και των παραγόντων των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα των γυναικών που στοχοποιούνται δυσανάλογα, οδηγεί σε κλίμα φόβου με επιβλαβείς συνέπειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς, τα μέλη του Media Freedom Coalition (Συνασπισμός για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης), έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε από κοινού διμερώς, περιφερειακά, καθώς και σε πολυμερές επίπεδο.

Δέσμευσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον μέσων ενημέρωσης, το οποίο θα εγγυάται την ελεύθερη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους.

Η Ελλάδα, ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου, θέτει τακτικά το ζήτημα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στα πολυμερή φόρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

Σε αυτό το πλαίσιο, η Απόφαση 76/173 για την «Ασφάλεια των δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας» υποβλήθηκε από την Ελλάδα από κοινού με την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Κόστα Ρίκα και την Τυνησία στην 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την συγκηδεμόνευσαν 112 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Ελλάδα συμμετέχει τακτικά, ως μέλος της κεντρικής ομάδας, στο ψήφισμα για την «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων», που υποβάλλεται με πρωτοβουλία της Αυστρίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάθε δύο χρόνια.

Επιπλέον, η χώρα μου συμμετέχει με χαρά σε πολυμετοχικές πρωτοβουλίες και συνέργειες, όπως ο Media Freedom Coalition (Συνασπισμός για την Ελευθερία των Μέσων), που μπορούν να αποτελέσουν κινητήριες δυνάμεις για ουσιώδη και σημαντική αλλαγή.

Εξοχότητες,

Τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν τον καθρέφτη των κοινωνιών μας.

Επομένως, η καταβολή κάθε προσπάθειας για τη διασφάλιση ενός ανεξάρτητου περιβάλλοντος για τα μέσα ενημέρωσης ισοδυναμεί με την οικοδόμηση δημοκρατικών και πλουραλιστικών κοινωνιών.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν την καλή δουλειά!

Σας ευχαριστώ!

Μετάβαση στο περιεχόμενο