Παρέμβαση στη 10η Υπουργική Συνάντηση της Κοινότητας Δημοκρατιών με θέμα ‘Democracy and Resilience: Shared Goals’

Κύριε Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης,

Αγαπητέ Αναπληρωτή Γενικέ Γραμματέα,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Αποτελεί για εμένα χαρά και μάλιστα προνόμιο η συμμετοχή μου στη σημερινή Συνάντηση.

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μου προς την Ρουμανική Προεδρία και τον συνάδελφό μου, τον Bogdan.

Η Ρουμανία έχει κρατήσει με σταθερό χέρι το πηδάλιο της Κοινότητας Δημοκρατιών σε δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς.

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι ένα χρόνια από την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Βαρσοβίας που οδήγησε στη δημιουργία της Κοινότητας Δημοκρατιών το 2000.

Κατά την διάρκεια των ετών αυτών έχουμε επανεπιβεβαιώσει την προσήλωσή μας στον ακρογωνιαίο λίθο της Κοινότητάς μας: τον σεβασμό και την τήρηση των βασικών δημοκρατικών αρχών, αξιών και πρακτικών.

Αυτές περιλαμβάνουν:

• Ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές

• Ελευθερία λόγου και έκφρασης

• Ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση

• Κράτος δικαίου

• Ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων

• Ισότητα των φύλων

• Πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες

Η Δημοκρατία είναι ένα πολιτικό σύστημα, είναι όμως επίσης και μια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε πριν από δυόμιση χιλιετίες. Έχει κάνει βήματα προόδου, αλλά έχει γνωρίσει και οπισθοδρομήσεις.

Η Δημοκρατία απαιτεί ανθεκτικότητα, όπως εξαιρετικά αποτυπώνεται στο θέμα της φετινής Συνάντησης.

Η πρόοδος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και διαρκή ετοιμότητα. Οφείλουμε να εμβαθύνουμε τον διάλογο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία.

Επίσης, πρέπει να στηρίξουμε την εδραίωση της δημοκρατίας σε χώρες που βρίσκονται σε μεταβατική κατάσταση.

Ανθεκτικότητα και εγρήγορση είναι το βασικό μήνυμα.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω μία σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζει η δημοκρατία.

Ωστόσο κάτι τέτοιο θα περιόριζε τον διάλογο, οπότε θα αρκεστώ να αναφέρω μόνο δύο, οι οποίες κυριαρχούν στις συζητήσεις της διεθνούς κοινότητας: η μια είναι οι προκλήσεις και οι ψευδείς ειδήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και η άλλη, είναι η τύχη των γυναικών και των κοριτσιών, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν.

Για την καταπολέμηση της πανδημίας τα κράτη χρειάζεται να λάβουν μέτρα σε πολλά επίπεδα, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, η διαφάνεια δράσης και η τήρηση των κανόνων μιας δημοκρατικής Πολιτείας έχουν κεφαλαιώδη σημασία. Στον πυρήνα τους βρίσκεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, η μάχη κατά της πανδημίας COVID-19 συχνά καθίσταται λιγότερο αποτελεσματική εξαιτίας των ψευδών ειδήσεων. Και αυτό, για μια σειρά από λόγους, που εκτείνονται από την άγνοια μέχρι την κακοπιστία.

Για την διαχείριση των ευαίσθητων και συχνά επιζήμιων καταστάσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν οι ψευδείς ειδήσεις, οι Δημοκρατίες οφείλουν να αναζητήσουν απαντήσεις.

Αυτό μπορεί να γίνει αν εστιάσουν στη δύναμη τους να πείθουν, μέσω του διαλόγου και της ανάδειξης της επιστημονικής αλήθειας.

Σχετικά με το δεύτερο ζήτημα, η διαμορφούμενη κατάσταση για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν μοιάζει δυσοίωνη. Επιτεύγματα πολλών ετών προόδου κινδυνεύουν να ακυρωθούν.

Αποτελεί καθήκον μας να τις υπερασπιστούμε ευθαρσώς. Οφείλουμε να απαιτήσουμε τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως προανέφερα, η δημοκρατία είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο εγχείρημα. Επαφίεται σε εμάς να εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε την εδραίωσή της σε όλο τον κόσμο.

Από την άποψη αυτή, η Κοινότητα Δημοκρατιών έχει διαδραματίσει, διαδραματίζει και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Σας ευχαριστώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο