Παρέμβαση στη Βουλή, κατά την συζήτηση της πρότασης σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Δένδιας, ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την αγόρευσή του σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση της πρότασης σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννου Παπαντωνίου:

 

Το ΠΑΣΟΚ δεν διευκόλυνε την εξεταστική για τα εξοπλιστικά προγράμματα του 2004, βρέθηκαν όμως και άνοιξαν αργότερα οι τραπεζικοί λογαριασμοί και παραπέμφθηκε σε δίκη ο Α. Τσοχατζόπουλος.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντιλαμβάνεται την υποβολή της πρότασης ως κίνηση διαφάνειας, προάσπισης των θεσμών.

Ως ΝΔ θα ψηφίσουμε την πρόταση, αλλά οφείλουμε να παρατηρήσουμε την καθυστέρηση της συζήτησης σε σχέση με το χρόνο αποστολής των δικογραφιών στη Βουλή.

Η πρόταση δεν περιέχει καν στοιχειώδη περιγραφή της αξιόποινης συμπεριφοράς, ούτε προσδιορίζει την ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου.

Κάποιος κακόβουλος θα έλεγε ότι θέλετε να απαλλάξετε τον πρώην Υπουργό Άμυνας και να γελοιοποιήσετε το Κοινοβούλιο!

Για να υπάρχει “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος” θα πρέπει να υπάρχει βασικό αδίκημα, δηλαδή απιστία στην υπηρεσία. Αν δεν τεκμηριωθεί η απιστία δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί και το “ξέπλυμα”.

Έτσι θα τεκμηριώσετε την απιστία;

Στοιχεία υπάρχουν στα έγγραφα της Εισαγγελέως Διαφθοράς, κας Ράικου και του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Αλλά τίποτε απ’ αυτά δεν υπάρχει στην πρότασή σας!

Κάθε προσπάθεια διερεύνησης πρέπει να γίνει, έχουμε όμως την υπόνοια ότι δεν επιδιώκετε κατ’ ανάγκη αυτό το σκοπό:

Η πρόταση γράφηκε επί του γονάτου της επικαιρότητας.

Προσπαθείτε να συσπειρώσετε το ελάχιστο ακροατήριο που σας έμεινε.

Αν είχατε πράγματι θεσμική ευαισθησία, θα έπρεπε να την είχατε επιδείξει και σε άλλα θέματα:

Ζητήσαμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για όσα υπέστη η οικονομία από το 2015, όμως την αρνηθήκατε.

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, υπόθεση για την οποία ο κ. Πολάκης ανέλαβε την ευθύνη.

Αυτό συνιστά ομολογία ηθικού αυτουργού στο ερευνώμενο κακούργημα και είναι δικό σας καθήκον, ως έχοντες την πλειοψηφία, να παραπέμψετε τον κ. Πολάκη.

Το παραμύθι περί της διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει.Φοράτε ένα βαρύ κοινοβουλευτικό μανδύα.

Σας θυμίζω μερικά απ’ όσα έχετε ψηφίσει τα δύο τελευταία χρόνια:

Καταργήσατε τον Εθνικό Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Καρατομήσατε σε μια νύκτα τις ανεξάρτητες αρχές.

Με τροπολογία σε κύρωση σύμβασης με τη… Λευκορωσία, υφαρπάξατε τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, μέχρις ότου η ρύθμιση ακυρώθηκε από το ΣτΕ.

Εξαλείψατε το αξιόποινο του καρτέλ των εργολάβων (αρ.106 ν.4389/16).

Θεσπίσατε σωρεία διατάξεων για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων απευθείας, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης.

Παρά την αντίθετη διάταξη του Συντάγματος και δικαστικές αποφάσεις, παρατείνατε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και νομιμοποιήσατε τις σχετικές δαπάνες.

Θεσπίσατε περίπτωση απαλλαγής off shore εταιρειών από τον ειδικό φόρο ακίνητης περιουσίας (αρ. 102 ν.4446/16).

Η θεσμική σας παρουσία πάσχει απεριόριστα!

Η αποχώρησή σας είναι αναγκαία για την αποκατάσταση ενός θεσμικού πλαισίου διαφάνειας και σοβαρότητας!

Απάντηση στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα

Απαντώντας επίσης στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, λόγω της προγραμματισμένης απουσίας Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μάλτα, ο κ. Δένδιας ανέφερε στην παρέμβασή του:

• Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται εκτός της χώρας για θεσμική υποχρέωση.

• Κι εσείς έχει συμβεί να λείπετε, λείπατε κι όταν συζητήθηκε η πρότασή μας εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία τον Ιούλιο του 2016, δεν το σχολιάσαμε.

• Θα σας παρακαλούσα να δείχνετε τον ίδιο σεβασμό στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αυτόν που δείχνουμε σε εσάς όταν απουσιάζετε σε θεσμική υποχρέωση.

• Όμως, σε ό,τι σας θέσαμε δεν μας απαντήσατε: Για την οικονομία, για την προανακριτική σχετικά με τον κ. Πολάκη, για τη σωρεία αδιαφανών διατάξεων που ψηφίσατε και σας απαριθμήσαμε.

• Είπατε στο τέλος της ομιλίας σας: “Όσο έχουμε ακόμη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία”. Είναι προφανές πως έχετε αντιληφθεί ότι τη λαϊκή πλειοψηφία την έχετε απολέσει ήδη!

Μετάβαση στο περιεχόμενο