Παρέμβαση στην 29η Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ

Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητέ Zbigniew,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σε ευχαριστήσω από καρδιάς για τη θερμή φιλοξενία στη γενέτειρά σου, καθώς και για την άσκηση της προεδρίας του ΟΑΣΕ, με την ενεργό συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως, Helga Schmid, κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς.

Θα ήθελα επίσης να δηλώσω εξαρχής ότι η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές διατυπώνονται στην ανακοίνωσή της.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η φετινή Υπουργική Σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου συνιστά τον σκληρό πυρήνα της προβλεψιμότητας στις διεθνείς σχέσεις. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς μας συστήματος. Και μόνο ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να μας καθοδηγήσει στην παρούσα κρίση ασφαλείας.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας. Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες. Δεν εξαρτώνται από τις ειδικές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο της εκάστοτε χώρας. Δεν εξαρτώνται από το αν οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Και πρέπει όλοι μας να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιδιώκει να τοποθετήσει την ειρήνη σε κινούμενη άμμο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί να προάγει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσω ενός διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.
Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την πλήρη υποστήριξή μας σε εσάς, Zbigniew, καθώς και στην επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας, στον αγαπητό μου φίλο Bujar, σε αυτό το δύσκολο έργο.

Ευχαριστώ πολύ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο