Παρέμβαση στην 5η εκδήλωση της Σειράς Διαδικτυακών Συζητήσεων που διοργάνωσε η The Hellenic Initiative Australia (THI), με θέμα: “Ελληνική Διασπορά και Εξωτερική Πολιτική”

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος για αυτή την τεταμένη ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας στην παρούσα φάση;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ που μου θέσατε μία αυτονόητη ερώτηση που θα περίμενα να κάνει οποιοσδήποτε νοιάζεται για την Ελλάδα, όχι, όμως, μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την πολύ σημαντική περιοχή του κόσμου.

Δυστυχώς, όμως, δεν μπορώ να σας δώσω μια διαφωτιστική απάντηση, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Τουρκία υιοθετεί αυτή τη στάση.

Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη, ο προφανής ενδεδειγμένος δρόμος προς τα εμπρός για την Τουρκία είναι να παραμείνει σύμμαχος εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, και μία χώρα που θα επιθυμούσε να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο την Ενιαία Αγορά, και τελικά, κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, να γίνει και αυτή μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οφείλω να πω ότι αυτά που ακούμε, αυτά που βλέπουμε, αυτό που συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι ότι η Τουρκία αποκλίνει από το παράδειγμα του ΝΑΤΟ ή από το ευρωπαϊκό παράδειγμα, με την έννοια ότι πρεσβεύει αξίες και συμπεριφέρεται πραγματικά με τρόπο που είναι εντελώς αντίθετος από αυτόν που μια σύγχρονη χώρα αναμένεται να συμπεριφέρεται χώρα στον 21ο αιώνα.

Αυτό που βλέπουμε είναι η επιστροφή σε ένα είδος νεο-οθωμανικής ιδεολογικής προσέγγισης, έναν αναθεωρητισμό που στοχεύει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με όρους όπως το “Mavi Vatan”, που σημαίνει «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Και επίσης έχοντας εκδώσει απειλή πολέμου, το casus belli εναντίον της Ελλάδας, εάν η Ελλάδα επεκτείνει, όπως δικαιούται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. κ.λπ. Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ακόμα και την ηπειρωτική Ελλάδα, είναι στην ημερήσια διάταξη αυτού του Υπουργείου σε καθημερινή βάση. Καθώς και αμέτρητες άλλες προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας.

Πραγματικά, ειλικρινά μιλώντας, δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της Τουρκίας. Πιστεύω ότι το μέλλον της Τουρκίας -και θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που θα επιθυμούσε να δει να συμβαίνει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας- είναι να έρθει πιο κοντά μας, να γίνει ο καλύτερος φίλος της Ελλάδας και να γίνει τελικά, στο απώτερο μέλλον, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά, δυστυχώς, ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μακρύς και δεν φαίνεται να πλησιάζουμε πιο κοντά σε κάτι τέτοιο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάποιο σημείο όπου η διασπορά μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο σχετικά με αυτό το πρόβλημα;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Απολύτως. Η διασπορά μπορεί να κάνει σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά σε αυτό το θέμα. Διότι μπορεί να δράσει με δύο διαφορετικούς, διακριτούς αλλά εξαιρετικά χρήσιμους, τρόπους.
Πρώτον, με το να υπερασπίζεται τις θέσεις της Ελλάδας. Και οφείλω να πω ότι εμείς κάνουμε τη ζωή της διασποράς πιο εύκολη, με την έννοια ότι, ας χρησιμοποιήσουμε την Αυστραλία ως παράδειγμα, αυτά τα οποία υπερασπιζόμαστε εμείς είναι ακριβώς αυτά τα οποία υπερασπίζεται και το αυστραλιανό κράτος: το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Όταν η Αυστραλία μιλάει για την πρόκληση που παρουσιάζεται στη θάλασσα της Νότιας Κίνας στον Ειρηνικό, χρησιμοποιεί ακριβώς τους ίδιους όρους, ακριβώς τις ίδιες αξίες που διατυπώνουμε κι εμείς στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Έτσι, η ελληνική διασπορά στην Αυστραλία δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να πείσει. Είναι όμως σημαντικό να εξηγήσει, να αναδείξει τις ομοιότητες των θέσεων μας και των θέσεων της Αυστραλίας στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αλλά επίσης, πέρα από αυτό, υπάρχει και κάτι άλλο: Είναι η εικόνα της Ελλάδας. Η διασπορά μας σε όλο τον κόσμο είναι μια επιτυχημένη διασπορά. Είμαστε πολύ περήφανοι για τους Έλληνες του εξωτερικού, για όσα έχουν πετύχει στη ζωή τους. Και έτσι, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας.
Είναι αυτοί που μπορούν να προάγουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, επειδή είναι επιτυχημένοι στις κοινότητες όπου ζουν.
Έτσι, όντας πολύ περήφανοι γι’ αυτούς, τους ζητάμε να εργαστούν επίσης για τη μητέρα πατρίδα τους.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ναι, και σε συνέχεια αυτού πώς μπορείτε να κινητοποιήσετε την ελληνική διασπορά σε μόνιμη βάση και να προωθήσετε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ελληνικών και αυστραλιανών οργανώσεων.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, ας μιλήσουμε δομικά. Υπάρχει μια Γενική Γραμματεία, ο Γενικός Γραμματέας, επίσης ο Υφυπουργός που κάθεται δίπλα μου, είναι λοιπόν ο Υφυπουργός Ανδρέας Κατσανιώτης, δίπλα μου, και ο Γενικός Γραμματέας Χρυσουλάκης, δύο πολύ ικανοί συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, με σημαντικά επιτεύγματα εντός της κυβέρνησής μας.

Αυτή είναι λοιπόν η δομή που είναι υπεύθυνη για τη σύνδεσή μας με τη διασπορά μας, και το πράττουν. Οφείλω δε να επισημάνω ότι η δουλειά τους δεν είναι εύκολη, διότι η διασπορά μας βρίσκεται σε όλο τον κόσμο. Αλλά και πάλι, κάνουν το καλύτερο δυνατό.
Και όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό, ο πρώτος και κυριότερος που θα ήθελα να αναφέρω, είναι ότι η ελληνική διασπορά μπορεί να ψηφίζει στις ελληνικές εκλογές. Μπορούν να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ποιοι εκλέγονται στην Ελλάδα, ποιο είναι το πρόγραμμα επί τη βάσει του οποίου θα εκλεγεί η επόμενη κυβέρνηση.

Και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο κύριος άξονας σύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της διασποράς. Έχουν λόγο για όσα γίνονται στη μητέρα πατρίδα.
Αλλά και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε πολλά ακόμη πράγματα.
Επαναφέραμε και επαναλειτουργεί το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού μέσω του οποίου μπορούμε να έχουμε ένα φόρουμ, μια πλατφόρμα διαλόγου στην οποία η ελληνική διασπορά εκφράζεται για θέματα που έχουν να κάνουν με την ίδια.

Και φέρνουμε το Υπουργείο μας -παρεμπιπτόντως, και ολόκληρη την ελληνική δημόσια διοίκηση, αλλά τώρα μιλάμε για το Υπουργείο Εξωτερικών- στον 21ο αιώνα.
Εφαρμόζουμε μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία με τα οποία η ελληνική διασπορά μπορεί να συνδεθεί με το Υπουργείο, μπορεί να συνδεθεί με τα Προξενεία, με τον ελληνικό δημόσιο τομέα χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψει, να μεταβεί σε ένα ελληνικό Προξενείο ή να πρέπει να κάνει αίτηση ακολουθώντας μία μακρά γραφειοκρατική διαδικασία όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Χρειαζόμαστε περίπου οκτώ μήνες ακόμα, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και αυτό θα κάνει τη διαφορά στη σύνδεση με τη διασπορά και στο πώς θα λειτουργούν οι υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη στρατιωτική θητεία, με ληξιαρχικά θέματα και με τη σύνδεση των ομογενών με τις περιουσίες τους στην Ελλάδα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με τη διεξαγωγή εκστρατειών Δημόσιας Διπλωματίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου αφηγήματος για τη χώρα και την προώθηση της εικόνας της διεθνώς;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν, προσπαθούμε ήδη να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά ξεκινάμε από μια βασική θέση: δεν μπορείς ποτέ να προβάλλεις θετικά κάτι που δεν υπάρχει.
Άρα, το πρώτο βήμα είναι να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα μας, να εκσυγχρονίσουμε την Ελλάδα και στη συνέχεια να προβάλλουμε αυτή την εικόνα της νέας Ελλάδας στον κόσμο.

Οφείλω να πω ότι η Ελλάδα υπέστη άδικη μεταχείριση την προηγούμενη δεκαετία, τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ποτέ στη ζωή μου ότι ο Mitt Romney, τον οποίο σέβομαι ως πολιτικό, χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως παράδειγμα στην προεκλογική του εκστρατεία στις ΗΠΑ λέγοντας ότι “αν δεν κάνουμε το τάδε πράγμα, μπορεί να καταλήξουμε σαν την Ελλάδα”.

Έτσι, χρειάστηκε να εκκινήσουμε από ένα πολύ χαμηλό σημείο. Και πάλι, νομίζω ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια θέση στην οποία η Ελλάδα πιστώνεται ότι έχει πετύχει μια συνολική μεταμόρφωση της χώρας.
Θεωρούμαστε μια σταθερή δημοκρατία, μια ζωντανή δημοκρατία, μια επιτυχημένη οικονομία με λαμπρά επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19.

Επίσης, μια χώρα που υποστηρίζει την Ουκρανία, υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο, λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και οφείλω να πω ότι τους επόμενους μήνες θα θέλαμε να ενισχύσουμε τη θέση μας στον Ινδο-Ειρηνικό. Eπισκέφθηκα την Ινδία, θα μεταβώ στο Βιετνάμ τις επόμενες εβδομάδες, σχεδιάζω να έρθω στην Αυστραλία το φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει επίσης θέσει την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ψηλά στην ατζέντα του.

Έχουμε την πεποίθηση, λοιπόν, ότι μπορούμε να προβάλλουμε εαυτούς ως μια σύγχρονη, επιτυχημένη χώρα μεσαίου μεγέθους μεν, αλλά με παγκόσμιο ορίζοντα.
Και η ελληνική διασπορά είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά μας στην προσπάθεια να το πετύχουμε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα διαθέτει μια ιδιαιτέρως ευημερούσα διασπορά. Ποια μέτρα εφαρμόζει η κυβέρνησή σας για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις από τη διασπορά και να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το δεύτερο είναι πιο δύσκολο από το πρώτο, γιατί η γραφειοκρατία είναι ένα παράξενο θηρίο και πρέπει να παλεύεις κάθε μέρα για τα αυτονόητα μερικές φορές. Γιατί, επίσης, η γραφειοκρατία και τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι πολύ ανθεκτικά στις δυνάμεις του μετασχηματισμού, του εκσυγχρονισμού.

Τούτων δοθέντων, πιστεύω ότι η κυβέρνηση που υπηρετώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει κάνει πολλά. Και έχουμε μία ένδειξη, μία από τις πολλές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και αυτή είναι το επίπεδο των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, και οφείλω να πω και των επενδύσεων από την Αυστραλία, μεταξύ άλλων.
Ακόμη και την προηγούμενη δεκαετία, αν μιλούσα για αυστραλιανές επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο, νομίζω ότι κανείς δεν θα το πίστευε.

Και πάλι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Αυστραλία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα.
Αλλά και εμείς προσπαθούμε να διευκολύνουμε τις επενδύσεις από το εξωτερικό. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα μερίσματα των μετοχών. Ο φόρος επί των μερισμάτων στην Ελλάδα είναι 5%. Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να έχει φόρο 5% στα μερίσματα.

Επίσης, έχουμε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, έχουμε χαμηλό φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων. Και είμαστε μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις. Πέρυσι ξεπεράσαμε τα 6 δισ. ευρώ σε ξένες επενδύσεις, κάτι μοναδικό για την Ελλάδα.

Και παρουσιαζόμαστε ως ο καλύτερος επενδυτικός προορισμός, διότι δεν είναι μόνο η ελληνική αγορά, η ελληνική αγορά είναι μια μικρή αγορά, είναι μια αγορά 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ελλάδα είναι σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Βαλκάνια και στην Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη.

Έτσι, αν μου επιτρέπεται να πω, η διασπορά μας, τα μέλη της έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, γνωρίζουν τη χώρα, γνωρίζουν τη νοοτροπία, το 95% των περιπτώσεων γνωρίζουν πολύ καλά τη γλώσσα επίσης, οπότε η διασπορά μας έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα και μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσει στη χώρα που θα είναι το success story της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Επιτρέψτε μου να κάνω άλλη μία ερώτηση σχετικά με τη διασπορά όσον αφορά τις επόμενες εκλογές, θα είναι δε οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψηφίσει η διασπορά. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Για τη χώρα μου, εξαιρετικά σημαντικό γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε μια σειρά θέσεων να πούμε στη διασπορά μας, και επειδή η διασπορά αποτελείται κυρίως από επιτυχημένους ανθρώπους, νομίζω ότι είναι άνθρωποι που θα προσυπογράψουν τις θέσεις αυτές, τις θέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αλλά, έχοντας αναφερθεί σε αυτό, το πιο σημαντικό είναι η ισχυρότερη σύνδεση με τη μητέρα πατρίδα. Αν ψηφίζεις, αν εκφράζεις άποψη για το πού πρέπει να πάει η χώρα, αυτό σημαίνει ότι είσαι ενημερωμένος πολίτης αυτής της χώρας, σε ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην Ελλάδα, σε ενδιαφέρει τι θα συμβεί στην Ελλάδα, σε ενδιαφέρουν οι φόροι στην Ελλάδα, σε ενδιαφέρει η καθημερινότητα, η ελληνική εξωτερική πολιτική, σε ενδιαφέρει η εικόνα της Ελλάδας.

Έτσι, βλέπουμε αυτή την ευκαιρία της ψήφου ως τη γέφυρα που πρέπει να περάσει η διασπορά για να επανασυνδεθεί στενά με τη μητέρα πατρίδα.
Φυσικά, το μέλλον θα δείξει αν έχουμε δίκιο ή άδικο, αλλά εμείς έτσι το βλέπουμε.
Και οφείλω να πω ότι υπάρχει μια μοναδική αποδοχή της ψήφου της ελληνικής διασποράς στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο και την ελληνική κοινωνία.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Από την ανεξαρτησία μας, τον 19ο αιώνα, η ελληνική διασπορά ήταν πάντα μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη από τον ελληνικό πληθυσμό. Είναι αυτή που εμπλουτίζει τη χώρα, αυτή που κάνει τη χώρα μας ισχυρή και υπερήφανη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση, αναφερθήκατε στα τραγικά τελευταία δέκα χρόνια για την Ελλάδα και το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων». Πόσο σίγουροι είστε για την αντιστροφή της «διαρροής εγκεφάλων»;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Πάρα πολύ, πάρα πολύ σίγουροι. Γιατί; Γιατί το λέω αυτό; Φυσικά πρέπει να κάνουμε τη δική μας δουλειά και όσα οφείλουμε να πράξουμε, και θα μιλήσω γι’ αυτά, αλλά πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουν ότι η ποιότητα ζωής που προσφέρει αυτός ο επίγειος παράδεισος είναι μοναδική.
Μπορείτε να κερδίσει κανείς περισσότερα χρήματα ζώντας στις μεγάλες μητροπολιτικές πρωτεύουσες του κόσμου, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά ζει καλύτερα στην Ελλάδα.

Και όλοι οι φίλοι μου, όλοι οι φίλοι μου και οι άνθρωποι νεότεροι από εμένα που εργάστηκαν στο εξωτερικό, ειδικά την περίοδο της κρίσης, προσπαθούν να επιστρέψουν. Αλλά πρέπει να τους βοηθήσουμε, να μην υποβαθμίσουμε το βιοτικό τους επίπεδο όταν επιστρέψουν στη χώρα.

Έτσι, αυτό που κάνουμε είναι, έχοντας εφαρμόσει ένα φορολογικό καθεστώς, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα την εποχή της κρίσης και θα ήθελαν να επιστρέψουν ένα μπόνους, κάτι που θα τους βοηθήσει πραγματικά να αισθανθούν ότι δεν έρχονται μόνο επειδή η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη, αλλά και επειδή έχουν επιτύχει μία καλύτερη συμφωνία από αυτή που ήδη έχουν, για παράδειγμα, στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη ή στη Σιγκαπούρη ή στο Χονγκ Κονγκ.

Και αυτό βλέπουμε να συμβαίνει. Πολλοί άνθρωποι έχουν επιστρέψει, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερους, γιατί η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό, το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη δημιουργία ενός success story από τη σημερινή Ελλάδα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Μιλάτε για την έλευση ανθρώπων στην Ελλάδα. Τι οικονομικά κίνητρα δίνετε για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στην Ελλάδα;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Έχουμε ένα ειδικό καθεστώς. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο και το πιο προηγμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό, και επιτρέψτε μου να το πω, ότι η Ελλάδα έχει κατανοήσει τον όρο.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ασχολήθηκε με το θέμα και κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Διότι η Ελλάδα, ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παράνομης, της παράτυπης μετανάστευσης και να ενθαρρύνει τη μετανάστευση που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, αλλά και τους ψηφιακούς νομάδες να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Αλλά το κάναμε αυτό και νομίζω ότι το κάναμε με πολύ επιτυχημένο τρόπο. Και εργαζόμαστε επίσης πολύ θετικά για τους νέους, για παράδειγμα, από την Ουκρανία, οι οποίοι, λόγω της ρωσικής εισβολής, πρέπει να επανεγκατασταθούν.
Η Ελλάδα είναι ο προφανής προορισμός στην περιοχή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορώ να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό; Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το θέμα αυτό και τι ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν τα προγράμματα ελληνικών σπουδών και τα υπερπόντια πανεπιστήμια;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και οφείλω να πω ότι η Γενική Γραμματεία ασχολείται με αυτό.
Πρώτα απ’ όλα, η γλώσσα μας είναι η ψυχή μας. Η ελληνική γλώσσα δεν είναι μια συνηθισμένη γλώσσα. Θέλω να πω ότι καμία γλώσσα στον κόσμο δεν είναι συνηθισμένη γλώσσα, αλλά η Ελληνική έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα: επιδεικνύει μία συνέχεια 4.000 ετών.

Και μέσα από τις λέξεις, τις λέξεις της Νέας Ελληνικής, αν πάτε λίγο βαθιά και αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καταλάβετε πώς αυτή η λέξη έφτασε να προφέρεται, να λέγεται όπως σήμερα, μπορείτε να ανατρέξετε σε 4.000 χρόνια συναρπαστικής ιστορίας, γεμάτης επιτυχίες, αποτυχίες, ήττες, νίκες.

Έτσι, για εμάς, το να φέρουμε πραγματικά τη γλώσσα μας στον κόσμο είναι τεράστιας σημασίας. Και όχι μόνο για την ελληνική διασπορά.
Έτσι κάναμε ό,τι μπορούσαμε, επίσης, για να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή πλατφόρμα, για να διευκολύνουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε όποιον επιθυμεί να δοκιμάσει, οφείλω να πω ότι δεν είναι εύκολο, δεν είναι μια εύκολη γλώσσα, αυτή είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. 4.000 χρόνια ιστορίας δεν την κάνουν εύκολη γλώσσα για να την καταλάβεις, γιατί η ίδια λέξη μπορεί να έχει διαφορετική σημασία και η προφορά μπορεί να αλλάξει ακόμα και αυτή τη σημασία.

Αλλά και η Γενική Γραμματεία κάνει πολλά για να προωθήσει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε πολλά πανεπιστήμια και σχολεία του εξωτερικού. Και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα.

Αλλά, φυσικά, σας παρακαλώ να εκτιμήσετε πως ό,τι κάνουμε έχει να κάνει πολύ με την ανθρώπινη προσπάθεια και λιγότερο με τον προϋπολογισμό μας, ο οποίος είναι πολύ, πολύ περιορισμένος για ευνόητους λόγους. Δεν είμαστε μια πλούσια χώρα, φιλοδοξούμε να γίνουμε μια πλούσια χώρα, αλλά είμαστε ένας πλούσιος πολιτισμός, μια πλούσια κοινωνία από άποψη συναισθημάτων, αλλά όχι μια πλούσια χώρα από δημοσιονομική άποψη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Και μια τελευταία ερώτηση, η κυβέρνησή σας ξεκίνησε την πρωτοβουλία “Study in Greece”. Πώς πάει αυτή η πρωτοβουλία;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που πραγματοποιήθηκε. Γιατί η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν σπουδές στην Ελλάδα σημαίνει σπουδές στην Ελλάδα σε ξένες γλώσσες, κυρίως στα αγγλικά και στη συνέχεια θα δούμε πώς αυτό μπορεί να εξελιχθεί.

Τώρα, και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους ξένους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν σε αυτή τη χώρα, νομίζω ότι είναι σημαντικό.
Και πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μοναδικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσε να προσφέρει. Και πάλι, αναφέρθηκα σε αυτό προηγουμένως, στην ποιότητα ζωής, τον καιρό, το περιβάλλον, τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με ιστορικά μνημεία που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Ακόμα και το γεγονός ότι θα δείτε τον Παρθενώνα στη διάρκεια της ζωής σας νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για κάθε άνθρωπο.

Έτσι, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, και ελπίζουμε στο μέλλον μέσα στα ελληνικά σχολεία, τη δυνατότητα για ξένους φοιτητές να έρθουν να σπουδάσουν και να ζήσουν μαζί μας και να κατανοήσουν τη χώρα και τον πολιτισμό μας.
Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά πηγαίνει εξαιρετικά καλά στα πρώτα του στάδια.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, με αυτό κλείνουμε, σας ευχαριστούμε, ξέρουμε ότι δεν έχετε τόσο πολύ χρόνο, αλλά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Και τώρα δίνω το λόγο στον κ. Νικόλα Παππά για να κλείσει τη διαδικασία.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ.

N. ΠΑΠΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίασή σας σήμερα, γνωρίζουμε ότι είστε πολύ πιεσμένος στην παρούσα φάση, το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό, αλλά μας δώσατε τόσες πολλές πληροφορίες που ήταν τόσο διαφωτιστικές και κατατοπιστικές.
Λοιπόν, κ. Υπουργέ σας ευχαριστώ, δεν ξέρω αν θέλετε να κλείσετε με κάποια λόγια, αλλά αν ναι, πρέπει να σας δώσω μια τελευταία ευκαιρία να πείτε οτιδήποτε άλλο στη διασπορά πριν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία.

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Λοιπόν, δεν θέλω να πω πολλά, όμως οφείλω να πω ότι εκτιμώ αυτή τη μοναδική ευκαιρία να απευθυνθώ στη διασπορά στην Αυστραλία.

Και ανυπομονώ πολύ να έρθω στην Αυστραλία και να συναντήσω τους ομογενείς από κοντά, διότι αυτό που υποστηρίζουμε στην εξωτερική μας πολιτική είναι ότι είμαστε μια γέφυρα και όχι μόνο προς την Αφρική ή προς τη Μέση Ανατολή.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε να γίνουμε γέφυρα και προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, με χώρες όπως η Αυστραλία που έχουν παρόμοιες αξίες, και αν μου επιτρέπετε να το πω ανοιχτά, παρόμοια συμφέροντα.

Οι Αυστραλοί έχουν πολεμήσει στην Ελλάδα, έχουν πολεμήσει στην περιοχή μας για τις ίδιες αξίες όλα αυτά τα χρόνια, κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, και η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία δεν το ξεχνά ποτέ αυτό.

Έτσι, ανυπομονώ πολύ να μεταβώ εκεί, να επισκεφτώ την Αυστραλία, να συναντήσω τους ομογενείς και να ενισχύσω αυτή τη διαδικασία δημιουργίας ενός ισχυρότερου δεσμού μεταξύ της διασποράς στην Αυστραλία και της μητέρας πατρίδας.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ευκαιρία, την οποία εκτιμώ βαθύτατα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο