Παρέμβαση στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών “Europe after Ukraine”
A. ΤΑΣΟΥΛΗ: Καλή σας ημέρα. Είμαι η Αλεξία η Τασούλη και σας καλωσορίζουμε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Ένα από τα θέματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα παγκοσμίως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, και είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που βρίσκεται σήμερα μαζί μας ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Δένδιας.
Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα κυρία Τασούλη.
A. ΤΑΣΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, το μείζον ασφαλώς είναι ο πόλεμος, ο ίδιος ο πόλεμος. Οι σφαγές των αμάχων, οι συνεχείς βομβαρδισμοί. Όμως δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω και για τη συζήτηση που προκλήθηκε από την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή, από τη συγκινητική του φράση «Ελευθερία ή θάνατος», από τις αναφορές του στο ελληνικό στοιχείο, αλλά και για τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τον χαιρετισμό ενός μαχητή του ΑΖΟΦ, όπως επίσης και την παράλειψη του κυρίου Ζελένσκι να αναφερθεί στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Μία παράλειψη που από πολλούς θεωρήθηκε σκόπιμη, εσκεμμένη λόγω των καλών σχέσεων Άγκυρας – Κιέβου. Πώς διαβάζει λοιπόν η Αθήνα την στάση του κυρίου Ζελένσκι και πώς τη διαβάζουν και οι εταίροι μας, μια και το θέμα της συζήτησης εδώ στο Forum είναι η Ευρώπη μετά την Ουκρανία.
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Τασούλη, κατ’ αρχάς, θα μου επιτρέψετε να μένουμε πάντα στην μεγάλη και σημαντική εικόνα. Η χώρα μας έχει μια πολύ σαφή τοποθέτηση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Και δεν είναι μια τοποθέτηση ad hoc, δεν είναι μια τοποθέτηση που δημιουργήθηκε ή εξυφάνθηκε για το συγκεκριμένο γεγονός.
Είναι μία τοποθέτηση που πηγάζει από τις πάγιες διαχρονικές αρχές της ελληνικής, αν μου επιτρέπετε να πω και της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, υπέρ των δικαιωμάτων που πηγάζουν από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στην Ουκρανία, όπως θα στεκόταν αλληλέγγυα απέναντι σε κάθε χώρα που θα υφίστατο εισβολή.
Είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια χώρα που υπέστη εισβολή και οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι ακριβώς οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα.
Εγώ δεν ήμουνα στην Αθήνα, δεν παρακολούθησα την ομιλία στη Βουλή, ήμουν στο Συμβούλιο Υπουργών του ΝΑΤΟ. Επί των όποιων θεμάτων, υπήρξε ανακοίνωση και της κυβέρνησης και της Βουλής, άρα δεν θα πω οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό. Νομίζω αυτά έχουν απαντηθεί.
Απλώς θα ήθελα να πω, ότι πάντα αυτό που έχει σημασία, είναι η μεγάλη εικόνα. Δεν έχει σημασία να ασχολούμαστε με διάφορες παραφυάδες ή οτιδήποτε άλλο, τα οποία έχουν απαντηθεί από τη Βουλή και τη κυβέρνηση.
A. ΤΑΣΟΥΛΗ: Μια παράμετρος της Ρωσικής εισβολής είναι η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από πολλές χώρες της Ευρώπης. Πήρατε και εσείς μία ανάλογη απόφαση για να απελάσετε 12 Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα.
Δεν σας προβληματίζει ότι θα διαταραχθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις όταν και εσείς έχετε πει στο παρελθόν ότι η Ρωσία είναι σταθερός διαχρονικά συνομιλητής της Ελλάδας.
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το λέτε πολύ σωστά και εγώ δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος, όχι για την διατάραξη, νομίζω είστε ευγενής ως προς την τοποθέτηση.
A. ΤΑΣΟΥΛΗ: Δηλαδή;
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υφίσταται μείζον πρόβλημα στις σχέσεις όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλης της δυτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Αυτό όμως δυστυχώς δεν είναι αποτέλεσμα μιας δικής μας επιλογής.
Εγώ ειδικά, η παρούσα Κυβέρνηση, προσπαθήσαμε πάρα πολύ επί δύο χρόνια επειδή βρήκαμε τις σχέσεις με τη Ρωσία σε ένα όχι ιδιαίτερα καλό επίπεδο, να τις βελτιώσουμε, να αναπτύξουμε διαύλους επικοινωνίας, να αναπτύξουμε διαύλους κατανόησης, να αντιληφθούμε τις ευαισθησίες της Ρωσίας με σεβασμό πάντοτε στην τεράστια πολιτιστική της παράδοση, στο μέγεθός της, στην ιστορία της.
Μετά όμως την εισβολή στην Ουκρανία το τοπίο δεν είναι ίδιο. Η διατάραξη των ρωσο-ευρωπαϊκών σχέσεων και των ελληνο-ρωσικών σχέσεων ήταν αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης ρωσικής συμπεριφοράς η οποία αντίκειται στις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Στεναχωριέμαι να πω ότι η Ελλάδα δεν είχε καμιά άλλη εναλλακτική επιλογή. Έκανε το μόνο πράγμα που μπορούσε να κάνει. Να μείνει πιστή στις αρχές και τις αξίες τις οποίες εκφράζει. Αλλιώς θα υπήρχε μια εγγενής αντίφαση ανάμεσα, παραδείγματος χάρη, στις θέσεις που υπερασπιζόμαστε στο Κυπριακό και στις θέσεις που θα τηρούσαμε απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Άρα, για την Ελλάδα, δεν υπήρχε καμία εναλλακτική επιλογή. Εναπόκειται στη Ρωσία να επιστρέψει στους κώδικες συμπεριφοράς του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και από εκεί και πέρα θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επανέλθουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν. Κάτι βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε ότι κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.
A. ΤΑΣΟΥΛΗ: Δεν είναι εύκολο και το λέω αυτό διότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και η εκπρόσωπός του μίλησε για μέγιστη ζημιά στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, στις διμερείς μας σχέσεις με αφορμή την απέλαση.
Μίλησε για εχθρική κίνηση, είπε ότι θα απαντήσουν κατάλληλα. Και ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να σπείρουν διχόνοια μεταξύ του ελληνικού και του ρωσικού λαού.
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, πάντα είναι καλό να ξεχωρίζουμε τους λαούς από τις πράξεις των κυβερνήσεών τους. Η Ελλάδα δεν καταλογίζει στο σύνολο του ρωσικού λαού και της ρωσικής κοινωνίας, την εισβολή. Είναι μια συγκεκριμένη επιλογή συγκεκριμένης Κυβέρνησης, αυτό έχει συμβεί.
Τώρα, από εκεί και πέρα, ότι αναμένουμε αντίπραξη από τη ρωσική πλευρά, την αναμένουμε. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Αλλά ξαναλέω δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε αιθεροβάμονες, ούτε χαιρόμαστε για αυτό.
Ίσα-ίσα, θεωρούμε ότι η εξέλιξη στην Ευρώπη, στον κόσμο είναι τραγική. Το να μιλάμε για πόλεμο στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα είναι τραγικό αυτό καθ΄ εαυτό.
Από εκεί και πέρα όμως, η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή ευθύνη και θέλω να είμαι ευθύς απέναντί σας. Δεν είχε και την παραμικρή επιλογή.
Εμείς είμαστε μια μικρή χώρα. Έχουμε συγκεκριμένες αρχές, συγκεκριμένες αξίες, διαχρονικά συγκεκριμένη πολιτική. Δεν έχουμε πολιτική ad hoc.
Ασκούμε μία πολιτική αξιών. Είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε αξιόπιστοι και σεβαστοί στη διεθνή κοινότητα.
A. ΤΑΣΟΥΛΗ: Θέλω λίγο να σας πάω και στον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κύριο Σεργκέι Λαβρόφ. Αν τελικά ο κύριος Λαβρόφ δεν γνώριζε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προχωρούσε στην εισβολή, όπως σας διαβεβαίωσε ο ίδιος όταν τον είδατε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.
Δεν τίθεται ένα θέμα για τον ίδιο, τον εμπειρότατο κατά τα άλλα Ρώσο Διπλωμάτη, ο οποίος βλέπουμε να συνεχίζει μία ρητορική η οποία είναι ταυτόσημη με τη ρητορική του Ρώσου Προέδρου;
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι μία συζήτηση που έχει γίνει πια και έχει παρέλθει και ο χρόνος της. Δεν έχει καμία σημασία. Δυστυχώς η πραγματικότητα καθορίζεται από την κατάσταση στο έδαφος και η κατάσταση ποιά είναι στο έδαφος; Μια βάρβαρη εισβολή σε μία ανεξάρτητη χώρα μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι η κατάσταση στο έδαφος.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, εγώ έκανα συγκεκριμένα σχόλια στο παρελθόν. Δεν έχει έννοια να τα επαναλάβω. Το έχω πει, έχω κάνει τις εκτιμήσεις μου για το ποιός ήξερε, τι ήξερε, οι οποίες είναι προσωπικές μου εκτιμήσεις όμως.
Ποτέ δεν θα μάθουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό όμως που έχει χρησιμότητα εδώ, είναι με κοινή γλώσσα, με κοινό λεξιλόγιο, να απευθυνόμαστε απέναντι σε μια επιθετική αναθεωρητική δύναμη και να της υποδεικνύουμε ότι ο τρόπος επανόδου στη Διεθνή Κοινότητα και στη διεθνή νομιμότητα είναι να άρει τις συνέπειες της δικής της παρανομίας.
A. ΤΑΣΟΥΛΗ: Σχετικά με το αίτημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από την Ελλάδα για να διερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου στην Μαριούπολη όπως είπατε. Ήθελα να σας ρωτήσω παραπάνω.
Πότε θα το καταθέσουμε αυτό το αίτημα και πώς θα αξιοποιήσουμε την απόφαση του δικαστηρίου πολιτικά, όταν και αν υποδείξει τους υπεύθυνους; Ποιοί ευθύνονται για τις δολοφονίες των αμάχων στην Μαριούπολη, μεταξύ αυτών και Έλληνες ομογενείς μας;
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραθαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί βρίσκονται ελληνικοί πληθυσμοί από αιώνες. Δεν είναι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 10 – 20 – 30 χρόνια ή άνθρωποι που πήγανε εξαιτίας της τελευταίας οικονομικής κρίσης.
Ακριβώς για αυτό, είχα επισκεφθεί την Μαριούπολη πριν από την Ρωσική εισβολή και είχα θίξει και προς τη Ρωσική πλευρά, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας, ακριβώς διότι μέσα στα σενάρια που ήταν γνωστά, η επίθεση κατά της Μαριούπολης μας είχε τεθεί υπόψη.
Και είχα παρακαλέσει τη Ρωσική πλευρά να δείξει ιδιαίτερη προσοχή. Γιατί; Γιατί το 2014, εκ λάθους, η ρωσική πλευρά είχε προσλάβει μια κηδεία, ως στρατιωτική μονάδα, και είχε εκτοξεύσει πύραυλο και σκοτώθηκαν 14 Έλληνες ομογενείς εκεί.
Είχα πάει στο μνημείο τους, είχα καταθέσει στεφάνι.
Μετά πήγα στη Μόσχα για να πω στους Ρώσους αυτά που έπρεπε να τους πω για τη Μαριούπολη sotto voce. Έναντι αυτού τι βλέπουμε σήμερα; Στις οθόνες της τηλεόρασης, διότι δεν μας επιτρέπουν και να πάμε.
Εγώ προσφέρθηκα να πάω και να πάρω ανθρωπιστική βοήθεια μαζί μου. Όπως πήγα στην Οδησσό να πάω και στη Μαριούπολη.
A. ΤΑΣΟΥΛΗ: Η Ρωσία όμως αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα.
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μας επετράπη να πάμε. Και έχω την υπόνοια ότι δεν μας επετράπη να πάμε για ποιό λόγο; Ακριβώς για να μην δούμε τι έχει συμβεί εκεί. Αλλά η εικόνα που μετέφερε ο Έλληνας Πρόξενος εκεί ο οποίος ήταν ο τελευταίος που έφυγε και έφυγε ένα διάστημα αρκετά επόμενο της έναρξης των εχθροπραξιών, είδε δηλαδή την κατάσταση στο έδαφος σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεν είναι καθόλου, καθόλου καλή.
Άρα λοιπόν αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε, είναι να ζητήσουμε στο πλαίσιο μιας έρευνας που ήδη μαζί με άλλες χώρες έχουμε ζητήσει από το δικαστήριο να γίνει ειδική έρευνα για τη συγκεκριμένη πόλη.
Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να καταστρέφονται πόλεις και να σκοτώνονται άμαχοι εν ονόματι επίτευξης στρατιωτικών στόχων. Δεν είναι αποδεκτό αυτό το πράγμα.
Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον 20ο και στον 19ο αιώνα, δεν μπορεί να ερημώνονται πόλεις από βομβαρδισμούς, δεν μπορούν να φονεύονται άμαχοι από τακτικά στρατεύματα. Δεν μπορούν να έρχονται μισθοφόροι σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή της βαρβαρότητας. Η γραμμή πρέπει να είναι κόκκινη.
A. ΤΑΣΟΥΛΗ: Άλλη μια σημαντική παράμετρος είναι η ανάγκη για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και σε αυτό η ανατολική Μεσόγειος με τα κοιτάσματά της μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.
Η κυρία Βικτόρια Νιούλαντ την οποία συναντήσατε πρόσφατα στην Αθήνα έδωσε τη χαριστική βολή όμως για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed σε συνέντευξή της στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την ίδια ώρα το State Department εισηγείται προς το Κογκρέσο την πιθανή πώληση F16 στην Τουρκία.
Ποιες είναι τελικά οι προθέσεις των Αμερικανών από τις επαφές σας που έχετε με τους αμερικανούς αξιωματούχους;
N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η κυρία Νιούλαντ εξέφρασε μια άποψη αλλά βολή αποκλείεται να ήταν, γιατί εγώ δεν τον είδα νεκρό τον EastMed. Θα σας έλεγα ότι ίσως υπό όρους είναι alive and kicking για να χρησιμοποιήσουμε την αγγλική έκφραση.
Α. ΤΑΣΟΥΛΗ: Οι όροι ποιοι είναι, το LNG; Ποιοι είναι οι όροι;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ποιοί είναι οι όροι; Ποιοί είναι οι πιθανοί όροι; Ήταν από την αρχή, η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η κυρία Νιούλαντ, έχω διαβάσει ακριβώς τι είπε, πέραν του ότι την έχω συναντήσει τρεις φορές και θεωρώ ότι έχω και μια καλή προσωπική σχέση μαζί της, άρα νομίζω ότι μιλάμε πάρα πολύ ειλικρινά, έχει θέσει ακριβώς το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας.
Και κάτι ακόμη, το θέμα του χρονικού ορίζοντα. Δηλαδή τι λέει; Η Ευρώπη χρειάζεται ενέργεια, μπορεί ο EastMed να της παράσχει την ενέργεια τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα δύο χρόνια που είναι ο ορίζοντας τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει για την ολοκλήρωση της προσπάθειας απεξάρτησης από ρωσικές πηγές ενέργειας; Η πραγματικότητα είναι όχι, όλοι μας το ίδιο λέμε. Άρα δεν λέει ότι ο East Med είναι νεκρός ως οικονομικό, ως πραγματικό έργο. Λέει ότι είναι μη χρήσιμος στη χρονική περίοδο άμεσης απεξάρτησης. Αυτό λέει και αυτό είναι σωστό.
Α. ΤΑΣΟΥΛΗ: Είναι μόνο λοιπόν η οικονομική βιωσιμότητα και ο χρόνος οι λόγοι που θα γίνει ή δεν θα γίνει ο EastMed;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μισό λεπτό, μισό λεπτό.
Πάμε τώρα στο ποιό είναι το πονηρό σε όσους λένε ότι ο EastMed είναι νεκρός. Το γεωπολιτικό επιχείρημα που υποκρύπτεται. Μα η αμερικανική πλευρά και η κυρία Νιούλαντ υποστηρίζουν τον Asia Interconnector, τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ακριβώς την ίδια όδευση με τον EastMed.
Άρα δεν υφίσταται γεωπολιτική επιλογή στα λεγόμενα για τον EastMed.
Α. ΤΑΣΟΥΛΗ: Το έλεγε όμως το non paper που είχε προηγηθεί.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, μα και στο non paper που είχε προηγηθεί, αν κανείς το διάβαζε όλο, θα έβλεπε ότι στην ακριβώς πιο κάτω παράγραφο από τις επιφυλάξεις για τον East Med, τοποθετούνταν ευθέως υπέρ του Interconnector.
Άρα λοιπόν, δεν υφίσταται γεωπολιτικό επιχείρημα εναντίον του EastMed. Υφίσταται οικονομικό επιχείρημα περίσκεψης για το αν βγάζει νόημα ή όχι. Μα αυτό το λέει η ελληνική πλευρά από την αρχή, το λέει η κυπριακή πλευρά από την αρχή, το λέει η ισραηλινή πλευρά από την αρχή.
Είναι σημαντικό αν οικονομικά βγάζει νόημα, αλλιώς δεν πρόκειται να πετάξουμε τα χρήματα κυριολεκτικά στη θάλασσα.
Από εκεί και πέρα λοιπόν τώρα, επίσης η κυρία Νιούλαντ έκανε μια τοποθέτηση υπέρ του LNG και αυτό είναι κατανοητό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πουλάνε LNG. Δεν είναι φυσικό ένας Υπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών να τίθεται υπέρ της πώλησης LNG;
Εγώ όταν πηγαίνω στο εξωτερικό δεν είμαι υπέρ της πώλησης ελληνικών προϊόντων στις χώρες που πηγαίνω; Ξέρετε νομίζω το υπερερμηνεύσαμε και του δώσαμε γεωπολιτικές παραμέτρους, που δεν έχει.
Η κυρία Νούλαντ, όπως το σύνολο του αμερικανικού συστήματος, αν θέλετε και υπερκομματικά, διακομματικά, είναι υπέρ του τριμερούς σχήματος Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ συν 1, το 3 συν 1, δηλαδή συν Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Και νομίζω ότι βασίζει και πολλά πάνω σε αυτό το σχήμα.
Α. ΤΑΣΟΥΛΗ: Σε σχέση με το State Department και με την εισήγησή του για την πώληση, την πιθανή πώληση των F16 προς την Τουρκία, είναι μια εισήγηση βέβαια που πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, αλλά είναι μια απόφαση η οποία μας δυσαρεστεί;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κοιτάξτε, θέλω να είμαι ειλικρινής πάλι. Η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, είναι σύμμαχός μας υπό μια συγκεκριμένη συμμαχική ομπρέλα.
Από την άλλη, η Τουρκία επανειλημμένως έχει απειλήσει την Ελλάδα. Άρα μέχρι η Τουρκία να άρει τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, το γνωστό casus belli, η Ελλάδα δεν επιχαίρει από τους εξοπλισμούς ή τους επανεξοπλισμούς της Τουρκίας γιατί υπό συνθήκες στρέφονται εναντίον της.
Σαφώς λοιπόν έχουμε τοποθετηθεί προς την αμερικανική κυβέρνηση υπό ποίους όρους η Ελλάδα θα ήταν σύμφωνη με την παροχή όπλων στην Τουρκία. Αυτό δεν αλλάζει, είναι διαχρονική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Τώρα, η αμερικανική κυβέρνηση κάτω από την πίεση της συγκυρίας, του ουκρανικού διατυπώνει κάποια σκέψη. Εμείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, δεν πρόκειται να τις άρουμε απέναντι στην Τουρκία απλώς και μόνο επειδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Έχουμε μια διαχρονική αντίληψη, θέλουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, θέλουμε την Τουρκία στο διεθνές σύστημα, θέλουμε την Τουρκία φίλη και σύμμαχο αλλά εναπόκειται στην Τουρκία.
Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της δικής της εξωτερικής πολιτικής, που να την καθιστά επίσης συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και με την άρση του casus belli που είναι απολύτως, απολύτως απαράδεκτο. Το casus belli είναι απολύτως απαράδεκτο.
Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει, δεν προβλέπεται απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας.
Α. ΤΑΣΟΥΛΗ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση που είχαμε σήμερα στο Delphi Economic Forum, ευχαριστώ πολύ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και εγώ ευχαριστώ πολύ.