Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024

Ο κ. Δένδιας σε παρέμβασή του επίσης κατά τη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι και Βουλευτές κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για το ύφος των παρατηρήσεων και των παρεμβάσεων στο πλαίσιο της συναίνεσης και της κατανόησης, διευκρινίζοντας επίσης ότι με κανέναν τρόπο η Κυβέρνηση και βέβαια ούτε εγώ, διεκδικούμε το αλάθητο. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί και στην άλλη άποψη και στην κριτική. Κανείς δεν τα κάνει όλα σωστά πάντοτε.

Αυτό το οποίο, όμως, εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να λέγονται σε μια ανοιχτή συνεδρίαση. Ήδη δε κατανάλωσα 16 λεπτά χάρη στην καλοσύνη και την ευγένεια του Προέδρου και τη δική σας, κατά συνέπεια δεν είχα χρόνο να αναφερθώ στα ναυπηγεία και στην Ελευσίνα και στον Σκαραμαγκά, για τα οποία υπάρχει σαφής πρόοδος.

Επίσης, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είμαι απολύτως στη διάθεσή σας να σας ενημερώσω, αλλά θα προτιμούσα να το κάνω όχι σε δημόσια συνεδρίαση. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αν θέλετε στο πλαίσιο της Επιτροπής. Οφείλω να σας πω όμως ότι δεν θα εκπλαγείτε με αυτά τα οποία θα σας πω κατ’ ιδίαν. Δεν υπάρχει κάτι τόσο σημαντικό. Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αντιμετωπίζονται σε ένα στενό πλαίσιο λίστας συμφωνημένων στο παρελθόν μέτρων. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν είναι έμμεσος τρόπος διαπραγμάτευσης με την γειτονική μας χώρα.

Όσον αφορά το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να κλείσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες παραγωγής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως και ξαναλέω, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί – το πρόβλημα υπερβαίνει κατά πολύ τη θητεία μιας Κυβέρνησης και η επίλυσή του απαιτεί χρόνο κατά πολύ περισσότερο από τη βούληση μία μόνο κυβέρνησης – είναι να αναζητήσουμε και στην ΕΑΒ και στα ΕΑΣ συναινέσεις. Τα έχουμε ανάγκη. Η χώρα τα χρειάζεται. Αλλά σας είπα το παράδειγμα του 2006, διότι τι μπορεί να σου προσφέρει κάποιος όταν του ζητάς πυρομαχικά το 2006 και δεν στα έχει παραδώσει το 2023;

Άρα λοιπόν, πρέπει να δούμε τι κάνουμε, πώς το κάνουμε και πόσο κοστίζει. Όσον αφορά τα ζητήματα των C– 130, έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν θέλω να μπω σε αριθμούς. Θα στεναχωρηθούμε πάρα πολύ εδώ μέσα. Αλλά, κατ’ ιδίαν να σας πω τι παρελήφθη και τι έχει γίνει, γιατί αυτό είναι στοιχείο της παθολογίας της ΕΑΒ. Αν πάτε έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ θα δείτε παρατεταγμένα τα C-130 του ελληνικού κράτους και αυτά τα θέματα πρέπει να τα λύσουμε. Όταν λέμε, έχουμε αερομεταφερόμενες δυνάμεις πρέπει να υπάρχουν και μέσα αερομεταφοράς. Είναι αυτονόητο. Σας λέω καθαρά, δεν έχω να σας κρύψω οτιδήποτε, θα το κάνουμε όλοι μαζί, θα τα ξέρετε όλα και θα έχουμε συνυπευθυνότητα όλοι.

Βεβαίως, στο τέλος υπάρχει η πολιτική απόφαση και για αυτή λογοδοτώ. Αλλά οφείλουμε όλοι να έχουμε πλήρη κατανόηση και άποψη για το τι συμβαίνει. Δεν έχω εντολή από τον Πρωθυπουργό να εφαρμόσω κομματική πολιτική εδώ ή να προσπορίσω στη Νέα Δημοκρατία κομματικό όφελος. Να λύσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα προσπαθώ, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει Πολεμική Αεροπορία χωρίς Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Δεν μπορεί να υπάρχει. Τελεία.

Έρχομαι στα drones. Δεν θέλω να σας πω αριθμούς. Και δεν θέλω να σας πω προβλήματα. Θα σας πω ένα στοιχείο μόνο. Έχουμε 35 διαφορετικούς τύπους drones. 35, πώς το ακούτε; Πρέπει λοιπόν κατ’ ιδίαν να σας πω και απόλυτους αριθμούς και αποστολές και τα λοιπά. Στο πλαίσιο των απορρήτων, για να είμαστε εξηγημένοι. Το ίδιο ισχύει και για τα Marder. Το ίδιο ισχύει και για οτιδήποτε έχει να κάνει με τα οπλικά συστήματα. Δεν θέλετε οι φίλοι μας γείτονες να ακούνε απλώς την ομιλία μου στη Βουλή και να σημειώνουν.

Όσον αφορά το ζήτημα της εφεδρείας, συμφωνώ απολύτως κύριοι συνάδελφοι, ορθά θέτετε την Ελβετία. Έχουμε επιλέξει την Φινλανδία για ένα βασικό λόγο. Έχω ενημερωθεί για το ελβετικό μοντέλο. Έχω συναντηθεί με Ελβετό αξιωματικό. Έχω αναλυτικές σημειώσεις για το τι κάνουν. Επιλέγαμε ως πρότυπο τη Φινλανδία. Γιατί; Λόγω της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ και επίσης θεωρούμε ότι προσιδιάζει περισσότερο το σύστημά της με αυτό που εμείς θα θέλαμε να κάνουμε.

Αλλά έχετε απόλυτο δίκιο, χρειάζεται τεράστια αναβάθμιση της εφεδρείας, δεν είναι ένα θέμα με τον στρατό και το ξεχάσαμε. Πρέπει να μπορούμε να διατηρούμε δυνατότητα τουλάχιστον στήριξης του οικοδομήματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Να είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαστε πολλοί εμείς οι Έλληνες, είμαστε 10 εκατομμύρια, χρειαζόμαστε λοιπόν μια πραγματική, «ζωντανή», εκπαιδευόμενη εφεδρεία.

Και όσον αφορά την Ουγγαρία μόνο να πω κάτι, μην το αγνοείτε. Στις σχέσεις Ουγγαρίας-Ουκρανίας υπάρχουν θέματα τα οποία δεν είναι ευρύτατα γνωστά. Η Ουγγαρία παραπονείται απέναντι στην Ουκρανία για προσπάθεια απορρόφησης και εξαφάνισης της ουγγρικής μειονότητας. Υπάρχουν προηγούμενα εκεί, δε λέω ότι μόνον τα προηγούμενα εξηγούν τη στάση Orban, λέω απλώς ότι μην μένετε στον φλοιό των πραγμάτων, αν τα δείτε θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν δυνάμεις πολύ ευρύτερες από κάτω.

Και πάλι ξαναλέω, είμαι απολύτως στη διάθεση της εθνικής αντιπροσωπείας για ενημέρωση σε οποιοδήποτε των θεμάτων, με κλειστές θύρες, ώστε να έχετε εικόνα των εθνικών επιλογών και άποψη επί των εθνικών επιλογών.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Μετάβαση στο περιεχόμενο