Παρουσία στην ημερίδα για την παρουσίαση του ανανεωμένου ιστότοπου της Ελληνικής Αστυνομίας www.cyberkid.gov.gr

Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδιας πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 7 Μαΐου 2014, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ημερίδα με σκοπό την παρουσίαση του ανανεωμένου ιστότοπου της Ελληνικής Αστυνομίας www.cyberkid. gov .gr

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ από την ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη παρευρέθη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος.

Από την Ελληνική Αστυνομία, στην ημερίδα παρέστησαν ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Κλάδου Ασφάλεια, Αντιστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός, καθώς και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο, Μανώλη Σφακιανάκη, η νέα ενότητα που θα περιλαμβάνεται στον ιστότοπο www.cyberkid. gov .gr και θα έχει τον τίτλο “Ψηφιακή Αλάνα”. Μέσα από την ενότητα αυτή, εισάγεται η ψηφιοποίηση δεκαέξι παραδοσιακών παιχνιδιών (γκρινιάρης, σκάκι, ντάμα κ.α.), τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους επισκέπτες ανάλογα με την ηλικία τους.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας χαιρετώντας τις εργασίες της ημερίδας ανέφερε τα εξής:

«Καταρχήν καλημέρες και από το μικρόφωνο στα παιδιά και εάν μου επιτρέπουν οι κυρίες και οι κύριοι εκπαιδευτικοί τις καλημέρες μου και τις θερμές ευχαριστίες για την παρουσία τους εδώ, αλλά και για τη μεγάλη βοήθεια και για την εκδήλωση και συνολικά για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Όταν ήμουνα στην ηλικία των παιδιών βαριόμουνα πάρα πολύ τους χαιρετισμούς. Γι΄ αυτό φαντάζομαι παιδιά ότι και εσείς τους βαριέστε, γι΄αυτό θα πω ελάχιστα πράγματα.

Όλη αυτή η «σύλληψη» έχει να κάνει με ότι ζήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι στα παιδικά μας χρόνια. Τι είναι αυτό; Παίζαμε σε μία αλάνα κοντά στο σπίτι μας. Σε αυτή την αλάνα κοντά στο σπίτι μας που παίζαμε, οι γονείς μας και οι δάσκαλοί μας ξέρανε πολύ καλά που είμαστε και με ποιους παίζουμε. Υπήρχε ένα αίσθημα ασφάλειας. Η μητέρα μου, ο πατέρας μου ήξερε με ποιο παιδάκι έπαιζα, ποιοι είναι οι γονείς του, τι κάνουν, τι ράνουν. Αυτό στο διαδίκτυο δεν είναι δυνατόν.

Το διαδίκτυο είναι ένας νέος, τεράστιος χώρος, με ασύλληπτες ευκαιρίες για εσάς. Είσαστε πάρα πολύ τυχεροί που μεγαλώνετε σε μία περίοδο που όλα αυτά είναι δυνατά και εφικτά, σε άλλες περιόδους αυτό θα ήταν ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπάρχει και κίνδυνος. Το είδαμε, ας πούμε προχθές, σε αυτό το τραγικό σύμπτωμα, στα Γιάννενα, με τον παιδόφιλο παιδίατρο. Ο ίδιος ο εφιάλτης προσωποποιημένος. Ο άνθρωπος που οι γονείς προστρέχουν για να βοηθήσει τα παιδιά τους να είναι ο ίδιος η μέγιστη πηγή κινδύνου για τα παιδιά τους.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, ο Διευθυντής ο Ταξίαρχος, ο Μανώλης Σφακιανάκης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας –είναι εδώ ο Υπουργός ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος– για να σας τα πει, σκέφθηκαν κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ πρωτότυπο, πάρα πολύ πρακτικό και πάρα πολύ ενδιαφέρον. Τι είναι αυτό; Να φτιάξουν μία διαδικτυακή αλάνα, στην οποία να μπορείτε με ασφάλεια να παίζετε αυτά τα παιχνίδια που είναι παραδοσιακά, μερικά από αυτά, άρα σώζονται και αυτά τα παιχνίδια που είναι στοιχείο της παράδοσης και του μεγαλώματος γενιών και γενιών παιδιών πριν από εσάς, αλλά κυρίως να το κάνετε με ασφάλεια.

Αυτό είναι απίστευτα σημαντικό. Έχει τα καλά του διαδικτύου, χωρίς τα κακά του, χωρίς τους κινδύνους. Ελπίζω ότι θα σας φανεί ενδιαφέρον καταρχήν. Θα ασχοληθείτε με αυτή τη διαδικτυακή αλάνα που φτιάχτηκε, θα σας βοηθήσει να διασκεδάσετε, θα είναι το ευχάριστο κομμάτι στη ζωή σας, χωρίς τους κινδύνους ενός άγνωστου περιβάλλοντος. Πέρα απ’ όλα όμως και πάνω απ’ όλα θέλω να σας ευχηθώ να είστε καλά, να είναι η ζωή σας χαρούμενη και ευχάριστη. Θα πρέπει να θυμάστε ένα πράγμα: Η εκπαίδευση είναι σπουδαίο πράγμα, αλλά και η χαρά είναι σπουδαίο πράγμα. Είσαστε στην πιο όμορφη ηλικία, να την ευχαριστηθείτε. Να είστε καλοί μαθητές, αλλά οι βαθμοί δεν είναι το παν. Εγώ το είπα και σε μια άλλη εκδήλωση, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας το πω και τώρα. Τέλειωσα το σχολείο με 15,4 και η ζωή μου πήγε μια χαρά. Να ‘στε καλά, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Ό,τι καλό» .

Μετά τη λήξη της ημερίδας και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η “Ψηφιακή Αλάνα” όσον αφορά την ασφαλή πλοήγηση στον κυβερνοχώρο, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε:

«Νομίζω ότι θα έχει ανταπόκριση στα παιδιά. Νομίζω ότι είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Ελληνικής Αστυνομίας και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδερφο, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και το Υπουργείο Παιδείας για τη συνεργασία σε αυτό που εμείς θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό. Ποιο; Να δημιουργηθεί ένας διαδικτυακός χώρος, στον οποίο τα παιδιά μας να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια. Να παίζουν τα παραδοσιακά παιχνίδια, αλλά και πιο μοντέρνα παιχνίδια, αλλά κυρίως χωρίς κίνδυνο από παιδόφιλους ή άλλους οι οποίοι αποτελούν μία μεγάλη απειλή για το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη νέα γενιά, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε τους όρους ασφαλούς εκμετάλλευσης αυτής της τεράστιας ευκαιρίας. Και νομίζω ότι σήμερα με αυτή την πρωτοβουλία κάναμε ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα».

Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότερα από 1.000 παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων, τα οποία ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλη Σφακιανάκη τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου, αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο