Παρουσία στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στις εγκαταστάσεις της Naval Group στην Lorient της Γαλλίας και διμερής συνάντηση με τον ομόλογό μου Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023, στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων», στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στην Lorient της Γαλλίας.

Τον κ. Δένδια υποδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu), στην Αεροπορική Βάση Lann–Bihoué.

Ακολούθως, ο κ. Δένδιας μετέβη στις εγκαταστάσεις της Naval Group, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο CΕΟ της Naval Group Πιερ-Ερίκ Πομελέ (Pier-Eric Pommellet) και οι τοπικές αρχές.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επιθεώρησε κατ’ αρχάς τις εργασίες ναυπήγησης της Φρεγάτας «Νέαρχος» και εν συνεχεία παρέστη στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας FDI HN1 «ΚΙΜΩΝ».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνης Οικονόμου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Θάνος Ντόκος, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Δημήτριος Ζεβελάκης, ο Διοικητής του Κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού στην Lorient, Αρχιπλοίαρχος Θεοχάρης Χατζόπουλος ΠΝ κ.ά.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας τόνισε:

«Κύριε Υπουργέ, Αγαπητέ Sébastien,

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της NAVAL GROUP, κύριε Pommellet,

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού,

Κυρίες και Κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Lorient, στις εγκαταστάσεις της NAVAL GROUP, με την ευκαιρία της καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κυρίες και κύριοι, δεν θα σας κρύψω ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος σήμερα. Είναι για μένα ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα. Ένα σημαντικό ορόσημο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αλλά θα ήθελα να πω επίσης ότι η απόκτηση της Φρεγάτας «Κίμων» είναι μία μεγάλη πηγή υπερηφάνειας για τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.

Ο «Κίμων» συνεχίζει την παράδοση της Ελλάδας για 2.500 χρόνια ως ναυτικής δύναμης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το νέο υπερσύγχρονο αυτό πλοίο ενισχύει τη θωράκιση της πατρίδας μας, διαδηλώνει την προσήλωση στην υπεράσπιση και της έσχατης βραχονησίδας μας, όπως άλλωστε είναι το συνταγματικό καθήκον κάθε ελληνικής Κυβέρνησης.

Αποτελεί επίσης έναν παράγοντα ναυτικής υπεροχής και δίνει τη δυνατότητα ενός ευρύτερου ρόλου παροχής ασφάλειας, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και πέρα απ’ αυτή.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη. Η σημαία μας, τα εμπορικά μας πλοία, πλέουν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Δε νοείται λοιπόν ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χωρίς δυνατότητες πέραν του ορίζοντα.

Και η παρουσία μου σήμερα στο ιστορικό αυτό γεγονός, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό μου, τον Υπουργό κ. Lecornu, αποδεικνύει τους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Την αλληλεγγύη, την συμπαράταξη και αν απαιτηθεί, την αμοιβαία αμυντική συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δυο χωρών μας. Στη βάση βέβαια πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Άλλωστε αυτό προβλέπεται από την συμφωνία την οποία είχα την τιμή να υπογράψω μαζί με τον συνάδελφο μου, Νίκο Παναγιωτόπουλο. Το πρόγραμμα ναυπήγησης Φρεγατών αποτελεί λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όχι μόνο της Ελλάδας και της Γαλλίας, αλλά και της γαλλικής και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Κι εύχομαι τη διευρυμένη συμμετοχή του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο γαλλικό αμυντικό οικοσύστημα.

Συγχαίρω όσους εργάζονται με υψηλό επαγγελματισμό και ταχείς ρυθμούς σε ένα τόσο πολύπλοκο και σύνθετο πρόγραμμα.

Κι εδώ πάλι θα ήθελα να κάνω μνεία στον αγαπητό μου φίλο και συναπόφοιτο, πρώην Υπουργό Άμυνας, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, γιατί αυτός έφερε εις πέρας το απαιτητικό έργο των Συμφωνιών, τόσο για την απόκτηση των Φρεγατών FDI, όσο και των αεροσκαφών RAFALE. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Group Naval, το προσωπικό της, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, για τη θερμή υποδοχή τους και φυσικά τον αγαπητό συνάδελφο, Υπουργό, κ. Lecornu, τον φίλο μου Sébastien.

Σας ευχαριστώ».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε επίσης με εργαζόμενους και εκπροσώπους ελληνικών βιομηχανιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής καθέλκυσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στην Bάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, όπου είχε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας, κατά την οποία συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής του Sahel.

Τέλος, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient και συνεχάρη τον Διοικητή και το προσωπικό του για τη συμβολή του στην υλοποίηση του προγράμματος FDI HN.

Μετάβαση στο περιεχόμενο