Παρουσία στις τελετές εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε σήμερα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στις τελετές εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία της Α. Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,

Στις τελετές εορτασμού παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Θάνος Πλεύρης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Επικρατείας, Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βουλευτής Β’ Πειραιώς, Σοφία Ασημακοπούλου, ο εκπρόσωπος του κόμματος ΝΙΚΗ, Βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής, Τάσος Οικονομόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Ευγένιος (Σάκης) Κολλάτος, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ (Ι) Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.

Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων, όπως και εκπρόσωποι άλλων αρχών.

Ο κ. Δένδιας παρέστη συγκεκριμένα στη Δοξολογία η οποία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θαυμακού κ.κ. Ιάκωβο και στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ακολούθησε, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη,

Εν συνεχεία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) όπου είχε σύντομη συνάντηση, για ανταλλαγή ευχών, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους εκπροσώπους των κομμάτων και τη στρατιωτική ηγεσία.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε τα εξής:

«Εορτάζουμε σήμερα την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας αποτελούν στοιχείο της εθνικής μας συγκρότησης. Σύμβολο εθνικής παρουσίας, αλλά και όρος επιβίωσης της πατρίδας μας.

Διασφαλίζουν κάθε μέρα, κάθε ώρα, χάρη στην υψηλή αίσθηση καθήκοντος που διακρίνει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, τα εθνικά μας συμφέροντα, την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε κάθε σημείο του εθνικού μας χώρου, μέχρι και την πιο απόμακρη βραχονησίδα μας.

Αλλά πέρα από τον καθαρά στρατιωτικό τους ρόλο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας έχουν και μία ευρύτερη κοινωνική αποστολή. Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα, στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν δίπλα στην ελληνική κοινωνία. Στήριγμά της στις δύσκολες ώρες της. Και αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, το γνωρίζει η ελληνική κοινωνία.

Σήμερα, επίσης, τιμάμε όσους έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους προς τον πατρίδα.

Όπως τιμάμε, όχι μόνο τα στελέχη που σήμερα υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και όσους μετά από έντιμη υπηρεσία αφυπηρέτησαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και θα ήθελα να ανακοινώσω, ότι με την αφορμή του Εορτασμού, σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφάσισα την καθορισμό Ημέρας Βετεράνων των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι μόνο βετεράνων πολεμιστών, αλλά όσων υπηρέτησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να πράξουμε ως ελληνική Πολιτεία για να εκδηλώσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όσους στάθηκαν στο καθήκον τους προς την πατρίδα.

Ημέρα που θα προτείνω, είναι η 11η Νοεμβρίου, η επέτειος της λήξης του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία είναι και ημέρα κατά την οποία τιμώνται οι βετεράνοι στις περισσότερες χώρες.

Καταληκτικά, θα ήθελα να ευχηθώ όπως η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Παναγία, να σκέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη και τις οικογένειές τους.

Χρόνια πολλά!»

Μετάβαση στο περιεχόμενο