Παρουσία στον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Aγίου Νικολάου στη ΣΝΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, στον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, o οποίος πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Μετά την τελετή εορτασμού, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Γιορτάζουμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και όλων των ναυτικών μας.

Τιμάμε επίσης την επέτειο των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών πολέμων. Τις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου οι οποίες εδραίωσαν την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο.

Το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του Ελληνισμού. Και η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου.

Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί.

Κυρίες και κύριοι, οι καιροί ου μενετοί. Οι προκλήσεις που ο 21ος αιώνας μας έφερε, οδηγούν στην ανάγκη να δούμε πέρα και από την ήδη σημαντική ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Πέρα από ότι έχουμε κατορθώσει, χρειάζεται μια καθαρή ματιά για να δούμε τι αντιμετωπίζουμε, τι δυνατότητες απαιτούνται, ποιο είναι το νέο τεχνολογικό υπόβαθρο, ποιος είναι ο βέλτιστος συνδυασμός.

Υπάρχει, όπως πάντα στη ζωή, η ανάγκη βαθιάς μεταρρύθμισης. Να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τις νέες τεχνολογίες. Να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα από τις σύγχρονες συγκρούσεις, με τις αναγκαίες πάντα προσαρμογές στο δικό μας περιβάλλον, στη δική μας πραγματικότητα.

Γιατί η σημασία του Πολεμικού Ναυτικού για την ασφάλεια της πατρίδας μας είναι αυταπόδεικτη. Η καθέλκυση της Φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στην οποία είχα την τιμή να παρευρεθώ στη Γαλλία είναι απόδειξη, όπως και οι επόμενες καθελκύσεις φρεγατών τελευταίας τεχνολογίας, της ανταπόκρισης της πατρίδας μας στις προκλήσεις των καιρών.

Κυρτές πλώρες για πρώτη φορά μετά το ΑΒΕΡΩΦ επιστρέφουν στις θάλασσές μας. Η Ελλάδα συνεχίζει την παράδοσή της ως ναυτική δύναμη.

Στις μέρες μας το Πολεμικό μας Ναυτικό προβάλλει την αποτρεπτική του δυνατότητα. Προβάλλει τη δυνατότητα προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η συμμετοχή μας σε τρεις διαφορετικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει τον διευρυμένο ρόλο της πατρίδας μας στην επίτευξη της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας.

Και σε αυτή την κατεύθυνση το Πολεμικό μας Ναυτικό θα συνεχίσει να προβάλλει τις σημαντικές του δυνατότητες.

Θα ήθελα με την αφορμή του σημερινού εορτασμού να εκφράσω τις πιο θερμές και από καρδιάς ευχές μου στις γυναίκες και στους άντρες που υπηρετούν επίσης στο Λιμενικό μας Σώμα.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στους ναυτικούς μας της ελληνικής Ακτοπλοΐας που συνδέουν 365 μέρες το χρόνο τα μικρά και μεγάλα νησιά κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Και θα ήθελα να επισημάνω την τεράστια σημασία που έχει το ποντοπόρο ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό, με την περηφάνεια που μας δίνει η ελληνική σημαία στα πέρατα της οικουμένης. Να εκμεταλλευτώ δε την ευκαιρία να απευθυνθώ στους Έλληνες πλοιοκτήτες και εφοπλιστές και να τους παρακαλέσω να αγκαλιάσουν και να υψώσουν αυτή τη σημαία σε όλα τα πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Τέλος, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του Πολεμικού μας Ναυτικού. Να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου για την τεράστια συμβολή στην προάσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μας στη θάλασσα. Για τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Χρόνια πολλά στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ο Άγιος Νικόλαος σκέποι τις ελληνικές θάλασσες, σκέποι τα ελληνικά πλοία, σκέποι τους Έλληνες ναυτικούς».

Στην τελετή εορτασμού παρέστησαν ο Βουλευτής Α’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας Νικόλαος Βλαχάκος, ως Εκπρόσωπος της Βουλής, ο Πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλειος Στίγκας και ο Βουλευτής Β’ Πειραιά του κόμματος Αλέξανδρος Ζερβέας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας –Ιωάννης Ζώρας και ο Δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, o Εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, Διοικητής της ΔΑΥ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, όπως και επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ.

Παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Καλλιανιώτης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών.

Στην συνέχεια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την Φρεγάτα «Κουντουριώτης» στον Σαρωνικό Κόλπο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.

Ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε για την αποστολή της Φρεγάτας και αντάλλαξε ευχές με τον Κυβερνήτη Αντιπλοίαρχο Κωνσταντίνο Κόκκαλη ΠΝ και το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτήν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο