Παρουσίαση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη Σύσταση Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας παρουσίασε σήμερα (29/10/2012) σε Συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στους εκπροσώπους του Τύπου, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση και Τμημάτων και Γραφείων Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Παρουσιάζοντας το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω σήμερα για την υπογραφή ενός Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο δημιουργούνται Τμήματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταρχάς, καθώς επίσης και αντίστοιχα Γραφεία στις 5 Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και σε όλες τις Υποδιευθύνσεις και τα Τμήματα Ασφαλείας των Νομών της Χώρας. Αυτό σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Επίσης σε επιτελικό επίπεδο, αναλαμβάνει τον επιτελικό ρόλο το Πρώτο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτιστικών Ζητημάτων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας του Υπουργείου, το οποίο μάλιστα και σημειολογικά μετονομάζεται σε Τμήμα Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού. 

Με το Προεδρικό Διάταγμα αυτό ρυθμίζονται διάφορα επιμέρους ζητήματα, όπως η δημιουργία κοινής τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών και ενημέρωσης στα θέματα ρατσιστικής βίας. Οφείλω να σας πω ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα συγκεκριμένα Τμήματα και Γραφεία να αποτελέσουν Τμήματα του Προεδρικού Διατάγματος και του Νόμου για τη συνολική αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Κρίθηκε όμως ότι πρέπει να υλοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη νωρίτερα, ακριβώς λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε.

Από εκεί και πέρα, εκτός από το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, υπεγράφη διαταγή από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία ανατίθεται ρητά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως επιλαμβάνεται των καταγγελιών, που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση που αφορά την Ελληνική Αστυνομία, με άμεση προτεραιότητα, με απολύτως άμεση προτεραιότητα.

Και επίσης, σχεδιάζεται η τροποποίηση του Νόμου 3938/2011, ενός θετικού νομοθετήματος, το οποίο προέβλεπε τη σύσταση των Γραφείων Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο. Διότι ο τρόπος με τον οποίο είχε συσταθεί, το συγκεκριμένο Γραφείο, έχει οδηγήσει κατ΄ ουσία στη μη λειτουργία του και ούτως ή άλλως ο τρόπος με τον οποίο προέβλεπε να γίνονται οι καταγγελίες, δηλαδή να είναι επώνυμες, γραπτές, να γίνονται ή στην Υπηρεσία ή στα ΚΕΠ, είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, δημιουργεί κατά την κρίση μας δυσκολία σε αυτούς τους οποίους θέλουν να καταγγείλουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Μαζί με τον νόμο που θα έρθει ελπίζω πριν από τα Χριστούγεννα και που θα αφορά την αναδιάρθρωση του Υπουργείου, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, θα υπάρξει πρόβλεψη τροποποίησης του Νόμου 3938/2011 για τη διευκόλυνση των καταγγελιών και τη μεγαλύτερη ευελιξία αυτού του Γραφείου, το οποίο πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει. 

Θέλω επίσης να σας πω, ότι για τη σύσταση των συγκεκριμένων Τμημάτων ελήφθησαν σοβαρότατα υπ’ όψιν οι υποδείξεις της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι οποίες έχουν γίνει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

Βεβαίως, γιατί θέλω να είμαι δίκαιος απέναντι στα πράγματα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η χώρα δεν υστερείτο νομικού οπλοστασίου για τα θέματα, που αφορούν τη ρατσιστική βία. Υπήρχε καταρχήν και υπάρχει ο Νόμος 927/1979, υπό πρωθυπουργίας του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον οποίο ρητά υπήρχε πρόβλεψη για κάτι τέτοιο. 

Υπάρχει ο Νόμος 3719 /2008, το άρθρο 23 επί Πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή, όπου οι πράξεις από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό, συνιστούν επιβαρυντική περίσταση στην επιμέτρηση της ποινής. Και επίσης εκτός από την απόφαση πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του 2008, η οποία ελήφθη υπόψη για τον Νόμο 3938 που σας είπα πριν. 

Υπάρχει και το Προεδρικό Διάταγμα 254 του 2004, το οποίο είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, επί τη βάσει του οποίου ο αστυνομικός οφείλει να ενεργεί κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του με βάση τις αρχές της νομιμότητας, αυτό είναι αυτονόητο, αλλά και της ίσης μεταχείρισης και του σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων.

Όλα αυτά τα οποία υπήρχαν είναι ένα θεσμικό οπλοστάσιο. Κρίθηκε όμως ότι θα πρέπει και να εξειδικευτεί και επίσης να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία. 

Έχουμε κάνει πλήρη σχεδιασμό για τη λειτουργία αυτών των Τμημάτων και μόλις το Συμβούλιο της Επικρατείας ολοκληρώσει την επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος και υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είμαστε έτοιμοι, σε άμεσο χρόνο, να υλοποιήσουμε την πρόβλεψη αυτή για να αντιμετωπίσουμε κάτι, το οποίο αποτελεί μείζονα στόχο και της Κυβέρνησης και της Πολιτικής και της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Μετάβαση στο περιεχόμενο