“Πρόκληση για τη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ η συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα”

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ του Σαββάτου και στη δημοσιογράφο Μ. Σπυράκη (3/9/2011)

– Σας άκουσα να επικροτείτε τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο νόμο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Αυτή η σύγκλιση δεν αποτελεί απόδειξη ότι η συνεννόηση των δύο μεγάλων κομμάτων στα αυτονόητα μπορεί να γίνει σε ορισμένα πεδία; Που νομίζετε ότι υπάρχει περιθώριο συγκλήσεων με την κυβέρνηση;

Πεδίο συνεννόησης μπορεί να υπάρξει σε όλους τους τομείς, αλλά θα πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική της αλαζονείας, να αναγνωρίσει τα πολλά και μεγάλα λάθη της και κυρίως, να παραδεχθεί επιτέλους ότι αυτό το μείγμα μιας κατά βάση φορομπηχτικής πολιτικής «δεν βγαίνει». Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε ενδείξεις ότι επιθυμεί να κάνει την αυτοκριτική της. Αντιθέτως, ενώ η οικονομία συνθλίβεται και η κοινωνία έχει «γονατίσει», η κυβέρνηση, τόσο διά του Πρωθυπουργού όσο και διά του Υπουργού Οικονομικών, παριστάνει ότι «δεν τρέχει τίποτα». Όχι μόνο αυτό, αλλά όπως έδειξε η πρόσφατη ιστορία με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οικονομία έχει πυρετό και στην κυβέρνηση φταίει το θερμόμετρο!. Το «ταγκό» της συναίνεσης θέλει δύο κυρία Σπυράκη. Και μέχρι στιγμής, με λίγες εξαιρέσεις σε τομείς που «δεν πήγαινε άλλο», δεν βλέπουμε καμία πραγματικά μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

-Η ΝΔ έχει κάνει σημαία την αλλαγή του φορολογικού πλαισίου. Τώρα που καλείται από την κυβέρνηση να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός στέρεου φορολογικού πλαισίου, όπως λέει ο κ.Βενιζέλος, γιατί δεν χρησιμοποιεί την ευκαιρία. Και μην μου πείτε ότι η οικονομική πρόταση του Ζαππείου πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύνολο.. Εδώ οι συνεπείς φορολογούμενοι φθάνουν στο όριο της αδυναμίας πληρωμής. Γιατί δεν κάνετε κάτι να αλλάξει αυτό τώρα;

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι όχι απλώς η κυβέρνηση δεν θέλησε να λάβει υπόψη της τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας κατά την πρώτη παρουσίασή τους στο Ζάππειο, αλλά τις αντιμετώπισε με λοιδορία, μιλώντας για… «Χάρυ Πότερ». Ακόμα και οι περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του «Ζάππειο 2», έμειναν τελικά κενό γράμμα. Η κυβέρνηση και έπρεπε και μπορούσε να υιοθετήσει τα μέτρα που η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαίρως πρότεινε. Δυστυχώς όμως, υπέκυψε στον πειρασμό της μικροκομματικής λογικής της απόρριψης των προτάσεών μας. Αλλά εν πάση περιπτώσει, κατά την συζήτηση των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα- και αφού οι προηγούμενες ρυθμίσεις απέτυχαν – θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως εννοεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ τη συναίνεση. Ιδού η Ρόδος…

– Με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμβαίνει συχνά να κινείστε στο ίδιος μήκος κύματος; Ανταλλάσσετε απόψεις, ή έχετε κάνει ένα ακόμη βήμα δημιουργώντας μια άτυπη ομάδα;

Εκτιμώ και τους δύο συναδέλφους μου στους οποίους αναφερθήκατε, αλλά ούτε σε όλα συμφωνούμε ούτε φυσικά έχουμε δημιουργήσει «ομάδα». Να σας θυμίσω με την ευκαιρία ότι με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη διαφώνησα πρόσφατα με τις θέσεις του και την στάση του για τα αυτοκίνητα και τη βουλευτική αποζημίωση. Προσωπικά, στηρίζω και θα στηρίζω την προσπάθεια της ΝΔ να αναδειχθεί εκ νέου κυβερνών κόμμα και να βάλει μια τάξη στο «χάος», που ήδη φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ μας κληροδοτεί. Το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει για όλους τους συναδέλφους μου. Δεν υπάρχουν στο κόμμα μας ομάδες σήμερα.

– Από τη λειτουργία του κέντρου λήψης των αποφάσεων στη Λ.Συγγρού είστε ικανοποιημένος; Δεν σας ενοχλεί που ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ένας από τους τρεις, δεν συμμετέχετε στον αποκαλούμενο πρωινό καφέ;

Σας διαβεβαιώ ότι δεν με έχει απασχολήσει καν το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Σαμαράς με έχει τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, αναθέτοντάς μου τον Τομέα της Προστασίας του Πολίτη αρχικά και με την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη συνέχεια. Άλλωστε, οσάκις χρειάζεται, συνομιλώ και συνεργάζομαι τόσο με τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος όσο και με τα άλλα κορυφαία στελέχη. «Ένας καφές δεν φτάνει», θα συμπλήρωνα, για να αποδείξει μια σχέση εμπιστοσύνης…

-Το κόμμα σας ζητά εκλογές επιτακτικά πλέον. Το ερώτημά μου είναι αν εκτιμάτε ότι προεκλογικά μπορούν τα δύο μεγάλα κόμματα ανεξαρτήτως αποτελέσματος να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που έχει επειγόντως ανάγκη ο τόπος.

Ευχής έργον θα ήταν, αλλά με βάση την μέχρι τώρα πρακτική του ΠΑΣΟΚ δεν διαβλέπω κάτι τέτοιο. Αυτό που διαβλέπω είναι μια προσπάθεια «απόδρασης», είτε με δημοψήφισμα είτε χωρίς, με παράλληλη απόπειρα να διαχυθούν οι ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα.

-Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά καθαρή εντολή όμως οι δημοσκοπήσεις , μέχρι τώρα, δεν δίνουν αυτοδυναμία στη ΝΔ. Το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού πως το αντιμετωπίζετε;

Άλλο συναίνεση και άλλο κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά – και ορθώς πράττει – καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Με βάση τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία και τον επαναπατρισμό απογοητευμένων ψηφοφόρων μας, πιστεύω ότι το κόμμα μας θα αναλάβει την εξουσία. Εάν πραγματικά το ΠΑΣΟΚ έχει διδαχθεί από τα λάθη του, ας το αποδείξει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη ένας «μεγάλος συνασπισμός» για να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

-Η εργασιακή εφεδρεία που προτείνει η ΝΔ για τους δημοσίους υπαλλήλους έχει ορίζοντα πάνω από πέντε χρόνια, την ώρα που η τρόικα πιέζει για άμεση συρρίκνωση του Δημοσίου τομέα. Δεν φοβάστε ότι αργά ή γρήγορα θα κληθείτε να πληρώσετε το λογαριασμό των προσδοκιών που καλλιεργείτε;

Την εργασιακή εφεδρεία η Νέα Δημοκρατία δεν την προτείνει τώρα, αλλά είχε τολμήσει να την προτείνει ήδη τον καιρό που βρισκόταν στην κυβέρνηση, έστω και σε συγκεκριμένους τομείς. Είναι αλήθεια όμως ότι το ζήτημα της συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα θα αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση για τη μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκληση αποτελεί και για το σύνολο του πολιτικού μας κόσμου όμως, ειδικά ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Άλλωστε, χωρίς συνταγματικές αλλαγές, σημαντικές τομές δεν μπορεί να υπάρξουν. Και τότε θα δούμε πως το ΠΑΣΟΚ εννοεί την συναίνεση ή εάν θα την «διαφύγει» με αστείες προφάσεις, όπως έπραξε στο πρόσφατο παρελθόν για τα μη κρατικά ΑΕΙ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο